2 yıl önce master için yurtdışına gelmiştim. Amacım bir şekilde burda düzenli yaşama yolunu bulmaktı bir süre sonra. Ama pandemiydi falan derken çok zorlandım, iş bulamadım mezun olduktan sonra. Ama dayanmaya çalıştım ailemden destek rica ettim. Hadi 1 ay daha lütfen 1 ay daha lütfen diye diye 2 yılı devirdim. 3 yılın sonunda çalışma izni alma hakkı kazanacağım. Bu yılı da geçirmek için başka bir master programına kayıt olmuştum bi kaç ay önce.
Şimdi de 6 aylık bir staj buldum. Ama tahmin edeceğiniz üzere çok ödemiyorlar. Yine fazlaca sefil yaşıyorum.
Bilmiyorum, sabretmeli mi 1 yıl daha ( çünkü şu an önümde ki tek engel çalışma izni, çok iyi firmalarla çok iyi pozisyonlar için görüşmeler yaptım Apple, Amazon gibi olumlu geçmesine rağmen çalışma izni sorunundan bir şekilde olmadı ), yoksa dönmeli miyim.
Buraya gelmeden önce Tr de ailemden ayrı bir şehirde(İzmir) 4 yıl çalıştım. Son yıl ki maaşım (2018) aylık 5800tl idi. Bu maaş ile şehrin en iyi semtinde 1+1 bir dairede kira faturalar ev alışverişimi herşeyimi rahatça ödeyebiliyordum. Neredeyse hergün dışarda yemek yiyordum. Her haftasonu yakınlardaki kasabalara, yaz mevsimi ise çeşmeye vs. gidebiliyor, hem yeme içme hem eğlence karşılayabiliyordum. Aylık 2-3 parça kozmetik ürünlerimi, kıyafetlerimi iyi markalardan (sephora, mango, zara, wakkorama vb. ) alabiliyordum. Bir de üstüne para bile biriktirebildim ki buraya gelme fırsatı buldum. O zamanlar euro sanırım 4 falandı, hatta ilk işe başladığım sıralar daha da düşüktü (2014-2017), o zamanlar benim zaten altın çağım:).
Bu arada piyasayı ölçmek için türkiyede de remote pozisyonlara başvuru yapıyorum, şimdiye kadar minimum 40-50 başvuru yapmışımdır. Mülakata bile çağırılmadım hiç
Belki sadece uzaktan çalışma modüllü işlere başvurduğum içindir bilmiyorum.. Burada daha çok iş imkanı var gibi ama ben çalışamıyorum sorun orada
Şimdi gelsem oraya, iş buldum diyelim ne kadar kazanabilirim bu yaşam standardıma ulaşabilir miyim tekrar?
Biliyorum ne kadar kazandığına bağlı diyeceksiniz ama, mesleğim aslında top nokta bir meslek değil, yazılım, web tasarım vb gibi bir meslek değil. O yüzden çok yüksekten başlayamayabilirim.
Yukarıda yazdığım standardla şimdi türkiye'de yaşamak için ne kadar bir gelir gerekir?
Sizce dönmek mi, burada sabretmek mi mantıklı?