Çocuk için tedaviye başlamak, ailelerin bilmesi doğru mu ?

Bu arada tüp bebek sürecinde her ne kadar tüm tedavileri gören biz kadınlar olsak ve kendimizi 1. planda tutsak da, erkekler de etkileniyor bu süreçten ama belli etmiyorlar. Ben eşimden biliyorum, hiç yorum yapmadı ama hem ümitlendi, hem üzüldü ama tek kelime çıkmadı ağzından bununla ilgili. Tek başımıza yaşadığınız bir şey değil bu. Geçmiş hastalığını da göz önüne alırsanız, eşiniz de etkilenmiştir muhakkak bu süreçte.
Elbette etkileniyorlar kendini suçluyordur belki bana hiç belli etmedi ama keşke belli etse de yanında olsam, bana icindekileri anlatmayip annesine anlatmasina kırılmakta haklı degil miyim

Of sanırım haklısınız bir anlık gelen bir öfkeyle kalktım gittim ilk defa oldu bu 😓 eşimin annesinden değil de benden destek almasını istedim aslında içten içe bencillik ediyorum değil mi 🥲
Bakın ben eşinizi yanlış bulmadım, eğer annesi çok sıkıntılı bir tip değilse ve eşinize arası iyiyse ondan destek istemesi normal. Sonuçta ondan kaynaklı bir sıkıntıda size karşı kendini eksik ve mahçup hissetmiş olabilir, ailesine karşı sorunun kendinden kaynaklı olduğu için konışmak daha rahat gelmiştir.
Çoğu üye beğenmedim butonuna başmış ama ben eşlerin, sözel ya da fiziksel şiddet , aldatma gibi bir durum olmadığı durumlarda ki bu durumlar bence boşanma nedeni , kendi varlığı ile karşı tarafı tehdit etmesini doğru bulmuyorum. Bir çok örneğini gördüm bu durumun bunun sonu boşanma çünkü karşı tarafa kendinizi değersiz hissettiriyorsunuz. Kadın olsun erkek olsun kimse kendi varlığı ile karşısındakine istediğine yaptırmaya çalışan birini ömür boyu sevmez. Evlilik hayat ortaklığıdır, eşler birbirlerine söz verir ve bunu birbirleri ile beraber olmak, hayatı paylaşmak değerli olduğu için yaparlar. Kavga da etseniz, farklıda düöünseniz eğer kişiliğinize ve varlığınıza bir saldırı olmadığı sürece eşinizden kendinizi uzaklaştırmayın. Düşünsenize aynı şeyi eşinizin size yaptığını sizden kaynaklı çocuğunuzun olmadığını ve siz bunu ailenizle paylaştınız diye sizle kavga edip , yatak ayırıp yüzünüze bakmadığınıkendinizi nasıl hissederdiniz. Bence eşinizi alın karşınıza konuşun, kavga etmeden, kızdığınız yeri anlatın. Bence anlayacaktır.

Elbette etkileniyorlar kendini suçluyordur belki bana hiç belli etmedi ama keşke belli etse de yanında olsam, bana icindekileri anlatmayip annesine anlatmasina kırılmakta haklı degil miyim

genelde öyle olmuyor

hele de sıkıntının kaynağı olarak kendilerini görüyorlarsa

eşim o bekleme odasına gelip benimle oturmazdı

çünkü orada X beyin hastası diyorlar sana, şu iğne bu ilaç diyorlar ama sende bir şey yok benim yüzümden bunları yaşıyorsun, daralıyorum beklerken demişti

ben de sesimi çıkarmadım

ama ailesine anlatmadı zira anlayabilecek, darlamayacak insanlar değildi

eşiniz bunaldığı için, siz de tedavinin bir tarafı olduğunuz için başka kişilere anlatmak istemiş olabilir

bu aşamada tek tavsiyem aşamaları ayrıntılı vermesin, işte ne oldu diye sorulmasın, onlar da biz sana sorarız onu darlamayız oğlum deseler de olmaz çünkü bakışları ile dahi hissedersiniz

ilk yorumumdaki tavsiyeye devam ediyorum

mesela 6 ay ilaç kullanacakmışız, her ay kontrole gidecekmişiz deyip bu süreçte tedaviye başlayıp hatta sonucu alıp sonra olumlu ise bilgi vermek değilse de devam ediyor tedavi deyip genelleyip geçmek lazım

siz kırılmışsınız ama geçmiş değişmez o nedenle yarınlar için neler yapılabilir diye konuşun eşinizle

Merhaba hanımlar sizden yine fikir almaya geldim. Eşimle çocuk için tedaviye başladık sürekli şehir dışına çıkmamız gerekiyor. Ailelerimiz çocuğumuzun olmadığından haberdar ama en azından tedaviye başladığımızı bilmesinler istiyorum. Bunu da eşimle konuştum ben iki tarafında bilmesini istemiyorum bu bizim ailemizin özeli kendi içimizde yaşayalım dedim. İlk şehirdışına çıktığımızda herkese gezmeye gidiyoruz dedik. İkinci çıktığımızda eşime sordum o da şimdi söylemedim ama söyleyeceğim çünkü bu sağlık konusu ailemin bilmesi gerektiğini düşünüyorum sende söylemelisin bu konuda manevi desteğe ihtiyacımız var dedi. (Eşim küçükken kanser atlatmış o yüzden sağlık konusunda hassaslar.) Bende artık annen yok eşin var bu bizim özelimiz herkesle paylaşamazsın diyerek kavga ettim. Neyse üstünden 1 hafta geçti dün annesi aradı biz evdeyken, telefonu da hoparlörde herşeyi duydum. Sonucumuzun ne çıktığını sordu, eşim lafı çevirmeye çalıştı. Meğersem söylemiş bile, o andan beri hiç konuşmadım ayrı yattım, içime oturdu. Bilmiyorum aşırı hassasım ondan mı böyle büyük tepkiler verecek şekilde davranıyorum bilmiyorum, normalde eşimin ailesiyle bir sorunum yok bana karşı çok iyiler, eşimde her konuyu ailesiyle paylaşmaz ama bu konuda anlaşamadık. Yol göstermenizi rica ediyorum nasıl davranmalıyım.
Defalarca tup bebek tedavisi görmüş biri olarak soylememenizi tavsiye ederim. Aileleriniz elbette ki iyi sonuc almanizi isteyecek. Ancak bu surec psikolojik olarak cok yıpratıcı. Değişik duygu durumlari yasayacaksiniz ve an gelecek ailelerin iyi niyetli beklentilerinden dolayi sorduklari sorular bile sizi mutsuz edecek. Sonuc ne oldu?? Bu soru eğer sonuc olumsuzsa insani o kadar sinirlendiriyor ki zaman zaman, tecrübe etmeyen bilemez.ve de cok uzucu oluyor.
Ayrıca esinizin" bu sağlık ailelerden gizlenmez"demesi mantıksız çünkü bu ailelere söylenmesi gereken, hayati risk taşıyan bir tedavi değil.
Tup bebek tedavisinde başarının en önemli etkenlerinden biri de stres. Stresten uzak durmaniz cok önemli. Eger ailelerin bilmesi sizi strese sokuyorsa soylememeniz gerek.

Bakın ben eşinizi yanlış bulmadım, eğer annesi çok sıkıntılı bir tip değilse ve eşinize arası iyiyse ondan destek istemesi normal. Sonuçta ondan kaynaklı bir sıkıntıda size karşı kendini eksik ve mahçup hissetmiş olabilir, ailesine karşı sorunun kendinden kaynaklı olduğu için konışmak daha rahat gelmiştir.
Çoğu üye beğenmedim butonuna başmış ama ben eşlerin, sözel ya da fiziksel şiddet , aldatma gibi bir durum olmadığı durumlarda ki bu durumlar bence boşanma nedeni , kendi varlığı ile karşı tarafı tehdit etmesini doğru bulmuyorum. Bir çok örneğini gördüm bu durumun bunun sonu boşanma çünkü karşı tarafa kendinizi değersiz hissettiriyorsunuz. Kadın olsun erkek olsun kimse kendi varlığı ile karşısındakine istediğine yaptırmaya çalışan birini ömür boyu sevmez. Evlilik hayat ortaklığıdır, eşler birbirlerine söz verir ve bunu birbirleri ile beraber olmak, hayatı paylaşmak değerli olduğu için yaparlar. Kavga da etseniz, farklıda düöünseniz eğer kişiliğinize ve varlığınıza bir saldırı olmadığı sürece eşinizden kendinizi uzaklaştırmayın. Düşünsenize aynı şeyi eşinizin size yaptığını sizden kaynaklı çocuğunuzun olmadığını ve siz bunu ailenizle paylaştınız diye sizle kavga edip , yatak ayırıp yüzünüze bakmadığınıkendinizi nasıl hissederdiniz. Bence eşinizi alın karşınıza konuşun, kavga etmeden, kızdığınız yeri anlatın. Bence anlayacaktır.
Yatak ayırmakla hata yaptım ki bu da benim dikkat ettiğim bir durumdu öfkeme yenildim. Dedikleriniz benim için o kadar önemli ki aksam bambaska bir konusma yapacakken simdi sakince beni uzen kısımlarını anlatıp gerisini ona birakacagim, çokk tesekkur ederim değerli insan ❤️

Sana ailesine verdiği bilgiyi yansıtmasın ve sen bunlonuda onlarla hiç muhattap olma
Ben de tüp bebek yöntemi ile bebk sahibi oldum , mümkün mertebe gizledik benim tembihimle ama yine de öğrendiler bir şekilde , minimum bilgi vererek daha rahat ettim ben
Bakacak bekliyoruz bazı günleri bekliyoruz ilça kullanıyorum bekliyoruz diye diye
Rabbim sağlıkla bebeğine kavuşmak nasip etsin

genelde öyle olmuyor

hele de sıkıntının kaynağı olarak kendilerini görüyorlarsa

eşim o bekleme odasına gelip benimle oturmazdı

çünkü orada X beyin hastası diyorlar sana, şu iğne bu ilaç diyorlar ama sende bir şey yok benim yüzümden bunları yaşıyorsun, daralıyorum beklerken demişti

ben de sesimi çıkarmadım

ama ailesine anlatmadı zira anlayabilecek, darlamayacak insanlar değildi

eşiniz bunaldığı için, siz de tedavinin bir tarafı olduğunuz için başka kişilere anlatmak istemiş olabilir

bu aşamada tek tavsiyem aşamaları ayrıntılı vermesin, işte ne oldu diye sorulmasın, onlar da biz sana sorarız onu darlamayız oğlum deseler de olmaz çünkü bakışları ile dahi hissedersiniz

ilk yorumumdaki tavsiyeye devam ediyorum

mesela 6 ay ilaç kullanacakmışız, her ay kontrole gidecekmişiz deyip bu süreçte tedaviye başlayıp hatta sonucu alıp sonra olumlu ise bilgi vermek değilse de devam ediyor tedavi deyip genelleyip geçmek lazım

siz kırılmışsınız ama geçmiş değişmez o nedenle yarınlar için neler yapılabilir diye konuşun eşinizle
Detay vermemesini ve diger akrabalarina annesinin anlatmamasini rica edecegim dediginiz gibi artik gerisi onlara ve esime kalmış

Yatak ayırmakla hata yaptım ki bu da benim dikkat ettiğim bir durumdu öfkeme yenildim. Dedikleriniz benim için o kadar önemli ki aksam bambaska bir konusma yapacakken simdi sakince beni uzen kısımlarını anlatıp gerisini ona birakacagim, çokk tesekkur ederim değerli insan ❤️
Önemli değil, umarım güzel sonuçlar alırsınız. Eşinizle konuştuğunuzda bu durumun ailesinde çok dillendirilmemesini ve sizle bu konuda konuşmamalarını istediğinizi çünkü bu durumun sizde baskı yarattığını söyleyebilirsiniz.
Çocuk konusu erkekler için çok hassas bir konu üstelik kendindeyse. alesef ki bizim toplumumuzda en eğitimlisinden en cahiline bu konuda takmayan adam yok gibi , emin olun sizdrn çok daha zor bir durum onun için.

Yani bu konuda eşin ve annenin vereceği destek farklı olacaktır. Karşılaştırmamak gerek bence bunu. İkisinin de yeri ayrı. Annesine anlatması, sizinle paylaşmayacağı anlamına gelmez.

ben şöyle düşünüyorum. zaten stresli olduğunuz İçin, kendi üzüntüsünü de size yansıtmak istemeyebilir. Bu durumlarda yine sizi önemseyen ama olayın içinde olamayan bir yakınla paylaşmak çok daha rahatlatıcı olabiliyor. Olaylara dışarıdan bakabiliyorlar.

Siz teselli bekliyorken, sizi teselli eden konuma getirmez. Stresini size yüklemek yerine, Kendisi rahatlamış olarak, sizi daha da rahatlatmak isteyebilir. 5 derdi varken, 2 sini söyler size ama gerisiyle boğmak istemez. Dolu bardağa daha da çok su doldurmaya çalışsanız mı daha verimli olur, ya da suyu ikinci boş bir bardağa da paylaştırsanız mı?

eşimin ablası mesela maddi sıkıntı içinde. Eşi işini kaybetti. Adam sıkıntıda, hem psikolojik, hem maddi olarak. Görümcem maddi kaygılarını, çocuklar İçin endişelerini, bunalmışlığını hep eşiyle paylaşsa, adamın üzüntüsü daha da artacaktır bunlara sebep olduğu İçin. Birbirilerine baktıklarında bu sorunlar gelecektir akıllarına. Eşine söyleyemediklerini kardeşleriyle paylaşıyor. Derdini döküyor, içinde patlamıyor sıkıntısı. Dün buluşmuşlar, dertleşmişler, ama ben aradığımda kahkahalar atıyorlardı :)

Sizin ailenizi bilmiyorum. Ben kendi adıma ailemden böyle bir destek görmediğim için bana yabancı geliyor böyle şeyler. 12 senelik evliliğimde maddi, manevi tek bir derdimi anlatmamışımdır aileme, bir kere ağlamamamışımdır omuzlarında. Anlatsam, bunun başka bir zaman bana veya eşime nasıl döneceğini tahmin edemem. Her aile dinamiği aynı değil. Diğeri daha sağlıklı bence.

Sana ailesine verdiği bilgiyi yansıtmasın ve sen bunlonuda onlarla hiç muhattap olma
Ben de tüp bebek yöntemi ile bebk sahibi oldum , mümkün mertebe gizledik benim tembihimle ama yine de öğrendiler bir şekilde , minimum bilgi vererek daha rahat ettim ben
Bakacak bekliyoruz bazı günleri bekliyoruz ilça kullanıyorum bekliyoruz diye diye
Rabbim sağlıkla bebeğine kavuşmak nasip etsin
Böyle açıklama yapmak bile yormuyor mu insanı ya kendi içimde yaşayinca daha rahat ediyorum ben😓 ama artık olabildigince az muhattap olarak gecircez bu sureci 🌸 amin insallah cok tesekkur ederim yavrunuzu Allahim size bagislasin

öncelikle bende yaklaşık olarak 1 yıldır tedavi görüyor-dum, bir kaç aydır bıraktım. çocuk olmaması durumunun normal bir hastalıktan farklı olduğunu düşünmüyorum kendimce. yani benden ya da ondan hiç farketmez. nasıl ki kanser olduğumuzda tedavi oluyorsak ve bunu ailemiz bilip destek oluyorsa bu durumda öyle. ben ilk dakikadan beri söyledim. ciddi bir problem yok bebek için ama ilaçlar, iğneler, gittik geldik bir şekilde Allah nasip etmedi doktor kendi haline bırak eğer hala olmazsa tüp bebek düşünürsün dedi bunu da hepsi biliyor. ne annemin ne kayınvalidemin sorması zoruma gitmiyor, normal bir durum olduğu için doktorun dediklerini vs anlatıyorum. ikisi de hayırlı zamanda olur diye destek verip, dua ediyor. ben bir baskıyla karşılaşmadım. fakat ailelerinizi siz biliyorsunuz, ne yapmanız gerektiğini de siz bilirsiniz. ama lütfen bu konuda hassas olmayın, şu an bebek konusunda zorlanan o kadar insan var ki bunu bir hassasiyet olarak görmekte size aşılanmış bir şey. normal bir hastalığın tedavisini oluyorsunuz, çok ciddi bir şey olmadığı sürece de inşallah mükafatını alırsınız. söylememek istemeniz özeliniz olduğundan tercih ettiğiniz bir şey olabilir ama eşiniz bunu belki kendinde yük olarak görüp, ailesiyle paylaşmak isteyebilir siz ters tepki yaptığınız için de söylememeyi tercih etmiştir, haklı demiyorum ama her insanın kendini rahatlatma biçimi farklıdır.. yatak ayırmak yerine güzelce konuşup anlaşın, zaten bu dönemde birbirinize destek olacaksınız..

Böyle açıklama yapmak bile yormuyor mu insanı ya kendi içimde yaşayinca daha rahat ediyorum ben😓 ama artık olabildigince az muhattap olarak gecircez bu sureci 🌸 amin insallah cok tesekkur ederim yavrunuzu Allahim size bagislasin
Evet yoruyor ama bana bir ilaç yan etki yaptı sandık , rahatsızlandı ve eşim şehri dışında idi
Mecburen aileden yarımda istedim ve eşim şehir dışından hemen gelmek zorunda Kalınca herkes duymuş oldu
Oysa ki rahatsızlığım yanlış alarmmış ...
Mümkün olduğunda duyurmamak en iyisi ayrıntısı çok süreçler uzun hiç gerek yok

Evet tam da bu işte benim düşüncem başta bu bizim özelimiz paylaşmayalım dediğimde tamam diyip gidip paylaşmış olması beni üzen. Demekki benim sözümün bir tesiri yokmuş
Siz kendinizi degersiz hissetmissiniz eşiniz sizin sozunuzu takmamis umursamamis gibi
Aslında amacı o değilmiş ama yine de mahremiyetinizi disariya tasimasi hos degil eger anlatmak rahatlamak istiyorsa bunu ailesine değil bir psikologa anlatabilirdi.
Bilmiyorum ben biraz daha sınır odakli düşünüyorum
Bazi arkadaslar ne var aileler de bilsin demiş ama ben eslerin kendi özeli olmasi gerektiğini düşünüyorum. Aileler ancak eşler ortak kararla anlatmak isterse müdahil olmalilar düşüncesindeyim. Yine de esinize kizmak ya da tepki vermek yerine kırıldığınızı, sözünü tutmamasinin sizi kötü hissettirdigini güzelce anlatin ve mümkün mertebe detay vermeyin onlar da sormasin esiniz de sizin arkanizdan onlara anlatmasin.

Merhaba hanımlar sizden yine fikir almaya geldim. Eşimle çocuk için tedaviye başladık sürekli şehir dışına çıkmamız gerekiyor. Ailelerimiz çocuğumuzun olmadığından haberdar ama en azından tedaviye başladığımızı bilmesinler istiyorum. Bunu da eşimle konuştum ben iki tarafında bilmesini istemiyorum bu bizim ailemizin özeli kendi içimizde yaşayalım dedim. İlk şehirdışına çıktığımızda herkese gezmeye gidiyoruz dedik. İkinci çıktığımızda eşime sordum o da şimdi söylemedim ama söyleyeceğim çünkü bu sağlık konusu ailemin bilmesi gerektiğini düşünüyorum sende söylemelisin bu konuda manevi desteğe ihtiyacımız var dedi. (Eşim küçükken kanser atlatmış o yüzden sağlık konusunda hassaslar.) Bende artık annen yok eşin var bu bizim özelimiz herkesle paylaşamazsın diyerek kavga ettim. Neyse üstünden 1 hafta geçti dün annesi aradı biz evdeyken, telefonu da hoparlörde herşeyi duydum. Sonucumuzun ne çıktığını sordu, eşim lafı çevirmeye çalıştı. Meğersem söylemiş bile, o andan beri hiç konuşmadım ayrı yattım, içime oturdu. Bilmiyorum aşırı hassasım ondan mı böyle büyük tepkiler verecek şekilde davranıyorum bilmiyorum, normalde eşimin ailesiyle bir sorunum yok bana karşı çok iyiler, eşimde her konuyu ailesiyle paylaşmaz ama bu konuda anlaşamadık. Yol göstermenizi rica ediyorum nasıl davranmalıyım.
Aileler evet bir yere kadar bazı konuları bilmeli büyük olarak onlara danışılmalı lakin bu konuyu kesinlikle söylemeyin. Çekirdek ailede olan herşey anne baba kardeşe anlatılmasını çok saçma buluyorum. Eşinizde sizden habersiz söyledi ise tepkinizi koymuşsunuz zaten ama lütfen iyice idrak edene kadar bu tepkiyi sürdürün kendisi hatasını anlasın, telafi etsin ve tekrarı olmasın. Yoksa tekrarlanabilir.

Siz oysa evlenmeden önce eşinizin çocuğu olmayabileceği durumunu annenizden saklamistiniz
Aramızda durum annemi ilgilendirmez diye şimdi bakın eşiniz sizin gibi düşünmüyor.
Anneniz size sitem edince siz eşimle aramızda demiştiniz.
Bu duurmda sizle eşiniz arasında kalmaliydi.

ailesine soylemis bari daha fazla kisiye soylemesin teyzeler kuzenler vs. en azindan o konuyla ilgili konusun

Aslında evet benim annem yapıyor onu ama bu konuyu onunla konuşarak çözüme kavusturdugumu düşünüyorum, eşimin ailesi de bana değil eşime sorarlar
o super o zaman, bence daha az sorun. bence izinsiz soylemesi guzel bir sey degil, sonucta ikna edebilirdi. ailesinden destek almak istemis olabilir, o normal ama izinsiz yapmamasi uzerine konus bence

Benşmb
Benşm eşimde böyle dün olay olsun ertesi gün annesinden veya babasından duyarım niye dedin diyorum akıl alıyormuş çözemiyorum ben erkekleri.. İnşallah Rabbim gönlüne göre verir kuzum üzülme..

Dogru düşünüyorsunuz nasip elbet hadi olmadi denemeniz ins olur.. sen kendini manevi şekilde iyilestirirsiniz iki de bir laflarını açıp sizi üzmek için demeselerdi bile üzülürsünüz. Sonucta sizin özelini z kimse karışmamali ...

X