- 17 Temmuz 2018
- 4.055
- 18.823
- 208
- Konu Sahibi Rosalind Franklin
ne diyebilirim ki, bol şans :)
yarım doktora tezim öylece kaldı.
belki bu yüzden taraflı yorum yapmışımdır :)
ama sorunu biliyorum dediğiniz sorun tek sorun değil. diğerlerini de görmezden gelmeyin. anlaşamadığınız danışman, alışamadıgınız sistem, gruplaşmalar, özlem vs
tabi hatırladığım konular sizinse :)
bir de gerçekten yetersiz kalmış olma ihtimaliniz var. bursunuzdan endişe ediyor olma sebebiniz de bu sanırım. mükemmel olmasa bile işler yolunda gitse burs korkunuz olmaz.
danışmanınız iyi aynen devam et derken sizi niye bu korku sardı?
Tamamen benim problemim işte bu. Komik görünüyor değil mi dışarıdan :) Rasyonel bir bakış açım yok kendi başarısızlığıma karşı. Her zaman böyleydim ben hani o 95 aldığında dünyası başına yıkılanlardan.
Önce araştırma konumu belirlerken olmayacak diye kendimi çok yıprattım. Daha hafta başında tez izlemem vardı ve komitem araştırma fikrimi çok beğendi, araştırma planını da oldukça başarılı buldular. Bu bursumun devamı için bir gereklilik ve raporunu da gayet düzgün bir şekilde yazdılar.
Benim danışman hocam bursumun üzerinde söz sahibi olan kişi ve onun hiçbir problemi yok benimle ilgili. Beraber çalıştığım post doc' un var ama onun da bir söz hakkı yok.
Mantık çerçevesine sığmayan bir korku yaşıyorum zaten yardıma ihtiyaç duyduğum konu bu. Terapistime de kendimi başarısız hissetme nedenlerimi 'Bir tekniği üç defadır yapıyorum ama %100 başarıya ulaşamadım', 'Post doc her yaptığıma bir bahane buluyor' harici anlatabildiğim bir şey yok -- çünkü gerçekten yok (kendim ile ilgili, çevresel etkiler değil). Not ortalama, tez izleme komitesi raporu, gelişme raporu gibi gerekli olan bütün şartları sağlıyorum bursum ile ilgili.
Psikolojideki şemaları biliyor musunuz bilmiyorum ama ben tamamen 'başarısızlık' şeması etkisi altındayım. Zaten mantıklı düşünebilsem kendim hakkında böyle olmazdım.
Bu durumu şöyle anlatabilirim günlük hayattan bir örnek ile: Evi %100 temizleyeceğime emin olmadan kesinlikle temizliğe başlayamıyorum. Bir odayı bugün, diğerini yarın temizleyeyim olayı bende yok. Masamın üzerine %100 düzenli değilse ders çalışmaya başlayamıyorum. Sorun benim olaylara olan bakış açımda yani, tüm dünya gelip yaptıklarımın yeterli olduğunu söylese de ben inanmıyorsam olay bitiyor.