- 29 Şubat 2020
- 393
- 439
- 53
- Konu Sahibi Mavigokyuzu6
-
Örneğin çöplerini atar mısın, bardağını mutfağa götürür müsün dediğimde götürür. Resim yaptığımızda, şarkı söylediğimizde gayet uyumludur. Bana yardım etme isteği var ev işlerinde. Hatta zaman zaman bana öğret ben de yapayım şeklinde söylemleri olur.Peki sizinleyken en uyumlu olduğu konu ne? Ne yaparken sizi ciddiye alıyor? Sürekli inatlaşmıyordur herhalde. İllaki vardır sözünüzün geçtiği bi yer.
Aşırı haklısınız ya gerçekten de böyle bence de . Bende bunları fark edip yüzleşmeye çalışıyorum ki doğru davranışlar göstereyim . Açıkçası ben kendimi de eğitmeye çalışıyorum. Bu karakter mevzusu benim fikrim değil sadece çevremdeki insanların ve bir uzmanın söylediği şey . Pijama katlamamak istememesi aşırı normal bence buradaki mevzu bazı şeylerin sorumluluğunu almayı öğrenmesi . Bence yaşı büyüdükçe sorumluluk almak istemiyor erkek çocukları bende Birşeyler önceden yani erken öğrensin daha sonra sıkıntı yaşamayalım diyorum ama yanlış mı yapıyorum diyorum bir yandan da . Mesela geçen bir konu açtım çocuk bölümüne kaliteli zaman geçirmemizle ilgili orada bir üye yazmış ki çocuk lavabo temizlesin mesela görev verin ona demiş . Tamam görev verelim de lavabo 5 yaşındaki çocuk nasıl temizler deterjanla oynayacak heryer su olacak baştan aşağı kıyafet değişecek ıslanan yerler temizlenecek gibi gibi bir ton iş . Vallahi çocuk büyütürken her kafadan birşey dinliyorum.Cocugun inatci bir karakteri varsa ki olabilir, bazen de ona gore davranmak gerekmiyor mu? Onemli konularda sifir taviz vermek ama cok da onemli olmayan seylerde kendi haline birakmak. Ornegin soguk yere ciplak ayakla basiyor demissiniz bassin ne olacak? Benim yasadigim yerde kreste yalinayak geziyor cocuklar ve yerden isitma yok. Diyelim ki hasta oldu, yaptigi seyin sonucunu gormus olur. Ya da bes yasinda cocugun pijamalarini katlamak istememesi cok mu anormal? Disiplinli olmak bu degil bence. Cocugun karakterini eziyorsunuz o da buna bas kaldiriyor gibi geldi bana. Sahip oldugunuz cocugu kabul etmekle baslayin once ise.
Bizim aileyi gördüm bir an. Ee bizim ev de böyle; tam bi deliler ailesi gibi oluyoruz. Evden çıkana kadar bitiyoruz. Ama ben bunları baya bir çocuk olmasına bağlıyordum. Yani çocuklar bencildir hep kendi istekleri olsun isterler. O an canı neyi istiyorsa onu yapmak isterler.Örneğin çöplerini atar mısın, bardağını mutfağa götürür müsün dediğimde götürür. Resim yaptığımızda, şarkı söylediğimizde gayet uyumludur. Bana yardım etme isteği var ev işlerinde. Hatta zaman zaman bana öğret ben de yapayım şeklinde söylemleri olur.
Ancak diyelim ki dışarı çıkacağız ama daha resmimi bitirmedim diyor. Sürekli oyalanıyor. Montunu giyinmesi lazım geç kalacağız diyorum. Işim bitince giyineceğim diyor. En sonunda ağlama, bağırmalar eşliğinde giyinip çıkıyor. Ama sabah okula bırakana kadar biz de bitiyoruz. Morali bozulduğu için öğretmenine de annem ve babam bana iyi davranmıyor diyor. Bir türlü onu orda bırakıp gidemiyoruz. Sürekli bir bahane ile bizi okuldan göndermek istemiyor. Artık ne yapacağımı bilemiyorum gerçekten
Sizin çocuk kaç yaşındaydı acaba ? Mesela sabah okula gideceğiz ben beslenme kahvaltı hazırlıyorum onun da üzerini kendi giymesini istiyorum ama o benim giydirmemi bekliyor yerlerde sürünüyor oyalanıyor . Bende sorumluluğunu alsın istiyorum hata mı yapıyorum acaba ? Beklentim çok mu ? Bu arada yemek vs konusunda bende aynı sizin taktiği kullanıyorum işe yarıyorBizim aileyi gördüm bir an. Ee bizim ev de böyle; tam bi deliler ailesi gibi oluyoruz. Evden çıkana kadar bitiyoruz. Ama ben bunları baya bir çocuk olmasına bağlıyordum. Yani çocuklar bencildir hep kendi istekleri olsun isterler. O an canı neyi istiyorsa onu yapmak isterler.
Ama okulda da böyle olması çok kötü olmuş. Benimki farkında onu sadece annesinin babasının tölere edebileceğini. Toplumda çok daha uyumlu bir çocuk. Aslında sizin çocuğunuz da anlattıklarınıza bakılırsa gayet normal bir çocuk. Sadece dışarıda nasıl davranması gerektiğini tam kavrayamamış ama zaman içinde öğrenir. Geç yaşta okula başladığı için okuldan şikayet alıyorsunuzdur.
Benim genel olarak uyguladığım ve tavsiye edeceğim şey; gerekmedikçe “hayır” dememek ama hayır dediysem de geri adım atmamak. Mesela evden çıkarken montunu giymiyor oyalanıyor mu, hadi oğlum acele et vs ile idare ederim. Yemeğini yemiyor mu “bu çok sağlıklı, bunu yersen vücudun virüslerle daha iyi savaşır” ikna yoluna giderim. Ama dışarıda oyun alanında haksız bir hırçınlık yaparsa, uyarırım “eğer bağırmayı bırakmazsan burdan çıkıp gidiyoruz” diye. Ve eğer devam ediyorsa gerçekten o oyun alanında çıkarırım. Oyun alanı için de verdiğim paraya acımam. Ve benim oğlum dediğimi yapacağımı bilir. İnanın bir daha o oyun alanına gittiğinde akıllı uslu oynar. Ve bu bizim anne-oğul ilişkimize zarar vermiyor. O oyun alanından çıkınca 5-10 dk sonra ben eve gitmek istemiyorum markete de uğrayalım mı derim mesela ve onun istediği bişey alırım. Konuyu o anlık unuturuz. Olayın üstünden bir süre geçince mesela akşam ya da ertesi gün “seni ordan almak istemezdim ama orda senden daha küçük bebekler de var. Eğer sen öyle bağırırsan o bebeklerin hepsi korkar ve ağlamaya başlardı. Sen etrafında çığlıklar atılmasını ister misin? Bir daha böyle davranma. Vs vs tatlı tatlı konuşurum. Bütün bu süreç dışardan kolay gibi görünüyor ama okadar yorucu ki.
Örneğin çöplerini atar mısın, bardağını mutfağa götürür müsün dediğimde götürür. Resim yaptığımızda, şarkı söylediğimizde gayet uyumludur. Bana yardım etme isteği var ev işlerinde. Hatta zaman zaman bana öğret ben de yapayım şeklinde söylemleri olur.
Ancak diyelim ki dışarı çıkacağız ama daha resmimi bitirmedim diyor. Sürekli oyalanıyor. Montunu giyinmesi lazım geç kalacağız diyorum. Işim bitince giyineceğim diyor. En sonunda ağlama, bağırmalar eşliğinde giyinip çıkıyor. Ama sabah okula bırakana kadar biz de bitiyoruz. Morali bozulduğu için öğretmenine de annem ve babam bana iyi davranmıyor diyor. Bir türlü onu orda bırakıp gidemiyoruz. Sürekli bir bahane ile bizi okuldan göndermek istemiyor. Artık ne
Bu arada çöplerini atması, bardağı mutfağa götürmesi, size yardım etmesi falan çok güzel davranışlar. Bence sorumluluk bilinci hiç fena değil -hele bir de oyuncaklarını topluyorsa-.Örneğin çöplerini atar mısın, bardağını mutfağa götürür müsün dediğimde götürür. Resim yaptığımızda, şarkı söylediğimizde gayet uyumludur. Bana yardım etme isteği var ev işlerinde. Hatta zaman zaman bana öğret ben de yapayım şeklinde söylemleri olur.
Ancak diyelim ki dışarı çıkacağız ama daha resmimi bitirmedim diyor. Sürekli oyalanıyor. Montunu giyinmesi lazım geç kalacağız diyorum. Işim bitince giyineceğim diyor. En sonunda ağlama, bağırmalar eşliğinde giyinip çıkıyor. Ama sabah okula bırakana kadar biz de bitiyoruz. Morali bozulduğu için öğretmenine de annem ve babam bana iyi davranmıyor diyor. Bir türlü onu orda bırakıp gidemiyoruz. Sürekli bir bahane ile bizi okuldan göndermek istemiyor. Artık ne yapacağımı bilemiyorum gerçekten
Benimki 4.5 yaşında. Ben maalesef montunu kendi giymesini bekleyemiyorum. Biliyorum çünkü, yapmaz yaptıramam.Sizin çocuk kaç yaşındaydı acaba ? Mesela sabah okula gideceğiz ben beslenme kahvaltı hazırlıyorum onun da üzerini kendi giymesini istiyorum ama o benim giydirmemi bekliyor yerlerde sürünüyor oyalanıyor . Bende sorumluluğunu alsın istiyorum hata mı yapıyorum acaba ? Beklentim çok mu ? Bu arada yemek vs konusunda bende aynı sizin taktiği kullanıyorum işe yarıyor
Monttan bahsetmiyorum aslında kıyafetler yataktan kalktınız kendi mi giyiniyor siz mi ? El yüz yıkama mesela sorun bizde . Tuvaletten çıkıyor sifonu çek kapağını kapat ve ellerini yıka diyorum . Her seferinde birisini yapmıyor el yıkamıyor sifon çekmiyor gibi gibiBenimki 4.5 yaşında. Ben maalesef montunu kendi giymesini bekleyemiyorum. Biliyorum çünkü, yapmaz yaptıramam.
Bu arada montunu yere ters sererek kendi giyebiliyor ama giymek istemiyor. Mesela ben onu montunu giymeye, beresini takmaya ikna edip giydirebilirsem o benim için başarı. Yani hemen pat diye anında giyem çocuk var mıdır zaten?
Tabiiki ben giydiriyorum.Monttan bahsetmiyorum aslında kıyafetler yataktan kalktınız kendi mi giyiniyor siz mi ?
Ama bende söyle düşünüyorum şimdi öğrenmez sorumluluk almazsa ilerde ne yapacağız herşeyi bizden mi bekleyecek? Ben kendi oğluma elimi verince kolumu kaptırıyorum hep böyle olduTabiiki ben giydiriyorum.
Yani şu an ben de kendimi sorgulamaya başladım. Acaba çocuğumdan çok mu az şey yapmasını bekliyormuşum diye.
Ama benim önceliklerim farklı. Sorumluluklarının yüzde yüzünü yerine getirmesi benim için çok önemli değil. Bir kısmını yerine getirsin ve aslında bütün bunların kendi görevi olduğunun bilincinde olsun yeter.
Ben insanlara, hayvanlara, bitkilere saygılı, sevgi dolu olsun aynı zamanda kendi haklarını da bilsin ve savunsun istiyorum. Diğer kısımları zaten hallolur.
Evet ben de her seferinde diyorum. Hatta dişlerini fırçalarken, şimdi arka dişler, şimdi tükür vs diye komut veriyorumMonttan bahsetmiyorum aslında kıyafetler yataktan kalktınız kendi mi giyiniyor siz mi ? El yüz yıkama mesela sorun bizde . Tuvaletten çıkıyor sifonu çek kapağını kapat ve ellerini yıka diyorum . Her seferinde birisini yapmıyor el yıkamıyor sifon çekmiyor gibi gibi
Ama sorumluluk alıyor. Mesela legolarıyla oynayınca başka bir oyuna geçmek için kaldırıyor, tren setiyle oynadıktan sonra onu da kaldırır, marble run dan sonra onu da toplar. Yani küçük parçalı oyuncaklarını kaldırır. Sabah kahvaltıya pipetini kendi getirir (kolay ulaşabildiği bi yere koyuyorum). Boyalarını kalemlerini toplar. Banyo yaparken vücudunu yıkar biraz, özel bölgesini yıkar. Sorumluluk bilinci var yani. Kıyafetlerini kendi giymek şu an sıkıcı geliyor ona ve annesinin konforundan yararlanmak istiyor sadece. Bu benim için OK.Ama bende söyle düşünüyorum şimdi öğrenmez sorumluluk almazsa ilerde ne yapacağız herşeyi bizden mi bekleyecek? Ben kendi oğluma elimi verince kolumu kaptırıyorum hep böyle oldu
Bende millete gelince mis gibi akıl kendime gelince mal gibi tövbe yarabbim . Geçen gün bir arkadaş dedşi ki 2.5 yaşındaki oğlu öğlen uykusunu bırakıyormuş iyi bıraksın dedim . Bana diyor ki akşamları da uyumamak için ağlıyor ama uykum geldi diyip yatağa gidelim demiyor dedi. Bende saçmalama kimin çocuğu diyor ki seninki desin dedim . Arkadaş dedki milletinki diyor seninki demiyor diye herkesi kendin sanmaEvet ben de her seferinde diyorum. Hatta dişlerini fırçalarken, şimdi arka dişler, şimdi tükür vs diye komut veriyorumyani bütün bu süreçte yanında bulunup onu motive ediyorum. Ahahhaha bi de burda size akıl veriyorum sanki bişey başarabilmişim gibi.
Annelik gerçekten delilik
Sorumluluk almasina calismak guzel tabii ki ama 5 yasindaki cocukla 12 yasindaki cocuktan ayni seyi bekleyemeyiz sonucta. 5 yasinda daha altina yapmayi birakali 2 sene olmus bebeklikten yeni cikmis bir cocuktan bahsediyoruz. Bu yasta mesela taviz verilmeyecek sey dis fircalama olabilir, yatmadan pijama giymek, aksam 8 dedin mi yataga gitmek olabilir ornek veriyorum tamamen. Diger seyleri yapmasi icin tesvik edilebilir - bunu sen yap bu senin gorevin seklinde degil ama hadi gel birlikte yapalim gibi. Yapmiyorsa da kavgaya tutusmamak gerekiyor. Cocuk bu yasta aileye karsi sorumlulugunu idrak edemez (pijamalarimi katlayayim da annem yorulmasin gibi) en fazla oyunla tesvikle eglenceli hale getirirsiniz bir sure sonra aliskanlik olur. Yanlis anliyoruz bu sorumluluk verme isini gibi geliyor bana.Aşırı haklısınız ya gerçekten de böyle bence de . Bende bunları fark edip yüzleşmeye çalışıyorum ki doğru davranışlar göstereyim . Açıkçası ben kendimi de eğitmeye çalışıyorum. Bu karakter mevzusu benim fikrim değil sadece çevremdeki insanların ve bir uzmanın söylediği şey . Pijama katlamamak istememesi aşırı normal bence buradaki mevzu bazı şeylerin sorumluluğunu almayı öğrenmesi . Bence yaşı büyüdükçe sorumluluk almak istemiyor erkek çocukları bende Birşeyler önceden yani erken öğrensin daha sonra sıkıntı yaşamayalım diyorum ama yanlış mı yapıyorum diyorum bir yandan da . Mesela geçen bir konu açtım çocuk bölümüne kaliteli zaman geçirmemizle ilgili orada bir üye yazmış ki çocuk lavabo temizlesin mesela görev verin ona demiş . Tamam görev verelim de lavabo 5 yaşındaki çocuk nasıl temizler deterjanla oynayacak heryer su olacak baştan aşağı kıyafet değişecek ıslanan yerler temizlenecek gibi gibi bir ton iş . Vallahi çocuk büyütürken her kafadan birşey dinliyorum.
Benim annem de sorumluluk bilinci ayağına büyük yapraklı bitkilerinin tozunu aldırırdı.Sorumluluk almasina calismak guzel tabii ki ama 5 yasindaki cocukla 12 yasindaki cocuktan ayni seyi bekleyemeyiz sonucta. 5 yasinda daha altina yapmayi birakali 2 sene olmus bebeklikten yeni cikmis bir cocuktan bahsediyoruz. Bu yasta mesela taviz verilmeyecek sey dis fircalama olabilir, yatmadan pijama giymek, aksam 8 dedin mi yataga gitmek olabilir ornek veriyorum tamamen. Diger seyleri yapmasi icin tesvik edilebilir - bunu sen yap bu senin gorevin seklinde degil ama hadi gel birlikte yapalim gibi. Yapmiyorsa da kavgaya tutusmamak gerekiyor. Cocuk bu yasta aileye karsi sorumlulugunu idrak edemez (pijamalarimi katlayayim da annem yorulmasin gibi) en fazla oyunla tesvikle eglenceli hale getirirsiniz bir sure sonra aliskanlik olur. Yanlis anliyoruz bu sorumluluk verme isini gibi geliyor bana.
Kafam çok karışık benimde bu mevzu yüzünden bilmiyorum ya ne doğru ne yanlışSorumluluk almasina calismak guzel tabii ki ama 5 yasindaki cocukla 12 yasindaki cocuktan ayni seyi bekleyemeyiz sonucta. 5 yasinda daha altina yapmayi birakali 2 sene olmus bebeklikten yeni cikmis bir cocuktan bahsediyoruz. Bu yasta mesela taviz verilmeyecek sey dis fircalama olabilir, yatmadan pijama giymek, aksam 8 dedin mi yataga gitmek olabilir ornek veriyorum tamamen. Diger seyleri yapmasi icin tesvik edilebilir - bunu sen yap bu senin gorevin seklinde degil ama hadi gel birlikte yapalim gibi. Yapmiyorsa da kavgaya tutusmamak gerekiyor. Cocuk bu yasta aileye karsi sorumlulugunu idrak edemez (pijamalarimi katlayayim da annem yorulmasin gibi) en fazla oyunla tesvikle eglenceli hale getirirsiniz bir sure sonra aliskanlik olur. Yanlis anliyoruz bu sorumluluk verme isini gibi geliyor bana.
En çıkmaza girdiğinde şöyle düşün “30 yaşına gelip pijamasını annesi giydiren bir adam mı var Tuçe? Seninki de giyecek”Kafam çok karışık benimde bu mevzu yüzünden bilmiyorum ya ne doğru ne yanlış
Evet çok haklısın ya . Ama şöyle düşünüyorum çevremde çok sorumsuz erkek var bi bardağı alıp diğer tarafa koyamayan vs . Böyle bir oğlum olsun istemiyorum . Böyle olunca da çocuğu zor büyütüp yoruluyorum .En çıkmaza girdiğinde şöyle düşün “30 yaşına gelip pijamasını annesi giydiren bir adam mı var Tuçe? Seninki de giyecek”
Ben de asla öyle olsun istemem. Ve sadece erkek olduğu için kendi eli kolu yokmuş gibi başkalarından iş beklemesini hiç istemem. Ama bunun yolu bu değilki. Şu an yapmıyor diye ilerde de yapmayacağı anlamına gelmez. Evde babasının abisinin kendi işlerini yaptığını görsün mesela. Bu daha kuvvetli bi öğrenme biçimi.Evet çok haklısın ya . Ama şöyle düşünüyorum çevremde çok sorumsuz erkek var bi bardağı alıp diğer tarafa koyamayan vs . Böyle bir oğlum olsun istemiyorum . Böyle olunca da çocuğu zor büyütüp yoruluyorum .
Ben kendi adima bircok seyde icgudusel ilerlemeye calisiyorum.Kafam çok karışık benimde bu mevzu yüzünden bilmiyorum ya ne doğru ne yanlış
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?