Binamızı mühürlediler, dışarıda kaldık

Sevindim . Aslında 99 depreminden hiç ders çıkarılmamış. Aradan 20 yıl geçti ve 20 yılda yeni binalar dikmek yerine deprem geçiren tüm binaların yıkılması gerekirdi. O zaman güçlendirme yapılan binalar şimdi oturulmaz hale geldi. Şimdi bu kar mı yani keşke bu kadar zamanda yapılsaydı. Birçok okul boşaltılıyor öğrenciler yakın okullara dağıtılıyor İstanbul şartlarında yakın denilebilecek okullar bile uzak. O okulların öğretmenleri ne olacak o belli değil. Gerçekten çok insan mağdur oldu

Ve düşünün bu mağduriyet 5.8 lik depremde oldu. Hala İstanbul depreme hazır diye zirvalayan bir güruh var. İstanbul'un neresi depreme hazır çok merak ediyorum, sadece zenginlerin yaşam alanları olan villalar, müstakil evler filan galiba.

Doğal seçilim uygulamaya çalışıyorlar resmen üzerimizde, ben artık buna inanıyorum. Fakirler, gidecek yeri olmayanlar, hayatları boyunca köpek gibi çalışıp zar zor bir daire alıp, depreme dayanıklı mı diye sormaya cesaret edemeyenler ölecek. Ve kimse birşey yapmıyor, şaka gibi.

Şuraya baksanıza, binalarımız depreme dayanıksız, 20 30 yıllık binalar. Şikayet edemiyoruz gelin bakın diye çünkü buradan başka gidecek yerlerimiz yok. Bu cahillikten filan değil. Ben biliyorum gayet başımıza gelecekleri. Ama yapamıyorum çünkü başka gidecek yerimiz yok. Yok yani.

Bekliyoruz işte sonumuzu, hayır olsun.

Deprem sonrasi iyice mahvolan binamızı mühürlediler bugün. Çıkmak zorunda kaldık. Bizim için süreç nasıl işleyecek? Başına gelen var mı? Ne olacak şimdi? Kira yardımı vs nasıl oluyor, şartları filan?misafir haneye aliyorlar maddi durumunuz varsa toki den oncelikli ev alabiliyorsunuz
Gecmis olsun
Depremde caninizi kurtaramadan o binada da kalabilirdiniz,degil esyalariniz.
Takdir ettim uygulayan kurumu. Umarım kisiyi zora sokmayacak bir prosedurleri vardir. Bol sans
ilk sizi misafir hanede ağırlıyorlar maddi durumunuz varsa tokiden öncelikli ev alabiliyorsunuz

saft saft gidisat hakkinda bilgi alabildin mi? Annemler suan memleketteler ama az once ogrendim ki sitedeki yan blok tan biri sikayet etmis gelip evi muhurlemisler. Annemlerin binadan sikayet gitmedigi icin incelememisler tabiki ama site oldugu icin durum aynidir.

Muhurlenen bloktaki muhuru kirip girmis insanlar oturuyormus nasil manyaklik. Sikayet edeni de bulamamislar onu ariyolarmis fellik fellik. Annemlerin blogu da ben sikayet edicem bu gidisle.

Gidisat hakkinda bilgi verirsen sevinirim

Sadece telefonla gelip bakiyorlar mi? Herhangi bir basvuru gerekmiyor mu?
Ben de oturdugum binanin incelenmesini istiyorum, kiracıyim, bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

yan bloga gelıpte sıze bakmamaları ne sacmalık ya , valla ya. Yanı hepsı sıte degıl mı hepsı aynı zamanda yapılmadı mı?
Hepsıne curuk verılecek ne dıye bakmıyorlar

Şuan depreme özel bir hasar varmı bilmiyorum ama bina dediğim gibi zaten çöp durumda. Aslında biz zaten bir daha girmeyecektik o binaya. Ama keşke aramasaydım karışmasaydım herşey bize kaldı. İş yerleri sahipleri zararlarını bize yüklüyo. Komşular bize yükleniyo. Berbat bir durumdayız. Sakın siz de yapmayın böyle birşey. İsimsiz şikayet edin desem eninde sonunda öğrenilir yine zor durumda kalabilirsiniz
Boşverin, “apartman başınıza yıkılsa daha mı iyiydi?” diyin. Sağlamsa bir şey olmaz zaten ama ya çürükse. Onların canı kıymetli olmayabilir siz kendiniz için doğru olanı yapmışsınız.

Bızım evde 35 senelık. Bugun benimde gozum dondu suanda 81 ilden muhendıslero toplamıslar 1 ay boyunca isteyenin evine bakacaklarmıs. Evde gorunurde bısey yok okey. Kuzenimi aradım cunku ben bakılsın ıstıyorum. Dedi ki 99 oncesı butun evlere curuk veriyorlar suanda kendisi ınsaat muhendısı ve baya tanınan bırı. Yapma dedi 3 hafta sonra gelıcek gırıs katta ki kırıs ve kolonlar onemlı bısey varsa guclendırme yaparız dedi. Yoksa guclendırme ye gerek yok dedı. Denız kumundan yapılmış dedi. O zamanın yonetmelıgıne uyuyor ev ama suanda bu yonetmelıge uymuyor dedı. Binayı 4 ay ıcınde yıkarlar dedi hasarsız curuk cıkarsa hasarlı curuk cıkarsa anında bosaltırsınız dedi. O binayı tekrar yapmaya butcemız yok dedı. Kafam cok karısık. Daha 5 6 gun once ekonomi topıgıne yazdım Baska Bı sehırde evimiz var onu satıp ıst dubleks yeni bir ev almak istiyorum burayıda kiraya vermek istiyorum diye. Gozum o kadar donmus durumda ki kiraya cıkasım var. Denız kumu meselesi canımı sıktı yarın bu konuyu netlestırıcem. Bilgilerimi aktarayım dedım
Peki bu yikilan binlara yardim sağlanmiyor mu? Yani kentsel dönüşüm kapsamında yapilsa vermiyorlar mi yardim yapılırken

yan bloga gelıpte sıze bakmamaları ne sacmalık ya , valla ya. Yanı hepsı sıte degıl mı hepsı aynı zamanda yapılmadı mı?
Hepsıne curuk verılecek ne dıye bakmıyorlar
Annemlerin ust komsusu belediyeyi aramis annelmlerin bloga da koymuslar muhuru yeni ogrendim annemlerin bilr haberi yok henuz.

Fakat isin garibi komsular kopurmus vaziyette sikayet edene sovuyorlar.

Kirmislar muhuru girmisler oturuyorlarmis

Annemlerin ust komsusu belediyeyi aramis annelmlerin bloga da koymuslar muhuru yeni ogrendim annemlerin bilr haberi yok henuz.

Fakat isin garibi komsular kopurmus vaziyette sikayet edene sovuyorlar.

Kirmislar muhuru girmisler oturuyorlarmis

Muhur kirmanin cezasi buyuk hapis cezasi alabilirler
Evet insanlar icin zor bir durum evet herkesin durumu kotu olabilir ama bu ciddiyet sart bu kdr net olmasalar kimse tasinmaz
Esya tasirken bile deprem olabilir muhur kirip oturmak nedir ya

Yorumları okuyorum da yazık günah ya artık insanlar başlarına yikilcak binadan kurtulcaklari için değil de yeni binaya ödeyecekleri krediden dolayı seslerini çıkaramaz olmuşlar çıkaran da ben insanları nasıl bir yüke soktum diye vicdan azabı çeker olmuş. Yazık ya. Avcılar'dayım kızlar ben de 99 depreminde hasar görmüş, güçlendirme yapılmış 30 40 senelik on katlı bir binadayim. Gecen bizim apartman duvarında çatlak vardı komşulardan biri sağolsun hemen çağırmış görevlileri. Kolonlarda sıkıntı yok da bazı yerler su almis demirler paslanmis oranin baya üstünde durmuşlar. Nere başvurmamiz ne yapmamız lazım. Zaten anksiyete ve panik atak bozukluğum var ilaç kullanıyorum kendimi zar zor zaptediyorum. Neden gelisemiyoruz kilit nokta bu bence. Gelişmiş ülkelerde insanların can güvenliğini devlet koruma altına alır. Biz de de tersi. Birşey demiyorum çok şey söyleyesim var da. Ülkenin hangi sistemi doğru ki bu dogru olsun kızlar. Ve en kötüsü yerimizde sayıyoruz hiçbir gelişme yok.

Ozur dileyerek sorabilirmiyim bende evde salonda yakalandim depreme sarsinti gecince cocugumuda alip evden kactim .simdi bir daha olursa bize ogretilen yada duydugum masalarin altina saklanmak ama sanki siz farkli birsey ima ettiniz tam anlayamadim.
Masaların altında bilgisi çok eskide kaldı. Hala bu bilginin bilinmesi beni şaşırtıyor. Hayat üçgenini araştırın. İlgili yazıları okuyun. Yıllardır arama kurtarma da çalışan bir adamın yazısı vardı. Sıraların altına girenler ezilerek ölmüş ama yanında duranlar hayat üçgeni olusturabilmis.
Arabada da yakalanır saniz inin mesela. İnin yanında çıkın tutunun. Arabada yön üstünüze bişi devrilirse edilebilirsiniz. Ama yanında hayat üçgeni denilen şey oluyor. 20 yıldır kimsenin umarsamamasi ve bilgisi olmama şu ne acı. Hadi devlete kızıyorum tamam da bireysel olarak da kimse umursamiyor. Şu an evimi taşımak istiyorum diye bile deli muamelesi görüyorum. Büyük bir rehavet ve başı kuma gomme var.

Masaların altında bilgisi çok eskide kaldı. Hala bu bilginin bilinmesi beni şaşırtıyor. Hayat üçgenini araştırın. İlgili yazıları okuyun. Yıllardır arama kurtarma da çalışan bir adamın yazısı vardı. Sıraların altına girenler ezilerek ölmüş ama yanında duranlar hayat üçgeni olusturabilmis.
Arabada da yakalanır saniz inin mesela. İnin yanında çıkın tutunun. Arabada yön üstünüze bişi devrilirse edilebilirsiniz. Ama yanında hayat üçgeni denilen şey oluyor. 20 yıldır kimsenin umarsamamasi ve bilgisi olmama şu ne acı. Hadi devlete kızıyorum tamam da bireysel olarak da kimse umursamiyor. Şu an evimi taşımak istiyorum diye bile deli muamelesi görüyorum. Büyük bir rehavet ve başı kuma gomme var.

Bende bunu anlayamiyorum
10 yasindaydim asla o dehseti unutamam ve yikilan binalarin cogu eski depremde hasar gormus evlerdi
Hala benim yanindan gecmeye korktugum binalarda oylece oturuyorlar.
Karsi komsum hali atmis sabaha kadar oturdular ama binaya sirtlarini dayayarak:KK70:
Yasanabilecekler sadece enkaz altinda kalip hayatini kaybetmek degilki
Bina tamamen yikilmazsa o hengamede aylarca duzen kurulamaz
Ben istanbulda bir evi kurumlara bildirdim
Kolonlardaki demirler birbirinden kopmus patlamis yillardir oyle oturuyorlar. 30 yil degil neredeyse 50 yillik bina. Deprem olmasada tasinin yani artik 50 senede dile gelir o ev

Bugün zabıtaya dilekçe verdik eşyayı alabilmek için. Gidişat için bilgi soran arkadaşlar olmuş, teldeyim anca yazabildim.

1 ay içinde yıkılacakmış. 50 yıllık bina, gitti her türlü. Şimdi numune aldıracağız. Rapor sonrası yıkım kesinleşince kira yardımı için başvurmayı düşünüyoruz.

Bir de galiba kararname imzalanmış. Şikayet olsun olmasın İstanbul'daki tüm binalar incelenecekmiş. Ne kadar doğru bilmiyorum ama öyle duydum. Bizi şimdi atmasalar en geç 3 aya zaten bu başımıza gelecekmiş.

Şikayet ettim diye herkes bana düşman oldu diyen arkadaşlara : Biz şikayet etmedik bizim üstümüze kaldı :)

Bugün zabıtaya dilekçe verdik eşyayı alabilmek için. Gidişat için bilgi soran arkadaşlar olmuş, teldeyim anca yazabildim.

1 ay içinde yıkılacakmış. 50 yıllık bina, gitti her türlü. Şimdi numune aldıracağız. Rapor sonrası yıkım kesinleşince kira yardımı için başvurmayı düşünüyoruz.

Bir de galiba kararname imzalanmış. Şikayet olsun olmasın İstanbul'daki tüm binalar incelenecekmiş. Ne kadar doğru bilmiyorum ama öyle duydum. Bizi şimdi atmasalar en geç 3 aya zaten bu başımıza gelecekmiş.

Şikayet ettim diye herkes bana düşman oldu diyen arkadaşlara : Biz şikayet etmedik bizim üstümüze kaldı :)

Yaaa gerçekten mi? Doğru mu acaba hepsinin kontrol edileceği, inşallah doğrudur.
Bizim binayı da birisi şikayet etmiş, benim başıma kalabilir her an, en çok korkan benim çünkü :KK70:
Yarın gelip bakacaklar galiba, bakalım ne olacak.

Ay inşallah doğrudur tüm binaların kontrol edileceği bilgisi. Evini hayatından daha çok sevenlere devletin kararı tam yerinde olmuş.
Sizin içinde hayırlısı olsun 50 yıl zaten yarım asır hangi bina dayanır ki.

İnşallah öyle bir dueum vardır.kontrol ederler.ben izmitteyim.keske burada da etseler.ıkı katlı ev bulursam tasınıcam ben de.hayaller de işte bakıyorum.

binalarin hepsinin incelenecegi bilgisi cok utopik geldi olsa ne guzel olur. ama daha once babam inceletmek istediginde bile belediye biz incelemiyoruz bunu yapan sirketler var demisti o sirketlerde cok yuklu meblalar istiyorlardi. simdi belediye bunu kendi yapacak oosa bile ya cok uzun vadeye yayacaktir ya da zorunlu tutacaktir yaptirmak icin... insallh bir an once butun tehlikeli evleri yikarlar da millet olarwk en az kayipla atlatiriz bu deprem olayini

binalarin hepsinin incelenecegi bilgisi cok utopik geldi olsa ne guzel olur. ama daha once babam inceletmek istediginde bile belediye biz incelemiyoruz bunu yapan sirketler var demisti o sirketlerde cok yuklu meblalar istiyorlardi. simdi belediye bunu kendi yapacak oosa bile ya cok uzun vadeye yayacaktir ya da zorunlu tutacaktir yaptirmak icin... insallh bir an once butun tehlikeli evleri yikarlar da millet olarwk en az kayipla atlatiriz bu deprem olayini

Ben de inanmazdım ama sırf bizim binaya kaç kez zabıtalar mühendisler geldi. 970 kisiyi tahliye etmisler diye duyduk. Devlet bu sefer isi ciddiye aliyor. Ben de basta kizdim ama sonucta canimiz icin tedbir aldilar Allah razi olsun.

Belediye inceler de yikarsa bildigm kadariyla kredi ve kira yardimi alamiyoruz. Kentsel donusumden yararlanmak icin kendimiz numune aldiracagiz. Bir yapi teknik firmasiyla gorustuk. 4-5 bin civari oluyormus zaten. Onu da daire sahipleri arasinda bolusuyorsunuz. Bir de bir bilgi daha, bulundugunuz ilceye bagli olmak zorunda basvuracaginiz firma. Basvuru da kolay. Daire sahiplerinden sadece birinin tapusu ve kimliğiyle halloluyor. Biz simdi bugun yapacağız inşallah

Binaların hepsını ınceleyemezler. Normalde cok pahalı bır ıslemmıs bu analız meselesı daha once yazılmıstı malum.
Bırde o kadar bınayı yıkacaklar, kım nasıl yapacka o bınaları gerıye ?
Saft kredı yardımı alsanız daha ıyı degıl mıydı? Daırenın uzerıne para odemenız gerekecektır dıye dusunuyorum ama bazen evın konumuna baglı uzerıne para verenlerde oluyormus dıye duydum

X