Biliyorum karışmamam gerek ama dayanamıyorum :(

Yeğenim in bebeği oldu çok mutlu oldum birde erken doğdu çok zayıf ve minnacık meleğim.
Ayrı şehirlerdeyiz bebek mevlüdüne gittim geçenlerde. Bebek 400 gr vermiş 2 haftada. Küçük bir kaba saçma sapan doktorlar var bunlarda her lafına inanıyor. Birde Yeğenim eczacı insan hiçmi bişey bilmez ablam iki çocuk büyütmüş.

Bigün beni aradılar neymiş çocuk 4 gün büyük tuvalet yapmamış aile hekimi de kabız olmuştur lağman yapın demiş yapmışlar daha iki haftalık erken doğan bebeğe. Ya dedim 4 gün tuvalet yapmayan çocuğa kabızmı denir. Ben gittim oraya hala diyorlar 3 gün oldu yine lağman mı yapsak. Yok artık dedim daha neler. Neyse yapmadılar bu arada ısrarımla sürekli emzirdi annesi ve çocuk akşamına tuvaletini yaptı kabız mabız değildi.

Birde Yeğenim in tüm işini evde ablam yapıyor hatta çocuğa bile ablam bakıyor çocuğu uyandırıyor yeğenimi uyandırıyor çocuğu emzirin ce alıyor yerine koyuyor falan. Yani Yeğenim in tek işi çocuk emzirmek.

Neyse bigün yanında kv si kalmış gece tam 5 saat Yeğenim uyumuş .çocuk her uyandığında kv si gelinine kıyamamış ve çocuğu sallayarak uyutmuş ve çocuk açlıktan sarılık olmuş. Ben burada hatayı kv dede bulmuyorum çünkü annesi yeğenimi uyandırmak için çocuğu emzirsin diye baya çaba sarfediyor.

Çocuk sarılık olunca doktor bunlara iki saat demiş bunlarda çocuğu iki saatte bir emziriyor sonra çocuk kilo verince komşuları ebeymiş sütü eliyle dokunarak test etmiş ve sütün sulu çocuğa yaramıyor demiş. Bunlarda mamaya başlamış. Ama annenin göğüsü süt dolu.

Bende dedim bak canım senin için zor olabilir ama bu yeni doğan bebek ve erken doğdu gak diyince guk diyince emzirmek gerek. Siz doktoru yanlış anlamışsınız 2 saatten uzun sürerse kan şekeri düşer demiştir bunu her doktor der. Kilo vermesi de senin az emzirmenle alakalı öyle ele süt sıkıp neyi anlamış ebe.

Ama yok çocuk kucağımda kazağımı emiyor resmen ya şimdi emzirdi ya diyorlar. Anlatıyorum ama yok.
Gece yeğenimin alarmı çalıyor 2 saatte bir ilk gece ben kalktım bebeği uyandırdım eli ayağı ile oynadım çocuk tam bir saat emdi lıkır lıkır ses geliyor. Yeğenim diyor ne çok emdi. Gece alarm çalıyor Yeğenim alarmı kapatıyor ses etmedim bakalım kalkacakmı diye ama yok yarım saat geçti oldu 2 buçuk saat.

Şimdi arada konuşuyoruz telefonla sanki benle dalga geçiyorlar gibi geliyor. Işte sende bebek hemşiresi olmuşsun emzirme mühendisi bilmem ne.
Emziren hangi anne gelse aynı şeyi söylüyor ama en çok bana can diyemi ne aklım hep bebekte ama sanırım söyledik çe kötü olucam.

Bugün aklıma bişey geldi ablama söyledim messenger dan baktım kapattı messenger ı. Yarın biliyorum arıycak aaa görmedim falan diyecek.

Ay biliyorum biçoğunuz belki sanane diyecek ama içim gidiyor. Prematüre bebek 2 saatte bir mi emzirilir hemde 10 ar dk falan en fazla

Napıyım ben ya valla çocuğa üzülüyorum.

lütfen karışın kızarlarsa kızsınlar kırılırlarsa kırılsınlar böyle cahillik olmaz ben hemşireyim şu anda tüylerim ürperdi cidden ya... içiniz rahat müdahale edin lütfen yazık bebeğe

Konu sahibi arkadaşım bebeğin iyiliği için karışıyorsunuz sonuçta siz. Bir de sarılık olduğu için 2 saatte bir emzir demiş ya doktor muhtemelen onu yanlış anlamışlardır çünkü, benim kızımda sarılıktı ilk iki ay her hafta sarılığına baktırmıştık, sınırdaydı ve neredeyse sarılık yüzünden hastaneye yatırmak zorunda kalacaktık ki çok şükür gerek kalmamıştı. Doktorun bana dediği bebeklerde görülen sarılık anne sütüyle atılır sık sık emzirmen gerekiyor demişti ve ben sık sık emziriyordum. Doktor emzirme aralıklarınız 2 saati geçmesin demek istemiştir.

Kendisi yapmıcak ki ona ve bebeğe bakan kişi yapıcak hanım efendi uyucak...
İyide zaten sağana kadar emzirmek daha kolay.Tamam ama bakan kişilerde 2 yaşına kadar bakmaz sanırım.2 yaşına kadar emzirilmesi gerekmiyor mu bu bebeğin?
Not:Kızım doğumdan sonra 28 gün yattı ve her saat başı sağdım götürdüm.Emzirmenin pratikliği gibisi yok.

İyide zaten sağana kadar emzirmek daha kolay.Tamam ama bakan kişilerde 2 yaşına kadar bakmaz sanırım.2 yaşına kadar emzirilmesi gerekmiyor mu bu bebeğin?
Not:Kızım doğumdan sonra 28 gün yattı ve her saat başı sağdım götürdüm.Emzirmenin pratikliği gibisi yok.
Gece uykusundan bahsediyorum fark ettiyseniz. Benim ikizlerim var. Biri küvözde kaldı bende süt sağıp götürdüm. Diğerini de ev de emzirdim. Evet emzirmek pratik ama bu kadın emzirmek istemiyor ki....

Kızlar yeni gelişme çok mutluyum. Aradım yeğenimi durumu baya abartılı dramatize ederek. Dün gece 5 e kadar bunu araştırdım birsürü prematüre annesi ile konuştum çocuğa saat koyan hiçbir anne yok en fazla yarım saat ara ile emzirmek gerek miş dedim. Dikkatle dinleyip dalga geçmek yerine sorular sordular cevapladım. Hatta süt için laboratuar testi olmadan yaramaz denmezmiş dedim şimdi hastane araştırıyorlar test için. Yepenime defalarca nolur yanlış anlama beni küçük yaşta teyze oldum diye sanırım kuzuyu torunum gibi hissediyor um burnumda tütüyor dedim.

Ufaklık artık uyanıp ağlayıp meme istiyormuş. Zaten giderken tembihledim bak afacan bunlar sana saat falan koymaya kalkarsa sakın dinleme cazgırlık yap hep ağla sakın uyuma dedim. Teyzesini dinledi herhalde diyorlar. Ve bir video yollamışlar resmen çocuğun gözü açılmış ya .

Allah hepinizden razı olsun dün gece çok sıkıntılı idi içim sayenizde rahatladım. Bugün sakince arayıp konuştum ve ciddiye aldılar şükür.

Gece uykusundan bahsediyorum fark ettiyseniz. Benim ikizlerim var. Biri küvözde kaldı bende süt sağıp götürdüm. Diğerini de ev de emzirdim. Evet emzirmek pratik ama bu kadın emzirmek istemiyor ki....
Ay canım düzeldi çok şükür şimdi idrak etti artık bende telefon aracılığı ile tepelerindeyim . Yani idrak edemediği olayı resmen söyledim . Bak lohusa sın diye çok dikkatli cümle kurmaya çalışıyorum. Ama senin besleme şeklinle bir çocuk ancak hayatta kalır ama büyümez dedim. İdrak etti çok şükür sorular sordu bende cevapladım. Ay çok mutluyum şu an.

Siz ne derseniz diyin başına buyruk hareket edecek malesef... Ona bebek için anne sütünün önemine dair yazılar atsanız vakit ayırıp okur mu?
Tam sinir olmalık Brn bile burdan sinir oldum

Ben uyku delisiydim resmen. Ama oglumda sarilik oldugu icin bana 3 saatte bir emecek dendi.
Saat kurup emzirirdim. Ama emzirmeyle bitmezdi tabii. Bir de gazini cikar. Hemen altini pislerdi, onu degistir falan. Sabah kadar 1 saat 1 bucuk saat seklinde 4-5 saat anca uyurdum.
Gunduz de bakacak kimsem yok zombi gibi gezdim gunlerce.
Yegeninizin bu kadar rahat olmasinin sebebi bel baglayacagi birileri olmasi.
Aman nasil olsa ilgileniyorlar diye salmis.
Sorumluluk sadece kendinde olursa bu kadar rahat davranmaz.
Geceleri yalniz birakin. Gerekirse gunduz gitsin biri dinlendirmek icin.
Benim erkek kardesimi de uyandirmak icin 1 saat ugrasmaniz lazim. Ama kendi basina kalinca 2-3 alarm kurup cok guzel de yetisiyor isine.
Demem o ki, beyin kendini duruma gore programliyor. Onun beyni de ne olursa olsun bebekle ilgilenen birileri var beni cok lazim olursa uyandirirlar modunda.

Yani her evde olağan şeyler. Kocası birazcık odun ama hep böyleydi ozaman yapmayacak tı çocuk.
Gerçi her insan duygusal olarak farklıdır ama benim o dönem anne babam boşandı. Hamilelik lohusa lık mahkeme salonlarında geçti babamı hiç affetmem bu yüzden. Eşim desen benden önce lohusa depresyonu na girmişti. Tek bir yardımcım yok hem ev hem çocuk ilgilenir dim. Birde eve gelince yaptığım yemek niye kolay yemek diye laf ederdi. Çocuğu kıskanırdı . Çocuğu doktora götürürdük doktor mantıklı açıklama yapmadan antibiyotik yazardı atardım reçeteyi çöpe sonra bana dünya laf kavga gürültü başka doktora giderdik. Adam 6 yıl okumuş tıp sen ondan iyimi bileceksin derdi. Yolda sen pissin çocuk ondan hasta diye rezil ederdi beni. Sonra 2 doktora giderdik doktor bu 6. Hastalık nefes yolu ile bulaşır hiçbir ilaç gerektirmez yemek yiyemez 1 haftaya bişeyi kalmaz dedi. Bizimki hala diyo senin yüzünden. ayyyy az çektirmedi bana yani ozaman boşanmadıysam kendisinden daha ne yaparsa boşanırım bilemiyorum. Şimdi ikinci çocuğu istiyor bende o dönemi hatırlamıyorum. Yok öyle bişey yapmazmış. Sende iyice öküz yaptın beni diyor. Estağfurullah diyorum :)

ay cikom benim eşim de böyle benden çok lohusa depresyonuna girdi. hala hatırlayınca tüylerim diken diken oluyo. çocuk doğdu. ben hemen emzirdim. sonra hemşireler geldi bi biberon mama verdi. eşim hemen afra tafralar heralde annem verdirdi sandı. yok mama verilmez bilmem ne ben de dedim bunu sarılık olmasın diye verdiler. sonra çocuk ağlıyo ağlıyo ya bi kere hatırlıyorum 4 saat aralıksız emzirdim çocuğu çektiğim an ağlıyo süt yok göğüslerim sızlıyo. psikoloji bitik. o ağlıyo ben ağlıyorum. komşular geldi. bu çocuk aç dediler ki haklılar. bu oturuşta 1,5 litre su içiyorum. süt yok. eşim devamlı soruyo sütün geldi mi. zaten bi oturuşta o kadar su içmem çok yanlışmış su zehirlenmesi diye bişey varmış. helva, bira mayası, incir,bulgur yok yok süt az. ya inanırmısın mama vermicem dedi bi surat bi surat. çocuk gece yatamıyo açlıktan. evimiz dubleksti . bi gün bari mama hazırlayım dedim.beni takip etmiş mama hazırlarken bastı beni. kavga ettik. neymiş anne sütü. ya süt yok adama anlatamıyorum. psikolojim bozulduğu için süt iyice kesildi. sonra o işe gittiğinde valla gizli gizli mama verdim. devamlı bebiş emmediği için kendimi toparladım. o sayede sütüm çoğaldı. ya bi erkek süt olayına niye burnunu sokar.hala sinir oluyorum. şimdi o da ikinciyi istiyo. ama ikinci de asla karışamazsın diyorum.yok öyle.

tabi benim bu konuyla alakasız oldu anlattıklarım. yeğenin sütü varmış bol bol ne güzel. ben o sütü getirmek için ne kadar uğraştım. hayatımın kabusu , eşimle kavga nedenimiz oldu. 1 damlası bile çok kıymetli valla benim için.

Siz ne derseniz diyin başına buyruk hareket edecek malesef... Ona bebek için anne sütünün önemine dair yazılar atsanız vakit ayırıp okur mu?
Tam sinir olmalık Brn bile burdan sinir oldum
Bugün kendi okuduklarımı birazda abartarak aktardım ciddiye aldılar baya çok şükür. Zaten ufaklık da artık ağlıyor muş hep meme için. Teyzesinin kuzusu

Ay canım düzeldi çok şükür şimdi idrak etti artık bende telefon aracılığı ile tepelerindeyim . Yani idrak edemediği olayı resmen söyledim . Bak lohusa sın diye çok dikkatli cümle kurmaya çalışıyorum. Ama senin besleme şeklinle bir çocuk ancak hayatta kalır ama büyümez dedim. İdrak etti çok şükür sorular sordu bende cevapladım. Ay çok mutluyum şu an.
Çok şükür çok sevindim. Benim ikizlerimde prematüre doğdu. Ben 2 saatte 1mama takviyesi yaptım. Gak dedikçe emzirdim guk dedikçe emzirdim kaç ay göğüslerim dışarda gezdim nerdeyse. Sütü yaramıyo olabilir benim ablamın da yaramıyodu su gibiydi.

ay ne kadar çok süt yok demişim yazımda ogünleri hatırlayınca kayış koptu. "süt yok, süt yok"
ya alakasız olacak ama tamam anne sütü önemli de bazılarının da sütü hakkaten zor oluyo. ben normal doğum yapmama rağmen sanırım eşimin baskısı yüzünden sütüm olmadı. kayınvalidem bile artık kızıyodu oğluna böyle sorup durma zamanla olur falan ama bizimki anlamıyo. lohusalıkta doğumdan çok kilo aldım. kuymak, helva, kayısı suyu ıvır zıvır ne bulursam yedim içtim. ve o kadar zor oldu ki süt. bebiş baya açlık çekti. aç aç çok uyudu bence. şimdiki aklım şöyle. hiç kendimi sıkmıcam. sütümü gözlemlicem. termosta suyumu yanıma koyuam. gizlice mama alıcam. eşimi odadan atıcam. süt yoksa mama takviyesi. iyiki sarıllık olmadı çocuğum.
bide şu eski zaman kadınları demezmi "ay şimdikiler r çok nazlı. biz ne bulursak yerdik şarıl şarıl akardı diye"
sanki biz sizin yediğiniz gibi doğal beslendik. dayadılar hormonu.
cikom kusura bakma konunda kendi kendime çemkirdim rahatladım...
bebişi öperim

ay ne kadar çok süt yok demişim yazımda ogünleri hatırlayınca kayış koptu. "süt yok, süt yok"
ya alakasız olacak ama tamam anne sütü önemli de bazılarının da sütü hakkaten zor oluyo. ben normal doğum yapmama rağmen sanırım eşimin baskısı yüzünden sütüm olmadı. kayınvalidem bile artık kızıyodu oğluna böyle sorup durma zamanla olur falan ama bizimki anlamıyo. lohusalıkta doğumdan çok kilo aldım. kuymak, helva, kayısı suyu ıvır zıvır ne bulursam yedim içtim. ve o kadar zor oldu ki süt. bebiş baya açlık çekti. aç aç çok uyudu bence. şimdiki aklım şöyle. hiç kendimi sıkmıcam. sütümü gözlemlicem. termosta suyumu yanıma koyuam. gizlice mama alıcam. eşimi odadan atıcam. süt yoksa mama takviyesi. iyiki sarıllık olmadı çocuğum.
bide şu eski zaman kadınları demezmi "ay şimdikiler r çok nazlı. biz ne bulursak yerdik şarıl şarıl akardı diye"
bebişi öperim
İlk çocuk biraz tecrübesiz oluyo. İkinci yi kendi istediğiniz gibi rahat rahat büyütürsünüz inşallah. Lohusalıkta süt olsun diye yiyip yiyip kilo alanlardan biride benim. Ye süt olsun ye süt olsun.....

evet şimdi çok daha tecrübeliyim. bence süt olayı tamamen psikoloji ile alakalı. normal yiyip suyunu da içtin mi tamam yani. yiğeniniz de rahat olduğu için sütü gelmiş herhalde ki kıymetini bile geç farketmiş.
ben büyük baskı altında kalmıştım.

bebişi öperim
Yok canım nedemek bende bazen konular arasında derdimi paylaşıyorum böyle. Ama süt gelir kafada bitiyor iş bide yiyecek olarak sizi susattıracak şeyler yiyin tere yağlı bulgur pilavı.tere yağlı yumurta. Soğan salatası. Gaz falanda yapmıyor bebeğe bunlar hep hurafeler. Yeni nesilin bunları artık silme si gerek. Gaz kolik bunlar doğal süreç. Kimi çocukta az kimi çocukta çok olur bu yapısal bişey. Bağırsaklar sindirime alışana kadar bu böyle. Sen soğan yedin diye gazı süte pompalanmıyor yani. Benim sütüm ara ara çok gitmiştir ama azimle emzirme masaj ve su takviyesi ile geri geldi. 74 ile hamile kaldım doğuma 100 kilo girdim 15 gün sonra 86 kilo idim. Ve iki sene sonunda 59 kilo oldum diyet vs hiçbirşey yapmadım. Ve ben doğumdan sonra ilk iki gün hep doğum sancısı çektim 5 dk ara ile.hemşireye nedenini sordum. Emzirirken hamilelikte genişleyen rahim geri toplanır ilk günler çok önemli dir nekadar sık emzirirsen okadar sarkığın olmaz dedim bende bu gazla hastanede hiç uyumadan yatağı dik tutup emzirdim. Ve sezeryan olmama rağmen hiç göbeğim kalmadı. Emzirmek bir mucize eşin üstüne gelmiş evet uslubu sinirini bozmuş olabilir ama aslında doğru yapmış. Sen sütüm yok deme azda olsa süt geliyorsa çocukta emiyorsa süt çoğaltmak kolay yani. Inşallah ikinciye hiç sorun yaşamazsın.

Orası pek belli olmuyor işte. Mesela ben evine hırsız girmiş sonrasında eve jandarmalar gelmiş zabıt tı vs idi tutulmuş evin içinde onca gürültü duymadan sabah uyanmış insanım daha ne diyim yani. Ama şimdi çocuğum oldu çıt sesi ne uyanıyorum. Yahu geçtim kendimi gece üst komşunun çocuğu ağlıyor uyanıyorum vah yavrum neyi var acaba niye bukadar ağlıyor diye o susuyor ben ancak uyuyorum. Hele uyku ve rahatlık benim için hep ön plandadır. Ama topu topu 2 buçuk sene uykusuz kaldım şimdi afacanım 3 yaşında akşam yatırıyorum sabah kalkıyor. Bitti gitti işte hepsi.
Çok haklısınız ve bebeğin sağlığı için karışmalısınız bencede.
Benimde bir kulağım duymuyor, gece hep o kulağımın üstüne yatar rahatça uyurdum. Oğlum olunca bu kulağımın üstüne yatarda uyanamazsam diye çok korkmuştum ama hiçte öyle olmadı. 2 saate bir daha oğlum uyanmadan uyanıyordum özellikle ilk zamanlar nerdeyse hiç uyumadan başında nöbet tuttum. Sadece doyurmak içinde değil, kustumu acaba, nefes alıyormu, üşüdümü-terledimi diye yada daha çok minik aynı pozisyonda yatarsa ağırır bi yerleri diye diğer tarafa çevirmek içinde beklerdim başında. Banada ne pimpiriklisin ne çok yediriyorsun derlerdi ama takmadım kimseyi. İyikide dinlememişim onları mama verdiğim halde oğlum şu an çok sağlıklı. Sarılık falanda olmadı. Ben emziremedim oğlumu, o yüzden çok imrenirim emziren annelere hem bebeklerin sağlığı için hem emzirme mutluluğunu yyaşadıkları için hemde benim gibi biberon kaynatmakla mama hazırlamakla uğraşmadıkları için. Ne güzel işte hazır süt çıkar memeni ver, ısıyı ayarlamak yok, bebeği fazla ağlatmadan mamayı hazırlama telaşı yok, üstelik emziremedim mama veriyorum çocuğuma diye vicdan azabı duymak yok, daha nolsun

Siz söyleyin yeğeninize bildiklerinizi şimdi anlamak istemiyor ama belkide anlattıklarınızın doğrularını gördükçe dediklerinizi yapar. Üzüldüm bebişe yaaa...

Çok haklısınız ve bebeğin sağlığı için karışmalısınız bencede.
Benimde bir kulağım duymuyor, gece hep o kulağımın üstüne yatar rahatça uyurdum. Oğlum olunca bu kulağımın üstüne yatarda uyanamazsam diye çok korkmuştum ama hiçte öyle olmadı. 2 saate bir daha oğlum uyanmadan uyanıyordum özellikle ilk zamanlar nerdeyse hiç uyumadan başında nöbet tuttum. Sadece doyurmak içinde değil, kustumu acaba, nefes alıyormu, üşüdümü-terledimi diye yada daha çok minik aynı pozisyonda yatarsa ağırır bi yerleri diye diğer tarafa çevirmek içinde beklerdim başında. Banada ne pimpiriklisin ne çok yediriyorsun derlerdi ama takmadım kimseyi. İyikide dinlememişim onları mama verdiğim halde oğlum şu an çok sağlıklı. Sarılık falanda olmadı. Ben emziremedim oğlumu, o yüzden çok imrenirim emziren annelere hem bebeklerin sağlığı için hem emzirme mutluluğunu yyaşadıkları için hemde benim gibi biberon kaynatmakla mama hazırlamakla uğraşmadıkları için. Ne güzel işte hazır süt çıkar memeni ver, ısıyı ayarlamak yok, bebeği fazla ağlatmadan mamayı hazırlama telaşı yok, üstelik emziremedim mama veriyorum çocuğuma diye vicdan azabı duymak yok, daha nolsun

Siz söyleyin yeğeninize bildiklerinizi şimdi anlamak istemiyor ama belkide anlattıklarınızın doğrularını gördükçe dediklerinizi yapar. Üzüldüm bebişe yaaa...
Başladı canım sonunda yapmaya olayı baya vahimleştirerek anlatma yolunu seçtim.

Bebeği ağlayınca alarmı susturup uyuyan bi anne bana pek mantıklı gelmiyo belki alarmı susturup emzirdi görmediniz..
emzirme mühendisi demişlerse size olaydan uzaklaşın karışmayın onlar bilir..ben şimdiden her seye karışanlardan kaçıyorum hele bana söyle böyle yap diyenlerin çocuklarının halini görünce git önce kendi çocuguna bak diyesim geliyo :))
anne sütü olayına gelince tabi ki faydalı ama sütü az olanlara resmen baskı yapılıyo kötü anneymiş gibi ben 3ay emmişim yokmuş annem napsın şükür hayattayım ölmedim..

Back
X