Hosgeldin canimMerhaba hanımlar, bir süredir birikim ve tasarruf konularını sessizden takip ediyorum biraz motive olmak ve feyz almak için. 5 yıllık memurum ama bu zamana kadar kalıcı ve ciddi birikim yapmadımBiraz şartlardan biraz düşüncesizlikten dolayı diyelim. Bu zamana kadar maaşım harcamalarımla başabaş gitti hep. En son çevremdekilerin "araban yok mu?" ya da "sen bu zamana kadar iyi birikim yapmışsındır" sözleriyle aklım başıma geldi. İlk olarak kredi kartımdaki borcu erittim Ama kenara para ayırma işine başlayalı sadece 1 ay oldu.
Buradan görüp bir bozuk para kumbarası yaptım, sadece bozukluk değil o gün cüzdanımdaki en küçük para birimini de atıyorum. 14 Nisandan beri topladığım 230 tl.
Geçen ay ek dersie hiç dokunmadım ve maaşımdan da ekleyerek 1000 tl ve 100 dolar kardeşime verdim altın ya da döviz alacak ( birikimlerimi değerlendirme ve benden koruma işini erkek kardeşime devrettim)
Sorun şu ki gelirim ortalama 3000 tl ama ben ciddi anlamda gereksiz harcama yapıyorum,
sabit giderim 600 tl ev
870 kredi kartı (haziranda bitiyor)
120 tl civarı faturalar
600 tl civarı yol parası ( doktora için her hafta başka şehre gidiyorum,yaz döneminde bu gider olmayacak. ekimden ocak ayının sonuna kadar gidiş gelişler devam edecek sonrası kesin değil)
yani kalan 1000 tl ile gereksiz harcama yapmadan ocak ayına kadar ortalama bir arabanın yarı parasını biriktirmek istiyorum.
Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Biraz uzun yazdım kusura bakmayın.
Kiyafete verilen paraya cok aciyorum ya zamaninda o kadar kiyafet almisim ki simdi sadece uzun hirkalar aliyorumSon 2 yıldır kıyafet harcamam çok az, ilk yıl aldıklarımı eritemedim ondan sanırım:)) internetten alışverişi de bıraktım. Benim sıkıntım hesabımı bilmemek, gidiş gelişlerde ufak ufak harcayıp farkına varmıyorum, bu aralar yine öyle. Bir de dönem başlarında fazlaca kitap alışverişim oluyor bu da kredi kartı borcu olarak dönüyor bana. Tabi ben öğrencilere de fazlaca harcıyorum, ihtiyacı olanlara mecbur biz harcıyoruz. Okul tatil olunca daha az harcıyorum.
Adı ne uygulamaninHosgeldin canim
Ben calismadigim icin sadece esimin maasindan arttirmaya calisiyorum bebek icin.
Gelir giderlerini hesapla ve ay basi belli bir miktar ayir geri kalanini borclarini ode . Kumbaraya atacagin bozuklarlada gram veya ceyrek al bnim yontem bu
Bunun icin google play uygulamalari var guzel oluyor dene
Ben gelir gider pro uygulamasini kullaniyorumAdı ne uygulamanin
Ne guzel birikim yapmaya baslamissin gerisi gelirUygulamaları bu gün indirdim ama tam olarak çözemedim henüz, yazma işi daha pratik geliyor bana. Kredi kartı haziranda son inşallah, bittiğinde o parayı kenara ayırmaya devam edicem, bir de haziran ve temmuz ayı ek derslerine dokunmadan birikime eklemeyi planlıyorum. Yaz tatilinde telefon ve interneti de dondurursam 70 tl de oradan kalacak 3 ay. Birikimimi altın olarak yapmayı planlıyorum, kardeşim kuyumcu olduğu için bu konuda zarar etmeden yatırım yapabilirim diye düşünüyorum.
Vee bu gün biraz sürpriz harcamalar çıktı 70 tl harcadım
cüzdanımda kalan 40 lirayı kumbaraya attım ceza olarak,
okuldan eve yürüyerek geldim, o 1,5 tl de yine kumbaraya
Karti zorda kaldigin icin almissin zaten keyfi harcama yapmamissin dikkatli kullanirsan bisey olmaz .Kızlar merhaba Ben hayatımda radikal bir karar alıp kartları kapatmıştım hatta konum vardı. Çocuk oldu ben izindeydim işte maaş alamadığım için çok sıkıştık birde istanbula annemlerin yanına falan gittik maalesef o kartı tekrar istedim ve kullanmaya başladık tabi şuan daha dikkatliyim hiç aşırı harcamam yok ama yinede kart olunca harcanıyor işte. 4 tane çeyrek altın borcum var bide abimin bebeği oluyor altın takmak gerek ne yapayım diye düşünürken herkesin alışveriş yaptığı bir site var isim vermek yasak ama g...g... die yazayım ordan fiyatlara baktım 6 tane eski tarihli çeyrek altın işte hesapladım kuyumcu fiyatına geliyor baktım artık karta 3 taksitte yapıyormuş dedim face sen bu altınları böyle aldın aldın yoksa aman para arttırayım alayım sıkışmayayım dedikçe ekstra birşey çıkıyor ve ben yine biriktiremiyorum. Dün sipariş verdim inşallah borcumuda öyle kapatacağım daha eşimede söylemedim zaten tek kartın borcunu söylüyorum o yatırıyor çünkü kartı hep kendisi kullanıyor borcu kendisi yapıyor. Bende borcu ödeyince söyleyeceğim sevinsin garibanbuda birikim sayılır mı sayılırsa borçler düşüldükten sonra 1 çeyreğim olmuş olacak 2 ay sonra tekrar 6lı yada 10 lu alacağım ki birikim olsun
Evet gerçente çok zorda kaldığım için aldım kartı geri ama kartsız yaşamayada alışmıştım bakıyorum param varsa alıyorumKarti zorda kaldigin icin almissin zaten keyfi harcama yapmamissin dikkatli kullanirsan bisey olmaz .
Altin almissin yatirim tabiki :) sonucta gereksiz biseye para vermemissin