Küçükken vasat bir hayat yaşadım doğrudur. Öyle Mercedes alıp kendini önemli zanneden bir ailem yoktu. Emek verdim çalıştım ODTÜ bitirdim, 3 dil öğrendim yurt dışında master yaptım yine kendim emek verdim iş buldum 3 farklı ülkede yıllarca çalıştım. Hiçbiri de önüme altın tepside gelmedi. Ama ben gezdiğim yerlerden fotoğraf attığım zaman türkiyedeki çevremden ne ballisin diye yorum geliyor hala. Ballı değilim arkadaşım emek bu. Doğuştan isvicreli amerikan da olabilirdim o zaman hayatım çok kolay olurdu ama bunun için sürekli şikayet etmek yerine uğraşmayı seçtim.Ülke konjoktürü hakkında tespitiniz yanlış. Ben 79 doğumluyum. Gençliğimde sosyal medya yoktu ama yaşadığım mahalle, okuduğum okulda başka çocukları görüp yarış yapıyorduk. 1985 senesinde babam ilk Mercedes’ini aldı. Türkiye’de sayılı insanda vardı. Yazdığınız gibi vasat bir hayat yaşadığınız ve başkalarını sosyal medyadan takip ettiğiniz için olsa gerek.
Şimdi 20 yaşında olsaydınız bu kadar rahat yapamazdınız işte. Ondan 50 yaşında bizim zamanımızda biz daha çalışkandık hey yavrum hey diyen ihtiyarlar gibi gençleri harcamayın.Küçükken vasat bir hayat yaşadım doğrudur. Öyle Mercedes alıp kendini önemli zanneden bir ailem yoktu. Emek verdim çalıştım ODTÜ bitirdim, 3 dil öğrendim yurt dışında master yaptım yine kendim emek verdim iş buldum 3 farklı ülkede yıllarca çalıştım. Hiçbiri de önüme altın tepside gelmedi. Ama ben gezdiğim yerlerden fotoğraf attığım zaman türkiyedeki çevremden ne ballisin diye yorum geliyor hala. Ballı değilim arkadaşım emek bu. Doğuştan isvicreli amerikan da olabilirdim o zaman hayatım çok kolay olurdu ama bunun için sürekli şikayet etmek yerine uğraşmayı seçtim.
evet tatlım bizim zamanımızda öyleydi bölüme göre değişirdi ama ilk 3 bu okullardı, ben sınava girdiğimde sabancı daha yeni açılmıştı koç tobb filan yoktu bile..evet öyleymiş ama demek ki onların sistem buna izin veriyor. Çocuk part iş ile okulunun ücretini ödeyebiliyor ya da kendine ev açıyor. Benim babam mühendislik fakültesini kazanmış. Masrafını karşılayamamış. Matematik öğretmenliği bitirmiş. Yurtdışında özel üniversite ya devlet üniversitesi var mı. Arada uçurum mu var bilmiyor?
Niye öyle dedin migrenimsi. Bizim zamanımızda Boğaziçi, Odtü, Bilkent Burslu şeklinde sıralanıyordu. Derece alanlar bunları tercih ediyordu.
Benim yaptığım şeyin yaşla bir ilgisi yok. Neyi yapamazdım tam olarak? Ben ailemden 1 TL bile almadım her seyi araştırma ve burs ve calisma ile yaptım. Bu ülke kadar şikayet edip hiçbir şey yapmayan insan yok ya. Bir sürü ülkeden insanla çalışıyorum gerçekten böyle bir şey görmedim. Ülke ismi verip genelleme yapmayayım ama ülkesinde normal tuvalet görmemiş, çoğu şeyi avrupada yemiş insanlarla da çalışıyorum. Onları da mı imkanları bizden iyiymiş.Şimdi 20 yaşında olsaydınız bu kadar rahat yapamazdınız işte. Ondan 50 yaşında bizim zamanımızda biz daha çalışkandık hey yavrum hey diyen ihtiyarlar gibi gençleri harcamayın.
En basit Sınav bizim girdiğimiz sınavdan daha zor. Konular daha geniş. Giren rakip daha fazla. ÜçBenim yaptığım şeyin yaşla bir ilgisi yok. Neyi yapamazdım tam olarak? Ben ailemden 1 TL bile almadım her seyi araştırma ve burs ve calisma ile yaptım. Bu ülke kadar şikayet edip hiçbir şey yapmayan insan yok ya. Bir sürü ülkeden insanla çalışıyorum gerçekten böyle bir şey görmedim. Ülke ismi verip genelleme yapmayayım ama ülkesinde normal tuvalet görmemiş, çoğu şeyi avrupada yemiş insanlarla da çalışıyorum. Onları da mı imkanları bizden iyiymiş.
Neyse ben Vatan cennet falan demedim öyle de düşünmüyorum. Dediğim gibi gençlik de gelecek de beni pek ilgilendirmiyor sadece posttaki arkadaşın kızına özel bir yorum yazdım ülke gençliğine açık çağrı değil. Herkes dolmuş dolmuş gelip kendileri ile ilgiliymis gibi algılamis bir sürü şekilde açıklama ihtiyacı duydu ama gerçekten sizinle ilgili şeyler değil. Sanatçı arkadaşımız için yazdım. Kpss atanma vs vs konum değil. Bu arkadaşın şikayet edip de adım atmaması konum. Ailesi destek, maddi manevi. Her şeyi var. Emek de lazım onu belirttim. Bu kadar. Arkasında ailesi olmayan, kpss kasan kişiler konum değildi.
Valla panpa seni alıntılayayım ama herkese bir cevap yazmış olayım. Türkiyenin ekonomik olarak geri gittiği, başka bazı konularda da geri gittiği doğru ama yazdığımda hala ısrarcıyım, eskiden de demokrasi yoktu hala da yok. Toplum kafası hala 1milim ileri gidemedi. Demokrasi denen şey sandıkla mandıkla seçimle olmaz, demokrasinin asıl kaynağı insan hakları ve eşitliktir.
- 90larda zenginle fakir eşit miydi? Hayır.
- 90larda Alevi insanlara çirkin yakıştırmalar yapılıyor muydu, ahlaksızca hayatlar sürdükleri iftirası yapılıyor muydu? Evet. Toplumun tek doğrusu Sünni islam mıydı? Evet. Bir otel dolusu Alevi insan zulme uğradı mı, yakıldı mı? Evet.
- Farklı etnik kökenlerden olan insanlar horlanıyor muydu? Evet.
- Doğu Anadoluluysan, Güney Anadoluysan tipin esmerceyse, şiveli konuşuyorsan horlanıyor muydun? Evet.
- Ülkeyi sağ partiler mi yönetiyordu , toplum sağ görüşte seçmenlerden mi oluşuyordu? Evet.
90larda var mıydı eşitlik ve insan hakları? Hayır. Şimdi var mı? Hayır. Yazıyorum, şnsanlarımız çok dramatik geçmişi romantize etmeyis eviyor ama toplumumu 30 yıl önce de aynıydı, Türkiyenin gerçekten demokraitk olduğu tek bir zaman aralığı vardı o da 1923-max 1945 yılları arasıdır, gerisi sağcı partilerin elinde oyuncak olma din sömürüsü, şeriat isteyenler, sokaklarda sağ sol kavagası akabinde darbe, sonra cemaatler derken bu toprağın yıllardır kanı din kisvesi altında emiliyor. Türkiyenin beli asla doğrulmadı, demokrasi işi olmadı yani bunu gümbür gümbür kabul etmek gerekiyor.
Gerçekten umrumda değil. Postu sizlere değil sanatçı arkadaşa yazdım. Onlar bir şekilde yurtdisi kararı almışlar, yeteneği de var. Ama onlarda da kişisel motivasyon ve çaba eksik.En basit Sınav bizim girdiğimiz sınavdan daha zor. Konular daha geniş. Giren rakip daha fazla. Üç
Dil diyorsunuz ya mesela bunun için ayıracakları bütçe bile eskiden daha zor. Burslar yetersiz. Ciddi bir ekonomik buhran içinde okumaya çalışan öğrenciler var. Bizim zamanımızdaki gibi değil. Bunu neden anlamıyorsunuz. Size neyse gençlerden kendi başarılarınızı cilalarken gençlerin eskiye göre daha zor şartlarda mücahede ettiklerini de göz ardı etmeyin
Kızım daha 1. sınıfa gidiyor ama ben gelecek için bu kadar kaygılı değilim , bize birşey olsa kafasını sokacak bir evi bizden kalacak maaşı olacak, okul konusunda benim yapabileceğim ilgi alanlarına göre ona okul dışı eğitimler aldırmak gerektiğinde deneyerek asıl yetkinlik alanını bulmak, sadece akademik başarı değil de sanat spor vs alanlarında da baaşrılı olması için gereken alt yapıyı sunmak ,gerisi onun elinde. Birde yurt içi yurt dışı birlikte geziyoruz yeni kültürler yeni tadlar yeni coğrafyalar keşfediyoruz ailecek bunlar ona bir fikir, bakıç açıcsı ve tecrübe sunuyor ilerde de Erasmus, Work and Travel vb programlara katılması için yönlendireceğim bende katıdım bu tarz şeylere hem iş hem gezme oluyor. Yurt dışında okumak isterse burslar var takip etsin, çabalasın aile olarak desteğimizi veririz imkanlar ölçüsünde ama herşey kendisinde bitiyor. Kızınız içinde durum bu.her annenin en büyük derdi sanırım çocuklarının geleceğidir
şimdi artık daha da önemli
tek bir çocuğum var ve benden sonra kimseye muhtaç olmasın istiyorum
elbette ki sokakta kalmaz ,arkasında koca bir aile var ama kimse benim gibi de olmaz sanırım
zaten lisanstan sonra yurtdışına göndermeyi istiyordum ancak şimdi o kadar mutsuz ki okullar isteyen gelsin demesine rağmen okula bile gönderemiyorum
ya deprem bölgesinde bir okula başvuracağım evden ayrılmayacağım ya da yurtdışına gideceğim diyor
demem o ki özellikle avrupada yaşayan üyeler ülkelerindeki lisans eğitimi için bilgileri varsa paylaşabilir mi
sınav-giriş sistemi,ücret,masraflar,imkanlar,burslar,özellikle sanat okulları,dijital vatandaşlık gibi her yerden yapılabilecek işler için bilgi verebilecek olan var mı
orda yaşamazken direk burdan nasıl gidip başlanabilir
netten bakıyorum ama o kadar çok bilgi var ki ne doğru ne yanlış anlamıyorum
bir diğer konu çocuklarınız geleceği için eğitimden başka neler yapıyorsunuz
benim bir ölürsem alacağı emekli maaşım
yine ölürsem alacağı hayat sigortam
daha benim bile olmayan babamdan ona kalacak bir daire veya parası
20 dönümlük bir fındık arazisi var
ne yapsam yetmeyecek gibi geliyor
hayat o kadar zor ki onlar için neler yapabiliriz
ekleme:şimdi şöyle ki kızım resim okuyor,dünyanın her yerinde diploma/dil olmadan da yapabilir ,satabilir,para kazanabilir,benim derdim prestijli bir okula nispeten uygun şekilde gidebilir mi
çalışma programları var biliyorum ama zaten resimden kazanabilecekken neden bunlarla uğraşsın
on yaşından beri sipariş almasına rağmen neden satmadığına gelirsek kendisi okul hayatında çok fazla sorun yaşadığından dolayı çok tepkili,sayfalarca eski konularımda konuştuk bu konuları tekrar açmak istemiyorum ama resim yapıyor diye öğretmeni tarafından parmakları bantlandı bu çocuğun,kıyafet çiziyor diye kıyafet açıkmış diye din öğretmeni bile olmayan matematik öğretmeninden dinsiz damgası yedi,o yüzden asla resim satmıyor yarışmalara girmiyor sergi açmıyor,resim değer görmüyor burda diye,yurt dışında yapacakmış onları planı hep o
kendisi resimde zaten başarılı,gitmek isteyen de o araştırma da yapıyor ama benim kızım tanılı olarak disleksi,üstün zekalı ,dikkat eksikliği ve hiperaktiviten müzdarip günde 4 ilaç kullanan bir çocuk,ona arka arkaya üç cümle kuramazsınız takip edemez ve karıştırır,dolayısıyla ben müdahil olmak zorundayım
burda üniversite birinci sınıfta,üç tane bursu var biri mercedesten ,açıkçası imkanlarını kaybetsin de istemiyorum,son günlerde kaygıları bu ülke için arttığından dolayı evden ayrılmak istemiyor uzaktan eğitim istemesinin sebebi o ,okulun zorluğundan değil yani
gittikten sonra orda kalması ,para kazanmasını vs çok da sıkıntı görmüyorum illa ki sanatın bir yerinden tutunur diyorum,belki oraları bilmediğim için saçmalıyorum ama burdan gördüğüm o en azından
göz atmak isterseniz yaptıklarından bazıları burda,yasak mı bilmiyorum yasaksa müne kaldırır sanırım Sıla Kahveci (@silaskhvc) • Instagram photos and videos
ben elbette objektif değilim ,siz de fikrinizi belirtirseniz sevinirim özellikle yurtdışındaki arkadaşlar,sizce oralarda kıymet görür mü
valla khomyuk asıl inşaat ustasının gündeliği 3-4 bin liralarda şu an işçi de az biraz bir şey biliyorsa usta parası istiyor zaten.Tüm çocuklar yurtdışına kaçmasın kendi ülkesinde umudu olsun diyoruz biz de.
Eskiden olduğu gibi.
Benim eşimin babası inşaat işçisi. Üniversiteyi kazanınca o çocuk halk evinde ücretsiz tiyatroya da götürülmüş, okulunda şenlikte büyük sanatçıların konserlerine de götürülmüş. Şimdi inşaat işçisi bir aile çocuğunu üniversiteye başka şehire gönderebilir mi? Şimdi bir fakir çocuğu bu sosyal olanaklara üniversiteye gidersem kavuşurum fiye hayal kurabilir mi?
daha mı zor?En basit Sınav bizim girdiğimiz sınavdan daha zor. Konular daha geniş. Giren rakip daha fazla. Üç
Dil diyorsunuz ya mesela bunun için ayıracakları bütçe bile eskiden daha zor. Burslar yetersiz. Ciddi bir ekonomik buhran içinde okumaya çalışan öğrenciler var. Bizim zamanımızdaki gibi değil. Bunu neden anlamıyorsunuz. Size neyse gençlerden kendi başarılarınızı cilalarken gençlerin eskiye göre daha zor şartlarda mücahede ettiklerini de göz ardı etmeyin
Bir de o yanı var. Öğretmenin devlet memurunun doktorun hemşirenin bu kadar biçildiği değersizleştirildiği bir dönem de olmadı.valla khomyuk asıl inşaat ustasının gündeliği 3-4 bin liralarda şu an işçi de az biraz bir şey biliyorsa usta parası istiyor zaten.
bence soru inşaatçılar değil
öğretmen tek maaşla
ya da hemşire bekar anne tek maaşla gönderebilir mi olmalı
hatta arttırıyorum inşaat işçisinin çocuğu gerekirse inşaatta da çalışır gerekirse garsonluk da yapar. gider 8 kişi bir evde de kalır zaten annesi k.vlideyle eltiyle birlik oturmuştur, alışkındır kalabalık evlere (ben çoğu zamanlar 5-6 kişi bir yatakta uyuyarak büyüdüm de oradan biliyorum)
ama beyaz yakalıların çocukları narin...
yani soruyo yanlış yerden soruyorsun bence
asıl çocukları heba olmaya ramak kala olanlar üniversite mezunu olup inşaat işçisi kadar kazanmayanlar
yoksa evet beni tee ortaokulda bile şehirde ne kadar münazara var, kurs var tiyatro var devlet okulu götürüyordu, o zamanın sosyal şartları şimdi yok onu geçtim ben yabancı dil eğitimini devlette aldım, anadil şeklinde öğrendim..ah ahhh yani, oralara bir şey demiyorum.
Benim girdiğim sene matematikte trigonometri yoktu, edebiyat yoktu. Sadece dil bilgisi vardı. Kesinlikle sorular daha zor. Bizim zamanımıza göredaha mı zor?
belki ben anadolu lisesi fen lisesi okuduğum içindir ama kesinlikle bizim müfredatımız daha hafif değildi
eski öys müfredatını iyi şekilde bilen kişi tıp fakültesinin anatomi fizyoloji derslerine mühendisliğin mukavemete kadar olan derslerini gözü kapalı geçer
ben hala avrupanın tüm dağlarını nehirlerini bliyorum tüm anadoluyu bildiğim gibi, çünkü tek tek haritasını elle çizdik biz..evet fen lisesinde yaptık bunu. şimdikiler ilin ilçenin ayırdında değil...
valla daha zor bir müfredatları olduğunu gördüğüm kimse yok benim açıkçası. 20li yaşlarda bir anadolu üniversitesinde öğrencilerim var x desem görmedik y desem bilmiyoruz diyorlar....ortaokulda lisede ne görmüşler bir fikrim yok. bir de ana-baba çalışan aile çocuğu bunlar, büyük kısmı anneleri öğretmen filan...benim annesi öğretmen olan arkadaşlarm harvard'da yale'de okudu.
mısırlı, gineli öğrencilerim türklerden iyi ingilizce biliyor. hatta onlar üstüne türkçeyi de öğreniyor ama bizimkiler hala ingilizceyi öğrenemedibunda bir tuhaflık yok mu sizce? mısırdan gineden gelip hem çalışıp hem okuyan çocuklar burada 3-4 senede dili kapıyorsa bizimkiler neden bir ingilizceyi halledemiyorlar?
ben kendim ciddi bir ekonomik sıkıntı içinde okudum bu arada babam bana tüm öğrenim hayatımda toplasanız bugünün parasıyla eeeen fazla 4-5 bin tl harcamıştır çantası kitabı defteri vs dahil. ben kantine hayatımda hiç gitmedim kendi paramı kazanana dek. öyle söyleyim. para bunun bahanesi değil. benim gibi düny kadar insan vardı eski türkiyede de.
bugünün çocuklarını haklı bulduğum 1 konu var ama: evet umutları yok. ben çok umutlu şekilde okudum okursam olur illa ki birşeyler yaparım dedim. torpilim olmasa da liyakatla olur dedim. evet o konuda haklılar. ama çalışmamaya bahane değil bu, burası değilse başka ülkeler olur.
siz düz ÖSS ile girmiş olabilirsinizBenim girdiğim sene matematikte trigonometri yoktu, edebiyat yoktu. Sadece dil bilgisi vardı. Kesinlikle sorular daha zor. Bizim zamanımıza göre
Ben tek sınav döneminden bahsediyorum. 2002 senesinde girdim bensiz düz ÖSS ile girmiş olabilirsiniz
biz ÖYS müferdatını da gördük --zaten bunu kaldırarak büyük halt ettiler o ara dönemde. o ara döneme göre bütün 80 nesli için müfradat azdı demeyin...
biz trigonometri de gördük, türev integral de, organik kimya da, Kirchoff da, divan edebiyatı da...benim yazdığım edebiyat dönem ödevini şimdi üniversitede tez olarak veriyorlar.
Bu konuya kesinlikle katılıyorum. Gerçekten şartlar zor, umut yok, herkes depresif. Ama çalışacak insanın önünde dağ olsa deler geçer. Bana ısrarla hadi zor zor kabuk et demem için ısrar ettiler. Ya zaten ülkenin tamamı zor diyor bence de her şey zor evet ama benim bunu demem bir şeyi çözmüyor. Çaba lazım, şikayetle kim neyi başarmış? YouTube derya deniz 1 TL harcamadan dilinden yazılımına bir sürü giriş seviyesi bilgiler mevcut. Sınav zormuş kolaymış nr farkeder çalışan insana? Sana zor da başkasına kolay mı? Ben ossye girdiğimde de hiç kolay degildi bence, aksine benim zamanımda bölüm kontenjanım atıyorum 100se mezun olduğumda 150 idi şimdi 180. Şu anda üniversite okuyacağım diyip kazanamayan yoktur heralde her yer okul baraj puanı bile yok. Konu Sınav değil olmamalı da. Ama şikayet etmek yerine adım atılması gerektiği söylenince de o iş öyle değil yea çok zor denince de sinirleniyorum yani. Ya bak gerçekten hayatında tuvalet görmemiş ücra bir ülkeden insanla beraber çalışıyorum ya adam kendi kendine yazılım Dil öğrenmiş gelmiş çalışıyor. Bu bir kişi değil ki bir sürü var çevremde böyle insan. Ülkece zor durumda olmak başka şey bundan sonr artık imkansız demek başka şey.daha mı zor?
belki ben anadolu lisesi fen lisesi okuduğum içindir ama kesinlikle bizim müfredatımız daha hafif değildi
eski öys müfredatını iyi şekilde bilen kişi tıp fakültesinin anatomi fizyoloji derslerine mühendisliğin mukavemete kadar olan derslerini gözü kapalı geçer
ben hala avrupanın tüm dağlarını nehirlerini bliyorum tüm anadoluyu bildiğim gibi, çünkü tek tek haritasını elle çizdik biz..evet fen lisesinde yaptık bunu. şimdikiler ilin ilçenin ayırdında değil...
valla daha zor bir müfredatları olduğunu gördüğüm kimse yok benim açıkçası. 20li yaşlarda bir anadolu üniversitesinde öğrencilerim var x desem görmedik y desem bilmiyoruz diyorlar....ortaokulda lisede ne görmüşler bir fikrim yok. bir de ana-baba çalışan aile çocuğu bunlar, büyük kısmı anneleri öğretmen filan...benim annesi öğretmen olan arkadaşlarm harvard'da yale'de okudu.
mısırlı, gineli öğrencilerim türklerden iyi ingilizce biliyor. hatta onlar üstüne türkçeyi de öğreniyor ama bizimkiler hala ingilizceyi öğrenemedibunda bir tuhaflık yok mu sizce? mısırdan gineden gelip hem çalışıp hem okuyan çocuklar burada 3-4 senede dili kapıyorsa bizimkiler neden bir ingilizceyi halledemiyorlar?
ben kendim ciddi bir ekonomik sıkıntı içinde okudum bu arada babam bana tüm öğrenim hayatımda toplasanız bugünün parasıyla eeeen fazla 4-5 bin tl harcamıştır çantası kitabı defteri vs dahil. ben kantine hayatımda hiç gitmedim kendi paramı kazanana dek. öyle söyleyim. para bunun bahanesi değil. benim gibi düny kadar insan vardı eski türkiyede de.
bugünün çocuklarını haklı bulduğum 1 konu var ama: evet umutları yok. ben çok umutlu şekilde okudum okursam olur illa ki birşeyler yaparım dedim. torpilim olmasa da liyakatla olur dedim. evet o konuda haklılar. ama çalışmamaya bahane değil bu, burası değilse başka ülkeler olur.
Eğitimin içi boşalınca, müftedat basitleşince her şey bitti. İlköğretim zorunlu, lisede kalma yok, kitaptan öğle yemeğine her şey bedava. Çabayı, emeği çocuk eğitiminden kaldırdığında sonucun böyle olması kaçınılmaz. Umut konunun neresinde bilmiyorum ama benim gördüğüm gençlerin tembellikten öldüğü ve her şeyi başkalarından beklediği. Konu sahibinın evldına başarılar diliyorumsiz düz ÖSS ile girmiş olabilirsiniz
biz ÖYS müferdatını da gördük --zaten bunu kaldırarak büyük halt ettiler o ara dönemde. o ara döneme göre bütün 80 nesli için müfradat azdı demeyin...
biz trigonometri de gördük, türev integral de, organik kimya da, Kirchoff da, divan edebiyatı da...benim yazdığım edebiyat dönem ödevini şimdi üniversitede tez olarak veriyorlar.
evet ben bunu anladım tek sınavdı ve sadece ÖSS idi siz girdiğinizdeBen tek sınav döneminden bahsediyorum. 2002 senesinde girdim ben