• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dayı yolu?

Bir topluma fayda sağlamayan, aksine zorunluluk haline getirilip insanları mağdur eden davranışların adına kim "adet" demiş yahu... Adet, gelenek, görenek dediğin insana fayda sağlamalı ne biliyim hastaya, ölü evine yemek götürmek falan.. Bunun adı resmen soygun !

Kizin boyutuna gore bir hurca gelin hanimi koyup dayi ve amcalarin oldugu bir ziyaretle ayak diplerine birakiyorsunuz
Not:Kiz canli olacak:bicak:

Saka bir yana bu tore adet olaylarini insanlar kendilerine mevzu kavga sebebi dedikodu sebebi olsun diye cikartmis baaka bir aciklamasi olamaz
Ara kizi cok nazik narin cnm anneme demissinde simdi yore farkli olunca anlamadik sizin tarafli soracak kimsede bulamadik nasil birsey dayinin amcanlarin ailesine bohca mi yapiliyor bizde bilmiyoruz mahcup olmayalim herkesemi yapiliyor sirf dayi ve amcayami diye hic abes bulmamis normal karsilar havada sor herkes herseyi bilecek diye kaide yok ayip degil gunah degil
Simdi siz bohca sanirsiniz olay taki paradir sonra sittin sene kafaya kakilir o
İyisimi usulu neyse yapar kurtulursunuz

Düğün öncesi bir gelenek de "Yolların sağlanması" adı altında kızın amcasına, dayısına ve erkek kardeşine hediye alınarak onların gönüllerini almaktır. Bunlara emmi yolu-dayı yolu denilir. Bu gönül alma işi bir elma götürülerek de para götürülerek de olur.

Buymus kizin kabile genisse banka kredi faiz oranlarini aradtirmaya baslayin valla

ya dayıya gidip düğün için bir sıkıntı bir eksik bir isteğiniz var mı demek. ama baya geri de kalan bir adet. başlık parası gibi geride yani.

ya dayıya gidip düğün için bir sıkıntı bir eksik bir isteğiniz var mı demek. ama baya geri de kalan bir adet. başlık parası gibi geride yani.
O kisimda muammada kaliyor be cnm herkes bir tuhaf simdi gidip sorsalar onlarda caninizin sagligi dese donup gelecekler
Dugun sonrasi gelip sordular sorulurmu agizla istenirmi adet bu ellerine bir bohca takip gelemediler veya bir kucuk altin diye mevzu olacak iyisimi kendilerine acik acik sorsunlar siz nasil yaptiniz diye neyse onu yapip yakayi kurtarsinlar

Dayı yolunu duydum da amcayı duymadım. Bizde dayı yolunda dayılara bohça götürülür olay bu evliyse eşine de hazırlanabilir. Gömlek gravat çorap lif patik vb. gibi

biz de yok deyin. orta yolda buluşun.
kız ya da erkek tarafı diye her adeti yapmak zorunda değilsiniz.
Burada bir konu acilmisti kizin annesi sut parasi istemis (emzirme olayi) bilmeyen bu adet olayina uzak bir arkadasta dugunde sutlu tatlimi dagitiliyor sutu alin verin para vermek istemiyorsaniz minvalinde bise yazmisti hala aklima geldikce guluyorum
Sacma sapan adetler var ya:)))

Burada bir konu acilmisti kizin annesi sut parasi istemis (emzirme olayi) bilmeyen bu adet olayina uzak bir arkadasta dugunde sutlu tatlimi dagitiliyor sutu alin verin para vermek istemiyorsaniz minvalinde bise yazmisti hala aklima geldikce guluyorum
Sacma sapan adetler var ya:)))
bizde de adet dolu. ama hiçbirini uygulamadık ben evlenirken. kv biz evlendikten sonra tüm adetleri uyguladı. çeyizimi sülalesine dağıttı adet diye. bizim taraf hava aldı :)

herkes kandırabildiğini adet diye yoluyor işte.

Bende adetleri hiç bilmiyorum , bu konuda asimile olmuş bir aileye sahibim ancak küçük hediyelerle gönül almanın adı da yolma olmasın ama ya.

Erkek tarafı her şeye yolma olarak bakmasın.
Adetse yapılabilir. O damattan bir şey eksilmez gömlek v.s alarak.

Zaten evlendikten sonra " benim ailem benim ailem diye yiyip bitiriyorlar kendilerini. Bari evlenmeden biraz gönül alsın erkek ve ailesi.

Çok önceden aman neymiş bu adetler diye bakıyordum ama şimdi artık her şeyin kolayına kaçan, maaş peşine düşen, kadının anne babasını, ailesinj hiç sayan bir erkek sürüsü uredigi için evet ne yapsalar kar.
Debelensinler biraz.

Bende adetleri hiç bilmiyorum , bu konuda asimile olmuş bir aileye sahibim ancak küçük hediyelerle gönül almanın adı da yolma olmasın ama ya.

Zaten evlendikten sonra " benim ailem benim ailem diye yiyip bitiriyorlar kendilerini. Bari evlenmeden biraz gönül alsın erkek ve ailesi.

Çok önceden aman neymiş bu adetler diye bakıyordum ama şimdi artık her şeyin kolayına kaçan, maaş peşine düşen, kadının anne babasını, ailesinj hiç sayan bir erkek sürüsü uredigi için evet ne yapsalar kar.
Debelensinler biraz.
o yüzden orta yolu bulsunlar diyorum.
ne kız tarafı mağdur olsun ne erkek tarafı.

bedava gidip kıymetsiz olan var. bütün adetlerle gelin gidip, çok masraf yapıldığı için kölelik yapması beklenen gelinler de var.

o yüzden orta yolu bulsunlar diyorum.
ne kız tarafı mağdur olsun ne erkek tarafı.

bedava gidip kıymetsiz olan var. bütün adetlerle gelin gidip, çok masraf yapıldığı için kölelik yapması beklenen gelinler de var.

Ne dediğinizi aslında çok iyi anladım ama yinede " bedavaya gitme " ifadesi bana hakaret gibi geliyor.

Evet maalesef bu bir gerçek zorladıkça kıymetli olunuyor. Bu maddi anlamda değil elbette .

Kızlar direk kızın ailesine sormadık (mutlaka sorucaz bu ne demek diye ama) çevremde bir kaç kişiye sordum . Ve aldığım cevap; ''dayı yolu, amca yolu'' düğüne 15-20 gün kala gelinin dayısı veya amcasına (genellikle dayıya yapılırmış bu adet) erkek tarafı yanlarına kızı (gelin olacak kızı) da alarak 1 kutu çikolata ve bir zarfın içine para (500-600 Tl gibi bi miktar daha fazla yada eksik olabilirmiş) konulup oturmaya gidermiş. Erkek tarafından (heralde Kp) o zarfı dayıya bu dayı yolu deyip uzatırmış, kızın dayısı o zarfı aladabilir almayadabilirmiş . Eğer o parayı dayı alırsa düğünde o paraya değer bi altın alıp takarmış yeğenine, amaç akrabalık yolları açılsınmış bu adetle.
Ben ilk defa duydum bu adeti şimdi biz yani erkek tarafı, kızın dayısının yeğenine takacağı altının parasını götürüp verecez adama eeee dayılığı nerde bu adamın. ALLAH aşkına erkek tarafına da günah ya bu adet falan olamaz böyle adet yerin dibine batsın. Dilerim ki yeni nesil adet adı altında yapılan şu saçmalıkları kaldırsın ya bu nasıl adet Allah aşkına

Debelensinler biraz.
hangi çağda kaldınız tam kestiremiyorum ilkçağ heralde :işsiz:

Kızlar direk kızın ailesine sormadık (mutlaka sorucaz bu ne demek diye ama) çevremde bir kaç kişiye sordum . Ve aldığım cevap; ''dayı yolu, amca yolu'' düğüne 15-20 gün kala gelinin dayısı veya amcasına (genellikle dayıya yapılırmış bu adet) erkek tarafı yanlarına kızı (gelin olacak kızı) da alarak 1 kutu çikolata ve bir zarfın içine para (500-600 Tl gibi bi miktar daha fazla yada eksik olabilirmiş) konulup oturmaya gidermiş. Erkek tarafından (heralde Kp) o zarfı dayıya bu dayı yolu deyip uzatırmış, kızın dayısı o zarfı aladabilir almayadabilirmiş . Eğer o parayı dayı alırsa düğünde o paraya değer bi altın alıp takarmış yeğenine, amaç akrabalık yolları açılsınmış bu adetle.
Ben ilk defa duydum bu adeti şimdi biz yani erkek tarafı, kızın dayısının yeğenine takacağı altının parasını götürüp verecez adama eeee dayılığı nerde bu adamın. ALLAH aşkına erkek tarafına da günah ya bu adet falan olamaz böyle adet yerin dibine batsın. Dilerim ki yeni nesil adet adı altında yapılan şu saçmalıkları kaldırsın ya bu nasıl adet Allah aşkına
Burada bile binbir çeşit örnek verildi.. Herkes farklı şekilde yorumlayabiliyor demek ki bu adetleri.. Siz en temiz kız tarafından alın bu bilgiyi.. Ve size kesinlikle katılıyorum.. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.. Saçma sapan işler.. Yani resmen dayının yerine yeğenine takı takıyorsunuz. Negzel :işsiz:

Back
X