Su sorulari asagi bakmadan cevaplayin. Bakalim sizin tipiniz hangisiymis.
TEST İştahınız nasıldır?
a. Kuvvetli bir iştahım var
b. Zayıf bir iştahım var
c. Dengesiz bir iştahım var
En çok ne tür yiyecekleri canınız çeker?
a. Tuzlu yiyecekler
b. Tatlı yiyecekler
c. Hem tatlı hem tuzlu yiyecekler
Sizi en iyi tanımlayan kelimeler hangileri?
a. Konuşkan ve girişken
b. Azimli, organize ve stresli
c. Kaygılı, tedirgin ve yorgun
En sık hangilerini yaşarsınız?
a. Yorgunluk ve huzursuzluk
b. Kiloyla mücadele
c. Ağrı ve sancılar
-------------------------
---------------------------
-------------------------
-------------------------
Girişken ama yorgun savaşçı
A TİPİ METABOLİZMA En çok işaretlediğiniz seçenek A ise, A tipi metabolizmaya sahipsiniz!
Durun birkaç küçük tahminde bulunayım: Daha çok patates cipsi gibi tuzlu besinlere düşkünsünüz değil mi? Kuvvetli bir iştahınız var ama kendinizi sık sık yorgun hissediyorsunuz. Konuşkan, girişken bir yapıya sahipsiniz ama sık sık anksiyete yaşıyorsunuz. Bildim mi? İşte bu durum, aslında vücudunuzun tuzlu veya yağlı yiyeceklere tepkisinden kaynaklanıyor.
Gelelim nasıl beslenmeniz gerektiğine... Vücudunuz, protein ve yağları, karbonhidratları yaktığınızdan daha etkili bir şekilde yakıyor. Zaten canınızın sürekli tuzlu ve yağlı çekmesi vücudunuzun bu protein ihtiyacından kaynaklanıyor.
Onun için dana eti, tavuk ve hindinin bacak bölgelerindeki koyu renkli etleri ve ton balığı, somon gibi daha koyu renkli yağsız proteinleri seçin. Yağlı süt ürünlerini tercih edin. Hayır, yanlış okumadınız! A tipi metabolizmaya sahip kişiler tam yağlı peynir, krema, yüzde 2 yağlı süt ve yumurta tüketmeli. Bu gıdalar sizin için, şeker deposu düşük yağlı veya yağsız süt ürünlerinden çok daha iyi. Bol bol meyve-sebze tüketin. Karbonhidrattan oluşan cips ve bisküvi gibi işlenmiş hazır gıdalardan sakının. Bu gıdalar şeker yüklü ve anksiyetenizi işte onlar körüklüyor. B eyaz patates veya beyaz ekmek yerine yulaf ve tam tahıllı makarna gibi tam tahıllı ürünleri tercih edin.
İDEAL TABAĞINIZ: * Yüzde 50 protein
* Yüzde 30 yağlı yiyecekler
* Yüzde 20 karbonhidrat
Hem programlı hem stresli
B TİPİ METABOOLİZMA En çok işaretlediğiniz seçenek B ise, B tipi metabolizmaya sahipsiniz! Yoksa size ‘T’ tipi mi demeliydik? Tatlı denilince aklınız çıkıyor değil mi? Canım utanacak sıkılacak bir şey yok. Gün gibi ortada işte: Dondurmaya, kurabiyeye, pastaya zaafınız var sizin. Allah bilir kafeine de bağımlısınız. Tamam, azimli, programlı birisiniz ama bu kadar duygusal ve stresli olduktan sonra ne fayda? Üstelik kilo problemiyle de başa çıkamıyorsunuz.
Bakın bütün bunlar sizin kabahatiniz değil. Vücudunuz aslında sağlıklı karbonhidratları istiyorken siz tatlı krizlerine giriyorsunuz. Nedeni basit: Vücudunuzun yediklerinizi çabucak sindirip karbonhidrat depolaması. Bol ve çeşitli meyve-sebze ve tam tahıllardan oluşan düşük yağlı ve düşük proteinli bir beslenme programı uygulasanız, şikayetlerinizin çoğunun azaldığını göreceksiniz. Arpa, esmer pirinç, tam tahıllı ekmek gibi tam tahıllar tüketmelisiniz. Beyaz etli kümes hayvanları, morina, pisi balığı gibi beyaz etli balıklar ve nohut, mercimek tam size göre. Peynir, yoğurt ve süt gibi düşük yağ içeren süt ürünlerini tercih edin. Kafein bağımlılığınızı azaltmak için kahve veya siyah çay yerine yeşil çay tüketmeye çalışın.
İDEAL TABAĞINIZ * Yüzde 70 karbonhidrat
* Yüzde 20 protein
* Yüzde 10 düşük yağlı yiyecekler
Keskin sirke küpüne zarar!
C TİPİ METABOLİZMA A tipi mi yoksa B tipi mi olduğunuza karar veremiyorsanız ve hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklere düşkünlüğünüz aynıysa metabolizma türünüz büyük olasılıkla ‘C’... Sevgili C; kabul etmek lazım ki hayatınız diğerlerinden daha zor. Yoksa bir insan nasıl aynı anda hem yorgun hem de asabi olabilir ki? Zaman zaman çektiğiniz ağrı ve sancılar da cabası. Neyse ki istikrarsız ve dengesiz iştahınıza rağmen kilo sorunu yaşamıyorsunuz.
Canınız hem tatlı hem tuzlu yiyecekleri istiyor çünkü vücudunuz protein, yağ ve karbonhidratları eşit oranda kullanıyor.
Öğününde en çok yağ tüketme hakkına sahip grup sizsiniz. Düşük yağlı peynir, yoğurt, zeytinyağı gibi düşük ve tam yağlı besinleri doğru şekilde kullanarak diyetinizi ayarlayın.
Beyaz ve koyu renkli etli kümes hayvanları, dana eti, somon, morina balığı, Meksika fasulyesi, soya gibi koyu ve açık renkli proteinleri bir arada kullanın. Az daha unutuyordum: Muz sizin için hayat kurtarıcı. Tabağınızda yüzde100 tam tahıllı ekmek ve gevreklere, tatlı patatese, muz ve benzeri tam tahıllı, sağlıklı karbonhidratlara yer vermelisiniz.
İDEAL TABAĞINIZ * Yüzde 33 protein
* Yüzde 33 düşük yağlı yiyecekler
* Yüzde 33 karbonhidrat
Hem iyi hissettiriyor hem de inceltiyorlar
SÜPER YİYECEKLER Kilo vermenin, kulağa gerçek olamayacak kadar mükemmel gelen bir yolu da marketinizden geçiyor. Bu ‘süper yiyecekler’ metabolizmanızı canlandırabilir, belinizi inceltebilir ve hem daha genç görünmenizi hem de bugüne kadar hiç hissetmediğiniz kadar iyi hissetmenizi sağlayabilir
* Fasulye: Vücudunuzun yağ yakma mekanizmasını fasulye çeşitleriyle ateşleyin. Fasulye çeşitleri sizi hem tok tutar hem de aldığınız kalorilerin yarısı emilmez. Gaz ve şişkinlikle ilgili endişeleriniz varsa, dert etmeyin. Fasulye çeşitlerini ne kadar çok tüketirseniz vücudunuz da onları sindirmek için gereken iyi bakterilerden bir o kadar çok üretir.
* Çam fıstığı: Her gün yalnızca yarım çay bardağı kadar çam fıstığı tüketmek açlığınızı bastırmanıza yardımcı olur. Çam fıstığında, mide dolduğunda beyni uyaran pinolenik asit var. Yapılan bir araştırma, pinolenik asit tüketen kadınların yeme oranlarında yüzde 36 azalma olduğunu kaydetti. Bu küçük fıstıklar diğer fıstık türlerine oranla en fazla proteine sahip olanıdır. Yani bir taşla iki kuş diye buna denir!
* Rezene çayı: Sabahki açlık spazmlarını uyumadan önce rezene çayı içerek bastırabilirsiniz. Rezene, arındırıcı ve temizleyici aromasıyla tat alma cisimciklerini yenilemeye ve açlık krizlerini azaltmaya yardımcı.
* Elma: Akşam yemeği öncesi harika bir atıştırmalık!. Elmada bulunan pektin isimli çözülebilir lif, yemekten sonra kana karışan şeker ve kalori miktarını azaltıyor.
* Avokado: Karın bölgenizi forma mı sokmak istiyorsunuz? Alışveriş sepetinize avokado koyun. Tam bir yağ yakıcı.
* Ahududu ketonu: Ahududu ketonu, kırmızı renkli ahududuların temel koku bileşeni. Hücredeki yağların daha etkin bir şekilde parçalanmasını sağlayarak daha hızlı yağ yakolmasını sağlar. Günlük tavsiye edilen doz 100 mg. Aynı faydayı doğal yoldan meyveyi yiyerek almak için, yaklaşık 40 gram ahududu tüketmeniz gerek.
* Acı biber: Bu biberlere acılığını veren bileşen olan kapsaicin, aynı zamanda iştahınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca vücut ısısını yükselterek metabolizmanızı hızlandırıyor. Bir daha omlet veya hamburger yediğinizde biraz acı biber sosu ilave ederek sonucu kendiniz görün.
* Sirke: Sirke, karbonhidratların emilimini yavaşlatıp ve kan şekerinizdeki ani dalgalanmaları önlüyor. Makarna veya patatese, sirke içeren güneşte kurutulmuş domates sos ilave ederek lezzet katın.
* Tarçın: Bu lezzetli baharat, besinlerin mideden geçiş süresini yavaşlatıyor. Yulaf ezmesi veya kahveye serpebilirsiniz.
* Yeşil çay: Tok hissetmek için öğünlerinizin arasında yeşil çay tüketin. Tok tutan hormonların artmasına yardımcı oluyor.
* Kabak çekirdeği: Pepita, kabak çekirdeğinin İspanyolcadaki adı. Vücuttaki yağ depolanmasını azalttığı kanıtlandı.
* Kırmızı mercimek: Protein zengini ve lif deposu bu baklagil daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı oluyor. 200 gramı günlük lif ihtiyacınızın 4’te 3’ünü karşılar. Tek başına veya etin yanında tüketebilirsiniz.
* Karpuz: Son zamanlarda yapılan bir araştırma, su oranı yüksek besinler tüketen kadınların düşük yağ diyeti uygulayan kadınlara oranla ilk altı ayda yüzde 33 daha fazla kilo verdiklerini gösterdi.
‘The Dr. Oz Show’ haftaiçi her gün Digitürk Home TV’de saat 13:30 ve 19:00’da yayınlanıyor.
KAYNAK:
http://www.hurriyet.com.tr/metabolizma-tipiniz-hangisi-21891230