- 15 Haziran 2008
- 8.732
- 36.533
-
- Konu Sahibi minikfilozof
Dusunemedigi için zamanında birikim yapamamış ama maasallah mal sahibi ölünce işletmeyi devralmayi duşunmus...Madem başka tecrübesi yok başka bir kahveye işci olarak devam etseydi? İşletme devralmak , hiçbir birikimi yokken kredi borcuna girme cesareti göstermek tam da senin kardeşinle liseden mezun olup asgari ücretle borç odeyebileceginiz döneme denk gelmiş....ne tesadüf değil mi?Kardeşim sınava girdi olmadı ben gazi üniversitesi öğrencisiyim çalışma ve liseden sağlıkçı mezuniyetimin yanmaması için bitirmedim son sınıfım. Evet haklısınız zamanında mal mülk edinmek daha kolayken yapmaması bir hata. Yaklaşık 10 senedir kahve işletiyor öncesinde kahvede çalışandı zaten çok az kazanıyordu o dönem birazda düşünemediği için ev vs. Bir şey almadı. Sonra yanında çalıştığı patronu ölünce kahveyi devraldı işletmesini ama adamın karısı babası yüksek kira istediler yaptırılması gereken şeyleri yaptırmadılar borçlandıkça borçlandı. Başka hiçbir iş deneyimi de yok iş bulamadı ne yazık ki. Anneminde hiçbir ii tecrübesi yok ufak tefek baktı ama yine bulamadı bir iş
Baban kınayı neyle yapacak?Benim totalwde 63 bin civarı borcum var nişanlımın da o civarlar araba 60 civarı 30 bin civarı bilezik var para takı çok beklentimiz yok bir miktar gelse 100bin tl olacak diyelim. Düğün için borcumuz olmayacak salon eşya vs. Ailesi yapacak bende çeyizleitn çoğunu aldım kınayı babam yapacak yani düğünle birlikte yapılacak biz karşılayacağız. Maalesef kirada oturacağız
Ben liseden 2017 de mezun oldum üniversitedeydim pandemide zaten. Kahvelerin hepsi kapalıydı pandemide birçok başka sektörden tanıdığım da işsiz kaldı. Anlamsız gelebilir borç olayları ama öyle bir konuşuyorsunuz ki aynen planladılar bunları borca sokalım diye tesadüf oldu. Sevgi anlamında da babamın yanımda oluşu anlamında da eksiklik hissetmedim ben. Devralma olayı da daha iyi olacak düşüncesiyle oldu gelir açısından iyi oldu fakat dükkan sahibinin aşırı beklentileri vs. Yüzünden borçlandı pandemi de daha da kısır döngüye girdi olan buDusunemedigi için zamanında birikim yapamamış ama maasallah mal sahibi ölünce işletmeyi devralmayi duşunmus...Madem başka tecrübesi yok başka bir kahveye işci olarak devam etseydi? İşletme devralmak , hiçbir birikimi yokken kredi borcuna girme cesareti göstermek tam da senin kardeşinle liseden mezun olup asgari ücretle borç odeyebileceginiz döneme denk gelmiş....ne tesadüf değil mi?
Salonu erkek tarafı tuttu kınanın da olması için biz 2 3 bin civarı bir miktar vereceğiz salona. Şu an babam yaklaşık günlük 600 1000 arası kazanıyor. Fakat atıyırum ayın 5inde 5000 ödeme var ona para yetişmiyor kredi kartında çekiyoruz vs.Vallahi ben sizi anlamadım. İçinizi dökmeye mi çözüm aramaya mı geldiniz yani onu anlamadım. Hala düğün, kına gecesi diyorsunuz en kötü salon 10-15 bin, çerez vs derken nasıl karşılayacaksınız? Kredi çekecekseniz zaten borcunuz var gelen takılar kaç para olacak? Yanlış anlamayın ama üç aşağı beş yukarı benzer bir çevreniz vardır çok zengin olduklarını sanmıyorum. Boşu boşuna bir sürü düğün borcu da eklenecek üstelik, gelecek olan takının yaklaşık olarak 100-130 binlik bir borcu kapatacağını düşünüyorsunuz.
Elinize bir kağıt kalem alın nişanlınız, siz, anne babanız oturup bir bütçe çıkarın. Önerilere tek cevabınız “hayattan sıkıldım, bunaldım”. Siz bunalınca borçlar bitmiyor. Banka yapılandırma yapabilir belki buna bakın. Bir çaba göremiyorum açıkcası, sizin borcunuz bitmez. Bir de hemen çocuk yaparsınız.
Toplam 120000 borcunuz var desek araba taki 90000.dugunde pek bisi çıkmaz.yine 20000 tl borç olacak.kinayi baban nasıl yapacak?bindallı kirası ,gelinlik kirası kaç tl?10000 tutar herhalde.kina al,çerez al bilmem ne.hesaba katmadiginiz bir sürü şey çıkacak?kiralar en az 3000.Siz iyi hesap yapamamışsınızBenim totalwde 63 bin civarı borcum var nişanlımın da o civarlar araba 60 civarı 30 bin civarı bilezik var para takı çok beklentimiz yok bir miktar gelse 100bin tl olacak diyelim. Düğün için borcumuz olmayacak salon eşya vs. Ailesi yapacak bende çeyizleitn çoğunu aldım kınayı babam yapacak yani düğünle birlikte yapılacak biz karşılayacağız. Maalesef kirada oturacağız
Bunlar zaten ana babanın asgari görevleri? Dogurduklarini dövmedi sovmedi, okul malzemelerini aldı, karnını doyurdu diye kölelik yapmanız gerekmiyor...Ayrıca evde gerçek anlamda sevgi ilgi ebeveynlik gören hiçbir kız çocugu 13 yaşında taniştigi erkege kapılıp evlenmeye kalkmaz...Çok üzgünüm ama gerçekler böyle değil...gerçekten her zaman istediklerimizi yapan sevgisini gösteren bir kez kalp kırmamış bir insan borç konusunda çekingen olmak düşünmemek konusunda hataları olduğunu kabul ediyorum sadece çocukların sırtından geçiniyim diyen bir insan değil okulda en iyi malzemeler en iyi şeyler bile hep bizim olurdu bunu anlatmaya çalıştım sevgi de gördük hep.
Günlük 1000 TL kazanan adam 5000 kredi kartı borcunu nasıl yetiştiremiyor da sizden para aliyor? Bunu da bir açiklar mısıniz?Salonu erkek tarafı tuttu kınanın da olması için biz 2 3 bin civarı bir miktar vereceğiz salona. Şu an babam yaklaşık günlük 600 1000 arası kazanıyor. Fakat atıyırum ayın 5inde 5000 ödeme var ona para yetişmiyor kredi kartında çekiyoruz vs.
Hanımefendi 13 yaşında kapılıp kocaya kaçcam ben demedim ki nerden çıktı bu. 23 yaşındaydım şu an çok büyük bir yaş değil zaten ama sanki liseyi bırakıp kocaya gitcem demişim gibi davranıyorsunuz. 13 yaşında başladı güzelce masumca arkadaşça sıkıntısızca bugüne getirdik saygıyı sevgiyi koruyarak en yakın arkadaşta olarak. Sevgi ilgi mükemmel derecede gördüğümü iddia edebilirim birlikte vakit geçirmek sohbet etmek anlamak dinlemek insanlar çocuklarına sarılmıyor bile bu ülkede arkadaşlarım bile çoğu zaman aile ilişkilerime özenir film günleri yaparız birlikte oyun oynarız sanıyorum ben anlatamadım kendimiBunlar zaten ana babanın asgari görevleri? Dogurduklarini dövmedi sovmedi, okul malzemelerini aldı, karnını doyurdu diye kölelik yapmanız gerekmiyor...Ayrıca evde gerçek anlamda sevgi ilgi ebeveynlik gören hiçbir kız çocugu 13 yaşında taniştigi erkege kapılıp evlenmeye kalkmaz...Çok üzgünüm ama gerçekler böyle değil...
Sorun şu işte peş peşe bir 5 var bir 4 bir 3 bir 6 kiralar faturalar alışveriş hepsi kısa vadeli yakın tarihli olduğu için birini yatırınca diğeri kalmıyor yetişmiyor. Evin masrafları oluyor.Günlük 1000 TL kazanan adam 5000 kredi kartı borcunu nasıl yetiştiremiyor da sizden para aliyor? Bunu da bir açiklar mısıniz?
Babaniz aylık 25 30bin kazanıyor kardeşiniz ve siz de çalışıyorsunuz ama bu borçlar nasıl bitmiyor ben anlayamadım. Maaşı aldığınız gün bu şunun borcu şu bunun borcu diye kenara atmadan harcıyor musunuz öyle?Salonu erkek tarafı tuttu kınanın da olması için biz 2 3 bin civarı bir miktar vereceğiz salona. Şu an babam yaklaşık günlük 600 1000 arası kazanıyor. Fakat atıyırum ayın 5inde 5000 ödeme var ona para yetişmiyor kredi kartında çekiyoruz vs.
Bunu bugün yapacağım tek tek yazıp hesaplama işiniharcamalarınızı ailece not edip ödemelerinizi gözden geçirmeniz lazım. günlük 1000 tl civarı kazanan iş yeri 5 günde 5 bini öder, bilemedin 6 gün de... ama öder yani... tüm çekilen kredileri, kullanılan kredi kartlarını nedn ne için çekildiğini vs. ödeme gününü herşeyi dökümleyin... borç döngüsünden bi an önce çıkın...
ayrıca minicik yaşta sevgili olup 23 yaşında evlenmeyi düşünüyorsunuz ama borççç batağındasınız. en güzel cicim aylarınız para hesaplamayla geçecek... çok yazık.
eşimle borçsuz ve kira masrafı olmadan evlendik, iki maaş olmasına rağmen 2 - 3 ay geçinmeyi bilememiştik. arkadaşından borç almıştı :))) kredi kartı kullanmıyorduk ozaman...
Güzel kardesim demek ki baban günde 1000 TL kazandığını " zannediyor" çunku işi bilmiyor...işletmenin kazancı bütün zorunlu giderler çikarildiktan sonra hesaplanır...işletmeye ait borçlar, kira, malzeme,vergi , işçi, amortisman....vs hepsi kazançtan düşülür...kalana "kazanç" denir.... Bu adam bunları yapmadan günde bin lira kazandığını iddia ediyorsa ve siz de buna güvenip hesap kitap yapıyorsanız yakın zamanda çok daha derin bir borç batağına duşeceksiniz demektir.Sorun şu işte peş peşe bir 5 var bir 4 bir 3 bir 6 kiralar faturalar alışveriş hepsi kısa vadeli yakın tarihli olduğu için birini yatırınca diğeri kalmıyor yetişmiyor. Evin masrafları oluyor.
Benim babamda esnaf kazancı değişiyor pandemide kapanmadı fakat babanız günlük 1000 kazansa haftada 7 bin eder en az kahvehane haftanın her günü açıktır çünkü.Salonu erkek tarafı tuttu kınanın da olması için biz 2 3 bin civarı bir miktar vereceğiz salona. Şu an babam yaklaşık günlük 600 1000 arası kazanıyor. Fakat atıyırum ayın 5inde 5000 ödeme var ona para yetişmiyor kredi kartında çekiyoruz vs.
Masrafları çıkarınca kalan değil günlük kazandığı para bu çay şeker fatura kira giderleri de var tabii mükemmel ekonomi bilmiyor babam zaten öyle olsa daha istikrarlı düşünürdü gençkende çok üstüne düşmemiş 30 yaşında evlenmiş o da aile çevre itelemesiyle. başka bir sektörde düzenli sigortalı çalışmamış bu anlamda bir çok eksiği var zatenBenim babamda esnaf kazancı değişiyor pandemide kapanmadı fakat babanız günlük 1000 kazansa haftada 7 bin eder en az kahvehane haftanın her günü açıktır çünkü.
1000 TL kendine net kalanmi sanki net değil gibi .Bütün masraflarını çıkardıktan sonra hesaplama yapması gerek .
Evlenmeyin.Cidden 1 yilda bosanma asamasina gelirsiniz bu borclarla.Cicim aylari bitince senin babanin kredisini odedim ben derse ne yapacaksiniz?Hep bi huzursuzluk,hep bi acik kapama hali.Ay hepsini gectim 23 yasinda ne evliligi yaKredi kartından kullandım dışarda vs. Ödeyemedim çektim ödeyemedim çektim durumu oldu ne yazık ki anlamsızca oldu ama bende yönetmeyi bilemedim elime para kalmayınca kredi kartından kullandım anlamsızca bu hale geldi