Konunun icinde defalarca söylenmiş ama bi toparlama ihtiyacı hissettim.
Hanımefendi, Hanım, Bayan sözcükleri unvan belirtirken kadın ve kız sözcükleri cinsiyet belirtir.
Aynı şekilde Beyefendi, Bey, Bay sözcükleri unvan belirtirken erkek ve oğlan sözcükleri cinsiyet belirtir.
Kız sözcüğünün karşıtı erkek degil oğlandır. Bu iki kelime çocukların cinsiyetini belirtmek amacıyla kullanılır.
"Bir oglunuz/ kızınız olacak" gibi. Yaşlı bi teyzenin "oğlum/kızım bi bakıver" diye seslenip yardım istemesi gibi.
Hic bi teyzeyi bi oğlan çocuguna "erkeğim bi bakıver" diye seslenirken duydunuz mu, sanmam.
Ha ama "oğlancılık" kelimesi sağolsun "oğlan" kelimesinden pek haz edilmez bazı çevrelerde, bu da bizim "kadın-bayan" olayına benzer. Yaptıgı cinsel çağrısımdan çekindiklerinden oğlan kelimesi bazı çevreleri rahatsız eder.
Kadın sözcüğünün karşıtı ise adam değil erkektir. Bu da yetiskinlerin cinsiyetini anlatırken kullanılır.
"Kadın-erkek eşitliği" derken iki cinsiyet arasındaki eşitliği belirtirsiniz. Bayan-Bay esitliği demezsiniz mesela, çünkü konu unvan değil cinsiyettir.
"Kurtuluş Savaşında Türk Kadınının Rolü" konulu bi yazı yazsanız savasta cinsiyetlere göre rol dağılımını anlatmıs olursunuz.
"Kadınlar Kulübü" adlı siteye üye olduğunuzda cinsiyeti kadın olanların oluşturduğu bi platforma giriş yapmış olursunuz.
Birinin kadınlar gününü kutladığınızda ise iki cinsiyete iş hayatında eşit fırsat tanınması, erkekler ile eşit şartlarda çalışmak ve eşit ücret alabilmek uğruna can veren kadınların mücadelesini anmıs ve takdir etmis olursunuz. Bu da öyle özel günlere gıcık oluyorum denecek bi gün değildir. Diğer tuketim günleriyle karıştırmamak lazım, buruk bi gururun, zarif bi direniş ve coskunun, haklılığın verdiği gücün günüdür.
Ve nasıl unvan kullanılması gereken yerde cinsiyet belirtmek bi ayıp ise, cinsiyet belirtecekken unvan belirtmek de bi ayıptır.
Yolda cüzdanını düşüren birine "Kadın/Erkek bakar mısın?" diye bağırılmaz mesela, unvan secmeniz gerekir. Ha "Bayan bakar mısın?" diye de bagırılmaz zira yanlış unvan seçimi, uyduruk Amerikan filmi dublajları gibi.
"Hey bayım, lütfen bir saniye bakabilir misiniz?" derseniz kibar degil komik olursunuz ya onun gibi.
Adını dahi bilmediginiz bi insan icin dogru unvan secimi "Hanımefendi/beyefendi" olacaktır.
Buradaki en önemli nokta ise ne kadın ne de kız sözcükleri bi kadının bakire olup olmadığını ayırmak için kullanılacak sözcükler degildir.
Kadın olmak utanılacak, ayıplanacak, saklanacak, kaba kabul edilip kibarlaştırılmaya ihtiyaç duyacak bi olgu da değildir. Tıpki erkek olmak gibi.
Son olarak, "bayan" kelimesinden rahatsız olup "kadın" diye duzeltme ihtiyacı hisseden her kadın bu yazılanları biliyo mu diyeceksiniz, hayır bilmiyo.
Napıyolar peki; sırf cinsiyetleri yüzünden aşağılandıkları, küçük ya da yetersiz görüldükleri; baskıya, şiddete, tacize uğradıkları bi anı hatırlıyolar. Uğradıkları haksızlığa üzülüyolar, öfkeleniyolar, sonra da cinsiyetlerine gururla sarılıyolar. Bu nedenle de YERSİZ KULLANILAN BAYAN KELIMESINI ekstra irite edici buluyolar. Bence hakları da var.