Daha Az ile Daha Fazlası

Ya evde büyük ölçekli atılcak birşey yok ama küçük çapta çıkıyor sürekli, biten şeyler eskiyenler.
Büyük devir daimi yaptığım için o konuda rahat ediyorum. Fazlalık yok herşey ferah ve temizliği kolay..
evet beslenme açısından faydalı bakliyat ama ne bileyim yaz sıcaklarında yaz sebzeleri çıkınca yapasım gelmiyor kuru fasülye ve nohutu..
ıslatacağım zaman da hep çok ıslatıyorum, sonrada yemeklik olacak kadar buzluğa bölüp atıyorum, canımız çektiğinde de hemen buzluktan çıkartıp yapıyorum kolay oluyor
Akşam patates haşladım, 2 tanesini kumpir yaptım, 3 tanesini anneme kavurmalık ayırdım. Annemde buzluğunu boşaltmak için tavuk getirmiş yine değişti yarının menüsü dolaba kışlık koyucam yarın tavuğu pişirelim diyor e bende mantıyı buzluktan almak için mantı yapalım demiştim onuda ertesi gün yaparız diyor
Neyse dolapta avakado vardı yumuşasın diye çıkardım.. yarının kahvaltılıkları hazır, oğlumun bez oyuncaklarını yıkadım. Bornozları astım. Dışarı çıkmıştık gelene kadar kurudu.. astım yerlerine

İyi geceler herkese,
Sizi takip ederken düşündüm ki benim de makyaj kozmetik vs malzemelerini elden geçirmem gerekiyor. Yılda bir iki kez lazım olup da aldığım onlarca şey var. şu yaşıma geldim cildime en iyi gelen ürünleri yeni fark ettim biraz pahalı oluyor ama az olduğu için az ve öz olmuş oluyor. Artık sadece rutinimdeki ürünleri indirim vs yakalayarak alacağım.

Uzun zaman önce minimalizme kapıldığım bir dönem olmuştu yine ancak son yıllarda şu düşünce beni yavaşlattı bu konuda: Her şey ateş pahası artık ve azaltmak yerine elimde dursun, belki yeniden moda olur, hiçbir şeyi atmayım, vermeyim, çünkü alırken dünya para vermiştim tekrar alıyım desem daha da pahalı.. gibi. Yani artan pahalılık kullanmasam da dursun, saklayım bir gün lazım olur düşüncesini geliştirdi bende. Bir de şunu fark ettim ki minimalist düşündükçe az alıyorum öz alıyorum fikriyle uzun yıllar kullanabilmek adına pahalı alışverişlerden kaçınmıyorum. Bu da kartlarımın şişmesinde önemli etken.

Topiği takipteyim, sevgiler, iyi geceler...

Teşekkür ederim,
Sanırım sizin düşüncelerinizi okurken kafanızın biraz karışmış olabileceğini düşündüm, sizde katılırsanız belki daha detaylıca da konuşabiliriz.
Siz bence alışveriş kısır döngüsüne kendinizi biraz kaptırmışsınız öyle yada böyle alacaksınız..

Örneğin kullanmadığım bir sütyenin (ecüş bücüş olmuş) yeni moda akımına faydası olacağını düşünmüyorum. Dolabımda sadece kuru kalabalık ha keza çok para verip almıştım ve gerçekten hakkını vere vere kullandım. Seviyordum ama ömrünü doldurdu. Giydiğimde kötü hissediyorum. Kıyafetlerimin altından belli olduğunu düşünüp rahatsız oluyorum. Demekki artık dolabımda buna yer yok.
Alışverişi yaparken zaten kaliteli ürünler almayı seviyorum. Ucuz şeyler çabuk epriyor. yada elime yüzüme ucuz ürünler süremem. Ha bu arada bu kozmetik kullanımını da gerekli kozmetikler olarak düşürdüm. Örneğin cilt nemlendiricisi olarak bir gündüz kremim var, birde hametan kullanıyorum. Çocuğuma da pişik kremi olarak hametan kullanıyorum..
Ürün alırken temiz içerik araştırması yapıyorum. Kıyafet alırken de uzun ömür araştırması. Birde sonuçta kıyafet dolabınızda 2 kıyafet vardı 1ini attınız bir kaldı değil.. 100lerce var :) hemen koştur koştur almanıza gerek yok.. cıbır kalmazsınız..
Ama işte kapitalizm o kadar iliklerimize kadar işlemişki, yemiş bitirmiş bizi almak zorunda hissediyoruz.
Ben banyo dolabında 6 tane diş macunu buldum açılmamış. Minimalizme sarmadan önce 1 alana 1 bedava :) bir diş macunu bitme süresini düşünün bu diş macunu rahat bize 6-7 yeter 6-7 aylık diş macunu stoğunu ne yapacağız. Daha devir daimi yüksek birşey alsak daha mantıklı olurmuş yani :)

Khalesinil şöyle yazdıklarınıza baktım da alışveriş yaparken kendimize istek mi ihtiyaç mı diye sorsak evde her ne tür olursa olsun bu kadar birikmişlik olmaz
Yıllar ya da aylar sonunda da o birikmişler gözümüze gönlümüze batmaya başlar ve bu kez de kurtulma çabası
Kurtuluruz sıkıntı değil ya çöpe ayarız ya eşya kumbarasına ya da ihtiyacı olan birine veririz

Fakat insanın her gördüğünü başta da dediğim gibi ihtiyaç mı istek mı demeden sahip olma arzusu kazancını yönetememesine hatta çoğu zaman hiç etmesine neden olacaktır

Geçenlerde vehbi koç'un bir videosuna denk gelmiştim lüzumlu olduktan sonra birşeyin fiyatının milyonlar vs olması bu israf değildir ama gerekli değilse birşey isterse fiyatı kuruşlar türünde olsun israftır

Ve bu düşüncede adeta yıllardır para yönetiminde yapmaya çalıştığım fikrimi karşımda gördüm

Bol bereketli birikimler kazançlar ve hayat bizlerin olsun

Herkese günaydın

Bugün evdeyim. Bir harcama planım yok.

Sadece yurt dışı çıkış harcı aldım internetten. O da zaten planlı, bütçesi ayrılmış bir ödemeydi.

Akşam arkadaşımıza yemeğe gitmeyi düşünüyoruz. Hediye, tatlı vs almak yerine evden bir şeyler yapıp götürmeyi düşünüyorum. Hem daha şık ve özenli hem daha ekonomik bence. Bir tatlı olmuş 1400/kg

Hahh! Tamda bu.

evet bir şey ihtiyaç ise fiyatı mühim değil. Alınmalı gerekirse borca girilmeli. Muadili elbette vardır ama bunu severek kullanacağın şekliyle alınmalı..
Ben o yüzden mutfak harici alışverişlerde ilk gördüğüm gün almama kuralı uyguluyorum.
Görüp beğendiğim bir şeyi gerçekten istiyorsam, onunla ilgili uzun soluklu kafamda canlanıyorsa bir şeyler bir sonraki gün gidip alıyorum.

Mutfak alışverişinde de kampanya reyonlarını geziyorum ama kendime ihtiyaç mı evde rutin kullanılan bir şey mi raf ömrü ne kadar, hangi sürede biter soruyorum. Ve mümkünse liste dışına çıkmadan alacaklarımı alıp çıkıyorum.

Bence çok daha zarif bir hareket olur

Günaydın dün akşam yazamadım arkadaşlarımızla zaman geçirdik iyi oldu parkta çocuklar oynadı . Hava soğuyana kadar böyle haftada 1 gün parkta böyle bir düzen yapacağız . Geri dönüşte eşimle birlikte iş bölümü yaptık o meyve su vs almaya gitti bende oğlumu yedirdim bulaşık makinesini boşalttım oğlumu yıkadım o ara eşim geldi oğlumu aldı uyuttu bende gelen meyve vs yerleştirdim 750 tl tuttu . Haftalık 3000 bin hedef koydum dışına çıkmamaya özen göstereceğim

Evet işin özü bu
Aradan yıllar geçmeye başladıkça zaten insanın normali fıtratı huyu suyu ne dersen de o hale geliyor
Bunun adı kesinlikle cimrilik değil aksine israfın önüne geçme
Bir de ihtiyaçtan ziyade sürekli istek kısmına yapılan ya da yapılacak olan paraları aylık zorunlu birikim adı altında altın ya da döviz şeklinde değerlendirmeye başlayınca ballı kaymak yeme de yanında yat

Allah hiçbirimize kötü günler göstermesin biz ona iyi daha iyi günler parası diyelim emekli olduğumuda pasif gelir elde edebilmek için almayı planladığımız bir gayrimenkul için birikim diyelim ya da yaşı daha gençler için ev araba çocuğun eğitim giderleri için kenara koyma diyelim

Insanın elinde yoksa kimsede yok
Insanlara bakıyorum bankalardan krediler çekiyorlar kredi çektikleri ürün neyse en az bir tanesini de hatta 2 tanesini bankaya alıveriyorlar geri ödemelerle

Marifet para kazanmak değil parayı iyi yönetmek...

Mesela biz şimdi araba değiştireceğiz, arabanın üzerine 200 bin açığımız kalıyor. Krediye baktığımda 170 bine yakın faiz ödüyoruz. Üstelik bu ödemeyi de 12 ayda yada maksimum 24 ayda yapmamız gerekiyor.
Şuanda annemin bir miktar parası var fonda duruyor. fonda ona aylık 5000 tl getirisi var.
Ben kredi çekmek yerine annemden borç alacağım.
Anneme faizsiz 12 ayda parasını taksit taksit ödeyeceğim ve 5 ay boyunca getirecek fon getirisini de 12. ay sonunda hesabına atacağım.
12 ayda 60 bin tlyi bankaya vereceğime anneme veririm. Tüm borçlar bitince de anneme bir teşekkür hediyesi alırım üzerine..
Eskiden böyle şeylere kafa yormazdım resmen dolandırılıyoruz.
170 bin tl faiz ödemekte nedir yahu.. ben kaç ay bedavaya çalışacağım o para için..

Dolandırılıyoruz lafı ne kadar doğru ya bende öyle düşünüyorum.

Kahve makinamı yeni aldık ve maalesef ki hiç memnun kalmadım daha 2 ay oldu . Garantiye gidecek canım sıkıldı inşallah bir sorunu vardır çözülür de şu makinayı boşa almış olmam. Ben cezvede kahve yapsam daha güzel oluyor bu makina bildiğiniz köpüksüz bulaşık suyu yapıyor

Bankalar için tek dediğim "yasal tefeciler "

Kahvaltı yapıldı yemek pişirdim bulaşık makinesini çalışıyor. Kahvemi içerken oyuna oturduk 13:00 de temizlik yapmaya başlayacağım sonra da parka gideceğiz

Bende bu yüzden araba için kredi almak istemiyorum . Satana kadar biraz daha birikim yapıp direk ödemek istiyorum ya . Konuttan da çıkacağız sanırım bize düzgün bir birikim getirmedi oradan gelen parayı arabaya eklerim . Her ay maaşın üzerine yatan miktarı da ayırıp altın alacağım. Oğlumun hayat sigortası var her ay 40 dolar kesiliyor çok güzel birikti

Konuttan birikim meselesi nedir ?

Avanstan kalan nakitin 10000 TL lik kısmını fona aktardım, bu ay gün sırası bende imiş oradan da 7 gram altın gelecek..

Bu hafta yapılacak işler listesi:
  • Çamaşır makinesi içi temizleyici ile yıkanacak,
  • Bulaşık makinesi içi temizleyici ile yıkanacak,
  • Tezgah arkası dolabın raf üstü ve raf içleri silinip temizlenecek,
  • Market alışverişi yapılacak. (Yumurta, Domates, Patlıcan, Kabak, Kapya Biber)
  • Turşular kontrol edilip hızlı tüketim için ön plana çıkartılacak yoksa bozulacaklar.
  • Buzluk içi düzenlenip, açılan yere deepfreeze içindeki ürünler taşınacak.
  • Deepfreeze de bulunan yengeç surumi ve kalamar haftasonuna yemek planına eklenecek.. (belki arkadaşları davet ederim, atıştırmalık olarak yaparım)
  • Dolaptaki biberlerin fazlaları doğranıp yemeklik olarak buzluğa kaldırılacak.
Yarım Kalan Kozmetikler Listesi:
  • Pantene saç bakım kremi (Şişede azcık kalmış, Urbanı kullanmadan önce Pantene bitirilecek ve bir daha alınmayacak)
  • V.Secret Vücut Kremi bitirilecek
  • Bioxin Keratinli Argan yağı Yeni alınan yağdan önce bitirilecek
  • Rexona Deo Unutulmuş yarım şişe ön plana çekilip bitirilecek

Konuttan birikim nedir tam olarak, ben şuanda bu piyasada Fon'u çok mantıklı buldum. Bir aylık yüksek faiz veren vadeli hesap bankalarda var ama sürekli değil ayrıca hem vadesinden önce çıkınca zarar, vadeyi beklesen acil duruma zorluyor.
Benim takip ettiğim ortalama %36-37 getirisi olan fonda bekliyorum.

Konuttan birikim meselesi nedir ?
Tsk da Oyak ve konut adı altında maaşımızdan para kesiliyor 2 şey bin tl sanırım . 7 senede konutta 120 bin birikmiş . Ama mesela oğluma 4 senede 80 bin biriktirdik çok verimsiz geliyor bu durumda.

Aylık mı 36 37 fonla ilgili bilgim yok hiç takip etmemiştim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…