COLOR="#0000FF"][/COLOR]
Zımpara yapmadan direkt sürdüm Bildiğiniz amerikan kapı gibi oldu boyayınca ,vernikliydi benim kapılar da gayet güzel oldu katlar arasında mutlaka bekleyin kurusun öyle sürün matrix boya ile boyadım endişelenmeyin çok süper oluyor boyayın gitsin sevgiler
* * * * * *
Sevgili Hülya. Emeğine sağlık, boyayan ve buraya bunları yazan ellerine sağlık ve diğer arkadaşlarında emeklerine sağlık ellerine sağlık. Eviyle uğraşmaktan, tamir dekorla ilgili yeni fikirlerler üretip uygulamaktan mutluluk duyan bir bayanım. Bu nedenle bende yaptığım tadilatları seninle ve okumak isteyen arkadaşlarla paylaşmak istedim.
Arkadaşın biri iş yerine yakın fakat eski bir eve taşındığını yazmış buraya. Bende eşimle iş yerlerimize yakın olan önü arkası bahçeli şirin fakat eski bir eve taşındım. 1978 yapımı bir ev. 35 yaşında. Dolayısıyla tadilatı bitmiyor. Güzel yanı ise camlar doğuya ve batıya bakıyor. Güneş tüm gün içerde ferah ve çok merkezi yerde, önünde pazarı kuruluyor. Birde Bursa nın en geniş sokağı, hem ön taraftan hem arka taraftan. Eski ev niye aldın, sat yenisini al dediler hep bana. Ancak yaptığım tadilatlardan sonra herkes şok oldu. O eski ev, köşk gibi oldu. Çok masraf yaptık ama olsun.
Bekarken radyoda şöyle birşey dinlemiştim : " Bir bayan dilerse evini cennet bahçelerinden biri haline getirebilir, içinde yaşayanlarla çok mutlu olabilir yeterki istesin " denmişti. Bu beni çok etkiledi. Gün gelip kendi evim olunca ki kirada olsam yapmazdım, kendi evime masraf edip uğraşmak en doğrusu, radyoda söylenildiği gibi evim sanki cennet bahçelerinden biri oldu. Annemin bahçeye ektiği çiçeklerle daha da güzelleşti evim.
İşten çıkıp evime gittiğim zaman, çiçekli bahçeden geçerken sanki bir masal dünyasının içine giriyorum, çocuklarım prensim ve prensesim beni karşılıyor, mutfakta yemek hazırlarken bir yandan da evimizin kralını bekliyoruz, geliyor, çocuklar kapıya koşuyor, herkese ayrı sarılıyor, mutlu aile tablosu.. Yemekten sonra eşim soruyor bugün planların nedir ? Biliyor ki yine ben bir tadilat yada dekor değişikliği çıkarıcam başına, alıştı artık .
Örneğin evin alaturka wc si çok eski idi, ikinci bir wc yani klozet yoktu. wc nin önünde çamaşır makinesi konulan bir boşluk vardı. WC nin yönü kıbleye doğru diye de beni rahatsız etmişti. Komple o alanı da katıp, yeni bir wc yaptım, o boş alana banyoyu taşıdım, küvet sığmaz dediler en büyük küveti de sığdırdım, klozet de koydum. Alaturka wc ye de el yıkamak için lavabo koydum, sığmaz dedi tesisatçı, yok olacak dedim , en küçüğünden lavoba montaj ettirdim. Tesisatçılar birazda kendilerine göre kolaya kaçıyor tabi hepsi değil. Bu nedenle kendi isteğinizde ısrar edin. Fayansları açık renk seçtim. Banyo ile wc arasındaki boşluğa 3 kat raf yaptırdım, deterjanları oraya koydum. Eski banyoyu da ardiye gibi bişey yaptım. Çocukların 2 giysi dolabını, bilgisayar masasını, bilgisayarı, elektrikli süpürgeyi, ütü masasını oraya koydum. Geçenlerde de duvarlarına askılar taktım, çantalarımı , kemerlerimi oraya asıyorum. Mutfağa gelince eski dolaplar parlak kahverengi üstü ince siyah çizgili idi. Söktürdüm. Yerine beyaz mutfak dolapları yaptırdım, çamaşır makinesini mutfağa monte ettirdim. Mutfak duvarının bir kısmını yıktırdım, sürgü kapı taktırdım. Böylece hol çok geniş gözüktü. Oturma odasına plazma tv aldık. Altına ikea dan lantliv denen beyaz çiçeklikten aldım. TV nin üstüne beyaz raf yaptırdım. Beyaz renge hastayım. Bu rafa ananemden hatıra bir kaç antika koydum.
Daireye giriş kapısının dışına dar yer kaplamayan ama duvar boyunca olan ayakkabılık yaptırdım. Gündelik ayakkabılarımız dışarda olsun. Ve yine dış kapının üstüne de ayakkabılık yaptırdım. Ve tavana ayna monte ettim. 2 spot lamba taktım, köşeye. Neden çünkü, apartmanın otomatiği kapıma uzak, akşam kapıdan misafirim yada biz çıkarken karanlıkta çıkıyorduk, içeri elektrik hattı çekip, anahtar takıp, içerden lambayı yakıyoruz, kapıyı açınca ışıl ışıl oluyor, kapının önü ve merdivenler. Tavandaki aynayı ışığı yansıtsın diye monte ettirdim. Ayrıca bodrumda fare vardı. Karşılaşmak istemem. Işık açılınca yukarı çıktıysa kaçar gider : ) Bahçeden rutubet gelmesin diye hem ön cephe hem arka cepheye yere beton attırdım önde 1 metre kadar arkada 50 cm kadar ve ayrıca ön ile arka cepheye mantolama sistemi yaptırdım. Aldığımızda evin odaları koyu pembeye boyalıydı hepsini açık beje çevirdim, böylece daha aydınlık ve ŞIK göründü.
Yani insan isterse eski bir evi bile çok güzelleştirebiliyor. Tabi içinde yaşayanlarla sağlıklı mutlu olmak kaydıyla. Tek bir tadilatım kaldı Hülyacım. Oda evin giriş kapısı boyanacak, beyazmış, zamanla 35 yıldır sararmış, krem duruyor. Zımparalamak gerekiyor diyorlar. Marangozlar yapıyormuş. Kapıyı söküp götürmeleri gerekiyormuş. Bu soğukta çıkaramam.Ayrıca zımpara ile uğraşmak istemiyorum. Direk boyamak istiyorum. Kapı çelik değil. Marangoz kilit takarken çok uğraştı, gürgen kapı çok sağlam dedi, çelikten sağlam dedi. Yani Amerikan yada çelik kapı değil. Üstü plastik yada yağlı boya da olabilir vernikli bir boya, beyazken zamanla kreme dönmüş rengi. Ben kar beyazı olsun istiyorum. Zımpara olayı beni düşündürüyor. Acaba senin gibi direk boyasam olur mu ? Bunu da yaptıktan sonra tadilatım bitiyor. Sadece eskiyen mobilyalarımı yaza değiştirip, tek renk kemik rengi, sade desensiz ve " L J " şeklinde mobilya istiyorum. Karışık renkler göz yoruyor. Halıları da tek renk yapmak istiyorum. Kimi bayan örgüden hoşlanır , kimi yemek tariflerine meraklıdır. Bizde böyleyiz dekorasyonla uğraşmaktan mutlu oluyoruz.
Uzun oldu. Görüşmek üzere kardeşim. Paylaştığın bilgiler için teşekkürler.