Tam benlik konu olmuş
Oğlum 9 aylıkken işe döndüm. Haftanın 6 günü, tam gün çalışıyorum. Sabah 7 buçukta çıkıyorum, akşam 7de evde oluyorum.
Oğluma annem bakıyordu. 9 aydır yarım gün annemde, yarım gün kreste. Kresten ben alıyorum. Koştur koştur eve gidiyoruz. Yemeği, sütü, banyosu.. çoğu zaman iş kıyafetlerimi çıkarmak 9 oluyor. Yani şartlarım senden kötü diye düşünüyorum. Ben de isyan ediyorum bazen ama yine de yetişiyorum sanırım.
O yüzden, söyleyenler olmuş, ben de tekrarlayayim. Kilit nokta uyku düzeni. O yaşta bir çocuğun aksam üzeri kestirmemesi ve en geç 8 buçukta uyuması gerekir. Uyku saatini kaçırırsan uyumakta güçlük çekeceği gibi tüm gece uyanır.
Gece emzirmeyi kesmelisin eğer yapıyorsan. Yatmadan önce son sütünü verip sabaha kadar uyansa da emzirmemelisin. Bir süre sorun yaratacaktır ama zamanla alışır. O süreçte de sabırlı olmak gerekiyor.
Sallayarak uyutmaktan da vazgecmelisin. Uyku da öğrenilen bir eylem tuvalet eğitimi gibi. Doğuştan bilmiyor yani. Sen nasıl alıştırırsan öyle devam eder. Kendi kendine dalmayı öğrenirse işin çok kolaylaşır. Böylece gece uyansa da tekrar uyumak için sana ihtiyacı kalmaz. Bu noktada dikkat etmen gereken uykuya dalmak için ona başka bir araç yaratmaman. Emzirmek veya sallamak gibi. Uykuyla onları birbirine bağlamasın.
Beni istiyor demişsin. Sanırım uykuyu sadece sallanmak veya emzirmekle de bağdaştırmadı. Aynı zamanda seni de dahil ediyor. Yani sallanmazsam değil, annem sallamazsa uyuyamam gibi. Dolayısıyla bu alışkanlığı da ortadan kaldırman gerekiyor. Ve bir başka kilit nokta da bunların hepsini aynı anda değiştirmen gerekiyor. Kademe kademe değil.
Tüm bu söylediklerim 1-2 günde olacak veya 3-5 dk ağlayacak sonra alışacak sanma. Çok yüksek ihtimalle bugünlerini mumla aratacak bir 15-20 gün geçireceksiniz eşinle birlikte. Ama tünelin ucu çok parlak bir yere çıkacak. Mutlu bebek, mutlu anne-baba. Arada gecireceginiz o vakitler de sadece keyifli anlar olacak.
Yazdıklarımı okurken söylemesi kolay tabi, her çocuk bir değil, benimki uyumuyor vb diyor olabilirsin ama uyku eğitimini doğru yaparsan sonunda haklı olduğumu göreceksin. Garanti ederim. Herşeye yetişeceğini de.
Biz eve 7de geliyoruz dediğim gibi. Hemen yemeğe otururuz. Bir gün önceden hazırlamış olurum. Yemekten sonra ben veya babası veya hep birlikte 1 saate yakın dolu dolu oynarız. Sonra banyo yapar. Banyodan sonra pijamasini giyer, sütünü içer. Evin iş durumuna göre ben veya babası uyutur. Oğlum öğlen uyandığı saate göre 9-9 buçukta uyur. Babası uyutursa ben o arada bir sonraki günün yemeğini yapar, evi toplar, kendimle ilgilenirim. Banyo hatta kahve keyfi vs dahi yaparım. Sonra eşimle dizi, film vs izler veya ayrı ayrı internet, kitap seansları yapar, yatarız.
Bütün bu düzeni okurken oğlumun da çok uyumlu, uslu, sakin bir çocuk olduğunu düşünüyorsan çok yanılıyorsun. İnatçı, inanılmaz hareketli ve enerji dolu bir çocuktur. Bu düzeni kurana kadar da gece 12ye kadar kesintisiz ağlayan, gecede 3 defa süte kalkan bir bebekti. Sazı elime aldığımda 6 aylıktı. Günlerce uykusuz gezdim. O ağladı, ben ağladım. Ama hiç pes etmedim. Ve disiplini hiç bozmadım hastalık harici. Geçen gün öğretmeni aradı. Öğlen uyumadığını, o yüzden 5te okuldaki oyun minderinde uyuyakaldığını söyledi. Siz geldiğinizde uyuyor olur dedi. Hayır, uyandırın dedim. Uyanmasaydı gece uyuması 11 olacaktı ve ertesi gün sabah yine 7-8de kalkacaktı. O, çocuk için inan daha yorucu. Uyandırdı öğretmeni ve ben akşam 9da değil, 7 buçukta yatırdım. Ertesi gün normal düzene döndük.
Çok uzattım. Ama inan hariçten gazel okumuyorum. Ukalalık olarak da görebilirsin. Ama bu sistemle kurduğumuz düzende rahat ve huzurlu bir aile olarak tek derdim yardımcı olmak.
Ufaklığı kokla benim için. Sevgiler..