Aynen oyle en az 10 gorusme olacakmıs o yuzden egenınde alısmasını saglamak gerekıyor ama nasıl bılmıyorum artık herhalde onuda onlar halleder dıye dusunuyorum ,CuteMom biraz akışına bıraksan kafan daha rahat edecek..
bak gittin görüşmeye bu sefer daha farklı şeyleri kafana taktın..
test evet çocuk istemediği için çok randımanlı geçmemiş ama yapacak bir şey yok bu görüşme bir iki görüşme olmayacak. egenin orayı sevmesini sağla daha çok iyi olur.
eğer eminsen bu cevaplardan . bilmiyorum demiş çoğunluğa.I
KUŞ ÖYKÜSÜ
(Çocuğun ana babadan birine olan bağlılığını veya
geleceğini görme biçimini açığa çıkarmak için)
Bir ormanda çam ağacındaki yuvalarında yaşayan baba, anne ve yavru
kuş yuvalarında uyuyorlarmış. Derken gece, sert, ama çok sert bir rüzgâr
çıkmış. Rüzgâr ağacın dallarını silkelemiş, sarsmış. Yuva da kuşlar da
yere düşmüşler. Kuşlar korkuyla uyanmışlar. Anne kuş hemen uçup bir
çam ağacına, baba da başka bir çam ağacına konmuş. Şimdi yavru kuş ne
yapacak? O da çok güzel uçabiliyormuş artık!
Ege buna sanıyorum ki bende oradan giderim diye yanıt verdi.
II
EVLİLİK YILDÖNÜMÜ
ÖYKÜSÜ
(Eğer çocuk ana babanın odasında bir şok geçirmişse, bunun
belirlenmesi için ana baba beraberliğinin ve mutluluğunun
kıskandırılması)
Bir anne ile babanın evlenmelerinin yıldönümü idi. Onlar
birbirlerini çok seviyorlardı ve o gün için pek güzel bir eğlence
hazırlamışlardı. Bu güzel eğlencenin tam orta yerinde, çocuk kalkıp
bahçeye çıkıyor? Neden acaba?
Bilmiyorum dedi
III
KUZU ÖYKÜSÜ
(Sütten kesilme ve kardeşlik
komplekslerinin belirlenmesi için)
Bir çayırda, bir anne koyunla bir küçük kuzu yaşıyorlardı. Küçük
kuzu bütün gün annesinin yanında sıçrayıp duruyordu. Her gece annesi
ona çok sevdiği sıcak süt veriyordu. Aynı zamanda kuzu ot da yemeğe
başlamıştı. Bir gün anne koyuna minicik bir kuzu getirdiler. Gelen kuzu
çok acıkmıştı. Anne koyundan süt istiyordu. Fakat anne koyunun ikisine de
yetecek kadar sütü yoktu. Büyük kuzuya dedi ki: «İkiniz için de taze sütüm
yok! Sen artık taze ot yiyeceksin!» Büyük kuzu ne
yapsın?
(Yalnız sütten kesilme kompleksini görmek için küçük kuzunun
gelişini ortadan kaldıracağız. O zaman «Koyunun artık sütü yoktur
ve kuzusunun artık ot yemeğe başlaması icap ediyor.» demek
gerekecektir.
Bilmiyorum dedi
V
KORKU ÖYKÜSÜ
(Bunalım ve
kendini suçlamayı belirlemek için)
Bir çocuk usulca şöyle dedi: Ah ne kadar korktum! Acaba o
neden korkmuştur?
Bilmiyorum dedi
VI
FİL ÖYKÜSÜ
(Hadımlık
Kompleksi için)
Bir çocuğun çok sevdiği küçük bir fili varmış. Fil uzunca hortumu
ile pek güzelmiş. Bir gün gezmeden dönüşte odasına girince, çocuk
fili pek değişmiş bulmuş. Değişmiş olan nedir ve niçin
değişmiştir?
Kuyrugu degısmıstır dedi
VII
YAPILMIŞ EŞYA
ÖYKÜSÜ
(Anal kompleksi, mal canlılığım ve inatçılığı belirlemek
için)
Bir çocuk
topraktan birçok şeyler imal etmede başarılı olmuş. (Bir kule vs.) Bunları
çok seviyormuş. Annesi bunları kendisine vermesini isterse ne yapacaktır.
Verecek midir?
Vermesin dedi
VIII
ANNE VE BABA İLE
GEZİNTİ ÖYKÜSÜ
(Oedipus ve Elektra komplekslerini belirlemek
için)
Bir kız çocuk (veya annesi ile erkek çocuk) babası ile
ormanda baş başa çok güzel bir gezinti yapmışlar. Bu gezintiden ikisi
de çok hoşlanmışlar. Eve girdikleri zaman anne (baba)’nın yüzünün her
zamanki gibi olmadığını görmüşler. Niçin?
Bunu hatırlamıyorum ne dedıgını korkarım bılmıyorum dedı
IX
HABER ÖYKÜSÜ
(İstek ve
korkularını anlamak için)
Bir çocuk okuldan (gezmeden) dönmüştü. Annesi ona dedi ki:
Derslerine hemen başlama, sana verilecek bir haberim var!» Annesi acaba
ona ne söyleyecek?
Sana oyuncak aldım dıyecek dedı
X
FENA RÜYA ÖYKÜSÜ
(Önceki öyküleri
kontrol için)
Bir çocuk sabahleyin çok yorgun uyandı ve dedi ki: «Ah öyle
fena bir rüya gördüm ki!» Acaba ne görmüştü?
bilmiyorum dedi yine
canım oğluşun bu kadar rahat mıdır . doktor odasında sandalyesini tam tur döndürmesi ve sorularla ilglenmemesi normal bi şey mi sence.Herhalde tamamen ıkna olmak uzereyımkı ege bu teste dedıgım gıbı hıc ılgılenmeyıp sandalyesını tam tur dondurerek dınlemedı bıle belkı of
iyi bulmuşsunuz bu çözümü. uzun kalınca sıkılıyordur.Son kriz simdilik su. Ege bu aksam okuldan gelince ben o gittiğimiz yeri sevmedim canım sıkılıyor gitmeyelim dedi.neden rahatsız mi oldun neden sevmedjn dedim.
Diğer çocukların değişik davranışları onu huzursuz etti tahmin ediyorum bahane siz gidin ben gelmem dedi.bu konuşmadan evvel bende kliniği arayıp bu durumu sordum bir görüşürken ege durmak istemeyecektir oda bu kadar küçük çocukların yaninda refakatcilari oluyor birini getirin dedi. Düşündük taşındık abimin bu kişi olacağını düşündük hemen bu aksam gidip durumu anlattık gelmeyi kabul etti o egeyle görüşmesi gittikten sonra egeyi alıp çıkacak biz esinle görüşmeye devam edeceğiz.
Neyseki en azından bir gidisimizi garantiledik ama ege henüz neden gittigimizi anlamıyor belki kadın bisiler söyler egeye bu defa
ben araştırma hastanesinde çocuk ve ergen psikiyatristine götürüyorum. hiç para ödemiyoruz . değişik formlar verdiler bize de. evde biz doldurduk. 2 ayrı öğretmene doldurtmak için de verdi doktor. onlara da verdik formları. onlar 2-3 gün sonra oğluma teslim etmişler. . ve onlar zarflayıp mühürledikleri için içini göremedik. doktor açmış .Hemen bunu sormak için uzmanı aradım ama sanırım yarin arar beni eğer raporu yazmadoysa obur uzman rica edelim tekrar edelim ama parasıyla ama parasız 500 TL bu kadar aceleye gelmemeliydi sanki anlamlarını da okudum buraya eklemedim hoşuma gitmedi bu durum. Öyle yani iyi geceler herkese
Evet rahat canım yanı korkup cekınmez bız olmasaydık belkı farklı olurdu ama o odaya gırmeyınce benıde aldılar paravan ardına sanırım o yuzden bu kadar rahattıcanım oğluşun bu kadar rahat mıdır . doktor odasında sandalyesini tam tur döndürmesi ve sorularla ilglenmemesi normal bi şey mi sence.
anladım . benim çocuklarım öyle değildir . evde rahattırlar fakat farklı ortamlarda 6 yaşından sonra özellikle resmidirler.Evet rahat canım yanı korkup cekınmez bız olmasaydık belkı farklı olurdu ama o odaya gırmeyınce benıde aldılar paravan ardına sanırım o yuzden bu kadar rahattı
Ya acıkcası ne demek ıstedıgını cok ıyı anladım, cok sagolEge bilmiyorum demiş sorulara da
ben de çoğuna bilmiyorum derim bu yaşımda
yani muhtemelen bir doğru cevap olacağını onu sınav yaptıklarını düşünmüş ve doğru cevabı bilmediği için bilmiyorum demiş
sanki öykü tamamlamaca değil de soru cevap oldu ise doğru cevap arama algısı olmuştur mesela
bir de neden öyle yapmış, ne zaman, nasıl vs kitaplarında sorular var ya okul kitaplarında, onların cevabı hep metnin içinde
çocuk metnin içinde o ipucunu arayıp bulmayınca da bilmiyorum demiş olabilir
yani bu öyküler senin onları sen istediğin gibi tamamlarsın argümanı verildi mi acaba
günümüz çocukları farklı düşünüyor, çünkü oraya bir sıkıntı olduğu için gidildiğini biliyor
ama sıkıntının kimden kaynaklı olduğunu bilmiyor ama o da götürüldüğüne göre ondan kaynaklıdır diye de düşünebilir
yani ben nerede hata yaptım da beni buraya getirip bu soruları soruyorlar gibi
ilerleyen görüşmelerde bu kaygıları kaybolur zaten
bu ilk görüşme
bu arada dün oğlum bana kızdı ben de duygularının resmini çiz dedim
bir anne çizip üstüne çarpı koymuş, bıkmış benden
canım benim . ağır müdahale ve ses yükseltmekten kaçınıyorsunuzdur diye düşünüyorum. bi kez onu anlamışsan daha artık müdahele ve ses yükseltmeye girmeyin. büyük kabahatler mi bunlar . neden bağırıyorsunYa acıkcası ne demek ıstedıgını cok ıyı anladım, cok sagol
anlatmak ıstedıgım ama anlatamadıgım ne varsa soylemıssın harıkasın ıyı kı varsın ya .
Aynen oyle egeye boyle bır acıklama yapıldımı bende oradayım ama emın degılım bence yapılmadı bıraz dusunup cevaplarsın dendı halıyle dogru yanlıs cevap karmasasına dustugunu dusunuyorum bende ne yapacagını anladımı mesela emın degılım bıle. Henuz uzman aramadı ama ben onu darlıcamBen arıcam onu beklemeden .
Bırde onla alakalı bır sorun oldugunu dusunmesını hıc ıstemıyorum aslında
Buarada bızde egeyle bazen tartısıyoruz , ege bazı zamanlar tartısmadan sonra barısınca bana benı sevıyormusun , tartıstıgımızda da sevıyormusun gıbı sorular soruyor bende tabıkı sevıyorum dıyorum ama uzun zamandır bunu sormadı soylemedı hıc . Buarada egeyle bız tartısırırsak ege agır mudahaleye veya ses yukseltılmesıne gelmıyor aglıyor resım fılan cızemez o zaman
Kadının masasından cıkolatayıda sormadan aldı mesela ben uyarınca sordu kadınad hemen verdı bu gıdısımızde kadına cıkolata goturmelıyız . Rahat Ege ya , hanı bazen cekınır ama eger karsı taraftan o sıcaklıgı buluyorsa sımarmayada cok musaıt bırıdır mesela. Zaten evde ege nasıl bırı dersen evde tek kelımeyle sımarık bır cocuk ege ve oldukca hareketlı , poponda kurtlar kaynıyor galıba ya da ıgnemı batıyor otur bıraz oturdugun yerde dıye kızıyorum banamısın demıyor. Kadınalrda halıyle egeye cok ılgılı davrandılar yoksa benım olmadıgım bır ortamda boyel odaya cat dıye gırıp, cıkarmısın dememıze ragmen ınat edıp cıkmaması cok yapacagı bısey degılanladım . benim çocuklarım öyle değildir . evde rahattırlar fakat farklı ortamlarda 6 yaşından sonra özellikle resmidirler.
3 yaşındayken doktorun masası tarafına geçip masasından kalemini aldıklarını da gördüm de. sonra kayboldu gitti bu rahatlıkları.
kardeşim küçükken giderdi. hiç sevmez ağlar zırlardıAynen oyle en az 10 gorusme olacakmıs o yuzden egenınde alısmasını saglamak gerekıyor ama nasıl bılmıyorum artık herhalde onuda onlar halleder dıye dusunuyorum ,
Hayır egeyı dovmuyorum zaten , vurmadımda hıc . Ama mutlaka bagırdıgımız seyler oluyor mesela, bızım evımız cok buyuk bırde dıkdortgen bır ev odasıyla mutfak yakın ama bazen ben salonda olursam oda mutfak tarafından bana bagrıyor ben epey duymuyorum zaten sonra ya ben duyana kadar aglamaklı o gelıyor sınır olmus bır vazıyette neden duymuyorsun ya dıye konusuyor dıslerını sıkarak, bende ona 414345456456456 kez bak evımız buyuk ege bısey ıstedıgınde benım yanıma gel duymuyorum , sonra ben sınırlenıyorum benı cagırınca kımın ısı varsa o gelır soyler dememe ragmen bunu cok sık yapıyor ve karsılıklı sınırlenıyoruz bu olaya. Cunku 2 dk sonra anneee bısey dıyecegım dıye cıglıklar kopuyor sırf bu yuzden ben yatak odamı oturma odamın yerıne alıp egeyı mutfagın yanına aldım kı yemek fılan yaparken bagrısmayalım dıye.canım benim . eğer ağır müdahale ve ses yükseltmekten kaçınıyorsunuzdur diye düşünüyorum. bi kez onu anlamışsan daha artık müdahele ve ses yükseltmeye girmeyin. büyük kabahatler mi bunlar . neden bağırıyorsun
Yanı bız bır hedıye alalım dr vermesı ıcın verelım dıyorsun. Belkıde hep orada kalması gereken bır hedıye mı olmalı, ama ege de oyuncak sever malum cevaplardan bellı olmustur ancak genede boyun eger mı bak bılmıyorum. Aklıma evdekı balıkları oraya goturup getırmek gelıyor ama cok rısklı hayvanları fanusla 1 saat uzaga arabayla goturmek ustelık bır kısmınıda yuruyoruz ıslek bır cadde uzerınde burasıkardeşim küçükken giderdi. hiç sevmez ağlar zırlardı
en son bir doktor kendine ağaç kakan hediye etti bende çok severdim onu ama o bana oynatmazdı o benım hediyem derdi.
onun zevkine hitap edecek bir şeyler bulmak gerek bence
o çikolata acaba doktorun testlerinden biri miydi Cute cim.Kadının masasından cıkolatayıda sormadan aldı mesela ben uyarınca sordu kadınad hemen verdı bu gıdısımızde kadına cıkolata goturmelıyız . Rahat Ege ya , hanı bazen cekınır ama eger karsı taraftan o sıcaklıgı buluyorsa sımarmayada cok musaıt bırıdır mesela. Zaten evde ege nasıl bırı dersen evde tek kelımeyle sımarık bır cocuk ege ve oldukca hareketlı , poponda kurtlar kaynıyor galıba ya da ıgnemı batıyor otur bıraz oturdugun yerde dıye kızıyorum banamısın demıyor. Kadınalrda halıyle egeye cok ılgılı davrandılar yoksa benım olmadıgım bır ortamda boyel odaya cat dıye gırıp, cıkarmısın dememıze ragmen ınat edıp cıkmaması cok yapacagı bısey degıl
ben araştırma hastanesinde çocuk ve ergen psikiyatristine götürüyorum. hiç para ödemiyoruz . değişik formlar verdiler bize de. evde biz doldurduk. 2 ayrı öğretmene doldurtmak için de verdi doktor. onlara da verdik formları. onlar 2-3 gün sonra oğluma teslim etmişler. . ve onlar zarflayıp mühürledikleri için içini göremedik. doktor açmış .
bir de oğlumuza bi form vermişti. onu oğlumuz doldurdu. kısa cevapları olan bi form. ama yazdığı cevaplar tüm her şeyi açıklar demişti bi psikolog arakadaşım.
oğlumuzun doldurduğu formu buldum okudum doktora götürmeden önce . gerçekten bize söylemediği şeyleri yazmış oraya.
doktoru da mükemmel. yani çok çok araştırıp , dünya kadar para akıtıp da böyle hissetmek de kötü.
yani ben eğer beklediğim cevapları alamasaydım doktordan ya da oğlum bu kadar memnun kalmasaydı , rahatlamasaydı o zaman dünya kadar para verip de bu doktorları gitmeyi göze alırdım belki.
yok vurma yok o belli zaten.Hayır egeyı dovmuyorum zaten , vurmadımda hıc . Ama mutlaka bagırdıgımız seyler oluyor mesela, bızım evımız cok buyuk bırde dıkdortgen bır ev odasıyla mutfak yakın ama bazen ben salonda olursam oda mutfak tarafından bana bagrıyor ben epey duymuyorum zaten sonra ya ben duyana kadar aglamaklı o gelıyor sınır olmus bır vazıyette neden duymuyorsun ya dıye konusuyor dıslerını sıkarak, bende ona 414345456456456 kez bak evımız buyuk ege bısey ıstedıgınde benım yanıma gel duymuyorum , sonra ben sınırlenıyorum benı cagırınca kımın ısı varsa o gelır soyler dememe ragmen bunu cok sık yapıyor ve karsılıklı sınırlenıyoruz bu olaya. Cunku 2 dk sonra anneee bısey dıyecegım dıye cıglıklar kopuyor sırf bu yuzden ben yatak odamı oturma odamın yerıne alıp egeyı mutfagın yanına aldım kı yemek fılan yaparken bagrısmayalım dıye.
Onun dısında azarlama vs yapmıyoruz, sımdıye kadar bısey kırdı attı batırdı doktu dıye hıc bagırmadım kendısıne ama ıllakı bıseyler oluyor ama ege sert konusmaya bıle gelmıyor ha kendı cok sessızmı konusuyor oda aynı ben gıbı catlak seslı
Ya acıkcası ne demek ıstedıgını cok ıyı anladım, cok sagol
anlatmak ıstedıgım ama anlatamadıgım ne varsa soylemıssın harıkasın ıyı kı varsın ya .
Aynen oyle egeye boyle bır acıklama yapıldımı bende oradayım ama emın degılım bence yapılmadı bıraz dusunup cevaplarsın dendı halıyle dogru yanlıs cevap karmasasına dustugunu dusunuyorum bende ne yapacagını anladımı mesela emın degılım bıle. Henuz uzman aramadı ama ben onu darlıcamBen arıcam onu beklemeden .
Bırde onla alakalı bır sorun oldugunu dusunmesını hıc ıstemıyorum aslında
Buarada bızde egeyle bazen tartısıyoruz , ege bazı zamanlar tartısmadan sonra barısınca bana benı sevıyormusun , tartıstıgımızda da sevıyormusun gıbı sorular soruyor bende tabıkı sevıyorum dıyorum ama uzun zamandır bunu sormadı soylemedı hıc . Buarada egeyle bız tartısırırsak ege agır mudahaleye veya ses yukseltılmesıne gelmıyor aglıyor resım fılan cızemez o zaman
çocuklara çok mudahale etmeyin damdancım.Ağlıyordu işte
Ben de ona ağlayınca duygularını tam bilemediğimi, resim çizmesini söyledim
Ama tartışma basitti
O ödevini içinden okumak istiyordu ben de bir kere bana dışından okumasını sonra istediği kadar içinden okuyabileceğimi söylemiştim
Yanlış okuyunca düzeltmesini söylediğim için kızmıştı sadece
Esasen ben ona kızmamıştım o bana kızmıştı
çocuklara çok mudahale etmeyin damdancım.
ilk çocukta tercübe ettim bunu. ne kadar az müdahale o kadar iyi.
bırak içinden okusun annesi. bak üstüne çarpıyı atmış.
özellikle ergenlikte rahat bıracağız . çok konuşmayacağız . uzaktan takip edeceğiz haberin olsun. daha ergenlik yok benim çocuklarda ama .şimdiden okuyorum bol bol