Cocugu erken yasta okuma ogrenenler

Benim oğlum aşırı istiyordu ama okul yönetimi kesinlikle öğrenmesin, her öğretmenin tarzı Farklı gibi bir açıklama yaptığı için ben üstünde durmadım. Şu an 1.sınıfa başladı. Ok öğrendi ama bana kalırsa öğretmek çok daha iyi olurmuş, onu anladım. Kızım da eylülde başlayacak, harfleri anaokulunda öğreniyor zaten, pekiştirmeyi de oğlumun tekniğine göre ben öğreticem. Malum, harflerin okunuşu bile değişmiş.

Şimdiki çocukluk ile bizim çocukluğumuz arasında da fark var.
Ben 6 yaşında okula başladığımda sınıfta kimse harfleri bilmezdi. Anaokulu kavramı yok denecek kadar azdı.
Yani çocuklar arası segment önemli burada. Tabi öğretmenler de ona göre ödevi arttırıyor. Veriyorlar da veriyorlar..
Ben bilmem ilkokulda saatlerce ödev yaptığımı. Ablamların yanında en çabuk benimki biterdi.

Şimdiki çocuklar kreşten başlayıp anaokuluna kadar bazı şeylerin temelini oluşturuyor.
Yani çocuğunuzun başlayacağı sınıf da hemen hemen aynı olacak.
Zira çevrede direk ilkokul birinci sınıfla okul hayatına başlayan çocuk yok. Hepsi anaokulu görüyor.
Okuma yazmayı da bir kaç ay içinde söküyorlar. Eskisi gibi bir dönem atlatıp ikinci dönemi bulmuyor..

O yüzden evet bilmesi şart değil ama az çok harfleri tanıması, sayı saymayı bilmesi gerekir.

Daha dün akşam 3 yaşındaki oğlumla dikkat güçlendirme kitabıyla oynarken "anandan zekisin valla oğlum" dedim.

4 aydır kreşe gidiyor. Biz 3 yaşımızda sayıları, şekilleri, harfleri, uzay mekiğini, astronotu nereden bilecektik? Özellikle ilgilenilmedik ki. Karnını doyur koy önüne oyuncak oynasın..

Benim kuzenim 4 yaşındayken kendi kendine öğrendi tv de alt yazıları falan okurdu.test falan yaptırdılar üstün zeka çıktı anaokulunda 2 basamaklı sayıları çarpardı.iyi bi okula verelim çocukla ilgilenirler dediler ama çok mutsuz oldu çocuk.öğretmeni bişey sorduğunda bilenlere hediye veriyomuş bizimkine sen zaten biliyosun diyip sormuyormuş bile.çok zorluk çektiler okul değiştirdiler.öğretmen çok önemli bu durumda

Ben öğrenmişim kendim ama benim öğretmenim kötüydü. Beni görmezden geldiği için kayboldum gittim. Öğretmene bağlı her şey

Ben çok fark görmüyorum arada. Dediğim gibi çaba harcamadım öğrenmesi için. İlkokulda da çabuk öğreniyorlar. Eskisi gibi değil okullar. Okumayı çabuk öğreniyorlar ama dersler de birden ağırlaşıyor. Ödevler testler. Bizim zamanımızdaki kadar kolay değil. Sınıfta sonradan öğrenenler de gayet başarılı oldular ileriki senelerde.

ama benim için kolaylık oldu tabi ki. Öğretmenimiz de iyiydi. Çok övmedi ama ilgisiz de bırakmadı.

eşimin yeğeni de okuldan önce öğrenmiş ama ilkokulu hiç iyi hatırlamıyor. Çünkü öğretmeni sınıfla ilgilenirken bir gazete tutuşturup bırakırmış arka sırada. Hiç ilgilenmezmiş. Öğretmenin tutumu çok önemli.

Benim oglum okula gitmeden önce ogrendi.Bu surecin faydasi da oldu zarari da okul acisindan düşünürsek.Ornegin arkadaşlarının okumaya gecmesini beklemek zorundaydi , odevlerden oglumda sorumluydu (bilmesine ragmen ela lale el ele yazmak sayfalarca ogluma iskence gibi geldi)ve bunlar cok sıktı oglumu.Okuldan sogudu bir sure.Faydasi ise odevlerini hemen bitirebildigi icin kgretmeninin onerdigi sekilde bol bol kitap okudu soru felan çözdü kendini basarili hissetti ve ayrica kendine daha fazla zamani kaldi.Bizlerle daha kaliteli zaman gecirdi iliskilerimiz yipranmadi .Ne zamanki arkadaslari da okumaya gectilar oglum icin okul aslinda o zaman baslamis oldu.Arkadaslariyla ortak noktalarini anca kesfedebildi.Ogretmeniyle bag kurması paylasimlarinin artmasi vs tum sinifla esitlendikten sonra basladi.

Oğlum 4 yaşında okuma yazmayı kendiliğinden öğrendi. Matematiğe de aşırı düşkündü. 1,5-2 yaşındayken geometrik şekilleri biliyordu.Dili dönmüyordu daha üçgene “düçen” diyordu :) okumayı erken söktü ama kitaplara fazla ilgisi yoktu. 1. Sınıfa başladığında artık yetişkin gibi akıcı bir şekilde okuyabiliyor , 5 basamaklı sayıları eldeli bir şekilde toplayıp çıkarabiliyor bölmenin bölme olduğunu bilmeden bölme , çarpmanın çarpma olduğunu bilmeden hesaplayabiliyordu (15te kaç 5 var gibi) 1. Sınıfa çizgi çalışmalarıyla başladı ,1+1 gördü matematikte. Okulla ilgili aşırı beklentisi vardı haliyle , beklediğini asla bulamadı ve hayal kırıklığı yaşadı. 2. Sınıfta okulla ilgili sorunlar yaşamaya başladı okula gitmek istemiyordu . 3. Sınıfta 3 basamaklı 2 çift sayıyı kendi bulduğu bir yöntemle kafadan çarpabiliyordu. Karekök üslü sayılar işlemlerini yapabiliyordu . Düşünün şu an 5. Sınıfta ve yeni görüyorlar üslü sayıları. Ders çalışma düzeni yok çalışmayı ve yazı yazmayı sevmez. Akademik anlamda çok başarılı ama eski merakı sevgisi ilgisi yok artık maalesef . IQsu yüksek ama okul bu çocukları maalesef iyi bir noktaya taşımakta yeterli değil. Ne varsa yine anne babada var okulda çocuklar hep ayni kalıba sokulmaya çalışılıyor maalesef . Bu arada oğlum 7 yaşından sonra tam bir kitap kurdu oldu. Kocaman bir kütüphanesi var 3 günde 10 tane kitap okuyor ve kitap almaya yetişemiyorum :) öğretmenin tavrı da çok önemli ama ortaokula gidince zaten bir sürü öğretmeni olacağı için destekleyen öğretmen bulmak yine zorlaşıyor. İlgi alanlarına göre değişik kurslara vs yönlendirilmesi çocuk açısından da iyi olur diye düşünüyorum.

Benim kardesim de kendi kendine ogrenmisti bi bakmistik okuyor 1.sinifta cok sıkiliyordu yazi yazmayi hic sevmiyordu odevini yapmayip sabah okula gitmeyecegim diye aglardi ben yapardim odevini ama ogretmeni de cok iyiydi ilgiliydi sevdi okulu sonradan okul hayatinda hep cok basariliydi simdi en iyi universitelerden birinde okuyor

Ben de 5 yaşındayken öğrenmişim. Babam öğretmen ve okulda öğrenmenin doğru olduğunu söylemiş sürekli anneme yani ailemin öğretme gibi bir çabası olmamış. Şu an 25 yaşındayım, öğretmenim.

Cevap yazan herkese teşekkür.. benim eşimde kendi kendine beş yaşında öğrenmiş.. nasıl öğrendin diye sorunca susam sokağını ve çarkıfeleği izleyerek öğrendim diyor.. (Ama şimdi televizyonu öcü gibi gösteriyorlar) dört işlemide kafasından yaptığı için onuda biri okutmadan ikinci sınıftan başlatmışlar.. bense birinci sınıfın sonunda zor aki öğrenmişim hatta ailemle öğretmenim bi sene daha birinici sınıfa gitsin diye konuşmuşlar bende bunu duyunca sanırım okulun kapanmanmasına iki hafta kala çat pat okumaya başlamışım ama ondan sonra derslerim hep iyiydi eşimle aynı üniversiteden mezunuz..

Cocugu erken yasta okuma ogrenenler var mi? Kac yasinda ogrendi? Desteklemek icin neler yaptiniz? Okula okumayi bilip baslamak avantajmi yoksa dezavantaj mı oldu? Fikirlerinizi merak ediyorum şimdiden teşekkürler...

ben kesinlikle dezavantaj olduğunu düşünüyorum. cevremde öğretmenler var ve onlarda çocuklarına öğretmiyor ve öğrenmesini istemiyorlar. sebep olarakta okulda kendilerini üst birşeymiş gibi görüp tamamen salivermeleri. benim kardeşimde kendi kendine öğrendi bir baktik okuyor ve yazıyor .

Benim yavru kuşum da 4 yaşındaydı.Ben de 5 yaşında öğrenmişim.Şahsen oğlum erken okusun istemezdim.Evde de hiç çalışmadık o yüzden.Okulda olmuş olanlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…