çocuklarınızın geleceği için neler yapıyorsunuz,yurt dışında eğitim

Küçükken vasat bir hayat yaşadım doğrudur. Öyle Mercedes alıp kendini önemli zanneden bir ailem yoktu. Emek verdim çalıştım ODTÜ bitirdim, 3 dil öğrendim yurt dışında master yaptım yine kendim emek verdim iş buldum 3 farklı ülkede yıllarca çalıştım. Hiçbiri de önüme altın tepside gelmedi. Ama ben gezdiğim yerlerden fotoğraf attığım zaman türkiyedeki çevremden ne ballisin diye yorum geliyor hala. Ballı değilim arkadaşım emek bu. Doğuştan isvicreli amerikan da olabilirdim o zaman hayatım çok kolay olurdu ama bunun için sürekli şikayet etmek yerine uğraşmayı seçtim.

Şimdi 20 yaşında olsaydınız bu kadar rahat yapamazdınız işte. Ondan 50 yaşında bizim zamanımızda biz daha çalışkandık hey yavrum hey diyen ihtiyarlar gibi gençleri harcamayın.

Şimdi şöyle, kendi tecrübeme dayanarak İngiltere üzerinden konusayım. Üniversite için ise toefl'da okulun belirlediği puan şart. Okul notları, resim bölümüyse portfolyo hazırlaması gerekiyor. İngiltere'den burs almak çok çok zor, yüzde 90 kendi vatandaşlarına veriyorlar. Okullar ise yıllık 15bin pound ile -25 bin pound arası değişiyor. Buna konaklama, yeme-,içme, yaşam masrafları da eklenince oldukça pahalı. Yüksek lisansa gitmeyi düşünebilir kızınız. Her okulun kendi sitesinde nasıl başvurulacağı, şartlar vs yazar zaten. Kafasında soru varsa ise okula mail atması gerekir. Bunlarla o ilgilenmeli, siz değil. Bu arada benim bildiğim hollanda, italya ve fransa gibi avrupa ülkelerinde eğitim yabancı öğrenciler için daha uygun.

evet tatlım bizim zamanımızda öyleydi bölüme göre değişirdi ama ilk 3 bu okullardı, ben sınava girdiğimde sabancı daha yeni açılmıştı koç tobb filan yoktu bile..
ben 2000'den sonra doğmuş olanların tercihleri açısından konuştum. yoksa y.dışında bilinirlik olarak hala senin saydıkların biliniyor.

Şimdi 20 yaşında olsaydınız bu kadar rahat yapamazdınız işte. Ondan 50 yaşında bizim zamanımızda biz daha çalışkandık hey yavrum hey diyen ihtiyarlar gibi gençleri harcamayın.
Benim yaptığım şeyin yaşla bir ilgisi yok. Neyi yapamazdım tam olarak? Ben ailemden 1 TL bile almadım her seyi araştırma ve burs ve calisma ile yaptım. Bu ülke kadar şikayet edip hiçbir şey yapmayan insan yok ya. Bir sürü ülkeden insanla çalışıyorum gerçekten böyle bir şey görmedim. Ülke ismi verip genelleme yapmayayım ama ülkesinde normal tuvalet görmemiş, çoğu şeyi avrupada yemiş insanlarla da çalışıyorum. Onları da mı imkanları bizden iyiymiş.
Neyse ben Vatan cennet falan demedim öyle de düşünmüyorum. Dediğim gibi gençlik de gelecek de beni pek ilgilendirmiyor sadece posttaki arkadaşın kızına özel bir yorum yazdım ülke gençliğine açık çağrı değil. Herkes dolmuş dolmuş gelip kendileri ile ilgiliymis gibi algılamis bir sürü şekilde açıklama ihtiyacı duydu ama gerçekten sizinle ilgili şeyler değil. Sanatçı arkadaşımız için yazdım. Kpss atanma vs vs konum değil. Bu arkadaşın şikayet edip de adım atmaması konum. Ailesi destek, maddi manevi. Her şeyi var. Emek de lazım onu belirttim. Bu kadar. Arkasında ailesi olmayan, kpss kasan kişiler konum değildi.

En basit Sınav bizim girdiğimiz sınavdan daha zor. Konular daha geniş. Giren rakip daha fazla. Üç
Dil diyorsunuz ya mesela bunun için ayıracakları bütçe bile eskiden daha zor. Burslar yetersiz. Ciddi bir ekonomik buhran içinde okumaya çalışan öğrenciler var. Bizim zamanımızdaki gibi değil. Bunu neden anlamıyorsunuz. Size neyse gençlerden kendi başarılarınızı cilalarken gençlerin eskiye göre daha zor şartlarda mücahede ettiklerini de göz ardı etmeyin

90'lar altın yıllar değildi ama bazı konularda da türkiye çok daha iyiydi. Örneğin eğitim, evet daha az kişi üniversite mezunuydu ama okutulan eğitimin kalitesi gayet iyiydi. Şimdi herkes üniversite mezunu ama üniversitelerin çoğu liseye döndü artık. Eğitim kalitesi çok kötüleştirildi. Eğitimli insana saygı vardı, iyi eğitim birsürü kapıyı açardı, sizi iyi işlere sokup, saygı ve para kazandırırdı. Şu an eğitim önemsizleşti, kimin kimi tanıdığı önemlileşti maalesef

Gerçekten umrumda değil. Postu sizlere değil sanatçı arkadaşa yazdım. Onlar bir şekilde yurtdisi kararı almışlar, yeteneği de var. Ama onlarda da kişisel motivasyon ve çaba eksik.
Bu arada dillerimi öğrenirken de aynı şekilde cebimden 1 TL çıkmadı. Birini hazırlıkta öğrendim, diğeri için YouTube da dersleri dinleyip sonra Tandem dediğimiz partnerlerle karşılıklı dil alışverişi yaparak ücretsiz öğrendim. Düşünen olursa diye not olarak bıraktım, benim gibi aile durumu olmayanlardan denemek isteyen olursa diye. Almanca işi biraz karışık onun yarısını ödüyorum ama durumum olmasa diğer dilim gibi ücretsiz de öğrenebilirdim. Dil meselesi de yıllarca kpss çalışan birisinin yapamayacağı şey kesinlikle değil, başına oturup calismak lazim. Çalışkan insanı da fazla konuymus çok rakipmis falan durdurmaz. Bahaneler bahaneler. Neyse.

Kızım daha 1. sınıfa gidiyor ama ben gelecek için bu kadar kaygılı değilim , bize birşey olsa kafasını sokacak bir evi bizden kalacak maaşı olacak, okul konusunda benim yapabileceğim ilgi alanlarına göre ona okul dışı eğitimler aldırmak gerektiğinde deneyerek asıl yetkinlik alanını bulmak, sadece akademik başarı değil de sanat spor vs alanlarında da baaşrılı olması için gereken alt yapıyı sunmak ,gerisi onun elinde. Birde yurt içi yurt dışı birlikte geziyoruz yeni kültürler yeni tadlar yeni coğrafyalar keşfediyoruz ailecek bunlar ona bir fikir, bakıç açıcsı ve tecrübe sunuyor ilerde de Erasmus, Work and Travel vb programlara katılması için yönlendireceğim bende katıdım bu tarz şeylere hem iş hem gezme oluyor. Yurt dışında okumak isterse burslar var takip etsin, çabalasın aile olarak desteğimizi veririz imkanlar ölçüsünde ama herşey kendisinde bitiyor. Kızınız içinde durum bu.

Konu sahibi work and travel düşünmez misiniz? Biraz araştırın, kızınız hem para kazanır, hem Amerika'da yaşam deneyimi olur.

benim kızım henüz küçük egıtim icin koleje veremeyecegim devlet okuluna gidiyor ama ekstra kurslarla desteklemeye vs calisiyorum.
şuan jimnastiğe gidiyor, yaz tatilinde resim kursuna gitmek istedi.
eylulde ilk okula basliyor sonrasinda yabancı dil derslerine başlayacağim.
maddi olarakda bir evim arabam var bir miktarda kizim icin ayirdigim altın var. bana bir şey olursa maaşımı alabilir.
annemden kayinbabamdan vs kalabilecek mülkler var ama onları saymayı dogru bulmuyorum şuan. annemden kalırda, kayin babam belki ben yiyecegim diyecek bilmiyorum o yuzden ama kalirsa maddi anlamda bir sorunu olmaz ilerde.
insallah istedigim gibi bir egitim hayati olursa bende ilerde yurt dışına egitim veya iş olanağıyla gitmesini isterim.
benim sıkintilarim aslinda maddi degil de, egitim süreciyle ilgili sıkıntılarım var.
şuan ana sınıfında ve balık baştan kokuyor maalesef.

valla khomyuk asıl inşaat ustasının gündeliği 3-4 bin liralarda şu an işçi de az biraz bir şey biliyorsa usta parası istiyor zaten.

bence soru inşaatçılar değil
öğretmen tek maaşla
ya da hemşire bekar anne tek maaşla gönderebilir mi olmalı

hatta arttırıyorum inşaat işçisinin çocuğu gerekirse inşaatta da çalışır gerekirse garsonluk da yapar. gider 8 kişi bir evde de kalır zaten annesi k.vlideyle eltiyle birlik oturmuştur, alışkındır kalabalık evlere (ben çoğu zamanlar 5-6 kişi bir yatakta uyuyarak büyüdüm de oradan biliyorum)

ama beyaz yakalıların çocukları narin...
yani soruyo yanlış yerden soruyorsun bence
asıl çocukları heba olmaya ramak kala olanlar üniversite mezunu olup inşaat işçisi kadar kazanmayanlar

yoksa evet beni tee ortaokulda bile şehirde ne kadar münazara var, kurs var tiyatro var devlet okulu götürüyordu, o zamanın sosyal şartları şimdi yok onu geçtim ben yabancı dil eğitimini devlette aldım, anadil şeklinde öğrendim..ah ahhh yani, oralara bir şey demiyorum.

daha mı zor?
belki ben anadolu lisesi fen lisesi okuduğum içindir ama kesinlikle bizim müfredatımız daha hafif değildi
eski öys müfredatını iyi şekilde bilen kişi tıp fakültesinin anatomi fizyoloji derslerine mühendisliğin mukavemete kadar olan derslerini gözü kapalı geçer
ben hala avrupanın tüm dağlarını nehirlerini bliyorum tüm anadoluyu bildiğim gibi, çünkü tek tek haritasını elle çizdik biz..evet fen lisesinde yaptık bunu. şimdikiler ilin ilçenin ayırdında değil...

valla daha zor bir müfredatları olduğunu gördüğüm kimse yok benim açıkçası. 20li yaşlarda bir anadolu üniversitesinde öğrencilerim var x desem görmedik y desem bilmiyoruz diyorlar....ortaokulda lisede ne görmüşler bir fikrim yok. bir de ana-baba çalışan aile çocuğu bunlar, büyük kısmı anneleri öğretmen filan...benim annesi öğretmen olan arkadaşlarm harvard'da yale'de okudu.

mısırlı, gineli öğrencilerim türklerden iyi ingilizce biliyor. hatta onlar üstüne türkçeyi de öğreniyor ama bizimkiler hala ingilizceyi öğrenemedi bunda bir tuhaflık yok mu sizce? mısırdan gineden gelip hem çalışıp hem okuyan çocuklar burada 3-4 senede dili kapıyorsa bizimkiler neden bir ingilizceyi halledemiyorlar?

ben kendim ciddi bir ekonomik sıkıntı içinde okudum bu arada babam bana tüm öğrenim hayatımda toplasanız bugünün parasıyla eeeen fazla 4-5 bin tl harcamıştır çantası kitabı defteri vs dahil. ben kantine hayatımda hiç gitmedim kendi paramı kazanana dek. öyle söyleyim. para bunun bahanesi değil. benim gibi düny kadar insan vardı eski türkiyede de.

bugünün çocuklarını haklı bulduğum 1 konu var ama: evet umutları yok. ben çok umutlu şekilde okudum okursam olur illa ki birşeyler yaparım dedim. torpilim olmasa da liyakatla olur dedim. evet o konuda haklılar. ama çalışmamaya bahane değil bu, burası değilse başka ülkeler olur.

Bir de o yanı var. Öğretmenin devlet memurunun doktorun hemşirenin bu kadar biçildiği değersizleştirildiği bir dönem de olmadı.
Çocuklara çıkış yolu da yok. Eleştiriyoruz belki çocukları evet ama okuyunca çalışınca ne olacağım hissi geldi mi bu çocuklara neden?
Şu an ilkokul mezunu hademe çaycı aynı okuldaki
Öğretmenden yüksek kazanıyor.
Çocuklar geleceğe umutsuz bakmasın korkmasın da kim korksun.
Doktorlar neden kaçıyor? Yakında doktor bulamayacağız.
90lardaki gençlere göre 2020li yollarda genç olanlar gerçekten umutsuz olmakta dibine kadar haklı

Benim girdiğim sene matematikte trigonometri yoktu, edebiyat yoktu. Sadece dil bilgisi vardı. Kesinlikle sorular daha zor. Bizim zamanımıza göre

Benim girdiğim sene matematikte trigonometri yoktu, edebiyat yoktu. Sadece dil bilgisi vardı. Kesinlikle sorular daha zor. Bizim zamanımıza göre
siz düz ÖSS ile girmiş olabilirsiniz
biz ÖYS müferdatını da gördük --zaten bunu kaldırarak büyük halt ettiler o ara dönemde. o ara döneme göre bütün 80 nesli için müfradat azdı demeyin...

biz trigonometri de gördük, türev integral de, organik kimya da, Kirchoff da, divan edebiyatı da...benim yazdığım edebiyat dönem ödevini şimdi üniversitede tez olarak veriyorlar.

Ben tek sınav döneminden bahsediyorum. 2002 senesinde girdim ben

Bu konuya kesinlikle katılıyorum. Gerçekten şartlar zor, umut yok, herkes depresif. Ama çalışacak insanın önünde dağ olsa deler geçer. Bana ısrarla hadi zor zor kabuk et demem için ısrar ettiler. Ya zaten ülkenin tamamı zor diyor bence de her şey zor evet ama benim bunu demem bir şeyi çözmüyor. Çaba lazım, şikayetle kim neyi başarmış? YouTube derya deniz 1 TL harcamadan dilinden yazılımına bir sürü giriş seviyesi bilgiler mevcut. Sınav zormuş kolaymış nr farkeder çalışan insana? Sana zor da başkasına kolay mı? Ben ossye girdiğimde de hiç kolay degildi bence, aksine benim zamanımda bölüm kontenjanım atıyorum 100se mezun olduğumda 150 idi şimdi 180. Şu anda üniversite okuyacağım diyip kazanamayan yoktur heralde her yer okul baraj puanı bile yok. Konu Sınav değil olmamalı da. Ama şikayet etmek yerine adım atılması gerektiği söylenince de o iş öyle değil yea çok zor denince de sinirleniyorum yani. Ya bak gerçekten hayatında tuvalet görmemiş ücra bir ülkeden insanla beraber çalışıyorum ya adam kendi kendine yazılım Dil öğrenmiş gelmiş çalışıyor. Bu bir kişi değil ki bir sürü var çevremde böyle insan. Ülkece zor durumda olmak başka şey bundan sonr artık imkansız demek başka şey.

Eğitimin içi boşalınca, müftedat basitleşince her şey bitti. İlköğretim zorunlu, lisede kalma yok, kitaptan öğle yemeğine her şey bedava. Çabayı, emeği çocuk eğitiminden kaldırdığında sonucun böyle olması kaçınılmaz. Umut konunun neresinde bilmiyorum ama benim gördüğüm gençlerin tembellikten öldüğü ve her şeyi başkalarından beklediği. Konu sahibinın evldına başarılar diliyorum

Ben tek sınav döneminden bahsediyorum. 2002 senesinde girdim ben
evet ben bunu anladım tek sınavdı ve sadece ÖSS idi siz girdiğinizde
ama biz ÖYS müfredatını da gördük mesela - okul öyleydi, fen lisesi olduğu için

evet sizin o ara dönemde müfredatı kuşa çevirmişlerdi.

ama bu sizden önceki senelerde okuyanlar olarak aslanlar gibi görmüş olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor ki. siz görmediniz sadece....yani karşılatırırken sadece sizin dönem varmış gibi karşlaştıramayız ki siz arada öyle kaynadınız.

sonra üniversitelerde hocalar isyan etti türev integral bilmeden mühendisliğe geliyor öğrenciler diye geri geldi o konular...ama şimdi tümden kaydı gitti, matematikten 2 net yapmadan okula geliyor çocuklar (not: mühendislik fakültesinde ders anlatıyorum biz de isyan ediyoruz ama bişey değişmiyor... işte yeni türkiye eski türkiyenin bir farkı da bu).

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…