Dehb li oğlumla ilgili anaokulunda yaşadığımız sıkıntılar

Şu an 8 yaşında, 2. sınıfa gidiyor. Evet aynı şeyleri yaşıyoruz aşırı soru soruyor, bazen her şeyi bilemem diyorum. Çok fazla bir şeyler döker saçar, Lafın ortasına girer hep büyükler konuşurken beklemen gerek diye uyarsak ta değişmiyor maalesef. Bir kere markette kasadayken ne kadar konuştuysa artık kasiyer 'erkek çocukların bu kadar konuştuğunu bilmiyordum' demişti. Bir şey olacaksa hemen olacak, çok küçük bir şey bile olsa. Ve çok çabuk sıkılır, anlık sevinçleri maalesef.
Benim oğlumu anlatmişsiniz.Aynen çok konuşur ve mantıklı mantıksız çok soru sorar.Artik sabrım taşmaya başlıyor bu kadar sorup bir de ne cevap vereceğim diye zorlanınca ama doğru yaklaşımda bulunmak ta istiyorum tabi doğru yetiştirebilmek için.Yani Allah bize kolaylık evlatlarımıza da sağlıklı,başarılı güzel bir gelecek nasip etsin inşallah 🙏🏻🌸

Yorumu alıntılamadı tekrar cevap yazayım ☺️ şimdi doğru iletişim dili ile çocuğa ulaşmak aslında mümkün ama her çocuğun yapısı farklı.

Dedim ya, diğer ikisi ile çok farklılar. Mesela hiç birine direktif verir gibi konuşmuyorum. Elbette Dur, yapma vs. Dediğim anlar var fakat belli temel oluştuktan sonra bu aşamaya geçiyorum.

Şöyle örnek vereyim, geçen gün eline çakmak almış ve ateşliyor. "Napıyorsun? Yapma! Evi yakacaksın! Kendini yakacaksın!" Demedim. O kısımda müdahale etmem gerekti ve ciddi sonuçlar doğurabilirdi.

Sakince elindeki çakmağı almadan "Biraz konuşabilir miyiz? Hayvanlar hakkında (en zayıf noktası) dedim ve kabul etti. Sonra doğadaki hayvanları, yaşadıkları yerleri anlattım. "Bazen evsiz kalıyorlar ve yaralanabiliyorlar " dedim. Hatta bazen benzer şeyleri insanlarda yaşıyor dedim.

Neden anneciğim? Dedi. Çünkü mangal yaparken ateşin odunu yaktığını görüyorsun değil mi? Dedim, Evet dedi. Peki ormandaki ağaçlar bu oduna benziyor farkettin mi? Hatta işe yaramayan kısımlarını odun olarak kullanırız. Şu an elinde tuttuğun çakmak ile biz odunları yakıyoruz ve bununla yanlışlıkla ağaçları yakarsak hayvanlar evsiz kalır ve yaralanır. Evimizde yakarsak kapı ve mobilya ağaçtan yapıldığı için içerisinde biz de olduğumuz için yaralanıp, evsiz kalabiliriz.

Bunu ancak boyu tavşan heykeli kadar olanlar kullanabilir (parktaki heykel, yetişkinlerin boyu için onu kullanıyor) dedim.

Anneciğim o zaman bu kötü bir şey, bir daha oynamam, çakmağı kaldırabilir misin? Hayvanlar ağlamasın dedi ve kendi rızasıyla, zararlı olduğunu anlayarak bıraktı.

Her çocuğa ulaşmanın muhakkak bir yolu vardır ama önce çocuğu tanımak gerekir, onun dünyasına, onun yaşıyla girmek gerekir.

Biz şu an doğudayız ve 2. Bahçeli bir evimiz var. Biraz daha ücra kalmış ve merkezdeki çocuklarla, oradaki çocuklar arasında uçurum var. İlk zamanlar bahçeye izinsiz girip talan ediyorlardı hiç kızmadım. Önce beni tanımlarını istedim, sohbet ettim. Sonra canları meyve yemek isterse benden izin alarak diledikleri kadar yiyebileceklerini söyledim. Eğer evde yoksam bahçeye sahip çıkar mısınız? Dedim.

Sonra aşılı meyve fidanları getirttim. Bana mahallenin yetişkinleri "Canavar gibiler valla kökünden sökerler" dediler hem de kendi çocukları için. Hayır dedim yapmazlar.

Ben, bizim bahçedeki dışındaki boş arsalara o fidanları dikmek için yabani ot, çalı keserken bir baktım koşup geldiler ve beraber temizledik, beraber diktik ve sulama işini onlara verdim.

Ne fidanı söktüler, ne yaprağına dokundular. Aksine büyümelerini bekliyorlar. Bir de sevindiler tarifsizdi.

Aileleri bile güldü, şaşırdılar. Yani demem o ki kötü çocuk yoktur. Kalıtsal hastalığı olan çocuklar bile doğru yaklaşım, doğru iletişimle sonuç veriyorlar.

Çocuğunuzla iletişim yolunu tekrar gözden geçirin. İlla bir yerlerde eksik vardır, bir şeye tepkilidir vs. Bu çocuk dışlanmamalı ama en büyük görev size düşüyor. Belli ki bu çocuğun bir parçası, bir yerlerde eksik kalmış.

Bakın yengem ameliyat olmuştu ve oğlumuda götürmek zorunda kaldım. Dedim ya, benim oğlum hareketli bir çocuk. Yanıma oturttu ve izah ettim beni anladı ama nihayetinde yaşı kadar idrak edebiliyor ve çocuğumu tanıdığım için ziyaretimi maks. Yarım saat planladım ve oğlum hiç kalkmadı, ben bu süreyi 45 dk. Yapmadım ve sorunsuz kalktık ordan.

Okulda rehber öğretmeni var.Davranislarina dikkat ediyorum daha iyi hale gelebilmesi için, evde ya da dışarda kurallara göre hareket etmese de bunun için kararlı bir şekilde doğru olanı anlatıyorum.İlaca karşı da değilim artık, çünkü biliyorum ki ilaçsız daha hareketli ve davranış bozukluğumuz var.Ama şimdi ilaç etkisi başlayınca çok sakin bir çocuk oluyor.Gecen sene de benzer sorunlar yaşamıştık ama o zaman psikiyatra yeni gidip gelmeye başlamıştım.O zaman en son idareyle de görüşmüştük.İlaca yeni başlamıştık ve müdür yardımcısıydi galiba 'bir hafta gibi göndermeyin biraz daha toparlayinca gönderin.İstesem kaydını silerim ama bunu yapmak istemiyorum 'gibi birşeyler söyledi.
Kimse kaydınızı silemez, çocuğunuzu okuldan gönderemez. Veli istediğinde bile yazılı dilekçe alıyoruz okuldan kaydı silmek için.
Öğretmenin ve idarenin kurduğu şu cümle beni irrite etti.
Gidin konuşun, sürekli bunu söylüyorsunuz şikayet edeceğim deyin, bakın nasıl değişecek tavır.:sinirli:

Yorumu alıntılamadı tekrar cevap yazayım ☺️ şimdi doğru iletişim dili ile çocuğa ulaşmak aslında mümkün ama her çocuğun yapısı farklı.

Dedim ya, diğer ikisi ile çok farklılar. Mesela hiç birine direktif verir gibi konuşmuyorum. Elbette Dur, yapma vs. Dediğim anlar var fakat belli temel oluştuktan sonra bu aşamaya geçiyorum.

Şöyle örnek vereyim, geçen gün eline çakmak almış ve ateşliyor. "Napıyorsun? Yapma! Evi yakacaksın! Kendini yakacaksın!" Demedim. O kısımda müdahale etmem gerekti ve ciddi sonuçlar doğurabilirdi.

Sakince elindeki çakmağı almadan "Biraz konuşabilir miyiz? Hayvanlar hakkında (en zayıf noktası) dedim ve kabul etti. Sonra doğadaki hayvanları, yaşadıkları yerleri anlattım. "Bazen evsiz kalıyorlar ve yaralanabiliyorlar " dedim. Hatta bazen benzer şeyleri insanlarda yaşıyor dedim.

Neden anneciğim? Dedi. Çünkü mangal yaparken ateşin odunu yaktığını görüyorsun değil mi? Dedim, Evet dedi. Peki ormandaki ağaçlar bu oduna benziyor farkettin mi? Hatta işe yaramayan kısımlarını odun olarak kullanırız. Şu an elinde tuttuğun çakmak ile biz odunları yakıyoruz ve bununla yanlışlıkla ağaçları yakarsak hayvanlar evsiz kalır ve yaralanır. Evimizde yakarsak kapı ve mobilya ağaçtan yapıldığı için içerisinde biz de olduğumuz için yaralanıp, evsiz kalabiliriz.

Bunu ancak boyu tavşan heykeli kadar olanlar kullanabilir (parktaki heykel, yetişkinlerin boyu için onu kullanıyor) dedim.

Anneciğim o zaman bu kötü bir şey, bir daha oynamam, çakmağı kaldırabilir misin? Hayvanlar ağlamasın dedi ve kendi rızasıyla, zararlı olduğunu anlayarak bıraktı.

Her çocuğa ulaşmanın muhakkak bir yolu vardır ama önce çocuğu tanımak gerekir, onun dünyasına, onun yaşıyla girmek gerekir.

Biz şu an doğudayız ve 2. Bahçeli bir evimiz var. Biraz daha ücra kalmış ve merkezdeki çocuklarla, oradaki çocuklar arasında uçurum var. İlk zamanlar bahçeye izinsiz girip talan ediyorlardı hiç kızmadım. Önce beni tanımlarını istedim, sohbet ettim. Sonra canları meyve yemek isterse benden izin alarak diledikleri kadar yiyebileceklerini söyledim. Eğer evde yoksam bahçeye sahip çıkar mısınız? Dedim.

Sonra aşılı meyve fidanları getirttim. Bana mahallenin yetişkinleri "Canavar gibiler valla kökünden sökerler" dediler hem de kendi çocukları için. Hayır dedim yapmazlar.

Ben, bizim bahçedeki dışındaki boş arsalara o fidanları dikmek için yabani ot, çalı keserken bir baktım koşup geldiler ve beraber temizledik, beraber diktik ve sulama işini onlara verdim.

Ne fidanı söktüler, ne yaprağına dokundular. Aksine büyümelerini bekliyorlar. Bir de sevindiler tarifsizdi.

Aileleri bile güldü, şaşırdılar. Yani demem o ki kötü çocuk yoktur. Kalıtsal hastalığı olan çocuklar bile doğru yaklaşım, doğru iletişimle sonuç veriyorlar.

Çocuğunuzla iletişim yolunu tekrar gözden geçirin. İlla bir yerlerde eksik vardır, bir şeye tepkilidir vs. Bu çocuk dışlanmamalı ama en büyük görev size düşüyor. Belli ki bu çocuğun bir parçası, bir yerlerde eksik kalmış.

Bakın yengem ameliyat olmuştu ve oğlumuda götürmek zorunda kaldım. Dedim ya, benim oğlum hareketli bir çocuk. Yanıma oturttu ve izah ettim beni anladı ama nihayetinde yaşı kadar idrak edebiliyor ve çocuğumu tanıdığım için ziyaretimi maks. Yarım saat planladım ve oğlum hiç kalkmadı, ben bu süreyi 45 dk. Yapmadım ve sorunsuz kalktık ordan.
O kadar güzel uzun uzun anlatmışsınız ki gerçekten ilham almamak mümkün değil.Çook teşekkür ederim 🙏🏻 🌸 Daha açıklayıcı ve yöntemi doğru kullanarak daha doğru bir yaklaşımda bulunacağım.Alinti yaptım sanıyordum sizden, yapamamışım galiba.:) Benim oğlum da hayvanlara karşı biraz sert yaklaşıyor,mesela degdirmiyor ama uzaktan tekme atar gibi yapıyor,artık o an çok geriliyorum beni dinlemeyince.Sana böyle yapsalar hoşuna gider mi vs gibi konuşuyorum.Bilmiyorum daha doğrusu nasıl olmalı.Tavsan,civciv istiyor mesela ,eve ikisinden de alıp gözetiminde baktirip beslenmesini kendisine yaptırsam zamanla etki eder diye düşünüyorum.

Kimse kaydınızı silemez, çocuğunuzu okuldan gönderemez. Veli istediğinde bile yazılı dilekçe alıyoruz okuldan kaydı silmek için.
Öğretmenin ve idarenin kurduğu şu cümle beni irrite etti.
Gidin konuşun, sürekli bunu söylüyorsunuz şikayet edeceğim deyin, bakın nasıl değişecek tavır.:sinirli:
Çok teşekkür ederim o kadar güzel cesaret verdinizki şuanda daha da içim rahat etti.🙏🏻❤️🌸Elimden geleni yapmasam tamam haklılar derim ama bildiğim ne varsa elimden geldiğince uyguluyorum.Bir de biliyorum ki doğru yaklaşım gösterip eğitimini doğru aldirmazsak ilerde daha büyük sorunlara yol açabilir.Yani bunu bile bile ihmal etmek çocuğumun hayatına zarar Allah korusun..

Çok teşekkür ederim..🙏🏻Yani ilaç etkisi olduğu sürece arkadaşlarina karışıp sataşma olmuyor.Etkisi de uzun sürüyor zaten.Bilmiyorum idare de öğretmenin kendisine söylemiş istemiyorsan kaydını çıkarabiliriz diye.Okullarin kapanmasına az bir zaman kaldı.Burda şuan sıkıntı devam etmezse en azından okulun kapanmasını bekleyim ama sıkıntı olursa beklemeden alırım diyorum.İlkokulda buraya göndermem kesin, içimden de gelmiyor..😑
İdare bir rapor, disiplin suçu vs olmadan okuldan atamıyor, hele de devlet okuluysa.
Öğretmen gözünüzü korkutuyor.
Yılmayın, siz onun gözünü korkutun.
Maalesef böyle öğretmenler olabiliyor.

Hakkınızda en güzeli ne ise öyle olsun.

İdare bir rapor, disiplin suçu vs olmadan okuldan atamıyor, hele de devlet okuluysa.
Öğretmen gözünüzü korkutuyor.
Yılmayın, siz onun gözünü korkutun.
Maalesef böyle öğretmenler olabiliyor.

Hakkınızda en güzeli ne ise öyle olsun.
Çok teşekkür ederim.. Yazdiklariniz çok büyük moral ve güç verdi bana..🙏🏻💞🌸🌸

Merhaba,psikolog olduğunuzu yazmışsınız
Size bir sorum olucaktı.benim kızım 13 yaşında benzer sorunlar yaşıyoruz.Okulunu değiştirdik.Bize araştırmalarımız sonucu rehber öğretmende dahil ilk etapta psikoloğa götürmemizi gerekli gördüğünde psikiyatra götürmemizi söyledi
Psikoloğa götürüyoruz,yarın 3. görüşmemiz olucak.test yaptı dikkat eksikliği var dedi.kızıma resim çizdiriyor ancak bize herhangi bir yönlendirme yapmadı
Sizce bu süreçte ilk olarak psikiyatrıma götürmemiz gerekiyor?Birşeyleri yanlış yapıyoruz gibi hissediyorum
Merhaba
Dheble ilgili teşhisi ancak psikiyatri doktoru koyabilir. Ben ilk adımda psikiyatriye gitmenizi teşhisi almanızı sonrasında alternatif terapi yöntemlerini araştırmanızı öneririm. Çocuğunuzun dhebinde baskın olan dürtüsü mü hiperaktivitesi öi yok sa sadece dikkat eksikliği mi baskın bunu da psikologla karar verebilirsiniz. 13 yaşındaki ergen bir kıza neden resim çizdiriyor anlamadım.🤷‍♀️
Tecrübeli bir psikologla çalışmanızı, çocuğunuzun ihtiyacına göre rutinler oluşturmanızı ( zorlandığı noktalar) tavsiye ederim.
Beslenme de bu çocuklarda çok önemlidir. Şekerli gıdalar ve karbonhidrat özellikle dezavantajlarını arttırabilir.
Aslında bu biraz da sizin çocuğunuzun fıtratı düzeni ve sizin aile dinamiğinizle alakalı. Dhebin çeşitleri vardır ancak bulunduğu çevreden de etkilenir.
Kısaca demek istediğim uzman yardımı ile birlikte sizin de deneme yanılma ile bir rutine oturtabilirsiniz
Örnek verirsem oğlumdan; açıktığında veya yorulduğunda hareketliliği çok artıyor. Bu dopamine seviyesinin düştüğünü gösteriyor. Dinlendiğinde veya yediğinde düzeliyor. Bunu benim anlamam gerekiyor. Aynı zamanda bu durumlarda dikkat süresi de azalıyor. Başka uyguladığım rutin veya yöntem; sürekli bir şeylerle meşgul etmek. Ne yapacağını ona tavsiye etmek yönlendirmek.
Kızınızdaki sadece dikkat eksikliği mi? Dikkat eksikliği günümüz de kimde yok ki? Doğru teşhisi almak da önemli.

Arkadaşlar merhaba 6 yaşında anaokuluna giden dehb li bir oğlum var.Daha önce de benzer konu açmıştım.Geçen seneden bu yana anaokuluna gönderiyoruz,okulda etkinliklere katılmama,söz dinlememe gibi olumsuz hareketlerinden dolayı şikayet aldığımız için psikiyatra gidip ilaca başlamıştık.geçen seneden bu yana bu sene tam olarak dhb diye söylendi şu anda ilaç konser da vermişti paydasını yani biz görsek de öğretmen yine aynı şekilde şikayet edince Geçen gün yine dra gittim concertanın dozunu arttırdı 27 mm yaptı artı akşam da yatmadan ricus 1 mi veriyorum ancak öğretmenimiz hala şikayet halinde ve şikayeti ederken de bakıyorum çocuk masanın başında (o an oyun saatiydi)çok sakin bir şekilde oyuncakları ile oynuyor.Yani ne diyeceğimi bilemedim çok sakin gördüm hocam yani ilacın fazlası da ağır gelir falan dememe kalmadı işte diğer çocukları da düşünün falan diyor,tabii ki hepsini düşünüyorum ama yani baktığım zaman ilaç gerçekten etkisini gösteriyor durulmuş bir çocuk yani.Etkinlikte kitap etkinliği yaparken çok fazla katılmıyormuş yani ben daha neler yapabilirim..Dr da aslında şaşırdı yani daha robot mu olsunlar gibisine bir cümlede kurmuştu hatta, sonra dedi ki baktın olmadı akşam verdiğin ilacı sabah ta daha az dozda yine ver dedi. Henüz sabah bu ilacı vermeye geçmedim,sabah sadece conserta veriyorum çünkü sabah da onu verirsem bu yaştaki bir çocuğa bilmiyorum bu kadar ilaç fazla gelmiyor mu?Öğretmenimiz özel eğitime yönlendirebiliriz dedi ayrica.Böyle bir durum olsaydı psikiyatr bize söylemez miydi geçen sene de bu sene de özellikle sordum özel eğitimlik bir durumu var mı diye hayır dedi.Yani ne yapacağımı şaşırmış durumdayım Bir de öğretmen dedi ki yani dedi olmazsa olmuyorsa gönderebilirim okuldan gibi bir cümle de kurdu Ne yapabilirim bu durumda lütfen yardımcı olur musunuz?Yani ne yapayım , öğretmen buranın faydası olmaz dedi.Şaştim kaldım..😑
Ne biçim öğretmenmiş düzgüncene işini yapmak istememiş rahat oturmak istemiş devlet anaokuluna verin bagımsız anaokuluna önceden gidin konusun anlatın derdinizi onlar gerekli görürse özel eğitimede yönlendirir

O öğretmen çocugunuzla ilgilenmek istememiş alırkende sizi şikayet etcem diyin ve gerçekten gidin müdüre müsür yardımcısına yasadıklarınızı anlatın bu öğretmen yüzünden alıyorum diyin

Back
X