Batman'da 144 Alimeye İcazet Verildi

Bak önce elestirmeye hakkin yok dedin. Simdi de konuya örnekler verip "eee nasil elestirecek?" diye sormussun. Bu soruyu sorarsan su kapiya cikiyor, elestirecek yer bulamaz. Ama elestirmeye hakkin yok dersen, cok farkli bir kapiya cikiyor.

Hangisi?

Ayrica evet katolik dini ile islamin birbirine en yakin din oldugu bilinir. Ama mesela Avrupa`dan örnek vereyim. Burada cok asiri muhafazakar denecek kesim azinlikta, cogunluk da dini elestirebiliyor, bildigim kadariyla "ateist" yüzdesi yüksek. Ya da inaniyorlarsa da cok asiri dine göre yasayan insan sayisi cok az, hayatlarini dine göre yasamiyorlar. Yani disarida eger carsafli bir rahibe görürsen, biliyorsun ki bu kisi RAHIBE. Ama Türkiye`de öyle mi? Sokakta her gün karsilasabilirsin carsafli bir kadinla.

Yani demem o dur ki, burada RAHIBE`nin bir yeri vardir. Günlük hayatta da kiyafetiyle görürsen, bilirsin. Dolayisiyla gayet de elestirmelerine devam edebilirler isterlerse.

Din bile elestirilebilmelidir öyle degil mi? O zaman elestirecek bir sey yok, elestirilemez dememeliyiz. Böyle keskin yargilara varmasak daha iyi bir tartisma ortami yaratiriz bence sitede.

Yüzyıllardır her dinin fanatikleri olmuştur, bu dinin getirisinden değil, insanların kendi gibi olmayanı sindirmek, yönetmek, dayatmak için kullandığı bir yöntemdir ve bunu din kisvesi altında yapmıştır.
Hiç biri , herhangi bir dinin özünde yoktur.
Fanatizm insanları dinin özünden uzaklaştırmış, dini de politize etmiş, kendi yarattıklarına inanır, kendi kurallarıyla yaşar olmuşlardır.
Geriye kalan kitaptaki emri , amaca uygun yorumlamaktır ki , okumayan toplumlarda bu pek kolaydır.

Ben de hemen bunu düşündüm.Ölen kişinin maaşını çekmeler,o çarşafın altına saklanıp türlü türlü pisliklere bulaşanlar...İnancı ne olursa olsun. Ayrıca ifrat ve tefrit denen bir şey var İslam'da...Yani aşırıya kaçmamak,orta yolu bulmak...Kaldı ki yüzü örtmek,gözleri kapatmak gibi bir emir de yoktur.

Niye edemesin ? Allah'a şükür çalışıyor hormonlarımız.Niye tahrik olan sadece erkekler. ?

ya illa çarşaflı olmak gerekmiyorki,ben kapalıyım
ve kapalı biri olarak ben bile inciniyorum bu yorumlardan yetmezmi?
yeter artık ya yeter şu başörtüsünü dolamayın artık dilinize !

Kimsenin başörtüsünü diline doladığı yok.Burada yazan çoğu kişi bu bölümün demirbaşlarıdır ve her konuda yorumlarımızı görebilirsiniz.Ama ne hikmetse böyle hassas konularda sayfalar alıyor başını gidiyor,başka şeylerde tık yok.

Şahsi kanaatim...Hiçbir cemaate bağlı kalmamak...Hiç kimsenin şunu bunu yap demesine ihtiyacım yok.

dipnot : Siyah ferace ve siyah şal bağlıyorum,böyle yazdım diye topa tutacak hemcinslerim olacağını biliyorum.

saygı şart zaten. saygı duymak zorundayız. ama yanlış gördüğğümüz birşey bize ters gelen bir şey varsada konuşabilmeliyiz. tartışabiliriz. tartışma uslubu önemli tabiiki.

aynen konuşabilmeliyiz,ben zaten bundan yanaydım hep ama
burada o tarz kimselere rastlayamadım,zamanla olur belki dicem ama,olurmu ki bilmem...

Uzun seneler ateizmle ilgilendim. İnanın anlattığınız senoryoyu yaşamadım. Benim adıma kararlar vermek yerine sormanız yeterli.

Hah bir aleviler eksikti konuda :))

Neyse ben diyeceklerimi demiş bulunmaktayım...Size iyi sohbetler.

hayrola Aleviler rahatsız mı ediyor seni nelerini gördünde saçma saçma yorum yapıyorsun?
hıı eksiklerdi geldiler ne olacak sizin gibiler sayesinde yıllarca saklandılar genemi saklansınlar yok mu olsunlar..

PrezentabL,
Bir Aleviler eksikti diyorsun da, bak burda devreye girerim çünkü herkese mal edemeyiz lakin bir kesim var ki Tövbe Haşa Allah'la diyalog halindeymiş gibiler, kendileri gibi olanlar cennetlik diğerleri cehennemlik gibi davranıyorlar, Türkiye'de birçok kadın bu düşünce yapısı yüzünden sokakta sözlü tacize uğradı, ben 15 yaşındayken giydiğim kıyafet yüzünden adamın teki sokakta boğazıma sarılıp cehennemde yanacaksın dedi, düşün şu an ben 41 yaşındayım, benzer şeyler hala yaşanıyor, Aleviler ibadetlerini gizli yaşadı korkudan, ateistim, deistim demekse yürek isterdi, hala da pek değişmiş değil malesef

mesajımı okumamışsın..Okuyunca demek istedigimi anlayacaksın.

Eger okuyup bu kanıya vardıysan ''o onun tercihi bu da bunun tercihi eee sorun nerede'' demiştim.
bak ben deistim. evet ama bana ters gelen birşeyi söyleme hakkım var. benim inançsızlığımla alakalıda saygı çerçevesinde tartışabiliriz. eleştirebilirler.çok normal. konuşarak orta noktayı bulacağız. yada birbirimizi anlayacağız.

Son düzenleme:
yahu anlamıyorum şurAda biri ben ateistim dese eleştirmeyen kalmaz, burda bir dünya görüşü eleştiriliyorsa da bundan kime ne?

Yooo , çok kişi dedi bunu , siz dahil . Konuyu dine bağlayarak ayet hadis paylaşanlar ne kadar eleştirildi ise en fazla o kadar eleştirildiler .

Ve elbette kime ne ???

Mesela yeri gelmişken yazayım , uzun zaman önce siyaset dışında bir konuda kuranın uydurulma olduğu mesajını desteklediniz , sonra bu mesaja kızan bir yoruma , ne yani herkes müslüman mı olmak zorunda neyin empozesi bu dediniz ?
Ne yaman çelişki ?
Eeee herkes ateist de olmak zorunda da değildi, neden kendi fikrinize eyvallah harikasın diğerine baskı uyguluma bize hanım abla hooop şiiişt !!!

Bak şimdi chess , tek kılavuzumuz Kuran ise o zaman örtülü olmayan kadına , müslüman kadına da neden örtülü değilsin denir ?Kılavuzun Kuran ya ?

Yani fazladan açılınca ayet örneği aranmazken fazladan kapanınca ayet sormak neden ?

Velev ki , ibadetin ifratı olmuş bu el , yüz kapamak ? Kimseye dayatmadıkları sürece mesele ne ?

Kuran tek ayeti burada paylaşılınca hemen çözülecek bir kitapta değil . O sebeble tek ayetle gelecek yorumlar sağlıklı olmaz .

Son düzenleme:

demirbaşı olunca noluyor?

başörtüsü dile dolanmadı ? hmmm ben rastladım kaç kere

nereye ne yazacağımı sana soracak değilim başka konuda tık yoksa oraya sen yazıver bi zahmet

cemaat ne alaka şimdi
dipnot:giyiminiz beni hiç ilgilendirmiyor

ben hesap sormuyorum ki sadece merak ediyorum, mesajımda da belirtmiştim
açıksası ben olaya buradaki herkesin baktığı gibi, dinsel açıdan değil sağlık açısından bakıyorum

Son düzenleme:

Görmek istediğinizi görürsünüz,polemiğe niyetim yok.

namazın kaç vakit kılınması gerektiğide kuranı kerimde yoktur mesela.sünnetlere ve hadislere bakılarak yapılır.kimsede çıkıp demez akşam namazı hangi ayettedir gösterin yoksa inanmam(namaz kılanlar için diyorum)ha ben bu şekilde giyinmiyorum ama herşeydede ayet aramak yerine hadislere ve sünnetlere bakmak gerekiyor diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
ben hesap sormuyorum ki sadece merak ediyorum, mesajımda da belirtmiştim
açıksası ben olaya buradaki herkesin baktığı gibi, dinsel açıdan değil sağlık açısından bakıyorum

çarşaf sağlığa zararlıdı r diye birşey mi var? desene yahudi hanımlar ölmüş de ağlayanları yok

Son düzenleme:

işte ben sadece merak ettiğimden soruyorum, ve başörtüsünü sormuyorum, merak ettiğim konu el göz kapatmak
çünkü ben hiçbir yerde rastlamıyorum, amacım hesap sormak ya da eleştirmek değil, sadece bu el göz kapatmak nerede yazıyor dediğim bu, başörtüsü değil

Mune, İstanbul Fatih'te yaşarken daha nelerle karşılaştım ben bilsen. Babama şikayet ettiler beni kızın eve geç geliyor her gün diye. Düşün üniversitedeyim. Babam da okuyor üniversitede deyivermiş onlara. Ama eve gelip bana bir daha geliş saatlerine dikkat et dedikodunu yapıyorlar diye bağırdı Türk babası işte etkileniyor adam. Ya da dar pantolon giyme kocam görmek zorunda mı lafları...

Yani biz kadınlar olarak böyle kalabalık bir şekilde tek tip bu kadar örtülü bir grup görünce tedirgin oluyoruz evet. Korkuyoruz. Korkmayalım mı? Yaşanmışlıklar ve gerçekler var ortada. Ergenlik yıllarım şortuma pantolonuma annemden laf yemekle geçti, komşular dedikodu yapmasın diye. Tek ezilen örtülülermiş gibi davranılıyor. Toplumda içiçe yaşamamız gereken yerler oluyor. Ve azınlık olan dışlanıyor her zaman.

Neyse konunun özü budur. Biz bir şeylerin bize dayatılmasından rahatsız Tek bir doğru varmış gibi davranılmaısndan rahatsız.

Onun dışında kimsenin giyim tarzıyla dalga geçmek hoş değil. Ama ben cemaatleri tehdit unsuru olarak görüyorum. Kişisel tercih değil.

hayrola Aleviler rahatsız mı ediyor seni nelerini gördünde saçma saçma yorum yapıyorsun?
hıı eksiklerdi geldiler ne olacak sizin gibiler sayesinde yıllarca saklandılar genemi saklansınlar yok mu olsunlar..

Çok alevi arkadaşım oldu, hep kendilerini gizlediler.
Sanırım dostluğumdan emin olduktan sonra açıldılar.
Keşke gizlemeseler, o kadar gizemliler ki.
Tertemiz, aydın, özlerine sadık insanlar.
Neden bu gizem, anlamak isterdim, neye , nasıl , ne şekilde inanıyorlar.
Asla sağlıklı bilgi yok.
İnsan bilmediğinden korkar derler.
Belki kendilerini daha güçlü ifade etmeliler.

Hangi sure hatırlamıyorum ama sanırım Nisa suresi olabilir ayette tam olarak dediklerini kelime kelime hatırlamıyorum ama özetle şöyle der: Peygamber eşleri ve mümin kadınlara söyleyin sokağa çıkarken dış giysilerini üstlerine atsınlar, dışarda tanınıp incinmemek için.

Bundan sebep kadınların bir kısmı tek parça dış giysi olarak çarşafı tercih etmiştir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…