Dürüst olmak gerekirse vatanımı seviyorum. Arkadaşlarımı ve ailemi seviyorum. Bazı insanlar var aşırı toksik ortamlardan kaçıp gelmiş, ve onların çevrelerine anlattığı Türkiye ile benim anlattığım Türkiye aynı değil. Herkesin kendi çevresi neyse onlar için Türkiye o.. Ben rakı balık sofralarını, müziklerimizi, yemekleri, denizin kokusunu, insanları (iyi insanları, iyisi çok iyi bence çünkü, kötüsüde çok kötü) bir çok şeyini seviyorum türkiyenin. Ailem arkadaşlarımı seviyorum... Ama ekonomik durum çok açık.. Ben çalışırken orada 3. sayfa haberlerinden ve ekonomi haberlerinden psikolojim bozulmuştu. Son yıl euro falan artınca panik olmuştum. Bir süre psikoloğa falanda gittim. Biraz belki fazlaca duyardı fazlaca mükemmelliyetci ve gelecek için planlı yaşayan biriyim. Bu yüzden çok etkileniyordum. Sonra Avrupaya göçme kararı verdim. Bunuda eğitim yolu ile yapayım dedim. Ah pandemi ahhh belki o dönem olmasaydı daha kolay olurdu. Tam mezun olmuşum iş bulmam lazım acilen. Ama heryer aylarca kapalıydı. İşe almayı bırakın akın akın işten çıkarıldı insanlar... Aylarca ne yapacağımı bilememezlik oldu. Paramda suyunu çekti. Ailemden istemek zorunda kaldım. Gerçekten çok zorlandım. Burada kazanmaya başlayabilsem yavaş yavaş ailemden aldığımı ve kendi harcadığım birikimi yerine koyabilirim. En dibe indiğim zamanlarda kendimi böyle teselli ettim.. Ama borcumu ödeyebileceğim günü beklerken her gün borcum büyüyor. Çok yorgun ve bitkin hissediyorum ama Türkiye ye dönmeye de korkuyorum, dediğiniz gibi, ya pişman olursam?Ülkemiz ekonomik krizde, gidişat hızla kötüye doğru gidiyor. Yurtdışına yerleşenlerin hepsi şu anda daha iyi koşullarda yaşamıyorlar. Bazıları yurtdışında daha çok zorlanıyorlar ama gelecekte Türkiye’nin daha da kötüleyeceğine inandıkları için dönmüyorlar. Kendinize şu soruyu sorun; şanslı azınlıktan birisiniz ve yurtdışında yaşana imkanınız var. Türkiye’ye döndükten on sene sonra işler daha kötüye giderse pişman olur musunuz? O kadar da olmam, vatanımda daha mutluyum diyorsanız buyrun, gelin. Çok üzülürüm, kafama takarım, şu anda olduğumdan daha mutsuz olurum diyorsanız gelmeyin.
Web uygulamasını kur
How to install the app on iOS
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
- Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz.
Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Bu zamanda Türkiye'ye dönmek mantıklı mı?
- Konu Sahibi Mimoza08
- Başlangıç Tarihi
Ayrıntılı Düzenleme
Kimler kimler yazdı?- 3 Şubat 2009
- 9.878
- 16.864
- 773
- 44
Yurtdisinda adam gibi gelir olmadan yaşamak büyük eziyet anliorum seni. Böyle yurtdisinin da guzelligini anlayamiosun. Limboda gibisin kafan trye donmekte bedenin orda. Ben de 20lerimde amerikada yasadim orda yuksek yaparken ve asiri zorlandim. Ailemi de karsima alarak gitmistim çünkü. Yeri geldi yarı ciplak halde pastadan ciktim dogum günlerinde en son yıldım döndüm. Dondukten sonra bi 5 sene rahattim ama son 5senedir felaket her yer, pandemi de eklenince geri gelmemek umidiyle kactim artik. Beni en cok laf anlamayan insanlar yoruodu. Ayni dili konusuoruz guya.
- 31 Ağustos 2018
- 8.602
- 20.329
- 298
Dürüst olmak gerekirse vatanımı seviyorum. Arkadaşlarımı ve ailemi seviyorum. Bazı insanlar var aşırı toksik ortamlardan kaçıp gelmiş, ve onların çevrelerine anlattığı Türkiye ile benim anlattığım Türkiye aynı değil. Herkesin kendi çevresi neyse onlar için Türkiye o.. Ben rakı balık sofralarını, müziklerimizi, yemekleri, denizin kokusunu, insanları (iyi insanları, iyisi çok iyi bence çünkü, kötüsüde çok kötü) bir çok şeyini seviyorum türkiyenin. Ailem arkadaşlarımı seviyorum... Ama ekonomik durum çok açık.. Ben çalışırken orada 3. sayfa haberlerinden ve ekonomi haberlerinden psikolojim bozulmuştu. Son yıl euro falan artınca panik olmuştum. Bir süre psikoloğa falanda gittim. Biraz belki fazlaca duyardı fazlaca mükemmelliyetci ve gelecek için planlı yaşayan biriyim. Bu yüzden çok etkileniyordum. Sonra Avrupaya göçme kararı verdim. Bunuda eğitim yolu ile yapayım dedim. Ah pandemi ahhh belki o dönem olmasaydı daha kolay olurdu. Tam mezun olmuşum iş bulmam lazım acilen. Ama heryer aylarca kapalıydı. İşe almayı bırakın akın akın işten çıkarıldı insanlar... Aylarca ne yapacağımı bilememezlik oldu. Paramda suyunu çekti. Ailemden istemek zorunda kaldım. Gerçekten çok zorlandım. Burada kazanmaya başlayabilsem yavaş yavaş ailemden aldığımı ve kendi harcadığım birikimi yerine koyabilirim. En dibe indiğim zamanlarda kendimi böyle teselli ettim.. Ama borcumu ödeyebileceğim günü beklerken her gün borcum büyüyor. Çok yorgun ve bitkin hissediyorum ama Türkiye ye dönmeye de korkuyorum, dediğiniz gibi, ya pişman olursam?
Bende seviyorum yurdumu hele İzmir'e aşığım ama son zamanlarda artan ekonomik buhran, işsizlik, gelir seviyesindeki adaletsizlik, maaşların yetmemesi, her şeye yığınla gelen zamlar bıktırdı.
Elektriğe 10 ay içinde 8 kez zam gelmiş toplam da %48.
100 tl lik elektriğin 48 lirası direkt devletin kasasına gidiyor, daha kullanmadan.
Şuan her yerde insan çokluğu, başka devletlerden gelenler mi dersin ne ararsan var.
Evler çok pahalı buca da 450 bine ev yok şuan.
Maaşlar kuş kadar kaldı.
İzmir de zaten iş bulmak sorun, maaşlar diğer büyük şehirlere göre düşük kalıyor.
Kısacası gelme
- 20 Mart 2017
- 35
- 224
- 93
- 39
Aklın varsa Türkiye dönmez biraz daha dışı sıkar orada kalırsın evet ana vatanımız taşı toprağına can kurban ama karın doyurmuyor malesef bir ata sözü var DOĞDUN YER DEĞİL DOĞDUĞUN YER ÖNEMLİ ben kal kariyerini yap istediğin zaman gelene Türkiye arkadaşım.2 yıl önce master için yurtdışına gelmiştim. Amacım bir şekilde burda düzenli yaşama yolunu bulmaktı bir süre sonra. Ama pandemiydi falan derken çok zorlandım, iş bulamadım mezun olduktan sonra. Ama dayanmaya çalıştım ailemden destek rica ettim. Hadi 1 ay daha lütfen 1 ay daha lütfen diye diye 2 yılı devirdim. 3 yılın sonunda çalışma izni alma hakkı kazanacağım. Bu yılı da geçirmek için başka bir master programına kayıt olmuştum bi kaç ay önce.
Şimdi de 6 aylık bir staj buldum. Ama tahmin edeceğiniz üzere çok ödemiyorlar. Yine fazlaca sefil yaşıyorum.
Bilmiyorum, sabretmeli mi 1 yıl daha ( çünkü şu an önümde ki tek engel çalışma izni, çok iyi firmalarla çok iyi pozisyonlar için görüşmeler yaptım Apple, Amazon gibi olumlu geçmesine rağmen çalışma izni sorunundan bir şekilde olmadı ), yoksa dönmeli miyim.
Buraya gelmeden önce Tr de ailemden ayrı bir şehirde(İzmir) 4 yıl çalıştım. Son yıl ki maaşım (2018) aylık 5800tl idi. Bu maaş ile şehrin en iyi semtinde 1+1 bir dairede kira faturalar ev alışverişimi herşeyimi rahatça ödeyebiliyordum. Neredeyse hergün dışarda yemek yiyordum. Her haftasonu yakınlardaki kasabalara, yaz mevsimi ise çeşmeye vs. gidebiliyor, hem yeme içme hem eğlence karşılayabiliyordum. Aylık 2-3 parça kozmetik ürünlerimi, kıyafetlerimi iyi markalardan (sephora, mango, zara, wakkorama vb. ) alabiliyordum. Bir de üstüne para bile biriktirebildim ki buraya gelme fırsatı buldum. O zamanlar euro sanırım 4 falandı, hatta ilk işe başladığım sıralar daha da düşüktü (2014-2017), o zamanlar benim zaten altın çağım:).
Bu arada piyasayı ölçmek için türkiyede de remote pozisyonlara başvuru yapıyorum, şimdiye kadar minimum 40-50 başvuru yapmışımdır. Mülakata bile çağırılmadım hiç Belki sadece uzaktan çalışma modüllü işlere başvurduğum içindir bilmiyorum.. Burada daha çok iş imkanı var gibi ama ben çalışamıyorum sorun orada
Şimdi gelsem oraya, iş buldum diyelim ne kadar kazanabilirim bu yaşam standardıma ulaşabilir miyim tekrar? Biliyorum ne kadar kazandığına bağlı diyeceksiniz ama, mesleğim aslında top nokta bir meslek değil, yazılım, web tasarım vb gibi bir meslek değil. O yüzden çok yüksekten başlayamayabilirim.
Yukarıda yazdığım standardla şimdi türkiye'de yaşamak için ne kadar bir gelir gerekir?
Sizce dönmek mi, burada sabretmek mi mantıklı?
Off beni çok iyi anlıyorsunuz... Aynen öyle. Benim gelirim burada ki arkadaşlarımın gelirinin belkide 3te 1i. . Hal böyle olunca kiralık bir kutu odada yaşıyorum. Çok nadiren sosyalleşiyorum. Buluştuğumuzda akşam yemeğine gidiliyosa ben hep tok gidiyorum bir bardak bişey içiyim yeter önemli olan insanlarla beraber olup biraz nefes almak diye düşünüyorum. En son ne zaman pasta yedim en son ne zaman kendime birşey aldım hatırlamıyorum bile. 1 euro bile çok değerli benim için. Ben İspanya'dayım, Amerika da çalışma izni olmadan bile iş yağdığını duyuyorum. Öğrenci oturum izni ile burada sadece stajyer kontratı ile ve okuduğun bölümle alakalı bir alanda çalışabilirsin yasal olarak. Bende herhangi bir iş bulsam, oto yıkama olur, otel temizlik olur, bulaşık yıkama olur, herşeye okey cidden bu dönemde. Ama burada çok çok çok zor. Kontroller çok sıkı. Daha geçen yaz bir yasa çıkmış. Eğer burada 2 yıldır kalıyorsan ve min. 6 ay bir yerde kaçak çalıştıysan, seni kaçak çalıştıran işvereni ihbar etmek ve bu şekilde çalıştığını kanıtlamak kaydı ile sana 1 yıllık çalışma izni veriyorlar..Böylece her alanda iş verenler artık korkuyor sadece yasal çalıştırıyorlar.. Falan filan. Tek avantajı İspanya diğer avrupa ülkelerine nazaran ucuz bir ülke. İngiltere Almanya da falan olsaydım sanırım bu kadar uzun süre tutunamazdımYurtdisinda adam gibi gelir olmadan yaşamak büyük eziyet anliorum seni. Böyle yurtdisinin da guzelligini anlayamiosun. Limboda gibisin kafan trye donmekte bedenin orda. Ben de 20lerimde amerikada yasadim orda yuksek yaparken ve asiri zorlandim. Ailemi de karsima alarak gitmistim çünkü. Yeri geldi yarı ciplak halde pastadan ciktim dogum günlerinde en son yıldım döndüm. Dondukten sonra bi 5 sene rahattim ama son 5senedir felaket her yer, pandemi de eklenince geri gelmemek umidiyle kactim artik. Beni en cok laf anlamayan insanlar yoruodu. Ayni dili konusuoruz guya.
Uf haklısınız Bide sorun şu. Çok düşük bir ihtimal ama hadi 20k maaşlı iş buldum diyelim. Ama bu zamanlar böyle %50 %50 devam edecek. Ve hiçbir işveren ekonomi kötüye gidiyor diye %50 zam yapmaz. bir süre sonra o parada küçülecekHayııır ya.
Siz bu standartta yaşarken Euro 4 liraymış, şuan Euro neredeyse 3 katı!! Yani o zamandan 3 katı fazla maaş almalısınız ki aynı standartları yakalayabilesiniz.
Sakın gelmeyin,biz kaçmaya çalışıyoruz şu zamanda burada yaşamak mantıklı değil. Yağ olmuş 90 lira deterjanı eti sütü yumurtayı katmıyorum bile, daha bugün LPG’ye 48 kuruş zam geleceği konuşuluyordu. Doğalgaz bulmamıza rağmen sanayiye %49 zam geldi. Daha neler neler.
- 29 Mart 2018
- 13.209
- 46.516
- 548
- 26
Yani maaşa yılda bir zam geliyorsa elektriğe suya markete en az 3 5 defa geliyor. Kaşıkla zam alıp kepçeyle zamlara veriyoruz. Aklınız varsa gelmeyin, Türk lirası eriyor artık. 1 yıl sefil yaşayın sonra mükafatını alın en mantıklısı.Uf haklısınız Bide sorun şu. Çok düşük bir ihtimal ama hadi 20k maaşlı iş buldum diyelim. Ama bu zamanlar böyle %50 %50 devam edecek. Ve hiçbir işveren ekonomi kötüye gidiyor diye %50 zam yapmaz. bir süre sonra o parada küçülecek
- 24 Eylül 2010
- 5.874
- 18.903
- 448
Ben de bir süre o tarafta bir ülkede yaşadım. İspanya için şu sıkıntıya değmez. Zaten ekonomisi zayıf, işsizlik olan bir ülkede mümkün değil sponsor bulamazsın. Çalışma izni alsan dahi çok yüksek standartlara erişemezsin. Eğer imkan varsa kuzeye gitmeye çalış, yoksa da Türkiye’ye dön bence. Kendi yağında kavrulsan neyse ama çok uzun süredir aileden para alıyormuşsun ve dönmezsen daha da alacaksın. Onların durumuna bakıp karar ver bence.Off beni çok iyi anlıyorsunuz... Aynen öyle. Benim gelirim burada ki arkadaşlarımın gelirinin belkide 3te 1i. . Hal böyle olunca kiralık bir kutu odada yaşıyorum. Çok nadiren sosyalleşiyorum. Buluştuğumuzda akşam yemeğine gidiliyosa ben hep tok gidiyorum bir bardak bişey içiyim yeter önemli olan insanlarla beraber olup biraz nefes almak diye düşünüyorum. En son ne zaman pasta yedim en son ne zaman kendime birşey aldım hatırlamıyorum bile. 1 euro bile çok değerli benim için. Ben İspanya'dayım, Amerika da çalışma izni olmadan bile iş yağdığını duyuyorum. Öğrenci oturum izni ile burada sadece stajyer kontratı ile ve okuduğun bölümle alakalı bir alanda çalışabilirsin yasal olarak. Bende herhangi bir iş bulsam, oto yıkama olur, otel temizlik olur, bulaşık yıkama olur, herşeye okey cidden bu dönemde. Ama burada çok çok çok zor. Kontroller çok sıkı. Daha geçen yaz bir yasa çıkmış. Eğer burada 2 yıldır kalıyorsan ve min. 6 ay bir yerde kaçak çalıştıysan, seni kaçak çalıştıran işvereni ihbar etmek ve bu şekilde çalıştığını kanıtlamak kaydı ile sana 1 yıllık çalışma izni veriyorlar..Böylece her alanda iş verenler artık korkuyor sadece yasal çalıştırıyorlar.. Falan filan. Tek avantajı İspanya diğer avrupa ülkelerine nazaran ucuz bir ülke. İngiltere Almanya da falan olsaydım sanırım bu kadar uzun süre tutunamazdım
- 15 Mart 2008
- 3.285
- 9.650
- 683
Haklısınız, kuzey avrupa ülkeleri daha refah yaşıyor maaşları ve hakları daha iyi ama benim orada işsiz tutunabilme ihtimalim sıfır. O yüzden en başta burayı seçmiştim. Almanya Holanda İngiltere vs. Kiralar, market fiyatları buranın çok üstünde.. İşsizlik konusunda da benim aynı bölümden mezun benzer deneyime sahip (çalışma izni olan) arkadaşlarım yıllık ortalam 40-45k maaş ile işe başladılar bile. Ki bu maaş burası için çok iyi. Burada da öyle bir denge var diye düşünüyorum ve kuzey avrupaya şimdilik özenmiyorum diyelim.Ben de bir süre o tarafta bir ülkede yaşadım. İspanya için şu sıkıntıya değmez. Zaten ekonomisi zayıf, işsizlik olan bir ülkede mümkün değil sponsor bulamazsın. Çalışma izni alsan dahi çok yüksek standartlara erişemezsin. Eğer imkan varsa kuzeye gitmeye çalış, yoksa da Türkiye’ye dön bence. Kendi yağında kavrulsan neyse ama çok uzun süredir aileden para alıyormuşsun ve dönmezsen daha da alacaksın. Onların durumuna bakıp karar ver bence.
Aileden para konusuna gelince Ailem zengin değil ama yinede ortalamanın bir tık üstü belki gelirleri. Dediğim gibi beni burada hayatta tutacak parayı verebiliyorlar. Ama neden versinler ki onlarda belki o parayı köşeye atar bi yatırım yaparlardı. Ama ben bu zamana kadar zaten aldım alacağımı. Tr ye gelsem onlara nasıl ödeyeceğim aldıklarımı. Dönmesem bi süre daha almam gerekecek. Onlar destekliyor aslında beni. Dön falan demiyorlar ama ben biraz zorlanıyorum. Bilemiyorum hangisi
- 7 Haziran 2019
- 2.459
- 3.454
- 83
- 15 Temmuz 2019
- 4.226
- 6.707
- 158
- 19 Eylül 2018
- 14.182
- 38.016
- 598
hahah ama iyi durumda değilim işte sorun orda. Açım açsaçmalama bu da soru mu aşırı mantıklı ya hemen dönün 1 gün bile kaybetmeyin sizin bizden daha iyi olma hakkınız yok çabuk dönün. Kurtulmak isteyen birinin önünü açın hakkını yemeyin
- 12 Ocak 2010
- 16.670
- 1
- 25.044
- 798
Burada daha çok iş imkanı var gibi ama ben çalışamıyorum sorun orada
bu sorunun cevabını merak ediyroum ,
hergün paket çorba içerim genede buraya gelmem
Neden iş imkanı olduğu halde çalışamadığımı mı?bu sorunun cevabını merak ediyroum ,
hergün paket çorba içerim genede buraya gelmem
Çalışma iznim yok çünkü, çalıştırmıyorlar
- 19 Eylül 2018
- 14.182
- 38.016
- 598
Haklısınız ben destekliyorum sizi herkes dönme demiş ben dön diyorumhahah ama iyi durumda değilim işte sorun orda. Açım aç
- 15 Temmuz 2019
- 4.226
- 6.707
- 158
Çalışma izni nasıl oluyor? Benim kardeşim erasmusla gitmişti bir yerde çalışmaya başladı şimdi vizesini uzattırdı 5 ay kadar daha. Önce kabul eden bir yer mi bulmak gerekitor?Neden iş imkanı olduğu halde çalışamadığımı mı?
Çalışma iznim yok çünkü, çalıştırmıyorlar
Öğrenci olarak oturum ve stajerlik yapma iznim var. Kardeşiniz muhtemelen kaçak çalışabileceği biryer bulabilmiştir. Çünkü öğrenci olarak geldiğinde, ya belli bir süre burada yaşamış olman gerek normal haklarla çalışabilmen için (3 yıl) ya da seni kaçak çalıştıracak bir yer bulabilmen gerek. Ya da son ve en zor opsiyon, işi bulduğun firma sana çalışma vizesi çıkması için sponsor olmalı. Başka yolu yok. bunların üçüde zorÇalışma izni nasıl oluyor? Benim kardeşim erasmusla gitmişti bir yerde çalışmaya başladı şimdi vizesini uzattırdı 5 ay kadar daha. Önce kabul eden bir yer mi bulmak gerekitor?
- 20 Ağustos 2014
- 3.278
- 8.911
- 358
Elinize bir fırsat geçmiş dönmeyin hanımefendi. Daha demin marketten geldim iki ay önce 7.5 tl ye aldığım peynir şimdi 12.5 tl olmuş, geçen ay aldığım yağ, bu ay gittiğimde 6 tl artış göstermiş.3 ekmek, 3 salatalık, 3 domates, 1 kg yağ ve küçük bir reçele 77 tl para ödedim az önce. Kusura bakmayın hala hayretler içinde olduğum için kalem kalem yazdım buraya. Dişinizi sıkın dönmeyin, açlık var burada ve daha da en kötüsünü görmedik.