Bayan nedir ya

Burada da olduğu gibi kadınların kendilerine "Kadın" denmesinden hoşlanmaması bu toplumun kadına bakış açısının sebebidir. "Kadın kulağa kötü geliyor" Sorun da bu ya niye kötü geliyor.. Çünkü kimse "adam gibi" benzetmesini aşağılamak için kullanmaz ama "kadın/karı gibi" benzetmesi küfür gibidir. Kadın gibi dedikodu yapmak, kadın gibi giyinmek, kadın gibi gülmek vs. "Bayan kelimesi daha kibar geliyor" Size bunu düşündüren ne ? Niye cinsel kimliğinizden uzak bi kelime daha kibar geliyor ? Bunu bi düşünmek lazım.. Kelimelerin gücünü hafife almayın. Eğer bu toplumda küfürler, aşağılayıcı sözler "bayan" kelimesi üzerine kurulsaydı. Bu sefer de bayan kelimesi size itici gelecekti. Buna algı yaratmak denir. Kadın kelimesi size kaba geliyorsa bu, size bu şekilde empoze edildiği içindir.

Öznesi Kadın olan hiç bir cümlede aşağılama olmasaydı eminim kulağınıza çok kibar çok hoş gelirdi.

Gerçi buraya gelene kadar çözülmesi gereken o kadar çok sorun var ki... Sanırım o yüzden bu durum pek ciddiye alınmıyor.

Bu yazıyı her sayfaya copy paste yapalim da bilmeyenler de azıcık öğrensin bu meseleyi. Elinize saglik sevgili lady.
Ortak toplumda yaşamıyor muyuz bazen anlayamıyorum. Bu meseleye bu kadar takiliniyor olmasinin sebebi kelimeler degil. Icinin doldurulus sebebidir. Eğer burada ve sosyal hayatta 19 yaşında bekar ve bakire bir kadin çıkıp da gonul rahatlığıyla 'ben kadinim' diyemiyorsa, bu sifati kabullenemiyorsa orada işte içi yanlis doldurulmus bir kelime vardir. 19 yasinda genc, bekar ve bakire biri 'ben kadinim' dediginde sizin aklınız kızlık zarina gidiyorsa, orada beyni yanlis doldurulmus bir kitle var demektir. Bari biz bu topraklarin kadinlari olarak, yuzyillardir cinsiyetinden dolayi baskilanmis, utandirilmis insanlari olarak hala 'bayan beni rahatsiz etmiyor' demeyelim arkadaslar. Etsin. Her birinizi tek tek etsin. Etmeli. 18 yaşını geçmiş her dişi kadindir. 18 yaşının altindaki her dişi de kız cocugudur. Cinsel ve evlilik hayatindan bagimsiz cinsiyet tabirleri budur. Erkeklerin erkek/adam/bay gibi sözcüklerle bir alip veremedigi olamaz zaten. Cinsiyetlerinden ötürü baski altina alinmiyorlar, aksine gurur duydurtuluyorlar. Birine siz erkek dendiginde, 'bakir degil mi bu himm' demiyorsunuz. Dogru olan bu. Lutfen onlarin verdigi tepkiyle kadinlarin verdigi tepkileri de bir tutmayın. Bir gün bu ulkede de insanlar utanmadan ve korkmadan kadin diye hitap edebilirlerse, bir gun kadin oldugumuz icin akillara zarimiz gelmezse ve bir gun cinsiyetimizden dolayi surekli saklanmak zorunda kalmazsak, iste o zaman gonul rahatlığıyla kadin da dersiniz, bayan da, hanimefendi de. Bu tabirler ne zamanki sadece dişiligimizi temsil eder, o zaman kimsenin rahatsiz olmasina gerek kalmaz. Ve ayrica;

adam daha da kibar olmak istemiş
nerden bilsin bayan denildiğinde kadınların
" sensin bayaan dediklerini"
bende burda öğrendim bu kelimeye olan takintiyi.kadın - bayan - hanımefendi benim için hepsi aynı.
erkeklerin de bayan derken kötü niyetle değil daha kibar olmak için söylerler genelde.ama burada kadınlar bile bir konuda bayan yazınca kadınlar bir sürü kızıyor .bayaan değil kadın diye.
velhasıl adam incelik yapmış kendince ama bu durum için yersiz olmuş.
adı kadınlar günü zaten.
oh be bu konu sayesinde ilk defa ve defalarca bayan yazdım.hiç rahatsızlık duymuyorum çünkü kimseyi baymiyorum

Buradaki kadınların bile, kadınların kendi öz kimliğini savunmasına, cinsiyetini özümseyip sahip çıkmasına, cinsellik deneyimine göre sıfatlandırılmaya karşı çıkmasına tahammülü yokken, bunu erkeklerden beklemek saçma olur zaten..

Hee işte feminikler kadın akıllarıyla konuşuyor yaa boşverin (!) Yoksa bayan aklı mı demeliydim. Yok ama o zaman aşağılayıcı durmuyor...

Ben eşitliğe inanmıyorum. (Bir ara inanıyordum)
Kadınlar, zihnen erkeklerden daha üstün varlıklar bence.net.
Konu bu değil ama söyleyesim geldi.

Kızmış yok bağyanmış, isteyen de istediği gibi hitap etsin saygıyı aşmadıkça öyle saçma hallere girmedikçe.
Kendi kıymetimizi bilelim, gerisi boş.

Sosyal medyada "En güzel bağyan kutlu mutlu olsun bayğan şeysin" yazmış, güler geçerim yani en fazla nedir?
O değil de 3 gün önce tacize uğradım/uğratmadım kendimi desem daha doğru, yabancı zannedip Rusça İngilizce bilmem ne konuşup yanıma oturmaya kalkışan herifin üzerine çekirdek poşetini fırlattım küfürle, kaçtı. Kelimelerden geçeli çok oluyor. Hanım efendi demiş taciz etmiş, bayan demiş gül vermiş, kadın demiş dövmüş... Kelime ne ki? Kelimenin insanına bakmak gerek.

Son düzenleme:
Cinsiyet üzerine okuyorum bizde de he/she hitap şeklini sorgulayan, kadın görünümlü olup kendisine "she" denmesini istemeyen ve bunu hakaret olarak algılayan feminist/lezbiyen arkadaşlarım/hocalarım olduğu için bu kadın veya bayan tartışması çok önemli değilmiş gibi geldi bana. Tamamen Türkçe ile alakalı bir durum bu aslında.

Yıllarca zaten KADIN dediklerinde,ay ne kadar kaba bir insan Kadın değil Bayan denilir diyip
Herkese bu alışkanlığı empoze edip,
Sonrasında çıkan bir akım yüzünden Bayan değil Kadın diyeceksiniz demek ne kadar doğru ve mantıklı ?

Evet bir çok insan Bayan kelimesini Kadın kelimesinden daha kibar düşündüğü için kullanıyor.Allah aşkına burada Bayan değil Kadın diyeceksiniz sloganını savunanlara soruyorum , hiç küçüklüğünüzde Kadın dediğiniz için Kadın denmez Bayan denir diye uyaran olmadı mı ? Herkesin olmuştur.Sonradan sonradan yeni yetmelerin türettiği kelime oyunlarıyla beyinlerimizi yıkamaya çalışıyorlar.
Evet belli bir yaşın altındakilere Kız, belli bir yaşın üzerindekilere de Bayan,Kadın,Hanımefendi denebilir. Bunda ne sakınca var ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…