• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bakıcı, Kreş, Oyun Ablası Bir Kreş Mevzusu ve Montessorri

Çocuğunuzun bakıcı veya kreş deneyimleri, önerirler, tavsiyeler, karşılaşılan problemler, oyun ablaları ve oyun grupları
İşte en büyük kaygım bu.
Utanarak söylüyorum ,Şeytan diyor ki git okulun kapısında bekle çıkan velilerle sohbet et :-) Sor sorabildiğini.
Burada 300 küsür kreş var,Üstün Dökmen küçük şeyler'e bakayım dedim,soruşturdum sadece isim hakkı varmış. Araştırdıkca kafam karıştıda karıştı.
Dilerim v3 umarım doğru karar alabilirim
Küçük şeyler anaokulunu gezdim bahçesini beğenmedim aktif kullanıldığı hiç sanmıyorum.bahsettiğiniz kreşi
İşte en büyük kaygım bu.
Utanarak söylüyorum ,Şeytan diyor ki git okulun kapısında bekle çıkan velilerle sohbet et :-) Sor sorabildiğini.
Burada 300 küsür kreş var,Üstün Dökmen küçük şeyler'e bakayım dedim,soruşturdum sadece isim hakkı varmış. Araştırdıkca kafam karıştıda karıştı.
Dilerim v3 umarım doğru karar alabilirim

Yine de araştırın onlar öyle der mutlaka ama ne kadar gerçek.Hatalı eğitim çocuğunuza zarar verir.Biraz daha fazla para almak için montessori adını kullanan bir çok kreş varmış. Mesela Kadıköy Koşuyolunda bir gündüz bakımevi montessori felsefesi ile eğitim yaptığını iddia ederek veli kitapçıkları bastırıp velilerin en deneyimsiz fakat en hevesli kesimini kapsayan okul öncesi eğitim pazarına "balıklama" dalmış.

Bana bu kresin adını yazar mısınız? Koşuyolunda kres arastırıyorum onun için. Teşekkurler

Bütçe konusu bu sene verdiğim kreşe oranla yüksek,ödenemeyecek bir meblağ değil,benim tek kaygım hareketli heyecanlı bir yapıda kızım,aktif olmayı sever,sıkılır mı konusunda tıkandım açıkçası.
Teşekkür ederim

Bende Tim Seldin'in kitabını okuduğumda öyle düşünmüştüm ama okuldaki aşırı sessizlik durumu bunu hissettirdi bana.
Teşekkür ederim

Çok teşekkür ederim

Çok teşekkür ederim.
Benimde tıkandığım nokta hareketli aktif bir kızim var,o denli sakin olabilir mi? O kadar içine çekermi etkinlikler konusu.
Montesorri eğitimi serbestlik sağlar, günlük yaşamla ilgili herşeyi yapabilecek düzeye gelir temizlik, mutfakta yardım :) bunlar küçücük bi çocuk ne kadar tatlı şeyler düşünsenize :) kızınız hareketli bi yapıya sahipse mutlaka montessori eğitimi tam kızınıza göre öğretmenden çok çocuklar aktif katılım sağlıyor bu sistemde.

Mezun olduktan sonra atanamadım bari özelde çalışayım dedim.Adı bilinen meşhur pek çok anaokuluna başvurdum ve geri dönüş oldu.
Görüşmeye gittim her şey şahane lüks güzel bakımlı okullar tamam dedim birine içime sindi onlar da beni beğendi çalışmaya başladım.
5.gün arkama bakmadan kaçıyordum meslek lisesi mezunu öğretmenler çocukların yanında argo konuşmalar çocuğa zorla yemek yedirmeler tuvalette bağırmalar vs.
Ve bunu da öyle ustalıkla yapıyorlar ki ikiyüzlülüklerine inanamazsınız.
Sonra meşhur başka bi kreşe başladım orası daha sakindi ama geneli hep göz boyama hep bi ikiyüzlülük bi samimiyetsizlik hissettim.
Sonra kendime söz verdim bu meslekten nefret etmemek için kreşlerde çalışmayacağım.
Gider asgari ücretle mağazada çalışırım daha iyi.

Çocuğum yok ve olsa kesinlikle bağımsız devlet anaokuluna veya belediyenin kreşlerine verirdim.Çünkü para mevzusu ve ikiyüzlülük yok oralarda en aZından.
Bir de montessorriyi adam akıllı uygulayan bi okul görmedim henüz materyallari alıp koymuşlar sadece.

Teşekkürler, tek kaygım hani çok fazla eğitim durumu var gibi geldi,eğlence ve oyun kısmı sanki yetersiz gibi,yoksa muazzam,sofra kurmayı bile öğretiriz diyorlar :-)
Iste sizin bu disiplin egitim olarak gordukleriniz dogal akista, cocugun ilgisini cekerek oyun gbi yapildigi icin guzel zaten. Montessoride zaten ole kati kurallar, sunu soyle ogrenecek diye dayatmalar yoktur, cocuga rehberlik dip kendi becerisiyle ogrenmesine olanak saglamak vardir.
Cok severim montessoriyi, evde de, oglumun odasinin dizayninda bile uygulamaya calisiyorum elimden geldigince uygulamaya calisiyorum.

Montesorri eğitimi serbestlik sağlar, günlük yaşamla ilgili herşeyi yapabilecek düzeye gelir temizlik, mutfakta yardım :) bunlar küçücük bi çocuk ne kadar tatlı şeyler düşünsenize :) kızınız hareketli bi yapıya sahipse mutlaka montessori eğitimi tam kızınıza göre öğretmenden çok çocuklar aktif katılım sağlıyor bu sistemde.
Tam anlattığınız şekilde bahsediyor okul yetkilisi fakat benim merak ettiğim uygulanabilirliği ,dilerim uygulayabiliyorlardır.
Mezun olduktan sonra atanamadım bari özelde çalışayım dedim.Adı bilinen meşhur pek çok anaokuluna başvurdum ve geri dönüş oldu.
Görüşmeye gittim her şey şahane lüks güzel bakımlı okullar tamam dedim birine içime sindi onlar da beni beğendi çalışmaya başladım.
5.gün arkama bakmadan kaçıyordum meslek lisesi mezunu öğretmenler çocukların yanında argo konuşmalar çocuğa zorla yemek yedirmeler tuvalette bağırmalar vs.
Ve bunu da öyle ustalıkla yapıyorlar ki ikiyüzlülüklerine inanamazsınız.
Sonra meşhur başka bi kreşe başladım orası daha sakindi ama geneli hep göz boyama hep bi ikiyüzlülük bi samimiyetsizlik hissettim.
Sonra kendime söz verdim bu meslekten nefret etmemek için kreşlerde çalışmayacağım.
Gider asgari ücretle mağazada çalışırım daha iyi.

Çocuğum yok ve olsa kesinlikle bağımsız devlet anaokuluna veya belediyenin kreşlerine verirdim.Çünkü para mevzusu ve ikiyüzlülük yok oralarda en aZından.
Bir de montessorriyi adam akıllı uygulayan bi okul görmedim henüz materyallari alıp koymuşlar sadece.
Devlet anaokulu ve Belediye kreşleri ile ilgili sizinle aynı fikirde değilim. Bir kaç ay önce burada bir konu vardı çocuklara sadece şehriye çorbası veriliyordu. Ekstra para isteniyordu,öğretmenler cüzi bir bütçeyle yemek ayarlıyordu vs
1 öğretmen oluyor 1 sınıfta buda bence yeterli değil.
Ama diğer söylediklerinizde yaşanmışlıklarınız ve doğrudur eminim. Vicdansız,ahlaki değerlerden yoksun insan çok maalesef

Iste sizin bu disiplin egitim olarak gordukleriniz dogal akista, cocugun ilgisini cekerek oyun gbi yapildigi icin guzel zaten. Montessoride zaten ole kati kurallar, sunu soyle ogrenecek diye dayatmalar yoktur, cocuga rehberlik dip kendi becerisiyle ogrenmesine olanak saglamak vardir.
Cok severim montessoriyi, evde de, oglumun odasinin dizayninda bile uygulamaya calisiyorum elimden geldigince uygulamaya calisiyorum.
Teşekkürler, çok sakin sessiz bir ortam görünce afalladım açıkçası yoksa uygulanabiliyorsa gayet güzel. Birey olmayı öğreniyorlar.
Bakalim,hakkımızda hayırlısı artık.

Merhaba ,hepinize mutlu sabahlar,
3.5 yaşını bitiren kızımın kreşinden çok memnunken,ciddi problemler yaşamaya başladık zira maşallah dediğim 40 gün yaşamadı,ve ben Eylül ayı için kreş aramaya başladım.
İnternetten yorum okudum, araştırdım ve birkaç okula gittim,ilki tam bir hayal kırıklığı idi ki yorumlara bakınca muazzam dedim ama gelin görün ki pratikte öyle değildi kesinlikle.
Sınıflarda 20den fazla öğrenci,başlarında sadece 1 öğretmen,kakafoniden kendi sesini duyamayan ve doğal olarak onca çocuğa yetemeyen 1 öğretmen. Sınıflar küçücük zaten,çocukların bir kısmı yerde oturuyordu çünkü masaya sığmalarının imkanı yok,üstüste bir durum yani anlayacaģınız. Yetkiliye sordum nasıl yetişiyor 1 öğretmen diye,hizmetli yardım ediyor dediler ki oda 1 kişi,hem yemek hazırlayıp,hem tuvaletlerin temizliği ile ilgilenip hemde sınıflara yetişecek şaka gibi. Tek avantaji fiyatı uygundu (5 tam gün 700 lira)ama kesinlikle düşünmem zira gidip gördüğüme pişmanım,oradaki çocuklardan çok etkilendim,üzüldüm.
Neyse en son bir okula kafam yattı gibi.
Milli Eğitim'e bağlı bir özel okul. Montessorri ağırlıklı,ilkokul döneminde kendi kolejleri var, oda düşünülebilir geldi ama kafam karışık. Okul müdüresi ile görüşmemi baya uzun tuttum özellikle ki içeride durumlar ne sesler nasıl,aksi giden birşey varmı diye kulak kabarttım. O kadar sakin ,dingindi ki anlatamam,sanki içeride hiç çocuk yok ama sanmayın ki sesini yükselten bir öğretmen vardı oda yok.
Yemekler açik büfe servis ediyorlar,her sınıfta bir mutfak olacakmış (bu yaz tadilat yapıp ekleyecekler) orada etkinlik yapacaklar.3 tane İngilizce öğretmeni var,biri ispanyol,yoga dersleri var sabahtan. Büyük bir okul,yine villada,güzel bir bahçeleri var,orada domates salatalık yetişireceklermiş çocuklarla birlikte. Her sınıfta maksimum 15 çocuk ve 2 öğretmen var.
Kullandıkları setler kaliteli (zekare vb) tabi kırtasiye masrafıda diğer okullardan fazla haliyle.
Kötü pek birşey sayamıyorum,içime sindi gibi ama montessorri doğru bir yaklaşım olur mu? Sıkılabilir mi yer yer onu düşünüyorum. Sanki çok fazla eğitim ve disiplin kafasında biryermiş gibi geldi.
Şimdi sizlere sorun montessorri hakkında olumlu/olumsuz düşünceleriniz nelerdir? Eğlenceli olurmu 4 yaş bir çocuk için? Evde bazen montessorri ile ilgili okuduğum kitaptan etkinlik yapıyoruz kızımla uzun zamandır ama yinede bilemedim.
Doğumgünü kutlamıyorlar bu arada,pastalı şenlikli ki buda bir artı benim için,zira hergün doğumgünü kutlaniyor bu aralar,kızımda istiyor her gün daha doğumgünü gelmediği halde. Burada sadece basit bir kutlama yapıyorlar,sade bir şekilde. Çocuğun ilk tulumu vb birşeyler isteyip"x ilk doğduğunda bunu giyiyordu,büyüdü şu yaşta şimdi vs diye gerçekçi ve açıklayıci bir anlatımla sade bir kutlama yapıyorlar.
Uzun oldu farkındayım ama ne yapmalıyım, biraz daha araştırsam mı? Yoksa erken kayıt yaptırsam mı?
Bütçemi az biraz zorlayacak ,diğerlerine göre pahalı bir okul ama eğitim önemli.
Fikirlerinizi merak ediyorum.
Teşekkürler.

sadece bunu okudum

oğlumun okulunu anlatıyorsunuz gibi geldi

montesorri uygulayan okulların çoğu bu formatta

ama montesorri tam uygulanamıyor hiçbir yerde

zira MEB müfredatı zorunluluğu da var

okulun her yeri oyun alanı mesela koridor vs dahil

genelde hayat yerde geçiyor bizim okul yerden ısıtmalı

halısını alan seriyor ve üstünde oynuyor bitti oyun topluyor kaldırıyor vs vs

oğlumun 3. yılı bitiyor ve biraz fazlası ile üzgün okulundan ayrılacağı için

bizimki eski öğrenci indirimi ile bu sene 1000 Tl idi seneye ne olur bilemem

1000 de kırtasiye verdik

ama hiç fazla gelmedi bana zira her çocuğa en kaliteli malzemeyi aldılar; komşum var okul öncesi öğretmeni şu marka almışlar dedim kadının gözleri açıldı onlar çokkkk pahalı diyebildi sadece

önümüzdeki sene komşumun kızı başka okula gidecek 3 tam gün 600 Tl

maalesef okul fiyatları pahalı

bu arada 4 yaşa tabii uyar, okulda sıkılınmaz ki

en iyisinde de en kötüsünde de müthiş bir ortam arkadaşlık vs var

oğlum 3 yaşında 37 aylık idi başladığında ve ikinci günden beri tuvalete de yalnız gitti ayakkabısını da yalnız giydi vs vs

Teşekkürler, tek kaygım hani çok fazla eğitim durumu var gibi geldi,eğlence ve oyun kısmı sanki yetersiz gibi,yoksa muazzam,sofra kurmayı bile öğretiriz diyorlar :-)

o öyle değil

anlatırken onu öğretiyoruz bunu öğretiyoruz vs diyorlar da

onu öğretmiyorlar esasen

yaşatıyorlar

oğlumun arkadaşının annesi diyor masa süpürülürken sandalyeyi şöyle kaldıracakmışız diye

temizlik yapan teyzeden öğrenmiş 2,5 yaşındaki çocuk

montesorri de kaseden kaşıklama da var sürahiden küçük bir kaba su doldurma da

sandalye taşıma da mont giyme de

ama bunları ders gibi değil arada etkinlik gibi yapıyor

ne önemi var gibi geliyor ama o sandalyeyi o şekilde hem zorlanmadan hem de sessizce taşıyor

bardak kırılınca atlayıp elini kesmiyor kürek süpürge alıp güzelce topluyor

dökülenin silinme tekniği var

bence en önemli bahçe ama

bahçede serbest alan varsa her türlü eğlenirler

mesela bizim okulda kışın bile dışarı çıkma zorunluluğu var

bir örnek iyi mi kötü mü karar veirn

oğlum okula başladığından beri dışarı çıkınca kışın montunun başlığını kapatır şimdi bile hava esse kapşon varsa geçirir kafaya

havaya bakar güneşli ise kısa kollu giyeyim geçen yağmurlu idi bu havada şort giyilmez dedi

sorumluluklar onun oldu

oğlumun arkadaşının annesi de aynı okulda öğretmendi ve kadıj öğretmene değil kendi kızına dışarı çıkarken kulaklığını takmayı unutma dedi

öğretmenle arası iyi kanka modundalar, o zaten söylese yapar ama sorumluluk çocukta

işte okulun amacı bu her birey kendi sorumluluğunu almalı

sadece bunu okudum

oğlumun okulunu anlatıyorsunuz gibi geldi

montesorri uygulayan okulların çoğu bu formatta

ama montesorri tam uygulanamıyor hiçbir yerde

zira MEB müfredatı zorunluluğu da var

okulun her yeri oyun alanı mesela koridor vs dahil

genelde hayat yerde geçiyor bizim okul yerden ısıtmalı

halısını alan seriyor ve üstünde oynuyor bitti oyun topluyor kaldırıyor vs vs

oğlumun 3. yılı bitiyor ve biraz fazlası ile üzgün okulundan ayrılacağı için

bizimki eski öğrenci indirimi ile bu sene 1000 Tl idi seneye ne olur bilemem

1000 de kırtasiye verdik

ama hiç fazla gelmedi bana zira her çocuğa en kaliteli malzemeyi aldılar; komşum var okul öncesi öğretmeni şu marka almışlar dedim kadının gözleri açıldı onlar çokkkk pahalı diyebildi sadece

önümüzdeki sene komşumun kızı başka okula gidecek 3 tam gün 600 Tl

maalesef okul fiyatları pahalı

bu arada 4 yaşa tabii uyar, okulda sıkılınmaz ki

en iyisinde de en kötüsünde de müthiş bir ortam arkadaşlık vs var

oğlum 3 yaşında 37 aylık idi başladığında ve ikinci günden beri tuvalete de yalnız gitti ayakkabısını da yalnız giydi vs vs
Olabilir :-)Belkide aynı okuldur. Özelden yazarım aynıysa referans almış olurum sizi kendime,gayet memnunsunuz ne güzel.
Meb'e bağlı bizim okulda,meb'in programıyla birlikte devam edecek o konudada sizinle mutabıkız.
Evet malzemeler kaliteli. Hatta her çocuğun ayrı malzemesi olur bizde,ortaya konulup ortak kullanılmaz dediler kalem,boya vs. Materyaller guzeldi,zekare setleri,tangramlar gördüm en basidinden ve bunlar pahalı şeyler,evde var bizim güzel ödeme yapmistım.
Kendi dolapları var sınıflarında,üzerine seçtikleri karakterin resmini yapıştıriyorlar,hepsi kendi dolabını tanıyor.
İnşallah bizde memnun kalırız

Diğer arkadaşlardan farklı olarak öğretmenlerin montessori eğitimini nasıl ve nereden aldıklarını araştırmanızı tavsiye ederim.Gerçekten bilgililer mi yoksa klasik bir türk eğitim sistem çakallığımı? Bir furya gibi başladı özellikle İstanbul'da montessori.
bence de montessori okulu açmak için sertifika filan gerekiyor mu acaba yoksa adına montessori diyince oluyor mu bilmek lazım.burası türkiye. heryerde bu okullardan. ama emin değilim burda çalışanların özellikle öğretmenlerin bu eğitimi almış olduklarından. bir de türk kültürü çok farklı.çocuk tuhaf hissedebiliyor. biz kurala uymayan çocuğumuzu hemen tolere ediyoruz ama orada öğretmek için daha katı davranılıyor bu da sizi üzebilir. çünkü o tarz okullarda amaç çocuğun tamamen kendi kendine yetebilmesi. işini kendi başına yapabilmesi. örneğin klasik bi türk ailesinde çocuğun 3.5 yaşında yemeğini annesinin yedirdiği çoktur ama okulda çocuğunuzun kendi kendine yemek yemesi için sizin kadar sevecen olmayacaklar yemesi gerektiğini söyleyecekler. vs vs.

o öyle değil

anlatırken onu öğretiyoruz bunu öğretiyoruz vs diyorlar da

onu öğretmiyorlar esasen

yaşatıyorlar

oğlumun arkadaşının annesi diyor masa süpürülürken sandalyeyi şöyle kaldıracakmışız diye

temizlik yapan teyzeden öğrenmiş 2,5 yaşındaki çocuk

montesorri de kaseden kaşıklama da var sürahiden küçük bir kaba su doldurma da

sandalye taşıma da mont giyme de

ama bunları ders gibi değil arada etkinlik gibi yapıyor

ne önemi var gibi geliyor ama o sandalyeyi o şekilde hem zorlanmadan hem de sessizce taşıyor

bardak kırılınca atlayıp elini kesmiyor kürek süpürge alıp güzelce topluyor

dökülenin silinme tekniği var

bence en önemli bahçe ama

bahçede serbest alan varsa her türlü eğlenirler

mesela bizim okulda kışın bile dışarı çıkma zorunluluğu var

bir örnek iyi mi kötü mü karar veirn

oğlum okula başladığından beri dışarı çıkınca kışın montunun başlığını kapatır şimdi bile hava esse kapşon varsa geçirir kafaya

havaya bakar güneşli ise kısa kollu giyeyim geçen yağmurlu idi bu havada şort giyilmez dedi

sorumluluklar onun oldu

oğlumun arkadaşının annesi de aynı okulda öğretmendi ve kadıj öğretmene değil kendi kızına dışarı çıkarken kulaklığını takmayı unutma dedi

öğretmenle arası iyi kanka modundalar, o zaten söylese yapar ama sorumluluk çocukta

işte okulun amacı bu her birey kendi sorumluluğunu almalı
Ne güzel anlattınız. Bunları eğlenceli bir şekilde öğretebiliyorlarsa muhteşem.
Bahçe müsait hatta yazın,tavuk,tavşan falan oluyormuş bahçede,domates salatalık yetiştirip dalindan koparıp yiyeceklermiş.

Ne güzel anlattınız. Bunları eğlenceli bir şekilde öğretebiliyorlarsa muhteşem.
Bahçe müsait hatta yazın,tavuk,tavşan falan oluyormuş bahçede,domates salatalık yetiştirip dalindan koparıp yiyeceklermiş.

özelden atsanıza adını

bizim de tavşanlarımız var

bir ara kedi ve köpeğimiz de vardı

bir gün velinin biri görevliye yaklaştı içeri kedi girdi dedi sessizce

kadın şöyle doğrulup baktı

o bizimmm dedi

Back