Çerkes adetleri böyle mi?

Babaannem de cerkes terbiyesi almış nedense,babamdan bunları beklermiş o da,çocuk sevmeme filan.
Annem hala babama adıyla seslenemez,alışmamış.
Ama bazi şeylerini seviyorum ve bize de öğretildi.
Misafire verilen önem,eşle sarmaş dolaş olmama vs.
Babalar çocuklarının düğününe katılmazlarmış,kız istemesinde bulunmazlarmis,bence bu gibi kısımlar revize gerektiriyor hala sürüyorsa.
Evet aynen, kızı babadan değil amcadan istiyorlar. Sanıldığı kadar korkunç değil herşey, güzel adetler de çok. Evde kaldın diye bi konsept yok mesela, :KK70: aksine erken yaşta evliliğe ıyi bakılmaz, babannem bile 30.a doğru evlenmiş benim.​

Son düzenleme:
Konu sahibinin de kardeşi gelince ayağa kalkıyorlarmış ama kızın bileziklerini sıyırıp almışlar kolundan,amcasının taktiğini bile.
Saygıyı bence orada göstersinler,kalkmasalar kardeşi rencide olacak değildi.
Kendi anlayışlarına göre saygı olduğunu düşünüyorlar.
Bence saygı önce haklara olmalı.
+1
İşte saygıdan kastettiğim buydu. Evet büyüklerimizin yanında ayağa kalkalım ama o büyüğün de saygıyı hak etmesi gerek. Gencecik yaşta evlenmiş üstelik babasız büyümüş bir kızın altınları gasp edilmez. Bunu yapan düzgün biri değildir ve saygıyı hak etmez.

Canım
Cerkezin kızı ol, Türk'ün gelini ol derler.
Çerkezlerin adetlerini çok yakın bir arkadaşımdan biliyorum. Aynen.anlattigin gibi onlarınki de. Hatta ailesinin yanında eşine kendi ismiyle seslenmez, oğlunun isminiyle ...nin babası der.

Tüm Çerkezler böyle değil hala ama, böyle eski adetlere göre de yaşayan var hala.
Çocukları olmadan önce ne diye sesleniyormus

Evet aynen, kızı babadan değil amcadan istiyorlar. Sanıldığı kadar korkunç değil, herşey, güzel adetler de çok. Evde kaldın diye bi konsept yok mesela, :KK70: aksine erken yaşta evliliğe ıyi bakılmaz, babannem bile 30.a doğru evlenmiş benim.​
Korkunç değil de anlamlandiramiyor insan:)
Örneğin saçımı şarjlı süpürge ederek büyüttüğüm kizimi, üzerinde zerre emeği olmayan,adından başka bir özelliğini bilmeyen amcası verecek,yakarım uleyn oturduğu koltuğu:D

Yakın kültürlerin evlenmesi şartı değil, abartı geleneklerin bitmesi gerek bence. İnsanlık her yerde herkeste olmuyor malesef bir rus gelini gelip ağrı da çok güzel bi evlilik yaşayabiliyor mesela, bu da evlendiği ailenin ağrılı değil de ne kadar anlayışlı olduğundan kaynaklanır. Duyar yiyeceğiniz bi durum yok konuya elhamdülillah çerkesim diye giren sizsiniz😂
Elhamdülillah çerkesim tabi, ne kadar ciddiye alıyorsunuz herşeyi ya :D Geleneklerimi de çok seviyorum hepsini de devam ettiriyorum bu sizi hiç ilgilendirmez, kısmet olursa çoluğuma çocuğuma da öğreteceğim. İyi insan olmak başka şey geleneklere bağlılık başka şey. Bizler geleneklerine bağlı iyi insanlarız (elhamdülillah😄), başkasını bilemem ve karışmam. Siz de karışmayın 🤚

Canım
Cerkezin kızı ol, Türk'ün gelini ol derler.
Çerkezlerin adetlerini çok yakın bir arkadaşımdan biliyorum. Aynen.anlattigin gibi onlarınki de. Hatta ailesinin yanında eşine kendi ismiyle seslenmez, oğlunun isminiyle ...nin babası der.

Tüm Çerkezler böyle değil hala ama, böyle eski adetlere göre de yaşayan var hala.
Oyyy kaynanamı sarılıp öpeceğim görünce:))
Bunu diyeceğim hiç aklıma gelmezdi,Yarabbi sen nelere kadirsin:D
Eşime takılıp micmiclik etmem ama gayette seslenirim yani,nelere şükreder oldum:D

Elhamdülillah çerkesim tabi, ne kadar ciddiye alıyorsunuz herşeyi ya :KK70: Geleneklerimi de çok seviyorum hepsini de devam ettiriyorum bu sizi hiç ilgilendirmez, kısmet olursa çoluğuma çocuğuma da öğreteceğim. İyi insan olmak başka şey geleneklere bağlılık başka şey. Bizler geleneklerine bağlı iyi insanlarız (elhamdülillah😄), başkasını bilemem ve karışmam. Siz de karışmayın 🤚
Sana niye karışayım ya bana ne senden senin geleneğinden çoluğundan çocuğundan🤦‍♀️ mükemmel insan olmaya devam 10 puan cici kız 😂

Eşiniz hangi cağda yaşıyor? Kendi bagnazligini orf adet adı altında size yaşatıyor gibi geldi bana. Lütfen gözlerinizi açın

Yakın kültürler evlensin evet,buna hak veriyorum,fakat çokta yakın olmasın,örneğin ben kendi milletimin erkeklerinin bazı özelliklerini sevmem,bazı şeyleri iyi olsa da.
O yüzden farklı milletten evlendim,çokta memnunum:)
Ya deniz bakma benim de bizde eleştirdiğim şeyler var, hepsini geçtim iyi ve kötü insanın milliyeti olmaz allah iyilerle karşılaştırsın. İki insan özünde iyi ise geçinmeye de gönlü varsa bir şekilde anlaşır. Sadece diyorum ki kardeşim biz böyle insanlarız, allah biz de böyle yaratmış napalım değişelim mi milletçe :)) konuyla ilgili de değildi pek serzenişim esasen, bile isteye evlenip sonra aman da çerkeslerin adetleri deyip duranlar çok var ve bayıyor bi süre sonra onu demek istemiştim. Konu sahibinin -ki çok üzüldüm kendisine ve o aile beş para etmez- konusunu daha fazla dağıtmayayım.

Aslında Türkiye'de yaşayan çoğu ırk ataerkil. Örneğin Boşnaklar, Çerkesler, Araplar, Arnavutlar, Kürtler.. Türkler dışında hepsi ataerkil kökenli.

Güneydoğuluyum. Şoktayım biz bitek bizde adet var sanirdim bune ya. Bunlar adet adi altinda sana kölelik yaptırıyorlar. Bizde buyuklerin yanında konuşmayiz ayaga kalkariz ellerini opup alnimiza koyariz. Cok kalabalik olduğunda erkekler ayri kadinlar ayri sofraya oturur. Simdi o bile cok az. Yok koltukta degil sandalyede oturucaksin gelinsin is yapacaksın. Subhanallah pes yani bukadarda degil. Bulmuşlar senin gibi garibi eziyorlar. Bi kendine gel ezdirme kendini bikadar ya. O gorumce bana boyle diyicek bende susucam yemin olsin agzini yırtardim

Diyelim ki adetleri böyle. Ne fark eder?
Ne yapacaksınız, "ha tamam o zaman" deyip susup oturacak mısınız totonuzu koymanızı uygun gördükleri yere?
Bu adetler değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez şeyler mi? Cezası nedir?

Kıymetli totonuzu bir ömür elalemin reva gördüğü yere koyup "ama adet" diye içinizi rahatlatacaksanız siz bilirsiniz.
Ben olsam - kimin adeti olursa olsun - "eeh başlarım sizin adetinize" demiştim çoktan.

Ya deniz bakma benim de bizde eleştirdiğim şeyler var, hepsini geçtim iyi ve kötü insanın milliyeti olmaz allah iyilerle karşılaştırsın. İki insan özünde iyi ise geçinmeye de gönlü varsa bir şekilde anlaşır. Sadece diyorum ki kardeşim biz böyle insanlarız, allah biz de böyle yaratmış napalım değişelim mi milletçe :)) konuyla ilgili de değildi pek serzenişim esasen, bile isteye evlenip sonra aman da çerkeslerin adetleri deyip duranlar çok var ve bayıyor bi süre sonra onu demek istemiştim. Konu sahibinin -ki çok üzüldüm kendisine ve o aile beş para etmez- konusunu daha fazla dağıtmayayım.
Aynen öyle,bu ozelestiriyi yapmak önemli.
Örneğin babamın ve erkek kardeşimin bazı davranış şekilleri var ki adeta genlerden geliyor,onlarca normal,bence olumsuz.
Bu yüzden geneli aynı tavrı gösterdiği icin eeh dedim içimden,başka bir milletten evlendim.
Fakat az çok bilgim vardi.
Konu sahibi hiç bilmiyormuş,ben de üzüldüm.

Merhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim var 🤦🏻‍♀️ Fikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
Ayy böyle adetleri batsın.kendi bağışına rahatta sanamı gelince adet ben olsam yapamazdım iş eşinde bitiyor nediyeyim canım allah yardımcın olsun

Back