Dehb li oğlumla ilgili anaokulunda yaşadığımız sıkıntılar

Benim bu konular da bilgim yok maalesef
Ama gördüklerimi anlatayım

Görümcemin büyük oğlu ilkokuldayken teşhis koyuldu
İlacı içirmediler maalesef
Haliyle ders başarısı çok düşüktü yani çoğu ödevi görümcem yaptı çünkü daha kolaydı böyle olması
Hareketli iletişim kurulmayan sürekli şikayet alan bir çocuktu
Şimdi 8. Sınıf
Uzun zamandır görüşemiyorduk geçen misafirim olarak geldı
Nasıl sessiz sakin edepli yakışıklı bir çocuk olmuş
Ama ders başarısı aynı kötülükte😔
Okulu değiştirmek sizin için çözüm olabilir elinizden geleni yapmışsınız
Çok teşekkür ederim 🙏🏻 İnanın elimden geleni yapıyorum.Erken farketmeniz avantaj diyorlar ama biz o avantaji kullanamıyoruz ki sürekli psikiyatr yolundayız.Olumsuz davranışlarinda sürekli uyarıp konuşuyoru.. Zaman kaybetmekden de korkuyorum.

Başka spor yapıyor mu çocuk yani başka bir aktivitesi var mı? Neden havaların ısınmasını bekliyorsunuz?
Başka spor şuan yok.Hani havuzdan çıkınca üşür soğuk alır diye düşündüm.Bir de okul da var.Yazin okullar kapanınca imkanımız daha fazla olur diye düşündüm.Ya da şuan hafta sonları satrança vs götürsem diyorum.

Kızım kresteyken sizinkinden farkli baska bir tani ile ogrenci vardi. Kizim dahil hepsi o cocuktan nasibini aldi vurma vs gibi. Cocuk ilac kullanmaya basladi derken durumu iyiye gitti ama sinifta okulda mimlendi o yapmasa bile cocuklar ondan biliyorlardi kamera kayitlarindan yapmadigi tespit ediliyordu. Gerci sonra cocugun surec farkli ilerledi aile cocugunun aslinda sorunlu olmadigina kanaat getirdi ve ilaci terapiyi herseyi biraktilar ve o pamuk gibi cocuk gitti yerine cok daha agir bir vaka geldi en son öğretmenlerine de siddet uygulamaya baslayinca gönderdiler. Uzun lafin kisasi cocugunuz mimlenmis olabilir muhakkak once okul degistirin ayni sikayet devam ederse ilacin dozunu doktor kontrolünde degistirirsiniz

Başka spor şuan yok.Hani havuzdan çıkınca üşür soğuk alır diye düşündüm.Bir de okul da var.Yazin okullar kapanınca imkanımız daha fazla olur diye düşündüm.Ya da şuan hafta sonları satrança vs götürsem diyorum.
Ama işte bu çocuğun biraz da enerjisini atmaya ihtiyacı var. Neden illa yüzme diyorsunuz başka bir spora başlatın. Satranç beyin gelişimi için tamam ama bir de vücudu yoracak, endorfin, serotonin ve dopamin seviyesini arttıracak bir şeye ihtivaç var, spora. Bu da çocuğun konsantrasyonunun artmasına katkı sağlayacak. Ayrıca hiperaktivitesini de kontrol altında tutmayı öğrenecek. Ayrıca sosyal ortamı değişecek, kendisiyle ortak bir şeyler yapan ya da seven başka arkadaşlar tanıyacak. Belki bireysel belki takım çalışmasını öğrenecek. Yani bence yanlış yoldasınız bu düşüncenizle. Çocuk 6 yaşında, bir spor dalıyla ilgilenmeye başlamak için harika bir yaş. Ertelemeye ne gerek var, başka bir spor dalı araştırın. Çocuğa deneyin, seveceği bir şey bulun. İlaç dozunu arttıracağınıza bunu yapmakla başlayın önce.

Bence öğretmenin yaklaşımı hiç doğru değil. Sanki çocuğu anlamaya çalışmak yerine sorumluluktan kaçıyor gibi. Sen elinden geleni yapıyorsun, doktora götürmüşsün, ilaç kullanımı başlamış, hatta etkisi bile görülüyor. Bu durumda öğretmenin biraz daha sabırlı ve yapıcı olması gerekirdi. Olmuyorsa gönderebilirim demek, çözüm değil. Asıl şimdi desteğe ihtiyaç var. Belki de çocuğunun daha anlayışlı bir ortamda olması daha iyi olur.
Anlayışlı ortamı bilsem hemen oraya giderim.Dediginiz gibi öğretmen de tahammül etmiyor.Ben elimden geleni yapıyorum,hocam ilacını veriyorum, ayrıca eğitim gerekiyor diyorum ,ama eğitim almıyor ki diyor.Bugün de buranın faydası olmaz diyor.Baskasi da tahammül göstermezse o da aynı şeyi söylerse eğitimi alabilmemiz için önümüzde engeller olduğu sürece nasıl yol katederiz bilmiyorum.Kendisi de arkadaşlarını söylüyor 'bana git Ayşe'ye vur dedi'gibi.Bugün öğretmene bunu söyledim ,peki neden kimseye değil de sizin çocuğunuza söylüyorlar dedi, böyle şeylere zaafı olduğu için dedim.Bakin siz de söylüyorsunuz diyor.Yani git şuna vur,buna vur diyenler değil ama zaafı olan oğlum suçlu.Ben zaten bu olumsuz davranışlarini bıraktırmaya çalışıyorum.Tv,tablet, telefon vermiyorum.Ahh bilmiyorum ne yapacağımı artık.Yarin rehberlik hocasıyla da görüşeceğiz.

Ama işte bu çocuğun biraz da enerjisini atmaya ihtiyacı var. Neden illa yüzme diyorsunuz başka bir spora başlatın. Satranç beyin gelişimi için tamam ama bir de vücudu yoracak, endorfin, serotonin ve dopamin seviyesini arttıracak bir şeye ihtivaç var, spora. Bu da çocuğun konsantrasyonunun artmasına katkı sağlayacak. Ayrıca hiperaktivitesini de kontrol altında tutmayı öğrenecek. Ayrıca sosyal ortamı değişecek, kendisiyle ortak bir şeyler yapan ya da seven başka arkadaşlar tanıyacak. Belki bireysel belki takım çalışmasını öğrenecek. Yani bence yanlış yoldasınız bu düşüncenizle. Çocuk 6 yaşında, bir spor dalıyla ilgilenmeye başlamak için harika bir yaş. Ertelemeye ne gerek var, başka bir spor dalı araştırın. Çocuğa deneyin, seveceği bir şey bulun. İlaç dozunu arttıracağınıza bunu yapmakla başlayın önce.
Çok teşekkür ediyorum🙏🏻, tamam araştırayım hemen.Dediginiz gibi enerji sarfedecegi bir spora başlamamız gerekiyor.Dediginiz gibi yanlış yolda ilerliyorum galiba ama psikiyatra soruyorum terapi için yok ilaç diyor sadece.Yani ne yapmam gerektiği konusunda yönlendirilmek istiyorum.Çünkü pek bilgili değilim bu konuda.

Çocuk gelişimi son sınıf öğrencisi ve gölge öğretmenlik yapan birisi olarak yazıyorum. Türkiye’nin en ünlü çocuk ve ergen psikiyatrisi yanında 4 5 ay staj yaptım. Bu süreçte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı alan çocuklarla ve aileleriyle birebir temas kurma fırsatım oldu. Ailelerin en çok şikayet ettiği durumlardan biri öğretmen tutumları. Çünkü yukarıda dedikleri gibi bu çocuklar mimlenmiş oluyor ve aynı davranış normal gelişim gösteren bir çocuk tarafından yapıldığında tolere edilirken, DEHB tanısı olan bir çocuk yaptığında hemen problem olarak görülüyor ve bu durum çoğunlukla hızlı bir şekilde şikayetle sonuçlanıyor. Bunun farkında olan akranları ise maalesef çocuğunuz hiçbir şey yapmasa bile yapmış gibi öğretmene şikayet edebiliyor. Bu durumda şikayet değil; öğretmen ve aile iş birliği içerisinde olmalı. Eğitim hakkınız sonuna kadar var. Bir öğretmen kafasına göre özel eğitime yönlendiremez, psikiyatrist veya okulun rehberlik servisi Rama gönderir, ram karar verirse özel eğitime yönlendirilir ki çocuğunuz şuan da böyle bir ihtiyacı yok. Size tavsiyem öğretmene; onun yönlendirmesi veya şikayetiyle değil psikiyatristin önerileriyle yol aldığınızı kibar bir şekilde anlatın. Ayrıca DEHB tanılı çocuklar çok enerjik oldukları için onun enerjisini atacağı ve yapmaktan hoşlanacağı bir aktivite bulup ona yönlendirin.

Kızım kresteyken sizinkinden farkli baska bir tani ile ogrenci vardi. Kizim dahil hepsi o cocuktan nasibini aldi vurma vs gibi. Cocuk ilac kullanmaya basladi derken durumu iyiye gitti ama sinifta okulda mimlendi o yapmasa bile cocuklar ondan biliyorlardi kamera kayitlarindan yapmadigi tespit ediliyordu. Gerci sonra cocugun surec farkli ilerledi aile cocugunun aslinda sorunlu olmadigina kanaat getirdi ve ilaci terapiyi herseyi biraktilar ve o pamuk gibi cocuk gitti yerine cok daha agir bir vaka geldi en son öğretmenlerine de siddet uygulamaya baslayinca gönderdiler. Uzun lafin kisasi cocugunuz mimlenmis olabilir muhakkak once okul degistirin ayni sikayet devam ederse ilacin dozunu doktor kontrolünde degistirirsiniz
Çok teşekkür ederim aynen mimlenmiş bana göre de.Çünkü benim oğlum da söylüyor sınıfta şu bana vurdu,bu kağıdımi yırttı diye.Ögretmen şikayet ederken çocuğa bakıyorum gayet sakin sırasında.Hocam ama böyle bakınca yani şaşıyorum, çünkü çok sakin duruyor diyorum bugün.Etkinlik saatinde öyle değil dedi.Hatta tam videoya çekeceğim duruyor akıllı da dedi bugün.

Çok teşekkür ediyorum🙏🏻, tamam araştırayım hemen.Dediginiz gibi enerji sarfedecegi bir spora başlamamız gerekiyor.Dediginiz gibi yanlış yolda ilerliyorum galiba ama psikiyatra soruyorum terapi için yok ilaç diyor sadece.Yani ne yapmam gerektiği konusunda yönlendirilmek istiyorum.Çünkü pek bilgili değilim bu konuda.
Kesinlikle etkisi olacağını düşünüyorum. Bakın aşağıda greenssyes’da yazmış, en son cümlesi enerjisini atacağı bir etkinlik bulun. Bence yapacağınız ilk şey bu olsun, sonucu da bizimle paylaşın. Kısa vadede yani hemen değil ama uzun vadede çok etkisini görürsünüz. Tıbbi konuları bilemem doktor ilaç diyorsa ilaç kullanın tabi bizler doktor değiliz ama sosyal aktivite ve hatta spor kesinlikle sadece dehb için değil her çocuk için çok önemli.

Yazik ya cocuga ogretmen cok anlayissiz cocuktani gelismeleri gorup takdir edicegine ne istiyor cpcuk uc ogun ilac icsin ve moron gibi gezsinmi? Cok sinir oldum imkaniniz varsa okulu degistirin vermeyin daha fazla ilac ogretmen memnun olucak rahat edicek diye 😡

Çocuk gelişimi son sınıf öğrencisi ve gölge öğretmenlik yapan birisi olarak yazıyorum. Türkiye’nin en ünlü çocuk ve ergen psikiyatrisi yanında 4 5 ay staj yaptım. Bu süreçte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı alan çocuklarla ve aileleriyle birebir temas kurma fırsatım oldu. Ailelerin en çok şikayet ettiği durumlardan biri öğretmen tutumları. Çünkü yukarıda dedikleri gibi bu çocuklar mimlenmiş oluyor ve aynı davranış normal gelişim gösteren bir çocuk tarafından yapıldığında tolere edilirken, DEHB tanısı olan bir çocuk yaptığında hemen problem olarak görülüyor ve bu durum çoğunlukla hızlı bir şekilde şikayetle sonuçlanıyor. Bunun farkında olan akranları ise maalesef çocuğunuz hiçbir şey yapmasa bile yapmış gibi öğretmene şikayet edebiliyor. Bu durumda şikayet değil; öğretmen ve aile iş birliği içerisinde olmalı. Eğitim hakkınız sonuna kadar var. Bir öğretmen kafasına göre özel eğitime yönlendiremez, psikiyatrist veya okulun rehberlik servisi Rama gönderir, ram karar verirse özel eğitime yönlendirilir ki çocuğunuz şuan da böyle bir ihtiyacı yok. Size tavsiyem öğretmene; onun yönlendirmesi veya şikayetiyle değil psikiyatristin önerileriyle yol aldığınızı kibar bir şekilde anlatın. Ayrıca DEHB tanılı çocuklar çok enerjik oldukları için onun enerjisini atacağı ve yapmaktan hoşlanacağı bir aktivite bulup ona yönlendirin.
Çok teşekkür ederim tam olarak anlattığımız gibi akranları da aa bak x geldi diyorlar çocuğum sınıfa girerken.Gecen gün sınıfa girdik ilaç etkisini göstermiş oğlum baya durgundu.Ögretmenle konuşurken oğlum sırada oturmuş,arka tarafta sırada üç tane erkek çocuğu küçük plastik toplardan oğluma atıyorlardi,bir tanesi kafasına denk geldi.Sessizce başını çevirip baktı sonra önüne döndü.Ögretmen uyardı tabi ama çocugumun o görüntüsü o gün gözümün önünden hiç gitmedi.Bugün öğretmene "hocam belki oğlumun bu durumundan dolayı ne yaparsa 'böyle ya ondan bunu yapıyor'diye düşünülüyor dedim."Ben çocuk gelişimciyim bunun farkını bilirim , çocuk ne yapabilir"vs diye.Tabi öyledir hocam dedim uzatmadim.Yani kötü olmamak için elimden geleni yapıyorum.

Kesinlikle etkisi olacağını düşünüyorum. Bakın aşağıda greenssyes’da yazmış, en son cümlesi enerjisini atacağı bir etkinlik bulun. Bence yapacağınız ilk şey bu olsun, sonucu da bizimle paylaşın. Kısa vadede yani hemen değil ama uzun vadede çok etkisini görürsünüz. Tıbbi konuları bilemem doktor ilaç diyorsa ilaç kullanın tabi bizler doktor değiliz ama sosyal aktivite ve hatta spor kesinlikle sadece dehb için değil her çocuk için çok önemli.
Hemen araştıracağım kesinlikle.Çok teşekkür ederim 🙏🏻 aynen buraya yazarım yine.💐❤️

Sosyal yaşam ve rutinde değişiklik nedir nasıl yapılır
Özet geçeyim yine de, ülkemizdeki en büyük eksiklik çocukların hayatlarındaki sosyal aktiviteler. Çocuklar okula gidiyor, eve geliyor. Zaten sokakta koşup oynayamıyorlar çünkü dışarısı tehlikeli. Evde sürekli onlarla oynayacak, ilgilenecek ebeveynler de yok çünkü ebeveynler de çalışıyor veya yoruluyor. Çocuklar okuldan başka bir ortam görmüyorlar. Rutin hayat okula endeksli.

Oysa düzenli spor yapan bir bireyin hayatı da buna göre şekillenir. Sporda enerjisini attığı için gece uykusu rahat olur. Enerjik uyanır. Beslenmesi buna göre şekillenir, yaşına uygun, enerji üreten besinler tüketir. Spor yapan çocuk şekeri az tüketir ki şeker bugün birçok hastalığın sebebidir. Basit bir şekilde çocuğun sosyal hayatında değişiklik yapmış olursunuz. Bunu da rutin haline getirirseniz uzun vadede sağlıklı bir birey yetiştirmiş olursunuz. Bakıyorum bugün çocuklar o kurstan bu kursa koşuyor işte satranç, resim, piyano gibi. Fiziksel aktiviteye yönlendirilen çocuk sayısı gerçekten çok az. Sağlıklı beslenmek zaten maddi olarak zor evet ama bir de bunu imkana rağmen sağlamayan ebeveynler var. Bu konu gerçekten önemli.

Bunun dışında okul hayatı dışında başka bir sosyal çevresi olan çocuğun hikayesi olur. Anlatacak bir şeyi olur. Bütün bunlar çocukluktan itibaren alışkanlık haline getirilirse sağlıklı bireyler yetiştirilir. Spor sadece fiziksel değil ruhsal bir aktivite aynı zamanda. Bence günümüzün en büyük eksikliği bu.

Yazik ya cocuga ogretmen cok anlayissiz cocuktani gelismeleri gorup takdir edicegine ne istiyor cpcuk uc ogun ilac icsin ve moron gibi gezsinmi? Cok sinir oldum imkaniniz varsa okulu degistirin vermeyin daha fazla ilac ogretmen memnun olucak rahat edicek diye 😡
Yani psikiyatr ilacı yazarken şikayet gelmemesi lazım dedi.Ögretmen memnun kalmadı psikiyatr dozu arttırdı bu defa artık şikayet gelmemesi lazım dedi.Ögretmen yine şikayet edince yine gittik, psikiyatr 'siz memnun musunuz 'dedi,evet dedi.O da 'bazilari ilaç verdirmez bazıları ver der,ne bekliyorlar robot mu olsun'gibi bir cümle kullandı.Ama öğretmen memnun değil.Yani ilaçtan sonrası da eğitim değil mi? Anlamadım..🤷🏻‍♀️😢

Az önce 8,5 yaşındaki oğlumun öğretmeni aradı. Bu konu resmen tevafuk oldu. Aynı sorunun cevabı arayışındayım ama tek bir farkla… Oğlum dehb li değil. Uzman klinik psikologda moxo testi yaptırdık ve kesinlikle bu çocuk hiperaktif değil dedi. Zekasının, akran çocuklara oranla daha yüksek olduğunu bile söyleyebilirim dedi. Ama gelin görün ki, şikayet ve şikayet. Okulda kızları ıslatmış ve kızlar tepki verince kavga etmiş. Anlatmaktan dilimde tüy bitti. Öğretmeni konuşun diyor ama bilmiyor ki, nasıl yoruyor zaten beni bu konu:( Öğretmen de haklı. Küfür etmeye de başladı. Asla laf dinlemiyor. Ne yol izleyeceğimi bilmediğim için konuyu takipteyim. Size de kolaylıklar ve sabır dilerim konu sahibesi.:(
Elimizden geleni yapacağız sonu güzel olsun inşallah..🙏🏻🌸

Rehabilitasyon merkezine gidip akıl danışın derim oğlumun gittiği rehabilitasyon merkezi çok iyi yönlendiriyor bu konularda
Oraya da gittim getap testi önerdi.Bir kaç seans aldık ama çok içime sinmedi.Geçen sene Rama da gittim sordum.Hayir raporluk bir durum yok ama sakin bir özel egitimciye söylemeyin,hepsi değil ama bazıları sırf rapor cikarttirmis olmak için zihinsel engelli raporu bile aldirmaya çalışır dedi.Bilmiyorum ama gerçekten böyle söyledi.Önümüzdeki günlerde tekrar Rama gitmeyi düşünüyorum,daha ayrıntılı konuşurum bakalım bu defa ne diyecek merak ediyorum.

Az önce 8,5 yaşındaki oğlumun öğretmeni aradı. Bu konu resmen tevafuk oldu. Aynı sorunun cevabı arayışındayım ama tek bir farkla… Oğlum dehb li değil. Uzman klinik psikologda moxo testi yaptırdık ve kesinlikle bu çocuk hiperaktif değil dedi. Zekasının, akran çocuklara oranla daha yüksek olduğunu bile söyleyebilirim dedi. Ama gelin görün ki, şikayet ve şikayet. Okulda kızları ıslatmış ve kızlar tepki verince kavga etmiş. Anlatmaktan dilimde tüy bitti. Öğretmeni konuşun diyor ama bilmiyor ki, nasıl yoruyor zaten beni bu konu:( Öğretmen de haklı. Küfür etmeye de başladı. Asla laf dinlemiyor. Ne yol izleyeceğimi bilmediğim için konuyu takipteyim. Size de kolaylıklar ve sabır dilerim konu sahibesi.:(
Artık yeni nesil öğretmenler de çok değişik. Yani devir değiştikçe hem öğrenciler, hem öğretmenler hem de veliler değişiyor. Ben 96senesinde ilk okula başladım. Hatırlıyorum ilk okul dönemlerimde de erkek öğrenciler yeni bir küfür öğrenir, tenefüslerde söylerlerdi. Biz de birbirimizi kovalar, derste birbirimizin kafasına silgi atardık. Öğretmenimiz canı yanan olursa canını kim yaktıysa özür diletir, devam ederdi. Velilerimizin haberi bile olmazdı. Derste çok konuşan olursa velisine söylenirdi, konuşmaya devam ederse öğretmen en arka sıraya oturturdu tek başına 😂

Biz de kavga ederdik, erkekler saçlarımızı çekerdi. İki gün sonra barışırdık, yine oynardık. Bazen biz de laf dinlemezdik ama en son noktada dayak yerdik işte ya anne babadan ya da öğretmenden 😂

Şimdi komik geliyor, savunmuyorum da tabi bunu ama ne bileyim, bazen bu çocuklara çok üzülüyorum. Bizim zamanımızda bütün çocuklar eşitti, şimdi sanki ayrımcılık var. Artık öğretmenler çok mu duygusal davranıyor bilmiyorum. Kişisellik ön planda gibi geliyor. Hemen en ufak sorunda veliye şikayet var gibi geliyor.

Allah kolaylık versin vallahi zor.

Back
X