Bebekler kendi kendine nasıl uyur ?

Ben daha bir haftalık anneyim ama yenidoğan hemşirenin demesine göre emzirmeden önce altını değiştir, emzir ve gazını çıkardıktan sonra da yatağına koy. Ben öyle yapıyorum. Ama ilerde ne olur bilemem :)
 
Çocuk isterse alışır istemezse feristahi gelse farketmez diyorum ...İki kızım kendi başına uyumadı oğlumu emzirip koydum yatağına birde beşiği muzikliydi açtım ondan hafif bir melodi uyudu kuzum öylede devam etti .bir tek geceleri babası sallamayı öğrettiği için o salliyor
 
Bu sorunun cevabı çok. Her çocuk farklıdır. Kimisinin uykusu yoktur , kimisi iki ee ile uykuya dalar.

Anne olduktan sonra yuttuğun kitaplar, teknikler yüzde yüz işe yaramıyor.

Bazen uyusun diye , günlerin verdiği uykusuzlukla, battaniyede bile sallar hale gelirsin. :)
 
Ben sallayarak uyutmayı doğru bulmuyorum...

Emzirdikten sonra yatağına koyup,alnına masaj yaparak uyuttum ilk zamanlar,sallamamak için epey direndim...
Ve Bu şekilde alıştırdım...

Şimdi ufak kızım 2 buçuk yaşını
geçti...
‘Uyuma zamanı’ dediğimde
Kendi yatağına gidip uyuyor...

Biraz sabırlı ve kararlı olmak gerekiyor...
 
Ben cocuklarimi hic sallamadim, dogduklarindan belli kendi beşiklerinde yatarlar. Simdi arada mizlanirlar ama goturup yataklarina geri yatiririm.
Bizim aksam rituelimiz soyle, yukari cikariz, banyo,mama,dis fircalamak, beraber yatakta kitap okumak veya sarki soylemek sonrada yataga. Donem donem kalktigida oluyo tabi 1 veya 2 deniyo sonranuyuyordu. Tavsiyem kendinize aksam duzeni olusturun. Her aksam ayni yaptiginiz seyleri yapin. Basta zor olacak cunku agliyacak feryat figan bol sabir ve sakin olmaya calis.
+ sunuda soylemeden gecemicem.
Ben sallamayi cok gereksiz buluyorum. Cocuk neden bastan alistirilirki sallamaya sonrada bu aliskanligindan vazgecmesi istenilir.
 
Ben alıştırmayla ilgisi olduğunu sanmıyorum. 2 çocuk büyüttüm ve her ikisini de 5 yaşına kadar koynumda yatırdım. Yataklarına koyunca uyumuyorlar mıydı? Mışıl mışıl uyuyorlardı ama ben onlarla yatmayı tercih etmiştim. Bana asla tek yatmazlar dendi ama yataklarını ayırdığım ilk günden itibaren asla aramadılar.
Mesela benim oğlum akşam 9 gibi yatar sabah 5 de kalkardı. Yani doğduğundan itibaren böyleydi. Çok kereler bir şey mi oldu diye nefesini kontrol ederdik sonrasında alıştık.
Kızım ise akşam 10-11 gibi yatar gece 3 de kalkıp emer ve sabah 6 da kalkardı. Bunun dışında iki çocuğumda da hiç bir sorun yaşamadım.
Tek yaptığım şey (her ikisine de) birlikte yatardık ve bende yanlarına uzanırdım. Onlar uyuyunca kalkar salona geçerdim. Bu kadar yani.
Mesela gündüz annemdeyken annem gözlerine bir mendil örterdi. Zaten benimkiler mendili görünce gözleri hemen kapanırdı. Bende akşam koynumda uyuturdum. Bu nedenle çocuğun fıtratının da önemli olduğunu düşünüyorum.
Zorlamayın, çocuk nasıl uyumak istiyorsa uyusun. Bu günler bir daha geri gelmeyecek tadını çıkarın. Bırakın sallanmak istiyorsa sallansın, emmek istiyorsa emsin. Neden illaki kendi kendine uyumasını istiyorsunuz ki.
Alın koynunuza koklaya koklaya uyutun.
 
kızımla hastaneden geldik koydum yatağına hiç sallamadım öğrenmedi sallanmayı sütü içer gazını çıkarıp koydum yatağına uyudu mışıl mışıl )) eşim ara sıra yatağı salladığında kızdım öğrenmesin yapma dedim. hiç sallanmayı bilmedi....
 
benim kızım 11 aylık ve ben de sallayarak uyutuyorum. Memede ve sallanarak uyuma alışkanlığı vardı. Şöyle çözdüm sorunu iki destekle uyuması daha kötü diye düşünüp yatacağı odaya, alana gitmeden bir emziriyordum sonra uyutacağım mekana gidip sallamaya başladım ağlaması şiddetlenip meme isteyince kucağıma alıp önce sakinleştirip memeyi verdim kısa süre sonra yine salladım, bir salla bir meme durumu, meme emme sürelerini kısaltılarak, tekrarlanıyor en son çocuk durumdan sıkılıp uyuyor böylece hem ağlatmamış hem güvensiz hissettirmemiş oluyorsunuz. Saygı duyuyorum herkesin fikrine ama ağlatma yanlısı değilim çünkü bebek özellikle ilk altı ay size ihtiyacı olduğundan ağlıyor ve sizi hissedince kendini güvende hissediyor ki bu çok önemli baldan anneyi de önerebilirim insta dan ama en azından üç aylık olmasını bekleyin derim
 
Kendi kendine uyuamk için küçük değil ben oğlum doğduğundan beri yanına uzanıyorum ya bir şarki ya bir masal ben anlatırken uyuya kalıyor şimdi 21 aylık yatağa yatıp anne masal diyor.
 
kesinlikle yanında yatırmayı destekliyorum. Ben de yanımda yatırıyorum ve hatta bu konuda Adem Güneş Güvenli Bağlanma kitabını acilen okumanızı öneririm tugceozdemir24
 
Uyguladıklarımi yazayim.
Annelere faydali olsun.
Öncelikle uyku vaktinde yatagina koyup hafif hafif pışpışlıyorsunuz.Saatleri atlamak yok.Düzen rutin şart.Diyelim ki yarim saat sonra agladi, bir derdi olmadigina eminseniz kucaginiza almadan tekrar pışpışlıyorsunuz.(uyuyana dek)Yataginin bir kenarina bir giysinizi asiyorsunuz.Böylelikle kokunuz hep yaninda olmus olacak.Emzirme vakti bittiginde memeden çekin.Hava yutar gaz olur zaten.
Haydi kolay gelsin.Ben o günleri bile özledim :) Her aninizin kiymetini bilin anneler.
 
Son düzenleme:

Ben de buna katılıyorum; oğlum tüm büyük konuşmalarımı-bilmişliklerimi bana geri yediren bir çocuk oldu sağ olsun.
Asla sallamam dedim, kırk farklı şekilde sallamak zorunda kaldım.
(Tabi bunun da tekniği var, baş sarsılmayacak, ritmi olacak vb., öyle halı silker gibi çocuk sallanmaz elbette)

Asla kucağımda saatlerce gezdirmem, öyle yapışık olmayacak bebeğim dedim, öyle bir kucak dönemi yaşadık ki çişimi tutmaktan bi hal olurdum tuvalete bile gidemezdim

Kesinlikle kendi yatağından başka yerde yatmayacak dedim, bir süre sonra "Yeter ki uyusun" diyerek yatırıp uyutmayı denemediğim bir mutfak tezgahının üstü kaldı

Ne günlerdi ya, şimdi gülüyorum ama o zamanlar deliriyordum.
Olmayınca olmuyor kimi bebekte. Mesela ağlasın bırakın deniliyor ya, nasıl bırakayım ağlamayı kesmiyorken morarıp kusmaya başlıyorken? (İnatla bekledim ağlamasını kesecek nasılsa diye, manzara buydu işte en sonunda)

Aynı annenin elinde eğitilen kardeşler bile fark ediyorken bebeklerin hepsinin aynı yöntemlere olumlu cevap vereceğini düşünmek biraz hayalperest geliyor bana, en azından önceden "Her bebek için olur" dediğim şeyin bazen olmayacağını bizzat gördüm yaşadım ve fikirlerim değişti.
 
Aynı beni anlatmışsiniz ya. Şu an sekiz aylık ve geceleri uyku yok bana. Benimki de öyle olacak mı lütfen teselli verin çok yoruldum. Sizin yaşadıklarinizin aynısı yaşadık ve su an mızmız sürekli ağlamak isteyen her istediğini ağlayarak yaptıran bı bebek oldu
 

İki kızım var , ikisi de doğumlarından itibaren kendi kendilerine uykuya dalıyorlardı. Yatağa koyup sırtlarını okşuyor, minik pıt pıt vurup ninni söylüyordum , bazense sadece müzik kutusunu ayarlıyordum kendi kendilerine dalıyorlardı. Aralarında 2 yaş olmasına rağmen ikisinde de uyku süreçlerini aynı şekilde yaşadım. Diş çıkarma dönemine kadar evde isek kendi kendilerine uykuya daldılar ancak dişlerin kaşınıp rahatsız etmeye başlamasıyla ayakta sallanma dönemi başladı çünkü uykuya dalamıyorlardı. 2 yaşına kadar salladım, 2 yaş itibariyle yatak değişip büyük yatağa geçince artık büyüdün kendin uyuyabilirsin diyerek sallamayı bıraktım. Onun yerine kitap okudum, genellikle ben kitabı bitirene kadar onlar uykuya dalıyorlardı. Şimdi biri 9 diğeri 7 yaşında, her akşam yatmadan önce kendi kitaplarını kendileri okuyorlar. :)
 
Hiç ugrasamam yaninda yatarim diyenler, anneye bagimli ve kendi kendine uyuyamayan çocuklar yetistirmis olursunuz
Ben de buna inaniyorum.Uyuyana dek tabi ki yaninda kalacaksiniz.O bir güvendir.Ama sabaha dek çocukla yatıp kalkan annelerin kararını dogru bulmuyorum.Aradaki farki unutmayin.Çocugu ya da bebeği yataga koyup hadi yallah deyip gitmiyorsunuz tabi ki.
 
kizim 6 aylik daha yeni yeni kendi uyumaya basladi yavas yavas sallamayi biraktim once battaniyeyle kara duzen salliyordum simdi uykusu gelince huysuzlaniyor 2 dk emiyomus gibi yapip uyuyor hemen cocugun uyku saatini kacirmamaniz lazim cocuk uykusu geldiginde size sinyaller verir o sinyali yakalarsaniz uyutmak icin ekstra cabaya gerek kalmaz bunuda zamanla cocugunuzu iyice tanidiktan sonra anlarsiniz ki sizinki daha kucuk gece gunduz kavrami bile tam olusmus degil
 
adı ustunde bebek.bu anlattıkların hepsi normal ve kendısının uyumasını ıstemen bencıllık bıraz.daha çok küçük sana çok ıhtıyacı var.ilk ıkı sene kendını unutmak zorunda kalıyosun.ve ayrılmanız ımkansız gibi yapışık yaşıcaksınız=D 30 ayına kadar göğsümde uyudu emzırdım ve hiç bir zaman rahatsız olmadım daha işime geldı.ne emzık ne sallama.30 ayında anlattım kademelı olarak bıraktık emmeyi. ne ben nede kızım zorlandı.ben ve kızım hazır olunca yatağımızı ayırdık ve artık kendı uyuyor. 2 sene sonra ayrılmaya başlıyosunuz yani çocuk sosyalleştikçe.bebek ne ıstyorsa en azından ıkı sene istediğini yapın.daha kolay oluyor.etrafımda herseye erken başlayanlar bana akıl verenler(emzırme konusu,bıberon,emzık,ek gıda beslenmesi vs vs zayıf dıyenler hiç birini yapmadım.herkesın ağzındakı kelıme sen rahat edersın.rahat etceksem doğurmazdım zaten) şimdi çok zorlanıyorlar ve kızıma hayret edıyorlar.hem pıskolojık olarak hemde manevi olarak sevgınız ve bağınız kuvvetlı olur.hatta kucağınızdan ındırmeyın bebekliği de özlenıyor çünkü tadını çıkarın.
 
benım yöntemim dogdugu andan itibaren o yüzden sana çokta bir faydam olmaz ,

dadı diye bir program var internetten arat bul ve bir kaç bölüm izle , resmen kendimi görüyorum o pedagogu gördükçe ,
 
Kizim 17 aylik oldu.3.gununden beri kendi odasinda ve yataginda uyuyor.dogumdan itibaren montessori isimli bir kitap var kesinlikle tavsiye ederim.ilk 40 gün beslenmek icin aksam 22:30 la sabah 07;30 arasi 2 kez 40indan sonrada 1 kez uyanmaya basladi.3.aydan sonra gece beslenmesi tamamen bitti 22:30 30 arasi deliksiz uyuyordu.11.ayda gunduz uykusunu tek uykuya dusurunce (13:00-15:30) aksam yatma saatinide 21:00 e almis oldum 11.aydan beride bu duzende gidiyoruz.Tabi uyku duzenine bagli olarakta gelisimi %75 persentilin uzerinde.gece uykusu boy uzamasini dogrudan etkiliyor.
Oncelikle odasini kararttim yok isik gecirmez perde tahta jaluzi filan hepsi hikaye sonunda camini kartonla kapadim zifiri karanlikta uyuyor.Odasinda bir tane 5wltk ampul var biraz yere yakin bir aydinlatma duvara monte ettik.ilk aylarda uyandigi zamanlarda o lambayi acip odasina giriyordum acikma uyanmasi degilse yatagindan almiyordum odada dalana kadar bekleyip isigi kapatip cikiyordum.yataginin yanindaki aynaya vuran golgelere bakarak kendi kendine tekrar daliyordu bu sekilde uyku egitimini ilk 2 ayda vermis oldum ve duzenini asla bozmadim.Kitabi tavsiye ederim.
O bolume geldiginizde soyle yaziyor: Bir anne yenidogana gece boyunca uyumayi ogretmekle yükümlüdür
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…