- 27 Kasım 2017
- 119
- 83
-
- Konu Sahibi Combativeenemy
İşte asıl sorun bu zaten. Kibarlığa gerek yok bu durumda. Kadınlık bir cinsiyettir bunun kibarlaştırılmasına gerek yoktur. Zaten bayan kelimesine karşı çıkılma sebebi bu :)adam daha da kibar olmak istemiş
nerden bilsin bayan denildiğinde kadınların
" sensin bayaan dediklerini"
bende burda öğrendim bu kelimeye olan takintiyi.kadın - bayan - hanımefendi benim için hepsi aynı.
erkeklerin de bayan derken kötü niyetle değil daha kibar olmak için söylerler genelde.ama burada kadınlar bile bir konuda bayan yazınca kadınlar bir sürü kızıyor .bayaan değil kadın diye.
velhasıl adam incelik yapmış kendince ama bu durum için yersiz olmuş.
adı kadınlar günü zaten.
oh be bu konu sayesinde ilk defa ve defalarca bayan yazdım.hiç rahatsızlık duymuyorum çünkü kimseyi baymiyorum
Bayan eleman tabiki cok daha nazik bir ifade nasil kadin denmeli diyebilirsiniz?Kısacası : kadın utanılacak bir kelime değildir. Yani kibarlaştırılması gereken bir kelime değildir.
Erkekler voleybol takımı - Bayanlar voleybol takımı kullanımı yanlıştır mesela Doğrusu kadınlar voleybol takımı olmalıdır.
Erkekler tuvaleti - bayanlar tuvaleti yanlıştır kadınlar tuvaleti olmalıdır.
Üstte biri bayan eleman yazılmalı kadın eleman garip kaçıyor demiş. Nasıl ki 'erkek eleman aranıyor' yazısı bize garip gelmiyorsa 'kadın eleman aranıyor' yazısı da garip gelmemelidir.
Yani kadın kelimesini 'kibarlaştırmak' için kullanılan tüm bayan kelimeleri yanlıştır.
Ancak mesela işyerinde 'bir kadın sizi bekliyor' veya 'bir erkek sizi bekliyor' denmez. 'bir bay/bayan sizi bekliyor' denir.
Kısacası böyle...
Aslında tam olarak bayan kelimesine karşı çıkılma sebebini savunmuşsunuz.Bayan eleman çok nazik bir ifade diyorsunuz. Ben de cinsiyeten bahsederken nazik olmaya gerek yok diyorum. Erkek eleman denmesi kaba geliyor mu? O zaman neden kadın eleman denmesi kaba gelsin? Erkek eleman yazısı görünce Aa erkek eleman yazmışlar ne kadar kaba bunun nazikleştirilerek bay eleman yazılması gerekirdi diyor musunuz? Hayır.Bayan eleman tabiki cok daha nazik bir ifade nasil kadin denmeli diyebilirsiniz?
Ayni sekilde hanimefendi kelimeside nazik bir ifadedir..sanimi olmadığım birisi benin hakkimda konusurken "bu kadında ayni fikirde"dese hos olmaz..ama "bu hanfendi yada bu bayanda ayni fikirde"dese memnun olurum..
Modern avrupa ulkelerinde de bu boyledir..hickimse "this women"demez "this lady"diye hitap eder..
Bu bir nezaket geregidir..asiri hassas davranmayq gerek yok)
Ek olarak tanımadığınız biri size bu kadın derse tabii ki hoş olmaz. Bu bayan veya bu hanım doğru ifadedir dediğiniz gibi. Yanlış olan bayan kullanımı cinsiyet belirtirken kullanılan bayandır. Yani bir şeyi 'erkek' olarak belirtebilirken karşı cins için kullanılan kelime 'kadın' olmalıdır 'bayan' değilBayan eleman tabiki cok daha nazik bir ifade nasil kadin denmeli diyebilirsiniz?
Ayni sekilde hanimefendi kelimeside nazik bir ifadedir..sanimi olmadığım birisi benin hakkimda konusurken "bu kadında ayni fikirde"dese hos olmaz..ama "bu hanfendi yada bu bayanda ayni fikirde"dese memnun olurum..
Modern avrupa ulkelerinde de bu boyledir..hickimse "this women"demez "this lady"diye hitap eder..
Bu bir nezaket geregidir..asiri hassas davranmayq gerek yok)
Iste ayni noktada buluşuyoruz zaten..neden yorumumu alintiladiniz o halde?Ek olarak tanımadığınız biri size bu kadın derse tabii ki hoş olmaz. Bu bayan veya bu hanım doğru ifadedir dediğiniz gibi. Yanlış olan bayan kullanımı cinsiyet belirtirken kullanılan bayandır. Yani bir şeyi 'erkek' olarak belirtebilirken karşı cins için kullanılan kelime 'kadın' olmalıdır 'bayan' değil
bence bayan kelimesi kadın dan karı dan hanımdan daha şık bir kelime. rahatsız olmuyorum hatta diğerlerine tercih ediyorum şahsen.Sabah sabah bir uyanıyorum her tarafta kadınlar günü mesajı ıyi güzel hepimizin kadınlar günü kutlu olsun bir arkadaşıma da nişanlısı hediye göndermiş not kağıdında da dünyanın en güzel bayanı bayanlar günün kutlu olsun yazıyor bu notu da el-alem görsün diye tüm sosyal medya hesapların da paylasmis komik geldi bana okumuş görmüş insan sonuçta
nişanlı oluncaİ
İşte asıl sorun bu zaten. Kibarlığa gerek yok bu durumda. Kadınlık bir cinsiyettir bunun kibarlaştırılmasına gerek yoktur. Zaten bayan kelimesine karşı çıkılma sebebi bu :)
Aynen bende .bayan kelimesine gelene kadar bir sürü derdimiz var bizim
ben kadınların öldürülmesine tecavüze uğramalarına
bol bol şiddet görüp bunun desteklenmesine
toplum tarafından tecavüzcülerin yüzüne tükürülmemesine hatta oda öyle giymeseymiş oda öyle gülmeseymiş diye kadınlar tarafından bile destek görmelerine takığım
Sevmiyorum !sebep?
Neresi kibarlık ya resmen kadınlar gününu bayanlar günü yapmış hangi kafayla yapmış ne düşünerek yapmış ilerde evlenince nota kadınlar günün kutlu olsun yazarsa hiç sasirmamNişanlısına kibarlık yapmak istemiş bundan rahatsızlık duymaniz tuhaf geldi
dün bana bir erkek arkadaşım hanımefendiler günün kutlu olsun diye yazmıs:)Aynen bende .
Böyle bir günde o sorunlar konuşulacağına yok bayanmış yok kadınmış yok bilmem neymiş çok gereksiz bir Ayrıntı sayfalarca tartışılabiliyor .
ne diyeceğini mi şaşırdı acabadün bana bir erkek arkadaşım hanımefendiler günün kutlu olsun diye yazmıs:)
amacı neydi acaba
ahahaha