Ben daha 8 yaşındaydım, dolar biriktirirdim :) küçükken de çok pintiydim, günlük 3-5-7-10 TL alırdık o zamanın parasıyla, aileme 'gunluk böyle para verene kadar haftalık versenize, ona göre paramı harcayayim' falan derdim hatta
annemle babamin sigaraya verdiği aylık+yillik parasini hesaplar birakirlarsa kaç ay içinde bilgisayar alabileceklerini falan söylerdim (sonra bilgisayar aldılar,sustum)
Büyüdüm, hiç değişmedim
Hala çok fena kirli cikiyimdir. Yani sadece parttime günlük çalıştığım zaman bile şehir dışında tatil yapmaya yetecek param olurdu.
Bence biraz içten gelen bir şey
Mesela benim ailem asla benim gibi değil. Yeni işe başlayınca sırf kenarda köşede bri seyleri olsun diye anneme bilezik almıştım mesela ,tutmuş satmislar
oysa bugün 3 katı olmuştu yani :)
O yüzden bence birikim insanın içinde olacak, belki de burcunda.
Benim mesela burç yengeç,yükselen oğlak. Her ikisi de kötü günü düşünen, güvenceye-paraya önem veren burçlar. Ama mesela annem ikizler-aslan
'harca kız,senden kıymetli mi' kombinasyonu
Sizin burç neydi???
Benim bir önerim şu, bunu geçen yıllarda uygulamıştım,epey de param birikmisti . Denizbanktan altın gümüş hesabı açtım .maaşı alır almaz hemen birkaç gram altıni hesabıma atardım. Zaten para bitiyor, zaten olanı harciyorsun. En azından kenarda birikimin olur.
Bir de her gün, öğle yemeği saatinde 3 gram gümüş alırdım. 3 gram o zaman 20 liraydı, bugün 30 lira.
Asla nereye gittiğinin peşine düşmeyecegin bir para..farzet ki markete gittin parasi:) böyle böyle cidden epey gümüşüm birikmisti. Gümüş de durduğu yerde arttığı için o gün 2bin liram kenara attiysam mesela bugün o param 3 bin oldu.
Al sana birikim:)
Ha, bir de her ay maaşımdan mutlaka bir kısmını dolar yapardım ki seyehat ederken paranın,kurun derdine düşmeyeyim, elimin altında bozduracak dolarım olsun diye.
Haa, çok mu zenginim?
Tabii ki değilim. Ama benim gibi dargelirli bir insan icin yine az çok bir birkimim var.
Bir de tasarrufla ilgili okuması keyifli çok kaynak var. İnsan okudukça gaza geliyor... Mesela
parahanim'i ben seviyorum . Sivri dilli ama çok tatlis. Eski konuları özellikle, zevk veriyor okuması. Tavsiye ederim