Bayramdan beri baba evindeyim. Evliliğim için ne yapabilirim?

onların ailesinin bayrma ritüeli varmış, sizin yok.
herkes orada toplanıyorken eşinizin de orada olmak istemesi çok doğal.
sizin de olsa diyeceğim ki bir oraya bir diğer tarafa gidin. ama sizin ki sırf inat.
bir de ben zaten onunla gidecektim ki yazmışsınız.
pardon da madem gideceksiniz, hobi olarak mı kavga çıkardınız? bayramı zehir ettiniz?

hayır anlamadığım vayram sabahı ailenizin evine tek gittiniz. aileniz ne dedi şu duruma?
son olarak o sizin ailenizin ayağına küs olmanıza rağmen bayramlaşmaya gelmiş, siz gittiniz mi?
öyle bedavaya evlilik yürümüyor kusura bakmayın.
hem her fırsatta kavga çıkarın, hem nazınızdan geçilmesin, hem kocan her dediğinizi yapsın...

(unutmadan yüce rabbim erkeklere de bir çift el, 10 parmak vermiş. et doğramak için ailenin kadını olmak gerekmiyor. erkekler de pekala yapıyor)

Valla benim mantığımda ilk erkek ailesine gidilir diye bir düşünce yok benim ailem şehir dışında biz arife gününden hatta hafta sonundan çıkıyoruz ailemin yanına orada geçiriyorum bayramımı dönüşte kocamın ailesinin elini öpmeye gidiyoruz 1 saat oturup evime geçiyorum. Bende 1 yıllık evliyim geçirdiğimiz her bayram aynısı oldu eşimin anlayışlı olması sayesinde oldu tabi bunlar.

Ben sizi hatalı buldum. Olaylardan hep kendinize göre anlamlar çıkarıyorsunuz. Et doğranırken "kadınlar varken erkeğe ne gerek var" bayram kahvaltısı söz konusu olunca niye ilk erkek ailesi? Ortada sorun olmayan şeyleri sorun gibi gösterme eğilimindesiniz sürekli.

Kahvaltıya eşinizin ailesine akşam yemeğine de sizin ailesine gitmek gibi bir rutin önerseydiniz keşke eşiniz bu kahvaltılara önem veriyor belliki size de bu yüzden kırılmış/kızmış ve sizsiz gitmiş.. sizde ailenize gitmişsiniz ama eşiniz onlara saygısını göstermek adına bayram günü bayramlaşmaya gelmiş sizse eşinizle dönmediğiniz gibi ailesini de arayıp bayramlaşmamışsınız.. ailenizden kimsede demedimi bak o bizi saymış gelmiş sen eşine kızsan bile ailesine yansıtma diye.. eşim et doğramaya kalmış onca kadın var ailede diyorsunuz ama artık sizde o ailenin kadınlarından değilmisiniz.. bu arada sizi oraya eşiniz bırakmamış ki gelip alsın bayram ziyaretinizi bitirip dönseydiniz evinize madem.. siz hamileliğin getirdiği duygusallıkla nazlanmak istemişsiniz ama eşinizde ters tepmiş gibi.. eşinizde karnınızdaki bebeğini bile merak etmiyor anlaşılan.. Allah yardımcınız olsun..

Eskiden erkek ailesi kızı gerçekten "alır mis". Başlık parası adı altında kizin ailesine para verip aynı ev içine veya en iyi ihtimalle ortak arazinin içerisine bir göz ev yapar "hep beraber " yasarlarmis.Su an bu durum söz konusu değil.At ile ulaşım sağlayip kayinpederin atalarından kalmış araziyi ekip biçip onun hayvanlarından süt sagmiyoruz. Herkesin kesesi ayrı ,evi ayrı ...hatta kayınvalideler " bilmem kim evlenmiş kızın ailesi ev almış " diye beklentilerini dillendiriyor artik.Ya da evlenilen ilk yıl gelinin maasi ile diğer evlatlara iş kurulmaya / kredi cektirilmeye çalışılıyor. Sonra da biz de bayramlarda ilk önce erkek ailesine gidilir denilip kayinvalidenin annesinin evinde "sucuklu yumurta yeme geleneği" uygulanmaya çalışılıyor.Yani anlayacağın kendine Müslüman insanlar işine gelince gelenekçi ,işine gelince ataerkil adı altında gayet anaerkil olur.

Sakın eşiniz aramadan dönmeyin dönerseniz eğer her şeyi kabul etmiş olursunuz. Bir de ne olursa olsun 7 aylık eşini bu şekilde arayıp sormayan adamı sakın aramayın gelsin adam gibi ailenden senden özür dilesin başka kesinlikle dönme.

O kadar haklısınız ki eskiden hakikaten kız alınırmış şimdi kızlar erkekleri alıyor resmen gelinden nasıl kar edersek mantığı sonrada bizi sayacaksın önceliğin biz olacağız çok beklersiniz.

Bu kadar uzatacak ne vardı? Kahvaltıyı onun ailesi ile yapın, öğlen ya da akşam yemeğini de sizin aileniz de. Ya da ertesi gün de sizin ailenizle kahvaltı edin.
Cidden çok gereksiz bir tatsızlık bu. Ki sizin ailede böyle bir ritüel yokmuş sırf inada yapmışsınız. Haklı bulmadım sizi.
Not : Bayram bayram sucuklu yumurta yemek nedir ya hu kokar

Beni doğurup, büyütüp, yetiştiren her türlü nazıma niyazıma katlanıp hastalandığımda başımda bekleyen anne babama değil de, adettir diye kayınvalidemin annesine gideceğim,bakın eşimin anne ve babası değil, kayınvalidemin annesi. Hiç gidilmesin demiyoruz elbette gidilecek ama hamile bir eş bir ricada bulunurken, dikte ederek biz böyle yapıyoruz demek saygısızlık. Ayrıca burda adetimiz, örfümüz bu diye savunan kadınlar, yarın bir gün kv şöyle dedi kp bunu yaptı diye konu açmasın çünkü adetlerde kv ve kp her ne yaparsa yapsın ve ne söylerse söylesin saygılı olmak ve başını öne eğip susmak var. Ne de olsa onların soyadını aldınız.İşime gelen örf adet gelmeyen değil oldu...

İşine geldiği gibi yön değiştirme o kadar çok ki, çalışan gelinim olsun ama oğlum ev işi yapmasın, gelin hem işi hem evi hatta çocuğu idare etsin mantığında bir sürü kayınvalide var. Gelin anne olduktan sonra ücretli iznini zorla bozdurup çalışmaya zorlayan, biricik oğulları tek maaşla ev geçindirmek icin zorlanmasın diye düşünen geleneksel kıymetli kayınvalideler.

Burada konu sahibi de aynı mantıkta aslında, eti kadınlar doğrasın ama bayramlarda eşitlik olsun mantığında. Gerçi ben eşitlik olarak bakmıyorum bu konuya, duruma göre eşimin ailesine yada benim aileme öncelik veriyoruz biz. İkimizde sadece erkek ailesi öncelikli olur mantığında olmadığımız için sorun yaşamıyoruz.

Ailesinde altı tane kadın var bunu yapabilecek. Benim bildiğim kurbanda erkek parçalar etleri geri kalanı kadın halleder. Birde dediğim gibi kalabalık ailesi kadın sayısı açısından.
Öncelikle durumuna çok üzüldüm ama şu yazdığın cümlelere göre işine gelince gelenekçi bir anlayışla kadınların bu işleri yapmasını bekliyorsun işine gelmeyince de adamın gelenekçi anlayıştan sıyrılıp bayramda ilk size gelmesini bekliyorsun. Ettir bilmem nedir kadınların vazifesi değil erkek işi, ayrıca kadın işiyse o zaman sizin etinizi kimse doğramak zorunda değil gidip yardım etseydin.
Diğer konuya gelecek olursam her bayram erkek ailesine gidilmesi kadına haksızlıktır. Herkes bayramda evladını kahvaltı sofrasında görmek ister. Sıraya konulmalıdır. Bu konuda da eşin haksız. Geçinmeye gönlü olan adam 10 gün beklemez hamile karısını aramak için. Baban aradığında ne söyledi?

bence burada mesele kadın-erkek ailesi değil.
diğer tarafın bir aile ritüeli var,
hanımefendinin ailesinin yok.
mesela bizde de babaannemler sağ ilen her bayram sabahı onlarda toplanırdık.
onların bayram ritüeli kahvaltıydı.
annemin babası olan dedem, kahvaltıyı yedirip içirmeden saymaz. onda da akşam toplanılırdı.

babamın ailesi için ilk bayramlaşma önemliydi,
annemin ailesi için mükellef sofrada bayram yemeği.

eğer bu istekler çakışsaydı, bir bayram birine diğer bayram birine olurdu.
ama hanımefendinin ailesinin bayram ritüeli yok zaten.
ki adam da şaşırmış, sizde öyle bir şey mi vardı diye?

Elbette herkesin annesi babası ailesi kisi icin cok değerli ve önemli. Aynı düşünce eşinizden de var haliyle peki bu düşünce ile nasıl çıkacaksınız işin içinden? Eşiniz diyecek benim annem babam siz diyeceksiniz benim annem babam ne yapacaksınız çok merak ettim?

Konu sahibi ikiniz de hatalısınız. Biliyordunuz madem bayram sabahı kaos çıkarmak yerine bayrama 2 3 gün kala hayatım bu bayram ailemin evinde kahvaltı yapalım diğer bayram da senin ailenin yanında oluruz diyebilirdiniz.

Davanız da haklısınız ama haksız duruma düşmüşsünüz. Bayram sabahı konuşulacak bir mevzu değilmiş eşiniz sizi alamamış olabilir sizin de evinizi bırakıp gitmeniz bana saçma geldi 10 gün beklemeniz de sıkıntı. Eliniz ayağınız yok mu ailenizi gördükten sonra evinize gidebilirdiniz. Eşiniz de tam bir odun yani azıcık ince düşünce olur insan da hadi tavrın var da insan eşini 10 gün aramaz mi merak etmez mi?

Konu sahibi bir yer de buluşun bi çay çorba için yaşadığınız bu olayları sakin kafayla bi konuşun inşaAllah bir çözüm yolu bulursunuz.

ne demek tam olarak bu. Bir kadın olarak merak ediyorum

Benim kendi adıma bayram sabahını ailemle geçireyim diye ayrı bir düşüncem olmuyor, eşimin ailesi yanımızda değil benim ailem burada oluyor her zaman olmasada, eşimle kendi evimizde kahvaltı yapıp annemlere geçiyoruz kimi zaman kimi zaman da ailemle kahvaltı yapıyoruz.

Ama eşimin ailesinde ritüel var diye eğer bayram sabahında kendi ailemle kahvaltı yapmak istiyorsam, bu isteğimi sürekli ötelemek zorunda mıyım? Ritüel midir buradaki meseleyi belirleyen? Bunun da bir orta yolu bulunup iki tarafında gönlü olabilmeli.

Senin anneannen benim anneannem inatlaşmasında haksızsınız , her bayram oluyormuş ve bunu da size izah etmiş uyumlu davranmanız kendi anneannenizi karıştırmamanız gerektirdi , birde bayram günü ailene gelmiş nasıl karşıladın acaba tavırlı olduğun için size hadi gidelim dememiş olabilir belki.. yani kahvaltıya gitmemişsiniz zaten ilk adımı siz atabilirdiniz

Ben sizi haksız buldum, bir gelenekleri varmış (bizim de vardı mesela anneannem ölene kadar) onu sürdürmek istemiş. Benimki seninki olayına ilk siz girmişsiniz o yüzden sizi haksız buldum bu arada. yani ne farkeder ki kahvaltıyı orda yaparsınız öğle akşam yemeğini sizin ailenizde.. bu sizin için neden bir yarışa dönüştü ki?

bence siz konu ile alakalı fazla yüz göz olmuşsunuz,bende de önce babasına kahvaltıya sonra annemlere gideriz,sabahta bizimkilere gideriz,arayı bozacak bir problem yok ortada ama eşinizde gereksiz bir şekilde tavır alıp uzatıyor,konuşuşması gerek biryerde iletişim kopukluğu var,her evlilikte ilk yıllarda bu gibi problemler yaşanıyor,keşke olmasa ama ilk baştan yıpratıyoruz ve birde hamilesiniz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…