Çerkes adetleri böyle mi?

Cerkes tanidigim yok ama adetlerinin zor oldugunu tahmin edebiliyorum. Lisede tanisiyorken kocanizin Cerkes oldugunu da mi bilmiyordunuz? Yani hic mi merak edip arastirmadiniz ya da kendisine nasil adetleriniz var diye sormadiniz ben orasini anlamadim? Boyle seylerin en basta konusulmasi gerekli. Nisaninizda bile fark etmis olmaliydiniz farkliliklari. Hic mi cevrenizde sizleri bu konuda uyaranlar olmadi? Bile bile lades demissiniz gibi.

Benim teyzem de Gurcu gelini olmus. Teyzem saniyorum 5 yil boyunca kaynanasi ve kaynatasi ile hic konusmamis. Konusmasi yasakmis. O buyuklerin yaninda hic oturamazmis ayakta dururmus. Bir kere anlatmisti. Ama iste teyzem evleneli 50 yil olmus bu adetlerin bu zamanda hic yeri yok bence.

Evet Çerkesler öyle çok kötü adetleri var. Ama uzaktan anlaşılmıyor öyle oldukları sanki gayet modernlermiş gibi biraz yakından tanıyınca anlıyorsun öyle garip adetleri olduğunu. Benim memleketimde çok Çerkes var

abartı çerkes adetleri bunlar değil. bunlar normal anadoluda da gelinlerin uyması hoş görülen şeyler. ben de kalabalık ortamlarda (gelin değilim ama :d ) yer sıkıntısı da varsa gidip kanepeye oturmam ve sandalyeye otururum. genelde böyle yapılır. aileler varken karşı cinsle sırnaşılmaz vs.

asıl tuhaf çerkes adetleri bana göre şunlar: birbirlerine hitap etmezler aileler varken mesela birisi eşine aşkım canım vs demez, ki ben de sevmem böyle şeyleri de işte ismen de hitap etmiyorlar :d bi arkadaşın babası annesi hişt pişt tarzı bir şey diyormuş :dd

en tuhafı şu çerkesler çocuklarını anne babalarının yanlarında sevmezlermiş bu ayıp sayılırmış, aslında bu bizde de böyle ama şöyle bi hikaye var, adamın çocuğu boğuluyor babası da yanında. ama saygısızlık etmemek için çocuğu kurtarmıyor gibi bir şey. bunu çok duydum gerçek olabilir o sebeple, kayınbabayı evlendikten bir süre sonra görmemeleri vardı bir de. bunlar tuhaf ama anlattıklarınız normal türk ailesinde de normal sayılıyor bence.

Konu sahibi; kocam seviyorum diyorsunuz bugün çünkü herşey yeni, fakat yillar geçtikçe bu sevgi bitecek yipranacak belki yüzünü bile görmek istemeyeceksiniz .

Öncelikle sizin probleminiz kayınvalide kayınpeder görümce ve gelenekler değil KOCANIZ !!
Gerçekten gelenekleri önemseyen, geleneklere değer veren bir aile olsa Çerkes gelin alırdı bunu net anlayın, size bir büyük kayınvalide ve daha büyüğü bizim düzenimiz geleneğimiz böyle böyledir gibi anlatıp fikrinizi aldılar mi uyum sağlayabilecek misin diye sordular mi?
Hadi hepsini bir kenara bırakın amcanizin taktiği bilezikleri alırken hiç mi itiraz etmediniz, sorduklarında altın takmayı sevmiyorum demişsiniz birde neden saklıyorsunuz hani altinlarin diye sorduklarında Çerkeslerde adetmis gelenekmis düğün günü gelinin elinden alinirmiş gelin altın takmazmiş deyip kenara çekilmeliydiniz, ailede hiç mi büyük yok aklı başında biri yok, elbet bir yerden patlar.
Görümce ye gelince,herkes içinde bir kere yerin dibine sokun bakalım mesela kocası yanında siz Çerkeslerde gelinin kocasinin yanına oturması ayipta kızın kocayla yiyişmesi serbest ne değişik deyin mesela, bizde utanma vardır üstünüze bir örtü orteyim deyin.
Siz bugün kocami seviyorum diyorsunuz boşanmak istemiyorum diyorsunuz, hoş boşanin demek bize düşmez ama siz bu evliliği götürecek yapıda değilsiniz,ileride yaptığınız çocuğun üzerinde bile söz hakkınız olmayacak belki kayın aile belirleyecek hamile kalıp kalmayacaginiza yada çocuğunuza isim bile koyamayacaksiniz, besleme gibi itilip hor görülen görümcenin parmağında oynattığı bir zavallı olarak devam edeceksiniz.
Sizi beğenmemiş benimsemişler ve kafalarındaki kalıba sokmaya çalışıyorlar ki benliğinizi kişiliğinizi kaybedeceksiniz.
Bu mu istediğiniz ?

Konu sahibi; kocam seviyorum diyorsunuz bugün çünkü herşey yeni, fakat yillar geçtikçe bu sevgi bitecek yipranacak belki yüzünü bile görmek istemeyeceksiniz .

Öncelikle sizin probleminiz kayınvalide kayınpeder görümce ve gelenekler değil KOCANIZ !!
Gerçekten gelenekleri önemseyen, geleneklere değer veren bir aile olsa Çerkes gelin alırdı bunu net anlayın, size bir büyük kayınvalide ve daha büyüğü bizim düzenimiz geleneğimiz böyle böyledir gibi anlatıp fikrinizi aldılar mi uyum sağlayabilecek misin diye sordular mi?
Hadi hepsini bir kenara bırakın amcanizin taktiği bilezikleri alırken hiç mi itiraz etmediniz, sorduklarında altın takmayı sevmiyorum demişsiniz birde neden saklıyorsunuz hani altinlarin diye sorduklarında Çerkeslerde adetmis gelenekmis düğün günü gelinin elinden alinirmiş gelin altın takmazmiş deyip kenara çekilmeliydiniz, ailede hiç mi büyük yok aklı başında biri yok, elbet bir yerden patlar.
Görümce ye gelince,herkes içinde bir kere yerin dibine sokun bakalım mesela kocası yanında siz Çerkeslerde gelinin kocasinin yanına oturması ayipta kızın kocayla yiyişmesi serbest ne değişik deyin mesela, bizde utanma vardır üstünüze bir örtü orteyim deyin.
Siz bugün kocami seviyorum diyorsunuz boşanmak istemiyorum diyorsunuz, hoş boşanin demek bize düşmez ama siz bu evliliği götürecek yapıda değilsiniz,ileride yaptığınız çocuğun üzerinde bile söz hakkınız olmayacak belki kayın aile belirleyecek hamile kalıp kalmayacaginiza yada çocuğunuza isim bile koyamayacaksiniz, besleme gibi itilip hor görülen görümcenin parmağında oynattığı bir zavallı olarak devam edeceksiniz.
Sizi beğenmemiş benimsemişler ve kafalarındaki kalıba sokmaya çalışıyorlar ki benliğinizi kişiliğinizi kaybedeceksiniz.
Bu mu istediğiniz ?

Ay eşinizde iş yok.
Anası hadi fi tarihinde kaldı kocanız saçmalama anne demiyor mu?
Ben üç yaşındaki oğluma el öptüremiyorum. Üç yaş çocuğundaki duruş yoksa kocanızda daha çok ezilirsiniz.

Turkiyenin adetleri en guzel yeri gaziantep bence, geline hediye geline altın geline bilmemne. Gelinin annesine altın:) hatta yeni bisey daha duydum kız evine giderken yemek götüren antepliler varmis. Kendi yemeklerini. Bundan guzel adetmi olur yaa. Ama cerkesler bambaska. Yalniz adana civarinda cerkesler çok var. Onlar adana adetleri uyguluyor ama. Bence günümüzde kafaya göre adet çıkartmak da var. Isine geldigi gibi.. en sevmedigimde düğün sonrasi el opmeye gitmek. Bunlar bana sacma geliyor

Kayınvalideniz geliyor size laf söylüyor yukarı oturma diye. Siz de tamam anne diyorsunuz. Geçmiş olsun ne diyelim.

Nefret ediyorum kadını erkeklerden daha değersiz gösteren her şeyden. Misafirliğe gidilir erkekler oturur kadınlar hizmet eder. Kalabalıksa masaya erkekler oturur yere kadınlar. Anlamıyorum, kabul edemiyorum. Malesef kendi kızları ve gelinleri bir olmuyor. Çok ayıplıyorum. Gelini tatile gidince dünyanın lafını sayan, ne gerek vardı diyen fakat 1 hafta sonra kendi kızı gidince iyi oldu, değişiklik oldu diyen insanları duydu bu kulaklar. Benim tek sıfatım gelin değil. Benim gelinlikten önce bi kişiliğim var. Birilerinin geliniyim diye farklı davranamam.

Esinizle konuşun, bana bu adetleri bu şekilde anlatsaydin ben evlenmezdim, köle gibi yasamak için evlenmedim deyin ama tartışmadan, durumu ve kendi şartlarınizi belirtir şekilde konuşun. Ben annenin babanın yaninda koltuğa bile düzgün oturamayip insan muamelesi gormeyeceksem öyle adete falan uyman deyin. Annenle de ya sen konuş bu konuyu ya da ben konusucam artik dayanamıyorum deyin. Laf soyletmezse yok mok derse ben diyecegimi dedim gerisini sen düşün deyin ve bildiğimizi okuyun. KV biz nasi oturuyosun niye kocanla konusuyosun falan derse de kendi kızınız napiyosa ben de onu yapıyorum deyin çıkın işin içinden. Dişli olun biraz, bu ne boyle köle gibi

Yapıcak birşey yok çerkezlerin saygı anlayışları böyle, çok sert adetleri var aslında mükemmel insanlardır özellikle kızları ama bize zor gelir, keske arastırsaydınız.

Kp çerkes .... diye anılır .
Despot saygısızın teki .Ben çok demokratik bir ailede büyüdüm .Babam “ hak verilmez alınır”der hep .Herkes hakkını savunmasını almasını bilecek .
Çok laf söz söylemişliğim vardır yüzüne yüzüne .
Benlacivert kendine laf ettirmez ,ondan korkulur vsvs.....
Söylerler hep .
Kimse bana laf edemez saygıyı da bilirim kimse öğretemez hakedene hakettiği gibi davranın siz de .
Kızın insanda ben insan değilmiyim desenize .
Bana yaptıklarınızı kızına da yapsınlar inşAllah derim ben olsam .Can damarına damarına basın basın geçin .......
Bu ne be......

Valla her cerkeste oyle mi bilmem ama benm kv ninn de boyle anlattigi seyler var. Cerkesten kiz alcan ama kiz vermicen derler kayseride. Smdi rahat davranan aileler var ama benm girdugum de ayni sebin anlattigin gibi. Allahtan benm kp cerkes diil de ille de adet diye tutturan yok. Ama hala gelinlik yapmak adi altinda kp bin yaninda yillardir susan tanidiklarim var. Degisikler

Valla ben cerkezım bizimde gelınımız var ama son derece rahat ailemin yanında bizim yanımızda olması gerektiği gibi adetlerımız zordur bunlar eskide kaldı artık

O ne biçim hayat. Bana karışılmasına tahammülüm yok, çoktan resti çekmiştim bana ne sizin adetlerinizden diye. Kafama yatmayan hiçbir şeyi yapmam, size de tavsiye ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…