- 24 Ocak 2011
- 21.772
- 35.594
- 798
Kızlar direk kızın ailesine sormadık (mutlaka sorucaz bu ne demek diye ama) çevremde bir kaç kişiye sordum . Ve aldığım cevap; ''dayı yolu, amca yolu'' düğüne 15-20 gün kala gelinin dayısı veya amcasına (genellikle dayıya yapılırmış bu adet) erkek tarafı yanlarına kızı (gelin olacak kızı) da alarak 1 kutu çikolata ve bir zarfın içine para (500-600 Tl gibi bi miktar daha fazla yada eksik olabilirmiş) konulup oturmaya gidermiş. Erkek tarafından (heralde Kp) o zarfı dayıya bu dayı yolu deyip uzatırmış, kızın dayısı o zarfı aladabilir almayadabilirmiş . Eğer o parayı dayı alırsa düğünde o paraya değer bi altın alıp takarmış yeğenine, amaç akrabalık yolları açılsınmış bu adetle.
Ben ilk defa duydum bu adeti şimdi biz yani erkek tarafı, kızın dayısının yeğenine takacağı altının parasını götürüp verecez adama eeee dayılığı nerde bu adamın. ALLAH aşkına erkek tarafına da günah ya bu adet falan olamaz böyle adet yerin dibine batsın. Dilerim ki yeni nesil adet adı altında yapılan şu saçmalıkları kaldırsın ya bu nasıl adet Allah aşkına
Yüksek bir meblağmış bu zaten , gereksiz, doğru değil.
Illa hediye isteniyorsa gömlek v.s alınabilir.
Bizim dayımızın yolu bu deyin :)