• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dayı yolu?

Kızlar bu bi dert değil ama aranızda biri bilir veya bi yerde duymuştur diye buraya yazıyorum "dayı yolu" ne demek, yada aranızda duyan var mı?
1.5 ay önce abim nişanlandı ve kız tarafı bizim adetlerde dayı yolu, amca yolu vardır demiş annem sormuş bu ne demek diye ama tam cevap alamamış. Dayı yolu ne demek?
Kızın dayılarına amcalarına hediye alınacak demek.

İyiki bizde öyle adetler yok 3 dayım 3 Amcam var.halalar teyzelerde girse işin içine kocam kesin batardı:KK70:

Kızlar direk kızın ailesine sormadık (mutlaka sorucaz bu ne demek diye ama) çevremde bir kaç kişiye sordum . Ve aldığım cevap; ''dayı yolu, amca yolu'' düğüne 15-20 gün kala gelinin dayısı veya amcasına (genellikle dayıya yapılırmış bu adet) erkek tarafı yanlarına kızı (gelin olacak kızı) da alarak 1 kutu çikolata ve bir zarfın içine para (500-600 Tl gibi bi miktar daha fazla yada eksik olabilirmiş) konulup oturmaya gidermiş. Erkek tarafından (heralde Kp) o zarfı dayıya bu dayı yolu deyip uzatırmış, kızın dayısı o zarfı aladabilir almayadabilirmiş . Eğer o parayı dayı alırsa düğünde o paraya değer bi altın alıp takarmış yeğenine, amaç akrabalık yolları açılsınmış bu adetle.
Ben ilk defa duydum bu adeti şimdi biz yani erkek tarafı, kızın dayısının yeğenine takacağı altının parasını götürüp verecez adama eeee dayılığı nerde bu adamın. ALLAH aşkına erkek tarafına da günah ya bu adet falan olamaz böyle adet yerin dibine batsın. Dilerim ki yeni nesil adet adı altında yapılan şu saçmalıkları kaldırsın ya bu nasıl adet Allah aşkına
Kuzum siz niye bu kadar eziksiniz anne baban daha dogrusu (baska kelime bulamadim hakaret adletme ltfen)

Bizim etimiz belli budumuz belli her adete uyum saglayamayiz yapmaya kalkarsakta altindan kalkamayiz daha iki kiz var onlarinda evlilik destegi olacak maksat cocuklarin en az stresle yuvalarini kurmada yardimci olmak desenize
Herkes her adeti yerine getirmiyor hatta kimseye aileside yuva kurmuyor insanlar borc harc evlenip kendileri yapiyor herseylerini devir artik boyle
7bine gelinlik bilmem kac bine dugun salonu istemenin sonu yok sonucta

Gidisati belirleyecek olan ailen kimseye birsey soylemezlerse bu listeler uzaaar gider gelin hanimda bunlari cok sorun yapiyorsa abiniz 2 defa dusunsun derim onceki konunda yazdigimi tekrar edicem isin ucu sana dokunmuyorsa sakin bulasma seni ilgilendiren konular degil dokunacaksada maasinla borca gir bu arada abin ne is yapiyor

Burada bir konu acilmisti kizin annesi sut parasi istemis (emzirme olayi) bilmeyen bu adet olayina uzak bir arkadasta dugunde sutlu tatlimi dagitiliyor sutu alin verin para vermek istemiyorsaniz minvalinde bise yazmisti hala aklima geldikce guluyorum
Sacma sapan adetler var ya:)))
Emzirmeseymiş derdim ben olsam :D
Düğün öncesi kavgalar işte bu saçma sapan adetler yüzünden çıkıyo.

Eskiden varmış böle bi adet
Bana da büyük dayım dayı yolu mu aldır demişti (şakasına tabii)
Ne alınacak peki dedim
Silah!!!!
Ay düşünsenize ne saçmalık eskiden kızın dayısına silah alırlarmış
Siz de iyice bi sorun kız tarafı bu kadar eskide kalmış olmasın

Kızlar bu bi dert değil ama aranızda biri bilir veya bi yerde duymuştur diye buraya yazıyorum "dayı yolu" ne demek, yada aranızda duyan var mı?
1.5 ay önce abim nişanlandı ve kız tarafı bizim adetlerde dayı yolu, amca yolu vardır demiş annem sormuş bu ne demek diye ama tam cevap alamamış. Dayı yolu ne demek?
Dayı yolu amca yolu bildiğime göre..
onlar öncelikli yani onlar isterlerse onlara veririz kızı müsade ederlerse size veririz. Doğulu mu aile

Dayı yolu amca yolu bildiğime göre..
onlar öncelikli yani onlar isterlerse onlara veririz kızı müsade ederlerse size veririz. Doğulu mu aile
İstemek derken kuzenlere yani. Eskiden mesela bi kızı isterlerkn amca yolu var önünde.amca oğlu istiyor falan diye vermiyorlardı.eğer onlardan isteyen yoksa yabancıya verilirdi. Ama sanırım sizinki daha farklı birşey

Sizde deyin bizde de hala,teyze,yenge yolu hepsi var.Şu şırf karşı taraftan birşeyler koparmak için çıkartılan adetler var ya.Sinir ediyor insanı.

Back
X