• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dayı yolu?

Kızlar direk kızın ailesine sormadık (mutlaka sorucaz bu ne demek diye ama) çevremde bir kaç kişiye sordum . Ve aldığım cevap; ''dayı yolu, amca yolu'' düğüne 15-20 gün kala gelinin dayısı veya amcasına (genellikle dayıya yapılırmış bu adet) erkek tarafı yanlarına kızı (gelin olacak kızı) da alarak 1 kutu çikolata ve bir zarfın içine para (500-600 Tl gibi bi miktar daha fazla yada eksik olabilirmiş) konulup oturmaya gidermiş. Erkek tarafından (heralde Kp) o zarfı dayıya bu dayı yolu deyip uzatırmış, kızın dayısı o zarfı aladabilir almayadabilirmiş . Eğer o parayı dayı alırsa düğünde o paraya değer bi altın alıp takarmış yeğenine, amaç akrabalık yolları açılsınmış bu adetle.
Ben ilk defa duydum bu adeti şimdi biz yani erkek tarafı, kızın dayısının yeğenine takacağı altının parasını götürüp verecez adama eeee dayılığı nerde bu adamın. ALLAH aşkına erkek tarafına da günah ya bu adet falan olamaz böyle adet yerin dibine batsın. Dilerim ki yeni nesil adet adı altında yapılan şu saçmalıkları kaldırsın ya bu nasıl adet Allah aşkına

Yüksek bir meblağmış bu zaten , gereksiz, doğru değil.
Illa hediye isteniyorsa gömlek v.s alınabilir.
Bizim dayımızın yolu bu deyin :)

Var mı adeti olmıyan bir ilimiz ya kendime ordan birini bulayım. Bu ne böyle dayı yolu enişte yolu elti yolu:KK45:

1984 yilinda annem evlenecegi zaman vermisler :))) dayi ve amcaya bir miktar para veriliyor onlarda isterse ustune para koyup geline hediye aliyor

Kızlar direk kızın ailesine sormadık (mutlaka sorucaz bu ne demek diye ama) çevremde bir kaç kişiye sordum . Ve aldığım cevap; ''dayı yolu, amca yolu'' düğüne 15-20 gün kala gelinin dayısı veya amcasına (genellikle dayıya yapılırmış bu adet) erkek tarafı yanlarına kızı (gelin olacak kızı) da alarak 1 kutu çikolata ve bir zarfın içine para (500-600 Tl gibi bi miktar daha fazla yada eksik olabilirmiş) konulup oturmaya gidermiş. Erkek tarafından (heralde Kp) o zarfı dayıya bu dayı yolu deyip uzatırmış, kızın dayısı o zarfı aladabilir almayadabilirmiş . Eğer o parayı dayı alırsa düğünde o paraya değer bi altın alıp takarmış yeğenine, amaç akrabalık yolları açılsınmış bu adetle.
Ben ilk defa duydum bu adeti şimdi biz yani erkek tarafı, kızın dayısının yeğenine takacağı altının parasını götürüp verecez adama eeee dayılığı nerde bu adamın. ALLAH aşkına erkek tarafına da günah ya bu adet falan olamaz böyle adet yerin dibine batsın. Dilerim ki yeni nesil adet adı altında yapılan şu saçmalıkları kaldırsın ya bu nasıl adet Allah aşkına
takacağı altının parasını sizden almış oluyor.
böyle çakal akraba olmasa da olur.
icat eden kimse çok kurnazmış.

bence her şeye evet demeyin.

Ben kız tarafından bişey anlamadım valla, kız tarafı çeyiz olarak yatak odası takımı alır (ben hep böyle gördüm, gücü yetmeyen vermeyedebilir tabi) bizimkilere kız tarafı çeyiz olarak biz yatak odası takımı vericez demişler ama yatak odası takımını kız almış 1 sene borç ödeyecek şimdi bunu kız tarafı mı vermiş oldu yani? Kızın ailesi, kızımıza herşeyi alın herşeyi yapın diyor ama kendilerin elleri ceplerine gitmiyor

Yüksek bir meblağmış bu zaten , gereksiz, doğru değil.
Illa hediye isteniyorsa gömlek v.s alınabilir.
Bizim dayımızın yolu bu deyin :)
500-600 hem de.
dayı diye.
insan utanır bence bunu söylerken.

Ben kız tarafından bişey anlamadım valla, kız tarafı çeyiz olarak yatak odası takımı alır (ben hep böyle gördüm, gücü yetmeyen vermeyedebilir tabi) bizimkilere kız tarafı çeyiz olarak biz yatak odası takımı vericez demişler ama yatak odası takımını kız almış 1 sene borç ödeyecek şimdi bunu kız tarafı mı vermiş oldu yani? Kızın ailesi, kızımıza herşeyi alın herşeyi yapın diyor ama kendilerin elleri ceplerine gitmiyor
siz orta yolda kararlı olun.
abimin düğününde adetleri sorma gafletinde bulunduk. hepsini de yaptık. çünkü salakmışız o zamanlar.
yengemiz her şey kendi istediği gibi olduğu halde ne gelinliği beğendi, ne eşyaları. hiçbir şey memnun etmedi onu. 15 senedir bizden nefret ediyor :)

Evet ama başkasından duymuş konu sahibi bunu. Böyle olmayabilir.
yine de şart olarak öne sürülmesi ayıp bence. çekirdek aileye hediye alınsın yeterli bence.

Beni yanlış anlama ama çok giriyorsun işin içine, kendine çok dert ediyorsunuz. Ben senin yerinde olsam bu kadar işin içine girmem sonra kötü olan sen olursun abin sorun çıkarmıyorsa bu şekilde kabul ediyorsa kimseye bir şey demek düşmüyor. Biraz geri planda dur bence.

Ben bedavaya gitmişim demek ki.
5 amca 3 dayı var
Eşim batardı yazık:KK53:
Ya bu öyle bir şey değil sadece bir amcaya bir dayıya bohça gibi hediye götürüyorsun. Hediye de öyle karşı tarafı çok zarara uğratacak bir şey değil gönül alma gibi.

Kızlar bu bi dert değil ama aranızda biri bilir veya bi yerde duymuştur diye buraya yazıyorum "dayı yolu" ne demek, yada aranızda duyan var mı?
1.5 ay önce abim nişanlandı ve kız tarafı bizim adetlerde dayı yolu, amca yolu vardır demiş annem sormuş bu ne demek diye ama tam cevap alamamış. Dayı yolu ne demek?
Bizdede zikkimin kökü yolu vardir diyin..

Erkek tarafını nasıl sömürsek adı altında adetler işte. Saçmalık ötesi oldu olacak tüm sülaleye hediye alın. Bizde böyle adet yok diyerek açıklama yapın.

Bizdede zikkimin kökü yolu vardir diyin..
bencede aynen böyle diyin:)) bu arada bende malatyalıyım ama hiç duymadım hatta bizde karşı taraf masrafa girmesinler diye sadece gelin damat bohçası yapalım derler saçma sapan ne koparsam kardır hesabı mı yapıyorlar acaba ayrıca her şey kız tarafının adetlerine göre olacak diye bir kaide mi var?

cok ilginc ya dayi yolu da neymis.kizin ailesi belliki gorgusuz bence sizde aklinizda adetler uydurun madem onlar sizi somurmeye calisiyo sizde yapin.bakalim bi daha boyle biseye cesaret ediyolar mi

Back
X