- 17 Temmuz 2018
- 4.055
- 18.823
- 208
- Konu Sahibi Rosalind Franklin
-
Benzer şeyleri yaşamış biri olarak söyleyim, kendinize bu kadar yüklendikçe işler daha kötüye gidecek.
Sizin de bazı şeyleri ilk seferde yapamadığınızı ve ya işlerin planladığınız şekilde gitmeyebileceğini kabullenin ve kendinizi rahat bırakın. Kendinize pozitif telkinde bulunun. Bırakacağım falan diye düşünmeyin mesela.
aklima tavsiye gelmedi. bende fena sayilmam ama asla mükemmel olmadim ve böyle bir istek icimde hic gelismedi- beni 80% tatmin ederdi- ve ediyorda. isyerinde genelde 70% üstüne bile isteye cikmam mesela :)
fazla takma bence. yabanci bir ülkede, alaninin disinda olan bir bölümde Doktora yapiyorsun- o kiytirik hocan cok biliyorsa kendi göstersin ayni performansi (senin sartlarinin altinda)
İlk geldiğimde bu kadar kötü değildim ama o kişi o kadar o kadar mükemmelliyetçi ki... Sürekli eleştirilmek benim zaten içte olan başarısızlık hissimi körükledi sanıyorum tam bir duygu tutulması içindeyim.
Sorun işleri yapamamam değil aslında. Ben her tekniği yapabiliyorum. Sadece beraber çalıştığım post doc' un kriterlerine bir türlü uyum sağlayamıyorum. Bu da kendime olan güvenimi bitirdi. İnanın başkası yanımdayken kal geliyor bildiğimi de yapamıyorum artık.
bu tip insanlar genelde sorunlu oluyorlar- ruh sagliklari tam yerinde olmuyor. yoksa zaten sizi elestirmez ve elestirse bile positif bir elestiriyle yaklasir. yani ben sahsen yanimda staj gören avukatlara sevecen yaklasiyorum. sonucda siz ögrenmek icin ordasiniz.
bence kendinize telkin verin- bu insan ya asiri kiskanc ya asiri sorunlu. belkide ikisi.
takilacak bir tip degil yani. bir kulaginizdan girsin digerinden ciksin (eger haksizsa)
Başa çıkamıyorum.
son zamanlarda bir mottom var. ing ama anlarsınız diye düşünüyorum:
"my best is enough for anything all I have to do is just believe."
mükemmel olmak zorunda değilsiniz elinizden geleni yapmaya devam edin.
İşte dediğiniz gibi aslında sorun benim bunları çok kafama takıyor olmam. Başarılı olmaya karşı olan bakış açımı değiştirmem gerekiyor. Yoksa bunlar gideceğim her yerde başıma gelecek olan şeyler. Kendimi düzeltmek için yardım alıyorum ama bu süreçte günlük hayatıma devam etmekte çok zorlanıyorum. O yüzden sanırım devam edemeyeceğim
Şaka bi yana, son dönemlerde aşırı karamsar bi insan oldum. Hep kötü olacağına inandırdım kendimi, olayların hep olumsuz taraflarını gördüm. Derslerimde nasıl olsa başaramıyorum ruh haline girip çalışmayı bıraktım. Özel hayatımda asla sevilmeyeceğim hissine kapıldım.
Sonra baktım böyle düşündükçe her şey daha kötüye gidiyor, buna bi dur demem gerektiğini düşündüm. Şansıma bi gün hocalardan birinin bi öğrenciyle konuşmasına kulak misafiri oldum. Çocuk benim ruh halimle çok benzer bi durumda olduğunu anlatıyordu. Hoca da ona mantralardan bahsetti. Araştırdım ve bulduğum o mantrayı dinlemeye başladım. Bunun yanında kişisel gelişim kitabı okumaya başladım, çünkü neyi nasıl isteyeceğimi bilemiyordum.
Esmaların gücüne çok inanırım, dualarımı esmalarla birlikte okumaya başladım.
En önemlisi bi şey için çabalarken beynimin derinliklerinde olan ‘ya yapamazsam, ya olmazsa?’ korkusunu silmeye başladım.
Karşıma istemediğim bi şey çıkınca ‘bundan daha kötü ne olabilir ki?’ diyorum, kendimi sakinleştirmeye çalışıyorum.
Bir de bi dönem spor yaptım, çok iyi gelmişti.
Tabii ki bunları yapıyorum hayatım mükemmel diyemem ama en azından başa çıkmayı öğrenmeye çalışıyorum.
alakasi yok- bu olaylar niye heryerde gelsin basiniza? her insan ruh hastasi degil sonucda. doktorani aldiktan sonra kurtulmus olursun bu insandan- sen niye emeklerini cöpe atasin. belki özgüvenini yükseltmen lazim- e bide cok üstüne gelince hafif cemkir. avrupadasin galiba- sakin ezdirme kendini. burda en üst düzey patron bile negatif elestiri yapamaz- koru kendini. az göster disini ve catcat cevap ver.
diğer konularını da hatırladığım kişi sizseniz, zaten doktoraya başladığınızdan beri çeşitli sebeplerle mutsuzsunuz.
mukemmelliyetçiliğim bana engel oluyor diye kendinize bahane oluşturmayın bence.
doktorayı yarım bırakmak dünyanın sonu degil, başka yerde yeniden başlarsınız.
mutlu olup olmadığınıza bakın. bu süreç bir sınav değil ki çalıştınız bitti sabret diyelim.
özellikle tez dönemleri tam zamanlı hayatınızı kaplayan bir işe dönüyor, onunla yatıp onunla kalkıyorsunuz.
bence böyle bir yoğunluğu orada kaldıracak kadar güçlü görünmüyorsunuz. ve emek verdikçe kısır döngüye gireceksiniz, vazgeçmek zorlaşacak, ama ilerlemek daha zor olacak...
tabi siz bilirsiniz. bu anlattıklarınızdan çıkarım sadece.
Sizi strese sokan kişinin yanında başınıza bir aksilik gelirse asla "ah, vah, tüh, ben naptım ya" falan demeyin. Böyle insanlarin karşısında özgüvenli ve soğukkanlı durmanız gerekiyor yoksa daha çok üstünüze gelir. Herkesin başına gelebilir böyle şeyler falan diyin.Zaten daha kötüye gidiyor. Çok basit bir şeyi yapmada çok tecrübeli çalışma arkadaşlarıma yardım ediyorum. Daha yeni başladım ve benim işim teknik ile ilerleyen bir iş olduğu için el hızı zamanla gelişiyor. Onlar kadar hızlı değilim. Bu hafta üçüncü denememdi ve tabii ki gelişme var ama onların istediği etkide değil. Ben de onlara yetişeceğim diye o kadar panik yaptım ki elimi falan kestim. İnsanlara sorun yaşatıyorum yani bir de yardımcı olmayı geçtim.
Kendi kendime kaldığımda daha efektif bir şekilde yapabiliyorum ama... İnsanlar anksiyetemi tetikliyor.
Sizi strese sokan kişinin yanında başınıza bir aksilik gelirse asla "ah, vah, tüh, ben naptım ya" falan demeyin. Böyle insanlarin karşısında özgüvenli ve soğukkanlı durmanız gerekiyor yoksa daha çok üstünüze gelir. Herkesin başına gelebilir böyle şeyler falan diyin.
Bir de bursumu kaybedersem falan diye düşünmeyin. olumsuz düşünce insanı çok panik yaptırıyor, panik+stres de iş verimini düşürüyor. Bursumu kaybedicem, yapamayacağım diye düşünmenin size hic yararı yok ama gerçekten çok zararı var.
Size hak vermek bile dünyada çok az sayıda kişinin aldığı bir doktora bursunu ilk ve tek seferde almış bir insan olarak elimin tersi ile itemiyorum. Bütün imkanları zorlayıp, son karar olarak bırakma kararını verebilirim. Dünya genelinde bu kadar kapsamlı ve iyi ödeyen çok fazla doktora bursu yok malesef ki.
Türkiye' de de araştırma görevlisiydim ve yüksek lisans mezunuyum -- sürece yabancı değilim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?