• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anket çocuk istemeyen var mı?

çocuk yapma konusundaki düşünceleriniz

• çocuk yapacağım

OY: 45 46,9%
  • ancak uygun şartlar oluşursa çocuk yaparım

OY: 26 27,1%
  • çocuk yapmayı düşünmüyorum

OY: 25 26,0%

• Ankete Katılan
    96
Birşeyi istemek ne kadar doğal ise, istememekte o kadar doğal tabi ki.
Yalnız daha şimdiden bunun derdine düşmüş olmanızı anlayamadım.
Sizin için madem evlilik, çocuk doğurmak için yapılacak birşey değil (kimse içinde öyle değil), o zaman evleneceğiniz insana da açık davranıp ona göre evleneceksiniz, etrafında fikrini önemseyemeyeceksiniz.
Ayrıca evlenince bu fikrinizin değişme ihtimalide var.
Ben yazdıklarınızdan kesinlikle çocuk istemediğinizi çıkarmadım, şuanda istememeniz kadar normal bir durum yok zaten. İnsan hazır olduğunda ister tabi ki. Her evlenen hadi çocuk yapalım demiyor.
Hemen çocuk yapanlarda eğitim seviyesi düşük insanlar değil. Hazır olma meselesi bu.
Kişi hiç çocuk sahibi olmakta istemeyebilir. Bu da gayet doğal. Ama bu evlilikteki bir çocuğun güzelliğini ,annelik duygusunun güzelliğini değiştirmiyor. Kişi bu güzelliği yaşar ya da yaşamaz ona kalmış.
Çocuk konusunda ,dışarıdan baskı uygulandığı düşünülen insanlarında gayet normal olduğunu düşünüyorum. Onlara da kesinlikle çocuk istenmemesi tuhaf geliyordur. Annelik duygusunun tartışılcak bir konu olduğunu düşünmüyorum en azından. Bunu yaşamak isteyen yaşar, istemeyen yaşamaz.

Ama çocuk sahibi olmanın güzelliğini, annelik duygusunun güzelliğini de, inkar etmemek lazım.

evlendikten sonra derdine düşüp boşanmak istemedim. fikir almak istedim o yüzden. evlilik işine hiç girmesem mi dedim? sonuçta karşı taraf çocuk istiyorsa ona haksızlık etmiş olurum. fikri değişen var mı diye de sordum. acaba fikrim değişir mi diye? buna derdine düşmek demeyelim de evlilik gibi ciddi bir iş önceden plan yapmak diyelim daha doğru olur.

baskı uygulayan insanlar da kesinlikle normal değildir. benim hayatım kimseyi ilgilendirmez. annelik duygusunun güzelliği size göre var ama başkasına göre yok. o insana da saygı duymak zorundayız ve hayatına müdahale etme hakkını kendimizde görmemeliyiz gibime geliyor. benim derdim kadının özgürlüğüdür. kadın kendisiyle ilgili yapacağı her seçimde özgür olmalıdır. başkasına zarar vermediği süre kimsenin ona karışmaya hakkı yoktur.

eveeeet

konumuz yine sen bekarsın anlamazsın seviyesine indi kızlar :lepi:

hepimize hayırlı uğurlu olsun.

konuyu ne zaman açacağımı evlilere sormak gibi bir zorunluluğum olduğunu bilmiyordum. özür dilerim. istemeyen bir sürü çift var. hatta sırf başkalarının işine burnunu sokan tiplerin dırdırından kurtulmak için "kısırım" diyen bile var.

böyle alttan alttan da "siz isteseniz allah verecek mi bakalım?" dediniz ya gerçekten çok korktum. ya kafama bi taş düşer ve çocuk istersem ama allah bana vermezse? büyük konuşmayayım başıma gelir di mi?

valla siz kendinizi aşmışınız yaa ne diyim size herkes sizin fikrinizi hoş görcek diye bi koşul yok ben fikrimi söledim ama sen resmen avatarındanda belli oluyo 5 harflimisin nesin yaakaydirigubbakcemile3 allahtanda korkun kalmadıysa senin daha ne deyimm bacımmm allah layını versin senin:tomato:kaydirigubbakcemile3

valla siz kendinizi aşmışınız yaa ne diyim size herkes sizin fikrinizi hoş görcek diye bi koşul yok ben fikrimi söledim ama sen resmen avatarındanda belli oluyo 5 harflimisin nesin yaakaydirigubbakcemile3 allahtanda korkun kalmadıysa senin daha ne deyimm bacımmm allah layını versin senin:tomato:kaydirigubbakcemile3

o yazıdan allah korkumun kalmadığını çıkarmak da bambaşka bi boyutmuş gerçekten. çok fantastik bir insansınız. 5 harfli derken neyi kastettiğinizi anlamadım. ama avatarım izlenme rekorları kıran efsane seri star wars'un kahramanı anakin skywalker'dır. bundan ne çıkardınız anlamadım ben. fikrinizi söylerken benim özgürlük sınırlarım içine giremezsiniz. örneğin hangi konuyu açacağım gibi şeyler. veya beni allah'sızlıkla suçlayamazsınız. ben allah'tan çok korkarım ama tövbe haşa o'nu kullanarak bana duygusal baskı kurmaya çalışanlara güler geçerim. bilmem anlayabildiniz mi?

böyle alttan alttan da "siz isteseniz allah verecek mi bakalım?" dediniz ya gerçekten çok korktum. ya kafama bi taş düşer ve çocuk istersem ama allah bana vermezse? büyük konuşmayayım başıma gelir di mi? bu yazınızı içtenliklemi yazdınz pekiCADIARZU
avatarınız çok çirkinn şeytan gibii kaydirigubbakcemile3

böyle alttan alttan da "siz isteseniz allah verecek mi bakalım?" dediniz ya gerçekten çok korktum. ya kafama bi taş düşer ve çocuk istersem ama allah bana vermezse? büyük konuşmayayım başıma gelir di mi? bu yazınızı içtenliklemi yazdınz pekiCADIARZU
avatarınız çok çirkinn şeytan gibii kaydirigubbakcemile3

5 harfli derken kastettiğiniz şeytansa o sözcükte 6 harf var.

forumda dini konular konuşmak yasak. sanırım çocuk istemeyerek çok büyük bir günah işlediğimi ve günün birinde istersem, bu günahımdan dolayı allah'ın bana çocuk vermeyeceğini ima ettiniz. ben size ne diyebilirim ki? lüften bu konulara girmeyin. yoksa konu kapanır. bizim konumuz "çocuk istemeyen var mı?" ya da önceden olduysa fikri değişti mi? saptırmayalım lütfen.

çocuk isteyip istemediğine karar vermek için evli olmak gerekmiyor. yaşam biçimin bunu belirliyor zaten. her şeyi yaşadıktan sonra anlamak gerekmez.

azgelişmişlik ve doğurma oranının paralelliği konusunda bonbo doğru söylüyor. 7 çocuklu, çocuğunu çöpten ekmek toplayarak besleyecek durumda olduğu halde 8. yi yapan ailelerden gelen öğrencilerim oldu.

azgelişmiş bir toplum olduğumuz için başbakan "üç çocuk yapın ey ahali!" diye bağırabiliyor. gelişmiş olsak böyle cümleleri ağzına bile alamaz.

"anne" olmak sadece biyolojik olsaydı keşke. o zaman kendi evladına acı çektiren, gezmeden başını alamayıp çocuğuyla ufacık bir samimiyet kuramayan "anne"ler olmazdı.

işi olmadığı halde bir daha bir daha çocuk yapmayı düşünen babalara ne demeli? "baba" mı demeli?

bütün bunların gelişmemiş olmakla ilgisi yok mu? tabi ki VAR.

5 harfli derken kastettiğiniz şeytansa o sözcükte 6 harf var.

forumda dini konular konuşmak yasak. sanırım çocuk istemeyerek çok büyük bir günah işlediğimi ve günün birinde istersem, bu günahımdan dolayı allah'ın bana çocuk vermeyeceğini ima ettiniz. ben size ne diyebilirim ki? lüften bu konulara girmeyin. yoksa konu kapanır. bizim konumuz "çocuk istemeyen var mı?" ya da önceden olduysa fikri değişti mi? saptırmayalım lütfen.
yaa bırak yaa felsefe yapma burdaa ne saptırcam konuyu herkesin fikridir söler ne alakası var sen saaptırıyosun aslında konuyu ben sana öle bişiy ima etmedim günahla ne alakası var sadece allahın işi bu bellimi olur sen istemiyosun ama ne malum istesende olacağı allahın sana bu güzel annelik duygusunu yaşatacağını dedimm konuyu aldın nereye getirdin yaa senle uğraşılmaz madem öle açma kardeşim böle saçma konularıı tepki geleceğini biliyosun neden açıyosun yada gelen yorumlara hemen niye hırlıyosunn:dilcikar:

Son düzenleme:
Dedim ama dedim ben!
Benim aynı içerikteki konumda kavga olmuş dedim!
Kapanmış dedim..
Yine başladı!
Hayırlı olsun!
İnsanların çocuk doğurması ya da doğurmaması nerelere geldi ya pes!

yaa bırak yaa felsefe yapma burdaa ne saptırcam konuyu herkesin fikridir söler ne alakası var sen saaptırıyosun aslında konuyu ben sana öle bişiy ima etmedim günahla ne alakası var sadece allahın işi bu bellimi olur sen istemiyosun ama ne malum istesende olacağı allahın sana bu güzel annelik duygusunu yaşatacağını dedimm konuyu aldın nereye getirdin yaa senle uğraşılmaz madem öle açma kardeşim böle saçma konularıı tepki geleceğini biliyosun neden açıyosun yada gelen yorumlara hemen niye hırlıyosunn:dilcikar:

saygısız bir insansınız. hırlıyorsun sözünü aynen size iade ediyorum. çevrenizdeki insanlara sabır diliyorum.

saygısız bir insansınız. hırlıyorsun sözünü aynen size iade ediyorum. çevrenizdeki insanlara sabır diliyorum.

hee seninde kocan olacak adama sabır diliyorum benn kaydirigubbakcemile3kaydirigubbakcemile3 lülülülülülü

eveet ne güzel bir topik daha karşılıklı atışmalar kavgalarla kapanma yolunda ilerliyor....

benim gibi düşünmüyor diye kimseyi yargılamaya ne hakkım var.."Allah Allah nasıl benim gibi düşünemezsin sen garipsin, sen saçmasın...." ne kadar hoşgörülüyüz bravo bize....hoşlanmadığımız bişey gördüğümüzde dalalım konuya ağzımıza geleni söyleyelim...sonra karşılıklı polemiklerle kim kime diş geçirirse...

neyse konuya dönmek istiyorum...ilk görev yaptığım yerde bir öğrencim vardı ( onun gibi onlarcası vardı aslında) 6. sınıftaydı okuma yazma öğrenememişti..8. sınıfta mezun oldu hala bilmiyordu...babası konuşma özürlüydü...annesine yarım akıllı derlerdi...bu öğrencim 7. ve 8. sınıfı jandarma zoruyla tamamladı..babası ve annesinin tek derdi daha 7. sınıftaki kızı evlendirmekti...kendisinden küçük 2 kardeşi daha vardı..yaşadıkları köydeki insanlar çocukların sokakta orda burda ahır kapılarında uyuduklarını anlatırlardı...sonra ne mi oldu...kız 8. sınıfı bitirdi evlendirildi hemen bir çocuğu oldu şimdi 2. ye hamileymiş...neyse bi hikayem daha var..çalıştığım aynı ilçede bir aile daha vardı irili ufaklı 11 çocuk tam 11 tane...babaları ölmüş anneyi rahat bırakmamışlar o da tüm çocukları bırakıp kaçmış...en büyük abilerinin eşi bakıyordu..ilköğretim 1. sınıftan liseye kadar her sınıfta 1 kardeşleri vardı çoğu da okuma yazma bilmezdi...

doğurma oranı ile eğitim seviyesi arasında bence çooook doğru bir orantı var bu yadsınamaz...eğitimli insanlar gelecek-eğitim-maddi kaygılar ile çocuk yaparken düşünüp taşınıyor..ama bence sadece eğitim seviyesi ile ilgili değil düşünceli ve bilinçli olma işi..aman biz yapalım soyumuz yürüsün Allah rızkınu verir...evet Allah rızkını veriyor ama o kadar belki açlıktan ölmüyor...herşey rızık değil...aman sen doğur bi şekilde bakılır...ne şekilde...o çocuğun mutluluğu geleceği dünyayı nasıl gördüğü....

kendi adıma doğurganlığın kadın olmanın en özel şeyi olduğunu düşünüyorum...evlendikten sonra bu düşüncem daha da yerleşti, sağlamlaştı, bize bahşedilen en özel yetenek ve sadece bunun için bile kadın olarak dünyaya geldiğim için mutluyum...ben anne olmak için yaratılmışım bunu için doğurmalıyım, dünyaya bu yolla güzellikler katmalıyım...ama bu benim için geçerli...kendini kısıtlayacağı için, kariyerine, hayatına vsvsvs engel olacağı için ya da ne bileyim sorumluluğunu alamayacağı için anne olmak istemeyen olmasın zaten..kimin ne hakkı var yargılamaya...

evlendikten sonra düşünceleriniz değişmeyedebilir, istemeyen hala istemeyebilir ama ben çoğunlukla değişeceğini düşünüyorum...ben yalnız yaşlanmak istemiyorum...ben yaşlandığımda kendimi torunlarımı etrafıma toplayıp onlara masallar anlatırken. şarkılar öğretirken. ne bileyim ben onlarla konuşrken onlar "vay anneannem (babaannem) ne çok şey biliyor ne kadar da haklı" haklı derken düşlüyorum ve bu beni çok mutlu ediyor...kalabalık bir ailede yaşamadım ama kalabalık ve mutlu ailelere bayılıyorum...benim öğretecek çok şeyim var ve bunu yapmanın en kolay yolu anne olmak...:))

aynı düşünmüyorsunuz diye kırmayın birbirinizi buradan kimse kimseye bişey ispat edemez...onca lafı söylersininiz kimsenin düşüncesi değişmez siz sinir olduğunuzla nefret ettiğinizle kalırsınız...bence gerek yok...

Son düzenleme:
Bencede herkes istedigi gibi yasasin.
Zaten bir kadinin cok iyi, cocuklari seven bir kocasi, iyi bir evliligi, huzuru, maddi durumu iyi, kendide hayattada her istedigi seyi yapabildiyse- kariyer, cesitli ülkelere geziler vs gibi- yani bir noktadan sonra annelik hissi gelisiyor.
Gelismessede caniniz sagolsun. Nasil mutlu oluyorsaniz öyle yasayin. Kendiyle ve hayatiyla barisik olmayan, mutlu olmayan bir insana, cocukda mutluluk getiremez. O sadece mutlulugunuzun artisi olabilir, oda isteyerek cocugunuz olduysa.
Allah herkese gönlüne göre versin

evlendikten sonra derdine düşüp boşanmak istemedim. fikir almak istedim o yüzden. evlilik işine hiç girmesem mi dedim? sonuçta karşı taraf çocuk istiyorsa ona haksızlık etmiş olurum. fikri değişen var mı diye de sordum. acaba fikrim değişir mi diye? buna derdine düşmek demeyelim de evlilik gibi ciddi bir iş önceden plan yapmak diyelim daha doğru olur.

baskı uygulayan insanlar da kesinlikle normal değildir. benim hayatım kimseyi ilgilendirmez. annelik duygusunun güzelliği size göre var ama başkasına göre yok. o insana da saygı duymak zorundayız ve hayatına müdahale etme hakkını kendimizde görmemeliyiz gibime geliyor. benim derdim kadının özgürlüğüdür. kadın kendisiyle ilgili yapacağı her seçimde özgür olmalıdır. başkasına zarar vermediği süre kimsenin ona karışmaya hakkı yoktur.

Zaten ne güzel evlenmeden önce derdine düşmüşsünüz, çok kolay burada durduğunuz sağlam fikirlerle, eşiniz olacak insanında, çevreninde çok rahat karşısında duracaksınız. Kimse çocuk yapacağım diye evlenmiyor. Kesinlikle istemiyorsanız, nişanlınıza ben asla ilerde de böyle birşey istemiyorum der, karşıdakine seçim hakkı tanırsınız. Sizin istememe hakkınız elbette var, karşı tarafında aynı şekilde isteme hakkı var.

Benim anlatmak istediğimde aynen bu. Birilerine göre anneliğin güzelliği vardır ama bana göre yok, denilebilecek bir konu değil annelik. Size göre de annelik güzeldir, herkese göre de öyledir, hani sizi doğuranda bir anne ya. He siz bunu kendinize yakıştıramıyor ve kaldıramayacğınızı, bu sorumluluğu alamayacağınızı düşünüp, istemeyebilirsiniz, kime ne, o sorumluluğu alacak ya da alamayacak kişi sizsiniz. Sizin çocuğunuzun derdine ne ben, ne de o baskı yapan insanlar düşecek değil. Kimseyi de umursayacak değilsiniz, böyle bir zorunluluğunuz yok. O çocuk size ait, sizin sorumluluğunuz, kimsenin değil.

Kadın zaten seçeceği herşeyde özgür ama siz özgür hissetmiyorsunuz demek ki. Çünkü ben çok istesemde, kendimi hazır hissetmediğim halde, ailemizin de çok istemesine rağmen, asla çocuk yapmam, kimseye de sorumlu hissetmem kendimi. Herkes konuşur durur. Siz demek ki kendiniz çok önemsiyorsunuz milleti.

Kadın siz istiyor olsanızda olmasanızda, annelik güdüleriyle kodlu. Bu kodlar siz istesenizde, istemesenizde sizde de var. Ama çocuk tabi ki zor sorumluluk. Bu sorumluluğu alma gücünüz vardır ya da yoktur, bu durumda anneliğin güzelliğini değiştirmiyor, değiştirmeyecekte.

benim bi oğlum var
ama açıkcası çocuk istemeyen kadınlara neden öcü gibi yada anormal bakıldığını anlamıyorum. Sonuçta onların tercihi, üzerine söylenecek pek bi şey yok, kişisel tercih olduğu için
:hulya:

öncelikle toplumsal baskıdan bahseden arkadaşlara şunu söyleyeyim:
biriyle uzun zaman beraberseniz soru:yüzük var mı?
Söz veya nişan olur evlilik nezaman?Evlenin artık uzatmayın...
Evlenirsiniz ee çocuk nerde?Biran önce çocuk yapın
Çocuğunuz olur 2.yi düşünmüyomusunuz?Kardeşsiz olmaz yapın bir tane daha!!
Yani siz nekadar istemesenizde kendi yaşam standartlarınıza mantık ve duygu bütünlüğünüze, göre karar almaya çalışsanızda çevrenin istekleri hiç bitmez..bunlara çok fazla takılmayın...
Bunlar bir bireyin hayatında alacağı çok önemli özel kararlardır..Oyüzden kişi istediğini yapmakda özgürdür ve gerçekten istemiyorsa kendini yetersiz hissediyorsa,kafasında evliliği ile ilgili sorular varsa,o çocuğa bir ömür boyu sevgi emek veremeyecekse ya da sadece ve sadece istemiyorsa yapmamak en doğal hakkıdır ve yapmasında zaten.
Bu arada Ben de öznümüzdeki yıl evlenicem...Ve belki çok aşık olduğumdan belki çocukları çok sevmemden dolayı kendimi hazır hissettiğimde ve allah bana o mucizeyi yaşatırsa çocuk istiyorum daha doğrusu istiyoruz..Ama bunu evleniyorum aile tamamlansın yada evlilik çocuksuz olmaz gibi toplumun dayattığı nedenlerden dolayı değil; aşık olduğum için içgüdüsel olarak kendimi yakın gördüğüm için o mucizeyi yaşamak için istiyorum ve onunla beraber bir hayatı paylaşmak için istiyorum istiyoruz.Maddi anlamdada o çocuğun tüm hayatı boyunca eğitim sağlık sosyal ihtiyaçları var ve bir çocuk bir ömür demek; bununda bilincedeyiz yani aşığım doğur olayı da değil...bir bütün olarak tamamlanınca tüm bunlar onun tüm sorumluluğunu alabileceksek çok istiyoruz...Çünkü gerçekten çok önemli bir karar...
ıstemeyenler kendilerini böyle mutlu hissediyorsa böyle mutlu olsunlar onların en doğal hakkı zaten ,herkes seçimlerini yaşar..o yüzden tartışmak çok mantıksız...

(Bir cevap bile yazılmıyor işte anne olunca,uyuttuk bakalım paşamızı)

Şimdi öncelikle belirteyim ki anne olanlar ya da olmak isteyenlere ne oluyor ki,biz burada olmak istemeyenler ''ne güzel yanlız değilmişiz'' havasında konuşacktık yazıları hoş değil.
Bir forumda fikir teatisi farklı görüşler barındırır,barındırmalıdır ya da ben yanlış biliyorum.

Konuya dönersek;anlamadım bir türlü birileri ben anne olmayacağım çünkü yapamam,beceremem diyor birileride buna cevaben ''yook olmaz,illa ki doğuracaksın ''diyor.İlginç geldi bana.Ya bırakın ne güzel bilinçli bireyler.Biz düşündük taşındık annelik zor zanaat biz bunun altından kalkamayız demişler.Bırakalım toplum sözde annelere sahip bireylerle dolup taşmasın.Dur hele bir deneyeyim olmazsa olmaz denecek sonrada eline yüzüne bulaştıracağın kadar basit bir mesele değil ki annelik.
Anne olmak istemiyorum diyen kişiye ama toplum istiyor dediğinizde varsayalım ki o kişide bundan etkilenip anne olduğunda nasıl bir tablo çıkacak ortaya.Alışveriş merkezinde vitrindeki elbiseye bakarken ağlayan bebeğine emzik tıka,gece Deep purple konseri var diye bakıcıya teslim bebek,emzirmek mi asla göğüslerim sarkar telaşı.Hep eğitimsiz,çocuk döven annelerden örnekler veriliyor.Eee bir de madolyonun bu yüzü yok mu?
İsteyerek seve seve anne olmak lazım,öyle ki güzel bir nesil gelebilsin ardımızdan.

Birde bazı istatistiklerden bahsedilmiş.Oysa ki Avrupa şuanda alarm veriyor,eyvah nüfusumuz yaşlanıyor diye.Genç nüfusa teşvik orada da başladı.

benim çocuğum yok ve çok istiyorum olsun diye,sizde istemiyosunuz,sizin tercihiniz ama madem bu konuyu açtınız karşı görüşlerede siz saygı duyun.hani diyosunuz ya kariyer,sosyal çevre,onların hepsi boş şeyler,dünyadaki en güzel şey,başkasının bile olsa bir çocuğu kucağına alıp,o nun o cennet kokusunu duymak,başkasının çocuğunda hissedilen bu duygu kendi çocuğunda nasıl hissedilir kim bilir.
siz genede istemeyin yabiki ama karşıt görüşlüler olarak benimde görüşüm bekara karı boşamak kolay.
sizede sosyal ve kariyerli hayatınızda mutluluklar,rabbim bize versin çocukları inş.

bakın arkadaşım,ben size hakaret ettim mi,siz bana hakaret ediyorsunuz,okuduğumu gayet güzel anlıyorum,belli ki siz anlamıyorsunuz ki nerde yaşayacağıma karışamazsınız diyorsunuz,ben sizin nerde yaşayacağınızı söylemedim,beğenmeyen beğendiği yere gider dedim.faşizmin kelime anlamından da haberiniz yok sanırım.

faşizmin kelime anlamından gayet haberdarım. söylediniz işte nerde yaşayacağımı? beğenmiyorsam gitmeliymişim. faşizm sadece devleti yönetme şekli değildir.

okuduğunu anlayamamak hakaret değildir. türkçe paragraf konusunda da hakaret içerikli sorular var o zaman. doğru cevaplamayanlara hakaret ediliyor. böbürlenmemden girip saçmalamamdan çıktıktan sonra "hakaret ettin" demek de çok komik doğrusu.

ben evlenmekte istemiyodum çocukta istemiyodum ama aşık oldum çook sevdim evlendim sonra evliliğimin 2. yılında hamile kaldım planlamadan doğurdum. şimdilik hayatım zorlaştı biraz o kadar ama ne evlendiğime nede çocuk sahibi olduğuma pişman değilim tabularla sınırlarla aslalarla hayat yaşanmaz hayat akıp giden bi şey yapmamız gereken aklımızla ve kalbimizle o akışa yön vermek bence

Back
X