Anket çocuk istemeyen var mı?

çocuk yapma konusundaki düşünceleriniz

• çocuk yapacağım

OY: 45 46,9%
  • ancak uygun şartlar oluşursa çocuk yaparım

OY: 26 27,1%
  • çocuk yapmayı düşünmüyorum

OY: 25 26,0%

• Ankete Katılan
    96
Birde bazı istatistiklerden bahsedilmiş.Oysa ki Avrupa şuanda alarm veriyor,eyvah nüfusumuz yaşlanıyor diye.Genç nüfusa teşvik orada da başladı.

evet dediğiniz doğru. ama bu benim bahsettiğim istatistikleri yanlışlamıyor. lise coğrafya dersinde bile nüfusun yaşa göre dağılım grafikleri incelenirken nüfusun yaşlı oluşu o ülkenin gelişmişliğini gösterir yorumu yapılıyor. bu konuyla ilgili öss soruları da var.

annenize sorun diyen biri olmuş.

annem 5 çocuk yaptı,2 de düşük,sorsan keşke hiç yapmasaydım der...

kadın ehliyetini daha yeni aldı,daha yeni araba kullanmayı öğreniyor,istanbulda hiç gezmediği yerler var hala,çocuklar aç kalır diye(büyüdüğümüz halde) saat 5ten geç evde olmuyor,10dan geç misafirde gezmiyor,alışveriş yaparken bizim eksiklerimizden kendine üst baş alacak vakit kalmıyor,babamla hele başbaşa bişeyler yaptığını hatırlamaz..

bizi çok seviyor,çok şükrediyor,ama o ''çocuk şart'' fikrine karşı.aman olmasın demiyor ama olmasa da olur diyor.yani ben ona desemki ben çocuk yapmayacağım,beni destekler.

hem çalışıp,hem annemin yapamadıklarını yapan,hayatını yaşayanlar illaki vardır,ne mutlu onlara istedikleri kadar çocuk yapsınlar.ama bu şartları kaldıramayan,herşeye yetişemeyen kadınlar da var bu da bir gerçek,ve böyle insanlara kimse çocuk yap diye baskı yapmamalı,saygı duymalı

konunun başlığı çocuk istemeyen var mı?
bazı arkadaşlar ben de dahil istemediğimizi
nedenleri sebepleriyle belirtmişiz
bazılarımızda karşı görüş olarak
bizim sözlerimizi çürütecek güzelliklerinden bahsetmiş
ben şahsım adına saygı duyuyorum
tamamen kişisel tercihtir.
ama karşı görüşüe de saygı duyalım.
konu dine siyasete hakarete kadar gelmiş..
isteyen yapar isteyen yapmaz..
keyif ve kahya ilişkisi..
nedir bu hırçın cevaplar ya da kınama..

ben de çocuk fikrine karşı olmayan birisi olarak sana tamamen katılıyorm
olay bitmiştirvereliniortak

ifade ettiğim şeyin bambaşka bir şekilde önüme getirildiğini görünce anlayamadığınızı söylememin hangi kısmı hakarete giriyor? bu konu üzerinden hakaret davası açın bakalım? ne kadar tazminat kazanırsanız ben iki katını vereceğim size.

eğer söylediğim bir şeye "saçma" derseniz bu benim fikrime saygısızlık olur. ki fazlasını yaptınız zaten. daha fazla konunun uzamasını istemiyorum. kısır bir polemik oldu bu. ne desem aynı şeyi söylüyorsunuz.

Baskı yapan insanlar yok değildir mutlaka, illa kötü niyetlide söylemiyorlardır, çünkü her anne baba, evladınında çocuğunu görmek ister. Bunun kadar normal bir durum yok. Baskı yapıyor dediğiniz kişiler, bakkal amca değildir heralde, yakın kişilerdir mutlaka.

Zaten derdinizin cevabı çok açık.
Ben istemiyorum, kadınında seçim özgürlüğü var diye ısrarla yazıyorsunuz.
Sizin cevabınızı siz zaten kendinize veriyorsunuz.
ıstemiyorsanız kimseye sorumlu değilsiniz. Doğuracak, büyütecek, gelecek sağlayacak kişi sizsiniz, kimse değil. Benim özgürlüğüm var ama başkalarınıda takarım derseniz, kendinizle tezat düşüyorsunuz. Kim siz çıkıp ben kesinlikle çocuk istemiyorum dediğinizde, size saygı duymaz ki, yok illa doğuracaksın diye sizi asıp kesecekler mi. Ama madalyonun diğer tarafı, size çok yakın insanlar, sizden bu beklenti içine girecek, bu da çooook normal. Siz de gayet net, ben düşünmüyorum, bu sorumluluğuda alamayacağım diyip, son noktayı koyacaksınız.

Birkere en başta kendinizi bu durumla ilgili anormal hisseden sizsiniz, anormal bir durum olmadığını savunuyorsanız, o baskı yapan insanların karşısında aynı burada savunduğunuz gibi, doğrularınızı savunup, çocuk istemediğinizi söyleyebilirsiniz.

Giderek konu dışına çıkıyoruz ama fıtrat işte cevap vermeden duramıyor.
Evet bahsi geçen ülkeler için ''bugün''gelişmiş ülke deniyor.Ya yarın?Genç nüfus azalınca ülkede özel ya da devlet sektöründe çalışacak insan bulunamayınca dış göçler başlayınca o ülkenin kültür dejenerasyonunu bir düşünsek.Ben ülkem için böyle bir gelecek istemem açıkçası.Anneliğime de güvendiğime göre kendi ülkemde kendi kültürümde genç ve sağlam bireyler yetişmesi için kendi payıma düşeni yaparım.
Tekrar ediyorum sizde yapın demiyorum asla.Tam aksine ben sizin farkındalığınızdan gayet memnunum.(İstatistiklerle ilgili mesajımdan bir önceki mesajda uzunca yazdığım gibi)

Ben de çocuk düşüncesine sıcak bakmayanlardanım. Her ana haber bültenlerini açtığımda bir kez daha hak veriyorum kendime neden çocuk fikrine sıcak bakmadığım konusunda...

Eğer ileride fikrim değişirse en fazla bir çocuk die düşünüyorum ama yine de fikrimin değişmesini istemiyorum. Hayvanları çok seviyorum inş. maddi özgürlüğümü kazandığımda köpek bakabileceğm bir yerde oturmayı ve doya doya hayvan sevgisini yaşamayı istiyorum...

bir sayfa kadar önce dinsizlikle suçlandım mesela. onu okuyabilirsiniz en basit insan hakkına tecavüz örneğini görmek için.

zaten sorunum anormal hissettirilmem. durup dururken hissetmiyorum bunu. kadının üzerindeki baskı bana bunu hissettiriyor. ve evet ne yazık ki üstüne vazife olmadığı halde bakkal amca bile buna karışıyor.

ben zaten kendimi her şekilde savunurum. isteğim burda benim gibi düşünen insanlarla paylaşım yapmaktı. ama sağ olsunlar yaptırmadılar. hakaret, beddua, dinsizlik suçlaması vs. bunlara susmalıydım doğru. zaten herkes her şeyi çok iyi biliyor.

Ben doğruyum kavgası
veya karşıt görüşün de kendine göre doğruluğunu farkedip ama kabullenememe hırçınlığı.
Kısalmaz uzar.

bazen doğru tek bi cevap olmayabilir..
doğrunun kime neye göre olduğu da bi gerçek..
benim kişiliğie doğrudur x in kişiliğine yanlış..
kime ne zararı var..
anlayamadığım bu.
neden istemeyenler yerilsin tü kaka densin..
biz zaten diyoruz açık açık istemiyoruz diye
başka ne denilebilir ki bu durumda.

bir insanı çocuk istemediği için dinsizlikle suçlayanlar varsa, özeleştiri yapmalıdırlar. birini bir şey olmakla yargılamaya kalkmak, dine en büyük hakarettir.

ayrıca, dinimizde eşsiz ve çocuksuz yaşamaya "hafifülhâz" denir. dinde bunun yeri vardır. her şeyi birbirine karıştırmaya gerek yok.

çocuğu olanlara Allah bağışlasın, istemeynleri de rahat bırakın da iki çift laf edelim şurda...

bunu 100 yıl sonra sizin torunlarınız görür sanırım. merak etmeyin türkiye'ye bir şey olmaz. benim gibi düşünen kadın çok az zaten. avrupa o konuda projeler geliştiriyor. zaten şu an çocuk yapmamalarının sebebi ekonomik olarak güvende hissetmemeleri ve bunu çocuk yapmamak için sebep olarak görmeleri. ekonomileri düzeldikçe belirli oranda -en azından her aile bir çocuk gibi- çocuk yapacaklardır.

Siz sadece sizin gibi düşünen insanlardan fikir almak istememişsiniz ki, aynı zamanda fikirleri değişmiş mi, sizinki de değişir mi, diye merak ediyorsunuz. Yani değişme ihtimali var sizin açınızdan da. Tersi durumda bir evlilikte çocuğun mutlaka gerekli olduğunu da düşünebilir insan ve bunu sadece kendi hayatında uygulayabilir, sizin hayatınızda değil. Kesinlikle gerekli olduğunu düşünen arkadaşlarda fikirlerini, sizin hayatınıza müdahele etmeden belirtebilir elbette. Bu arkadaşlarda iyi yanlarını vurgulayıp, size yardımcı olabilirler.

O yüzden şimdiden kesinlikle istemiyorum ya da kesinlikle istiyorum sınırlarını çizmek sizin adınıza erken gibi görünüyor bence. Belki de evlendikten sonra isteyeceksiniz kimbilir. İnsan bazı şeyleri yaşamadan bilemiyor. Belirli şeyler düşünüyorsunuz, ama zamanı gelince bambaşka şeyler isteyebiliyorsunuz. Hiç te istemeyebilirsiniz aynı şekilde.

Valla bakkal amca bile bu işlere karışabiliyorsa, siz kendiniz sorumlu hissettğiniz içindir diyorum ben. Yoksa kendi ailemde dahil, onlar çocuk istiyor diye yapamam, duysam da etkilenmem. Çünkü en fazla benim ailem ya da eşimin ailesi nereye kadar müdahele edebilir bu duruma. Yatak odasına kadar müdahele edecek halleri yok ya. Ne yapabilirler, bağırır çağırırlar mı, bu yüzden evlatlıktan red mi ederler, hiç sanmıyorum. Siz sınırlarınızı çizdiğiniz sürece sıkıntı yok. Birilerinin ne söylediğinden çok, sizin ne kadar taktığınız önemli, siz de belli ki takıyorsunuz.

Bu iş karı kocayı ilgilendirir, kimseyi de ilgilendirmez. Sizinde takacak birşeyiniz yok.
Kendi adıma ve sanıyorum arkadaşlar adına da, sizin çocuk yapıp yapmamanızı taktığımız ve sıkıntı yaptığımız yok gerçekten. İster yaparsınız, ister yapmazsınız.
Hakkınızda hayırlısı ne ise olsun inş.

anlaşılmayan da bu ya.bende şahsen istemiyorum dedim,ama isteyene de az gelişmiş yakıştırmasını yapamam,isteyenin de haklı sebepleri var istemeyenin de.

bakın elimden gelince açık yazmaya çalışacağım:

çocuk istemek az gelişmişlik göstergesi değilken bakamayacağın çocuğu istemek ve yapmak bariz bir az gelişmişlik göstergesidir. ki çok takıldığınız avrupalılar da gerekli koşulları sağlayamayacaklarını düşündükleri için çocuk yapmıyorlar. bu bir eğitim ve farkındalık göstegesidir. okulla falan alakası yoktur. lütfen dünya nüfus dağılışını, eğitim seviyesini, gelişmişlik düzeyini göz önüne alın. "saçma" dediniz kaldınız. ben bilimsel verilerden bahsediyorum. bakamayacağı bir çocuğu doğuran bir kadına eğitimli diyebilir miyiz?

Avrupanın şuanda ters dönmüş bir nüfus piramidi var.Her aileye bir çocuk projesi ile piramid düzelmez sanırım bunu akıl eden birileri o Avrupa ülkelerinin projeleri ile ilgileniyorudr.Her aileye bir çocuk demek 2 nin 1 e düşmesi demek bu çok basit bir matematik hesabı.Sonra bu ülkenin gelişmesinden nasıl bahsedeceğiz ya da sosyal güvenlik açısından ele alsak 80 yaş nüfusu korumak için o benim torunlara ihtiyaç olacak.
Ya da onların ödediği primler ile sizin maaşınız ödenecek.
Bakın çocuk doğurmayın.Kendime güvenmiyorum deyin,zor deyin,sosyal hayat ölüyor deyin vs..vs.. ama doğurmayı eğitimle,doğurmamayı Avrupalı olma kompleksi ile bağdaştırmayın rica edeceğim.
Ben sizi ve sizin gibi düşünenleri kendi adıma tebrik ettim ne güzel dedim yapamayacağın işe kalkışmamak..
Ha bu arada şu da çok tuhaf gelmedi değil toplumun büyük kesimine göre marjinal bir düşünce savunan kişi bakkalı düşünüyor,yan komşu dedikodu yapacak ömrüm boyunca bir sürü ''abuk sabuk'' muhabbet içinde kalacağım derdine düşüyor bu da ilginç tabii...

yo ben bakkalı düşünmüyorum. bakkalın bile işime karışma hakkının bulunduğu bir hayatı sorguluyorum. günlük hayatta asgarî saygıyı göstermek zorundayım insanlara. bu saygıyı ben gösterirken her gün, her yıl, her an dedikodumun yapılması, yüzüme "vah zavallı" diye bakılmasını sorgulamaya hakkım var sanırım. ayrıca benim gibi düşünüp "millet ne der?" diye düşünen kadınlara da destek vermek istiyorum. korkmamalarını, çekinmemelerini istiyorum.

ben orda bir örneğini lafın gelişi verdim. ülkelerinin ekonomisi düzeldikçe ona uygun planlama yaparlar. iki, üç her neyse. sayı önemli değil. önemli olan ekonomilerinin iyiye gidiyor oluşu.

başka bi mesajda da yazdım. evet çocuk yapmak kesinlikle az gelişmişlik göstergesi değil ama bakamayacağın çocuğu yapmak cahilliktir.

Kabul görmek istiyor çünki,
oysa ki konuşulan fikrini benimsemiyoruz, O'nu dışlıyoruz zannediyor olmalı.
Zararı kendine nitekim.
Konuyu tartışmak ile kişiyi/kişiliği tartışmayı ayırtedemediğimiz müddetçe seslerin yükselmesi kaçınılmaz gidişat.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…