- 30 Aralık 2009
- 22.994
- 89.942
- 1.123
bazı gerçekler vardır.
adetleri gerçekten ağır.
genel olarak bu böyle.
ben çerkez kızı olarak el üstünde tutuldum.
fazlaca değer gördüm.
ama annem ve yengem için durum çok farklıydı.
babanın ailesi bir çerkez köyünde yaşıyor genel olatak gelinlerin hali aynıydı.
kürtler için de aynı şey söylenebilir.
ama benim eşimin ailesi bambaşka bir yapıya sahip.
eşim de keza oyle.
Allah bin kere razı olsun hepsinden.
Çerkez değil çerkes. Ayrıca bu son cümleyi hiç beğenmedim.kONU S
Konu sahibinin anlattığı şeylerin hangisi saygıyla ilgili ki. Hepsi saçmalık yobazlık kendini bilmezlik. Gelin kanepeye oturmayacak ne demek , sandalyeye oturcak ne demek. Kayınbabayla aynı masada yemek yememek demek ne demek. Kayınbaba zıkkımın dibini yesin o zaman. Bu aşağılık kopmleksi aşağılık hareketlerdir .Çerkezler saygıyı çok yanlış anlamış .
Uygulama. Evcil hayvan misin sen? Bu adamla bile bile evlendiysen sende sorun var. Bilmeden evlenip dediklerini yapıyorsan yine sende sorun var. Kendine bu muameleyi nasıl hak görüyorsun.Merhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim varFikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
Ben de bu adet adı altındaki zorbalıkları ,bağnazlıkları , geri kalmışlığın dibini hiç ama hiç beğenmedimÇerkez değil çerkes. Ayrıca bu son cümleyi hiç beğenmedim.
Çerkez gelini gibi ayakta durma gel otur derler bizim oralarda. Buradan geliyor demekki lafın kaynağı.Merhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim varFikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
Bunun çerkeslikle ilgisi yok ki
Doğuda bir köye gitmiştim durum aynen anlattığınız gibiydi
Sofrada erkek yemek yerken kadının oturup yemek yemesini büyük ayıp olarak karşılıyorlardı
Bu sadece kadını ikinci sınıf görmekle alakalı bir konu
Merhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim varFikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
Anneci olmaması için uğraşcam ama ne yapcağımı bilmiyorumKızlar ne olursa olsun, aman diyim şu ''ANNECİ'' erkeklerle evlenmeyinnnnn....
Bu nedir ya.. Bunun üstüne bir de adetleri çıkmış. Resmen kölelik... Allah sabır versin sana. Bu kadar gelenekselci olan bir aile hayatta değişmez....
Anneci olmaması için uğraşcam ama ne yapcağımı bilmiyorum
Güzel kardeşim, böyle bir durumdan ancak iki şekilde kurtulabilirsin aklıma başkası gelmiyor:Anneci olmaması için uğraşcam ama ne yapcağımı bilmiyorum
Rest çeksem eşim yanımda olmaz diye çok korkuyorum göze alamıyorum boşanmayı annesinden uzaklaşması için başka yol yok mu yaGüzel kardeşim, böyle bir durumdan ancak iki şekilde kurtulabilirsin aklıma başkası gelmiyor:
1. Bu kadar naif olma biraz dişli ol diyeceğim ama bu da yapı biraz, üstelik yaşın küçük ve karşındaki yaşlı bir kurttur (valideanım)
2. Boşanmayı da göze alarak rest çekmek ve eşinin yanında olup olmayacağını görmek. Herşey eşinde bitiyor aslında
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?