Çalışan ve evli arkadaşlardan pratik ev işleri ve yemekle ilgili tavsiyeler

ben hafta sonu veya fırsatını bulduğum an ıspanak,patates yemeği,kabak yemeği gibi sulu yemekleri ve çorbaları pişirip henüz kaynarken konserve kavanozuna koyup ters çeviriyorum bu yöntemle 2 hafta kadar taze kalıyor sadece açıp ısıtmak kalıyor.

-yine dondurucuda kuru bakliyatlarımı haşlayıp koyarım hafta sonundan..ve mutlaka 5 güne denk gelecek çorba çeşidimde vardır.
-

Merhaba,
Kuru bakliyatı nasıl haşlayıp koyuyorsunuz tarif edebilir misiniz. Ben yakında evleniyorum inşallah, bu konuyu çok merak ediyorum.

Artik benim de burada olmam lazim. 1 aylik evliyim yavas yavas duzenimi oturtmaya calisiyorum. Zaman kazanmak icin mutfakta basta istemesem de mikrodalga aldik 10 gun once gercekten buyuk fark yaratti. Yavas yavas cozuyorum tabii onu da.

2 tane camasirligimiz var ama ben dolaplarimizin, kitapliklarimizin oldugu yani oturmadigimiz odaya 2 tane kanca taktiracagim ve buyuk camasirlarda oraya ipi takip cabuk kurutma saglayacagim yoksa koltuk ortuleri nevresimleri kurutmak dert.

Buzlukta gozlemeleri olunca epey rahatladim hafta sonu kahvaltida esim de cok begendi kahvalti etmez pek daha doyurucu ve lezzetli oldu aksam yemek olmadiginda onden bir corbayla da doyurucu olacaktir.

Hedefim fazla fazla yemek pisirip dondurucuya atmak sonra isitip isitip yemek ama corba mesela donmusken mikrodalgaya koysam buz cozmede o da olir mu bilemiyorum. Sivilar sicratiyor diye ikea dan kapak da aldim ama he uz cesaret edemedim kullanmaya:)

Kiyafetleri elbise askisinda kurutuyorum annemin evinde de oyle yPardik bayan bodyleri utu bile istemiyor erkektisortleri, gomlekleri de daha koLay utuleniyor kesinlikle bir de askida oldugu icin daha kolay kuruyor.

Islak temizlik mendilleri ev temizligi icin olanlar buyuk kurtarici kapi girisi malum cok batiyor icime sinmiyor kovayla paspasla ugrasacagima hemen o mendillerle aliveriyorum ya da yere yagli bir sey dusmusse falan.

Rulo seklinde kullan at sari bezleri de ozellikle ev yerlesirken ve ustaLr gelyor gidiyor cok kullandim ayrica tuvalet temizliginde de kullanip atiyorum icim raHt ediyor. Normal bir yeri sildiysem yikayip asiyorum klozeti sildigimde cope gidiyor.

Mutfak copum cok kucuktu esimin bekar evinden, yerine buyuk aldigimda epey yardimci oldu, hem tabaklarin icini dokerken rahat davraniyorum disariya bir sey dusmuyor hem de is yaparken aman poset doldu kaldir yenisini tak derdi oluyordu surekli.

Elektrik supurgesi de hafif cok kolay pesimden gelen ve gürültüsü az aldim, eskiden supurge acmak olumdu simdi hemen takip fise isimi hallediyorum.

Ayakli supurge_faras da elektrik supurgesi gerekmeyen ya da islak seylerde cok ise yariyor egilmeden hoop isimi halledebiliyorum.

Buradan ogrenecek cok sey var, birbirimize yardimi esirgemeyelim kizlar:)

Öncelikle sarmalar pişirip donduran hamarat hanımlardan değilim :) Bu başlığa da fikir almaya geldim, yine de gelmişken kendi yaptıklarımı da paylaşmak istiyorum.

Mobilyaları hep beyaz seçtim (ahşap olanları).Bekar evimde siyah mobilyalarım ve beyaz koltuğum vardı, onlardan çok çektim, sabah tozunu al öğlen yine toz gösteriyordu.Beyaz mobilya bu anlamda kurtarıcı oldu.

Genel olarak tüm mobilyaları altına süpürge sığacak yükseklikte veya yere sıfır seçtim, eski konsolum toz girecek kadar yüksek ama süpürge girmeyecek kadar alçaktı, ondan da dersimi aldım.

Banyoların zemini koyu kahve, antre, balkonlar ve mutfak beyazdı, o koyu kahveye 3 toz deterjan parçası dökülse sırıtır, kireç lekesi vs olurdu.Beyaz zemine bir saç teli düşse kablo gibi kabak gibi görünürdü. Geçen yıl tadilat yaptırdık, Antre mutfak ve tüm odaların zemini açık ahşap rengi parke, banyoları ve balkonları da sütlü kahve mermer gibi damarları olan seramik yaptırdık, çok rahat ettim.

Balkonlardan birini kapalı cam balkon, diğerini pimapenle kapattık, eskisi gibi toz olmuyor balkon, eve de daha az taşınıyor.

Ütü konusu...En güzeli herşeyi mümkün mertebe ütü istemeyen kumaşlardan seçmek.Ütüyü hiç sevmem, bildim bileli 'ay bu çok ütü ister' diye almam beğendiğim şeyi bile.Perdelerim, tüllerim, çarşaflarım ve birçok kıyafetim ütü istemiyor.Kolay ütü modunda yıkarsanız çamaşırı ve makinede bekletmeden iyice silkeleyip düzgün asınca birçok kıyafeti el ütüsü şeklinde katlarken hallediyorum.İlla ütü isteyen parçaları da nemliyken ütülediğinizde çok daha kolay ütüleniyor.

Yapmaktan çok tutmanın önemli olduğuna inanıyorum.Allah tan eşim de düzenli temiz bir adamdır, başka türlüsüyle yapamazdım.Aldığımızı yerine koyarız, ev asla dağınık olmaz (çocuk yok tabii)

Bir iş gördüğümde anında yaparım, ötelemem, biriktirmem.

Gelelim bulaşık işine.Yemek yaparken ortalığı batırmam, bir yandan yapıp bir yandan yıkar toplarım, böylece sofradan kalktığımızda ortada yıkanacak sadece birkaç tabak 2 bardak çatal bıçak olur. Onu da hemen elde yıkarım, zaten 2 kişiyiz, durula, makineye diz, biriktir, yıka, yerleştir fln daha zor geliyor bana.Beklememiş kurumamış tabağı bardağı yıkamak kolay oluyor zaten.

Banyoda sünger ve banyo temizleyici hep elimin altındadır.Marc banyo mucize bişey, dişimi fırçalarken bile gözüme battıysa 2 fısfıs 2 sünger darbesi, durula, ohh misss...
Duşu kullandıktan sonra çıkmadan güzelce su tutuyoruz, cam çekçeği mi deniyor, minik bitane şampuanların yanında duruyor, 2 çekip öyle çıkıyorum, buzsuz cam çünkü kabin, yoksa kireç olur.

Dolaplarımız hep derli topludur, dağıtmadığımız için toplamayız da :) kıyafetler de buruşmaz karışıklıktan.

Çamaşır günüm fln yoktur, çok renkli giyinen insanlar da değiliz, genelde beyaz veya siyah-lacivert herşeyimiz, pek biriktirmem habire makinaya atarım kısa program, az az olunca iş gelmiyor bana çamaşır.Zaten makine yıkıyor nihayetinde.beyazlara kapsül, renklilere sıvı deterjan kullanıyorum, tozu kiri yok, hamallığı yok, yer de kaplamıyor.
Kurutma kısmı biraz canımı sıkıyor ama kurutma makinası koyacak yerim yok malesef.

Halı kullanmıyoruz desem yeridir.Rahmetli kedim yüzünden kullanmamaya karar vermiştim zamanında , sonra baktım halılar kalkınca toz ve alerji şikayetlerim çok azaldı, bir daha kullanmadım.Salonda bir büyük halı denemeyecek bir halı var tüysüz fln kilimimsi, ikeadan almıştık.Rengi de kırçıllı biraz, öyle normal halı gibi toz tutmuyor, süpür-geç tarzı, yılda 2 kez de kadın siliyor sağolsun.Mutfak, yatak odaları ve banyolarda madame coco nun minik pufidik kilimlerinden var, makinaya atıyorum, dövmek-silmek yok.

Avizelerimin hepsi balon, sil ve geç şeklinde.salon da spot mu led mi ne.Kristal yıkamak silmek yok.

Yemek konusuna gelince, ne yalan söyleyeyim zahmetli yemekler yapmıyorum çok, Kayseri sofrası diye bir restoran var paket servis yapan, sarma ve mantıyı oradan söylüyorum, yemeğim yoksa sarma söylüyorum, o arada mantı da sipariş ediyorum buzluğa koyuyorum, acil durumda al sana yemek oluyor.Buzluğumda köfte ve donmuş ıspanak da olur, donmuş ıspanağı hiç kullanmadıysanız mutlaka deneyin, bir daha vazgeçemezsiniz.Hatta ıspanak-soğan-havuç-domates şeklinde hazır olanı da var, o da güzel oluyor.Ne öyle ayıkla, yıka, doğra, tüm mutfak otla kaplanıyor filan :) haşlanmış konserve bakliyatlar da pratik, ama aynı tadı vermiyor ne yalan söyliim.Bulyon kullanmayın fln diyorlar ama lezzet katıyor ben severek kullanıyorum.

Pilav, makarna, çorba gibi yemeklerin suyunu kettle da ısıtıp koyuyorum zaman kazandırıyor.Kışın çorbayı eksik etmiyorum, bir şekilde yemek yapamadıysam da hazırda çorbam oluyor, yemekleri çok yaparım, doğra at fırına, kavurmakla fln uğraşma, iyi oluyor.Blender çorba yaparken çok işimi kolaylaştırıyor.Çırpma teli yine mucize bir alet.Pişirme kağıdı süper icat, tepsiler çok kirlenmiyor.Henüz nasibimi alamadığım icatlar doğrayıcılar ve düdüklü tencere.Bu konularda görüş ve tavsiyelerinizi bekliyorum.Kızartma hiç yapmıyorum, hem sağlıksız, hem heryer kokuyor, yağlanıyor...Fırın bi tane :) Kızartılarak yapılan her yemeği fırında da yapabilirsiniz.Balığı da fırında yaparım hep.Tatlı anlayışım kekle sınırlıdır, Dr oetker in süpangle si de nefis.Dolma yapacaksam da biberdir, içi boş çünkü zaten, öyle oymalarla kakmalarla uğraşamam

El altında bir dikey süpürge bulundurmanın da çok kolaylık olacağına inanıyorum ama evde 2 süpürge olduğundan almadım.Kullananlardan fikirlerini beklerim.Gerçi öyle yemek fln kırıklayan insan değiliz, masayı silmeye gittiğimde silecek birşey bulamıyorum çoğu zaman, yapmak değil tutmak önemli işte.Amerikan servis ve büyük tabakların da rolü var bunda.

Temizlik mendilleri var, bildiğimiz ıslak mendilin deterjanlısı.Migros ve rossman larda var, başka yerlerde de olabilir.Her eve lazım bence, bişey damladığında fln kovalar viledalar çıkarmadan sil ve at gitsin.Bu mendillerin banyo için olanları da var, lavabonun kenarında bulundurdum bir süre belki eşim lavaboyu kullandıktan sonra siliverir ümidiyle, ama kullanmadı Ben de ztn sünger ve banyo temizleyici kullandığım için kaldırdım o adeti sonra.Belki sizinkilerde işe yarar :)

Tavada pizza, tavada börek tariflerini google amcadan bulun, çok pratik, tam acil durum kurtarıcıları :)

Yazın dolapta patates salatası, çerkes tavuğu, taze fasulye, haydari fln bulunduruyorum.Yemek varsa yanına meze oluyor, yoksa ekmek ve karpuz eşliğinde hafif bir akşam yemeği oluyor :) Elektrikli mangal da yazın çok işimi görüyor, balkonda köfte, tavuk ne varsa artık, bi yandan kızartıp bi yandan yiyoruz, bi çoban salata, ayran, taze ekmek oldu bitti sana akşam yemeği.

Bazen bakıyorum eşimden önce evde olamayacaksam ve evde yemeğim yoksa kızarmış piliç al eve dönerken diyorum eşime.Yanına bulgur pilavı ve salata da veriyorlar, dışarıdan yemenin nispeten sağlıklı ve hesaplı yolu.Bazen de adana dürümden yana kullanıyoruz seçimimizi.

Kayınvalidem ve görümcem yazdan konserve domates yapıp onu kullanıyorlar, ben salça kullanıyorum ama siz belki düşünebilirsiniz böyle bişey.Yine limon suyu ve sarımsak da yapıyorlar, nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama pratik oluyor.Ben taze limon kullanıyorum ama sarımsak bana da verdi kayınvalidem, rendeleyip tuzluyorlar sanırım, buzlukta saklanıyor, kolaylık oldu bana, onu sevdim.Emin değilim ama sanki markette de gördüm kühne nin öyle bişeyini sanki, onu da kullanmayı düşünebilirsiniz.

Toz almak için böyle banyo kesesi gibi ele geçirilen mikrofiber eldivenler görüyorum markette, kullanan var mı? Bu mop diyorlar sanırım onların da envai çeşidini görüyorum, hangisi nasıldır bilemediğimden bakıp bakıp geçiyorum.Ben bu dönen viledalardan kullanıyorum twister galiba adı.Normal viledaya kıyasla daha kullanışlı, vileda kadar ıslak bırakmıyo yerleri, daha geniş yüzeyi sayesinde daha kısa sürüyor fln.Moplar daha kullanışlıysa tavsiyelerinizi bekliyorum, ıslanınca yumuşayanı var, kağıt takılanı var, bez takılanı, 2ye katlanıp sıkılanı...

Aklıma gelen bunlar.Daha olursa yine yazarım.Sevgiler :)

Son düzenleme:
Bir noktayı unutmuşum, evde dekoratif obje az ve öz.Öyle olunca toz almak kolay oluyor, silip geçiyorsun.15 günde 1 de kadın alıyorum, cam kapı çerçeve silmiyorum ben hiç.Çalışan bayanlara imkanları nispetinde yardım almalarını öneririm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…