Bize de diyordu müdür çıkıp neden ödemedin , ne zaman ödeyeceksin vs va diyeyeni öğretmenler bilinçli ama eskilerden çok düşüncesiz olanlar vardı. ilkokul 2 veya 3teydim. aidat parası adı altında para alırlardı. ben verememiştim. sınıfın ortasında neden vermedin ne zaman vereceksin sorusunu ve o anki gerginliğimi utancımı anlatamam...özellikle ilkokul ogretmenleri insan hayatında ne kadar önemli konumda olduğunun bilincinde olsalar keşke .
Serbest meslek deyince de ne üzerine , ne iş yapıyor diye en ince deliğine kadar soruyorlardı değil miO kadar güzel bi konuya parmak bastiniz ki sizi gercekten tüm kalbimle kutluyorum. Bu konuda hala içimde yaradir sorulan o sorular.. Babam HAMALdı. Genelde sinifa yeni ogretmen geldiginde tüm sinifa sorulurdu baban ne iş yapiyor diye, sıra bana yaklaştikca kalbim güm güm atardi ne diyecegim diye. Ben bazen hamal bazen de serbest meslek derdim yüzüm kipkirmizi olarak. Tüm sinifin bana sanki hirsiz demişim gibi garip garip bakmasi.. Şimdi tabi komik gelir neden utaniyordum diye ama bunu bi cocuga anlatamazsin. Önemli olanin meslegin degil, parayi alninin teriyle kazanmış olmak vs bunu anlatamazsin hicbir cocuga.. O idrake erişmiş cocuk varsa da helal olsun. Ama büyüyünce bunu utanmadan sıkılmadan söyleyebiliyor olmak bi oh dedirtiyor insana. Bu utancin sadece cocuklukta kalabilmesi, hala benimle beraber olmamasi bile güzel. Cünkü yasamayan bilmez..
Aynen öyle maalesefÖldü deyince de sussalar neden öldü , hasta mıydı vs vs en ince ayrıntısına kadar soruyorlar.
Bununla ilgili şahane iki anım vardır, paylaşayım :)
3. Sınıfta, sınıfa yeni bir kız öğrenci geldi.
Tabi arkadaşımızı tanıyalım Faslı başladı,
Öğretmen ayağa kaldırdı soruyor,
Adın ne, nerede oturuyorsun, baban ne iş yapıyor? Vs...
Kız da boyacı dedi.
Neyse o zamanki öğretmenimiz çok hassastı(!) eli kuvvetli velilerin çocuklarını el üstünde tutmak konusunda.
1-2 hafta sonra sınıfta babası bir şey bir şey artık neyse bir çocuk bu kıza zorbalık eder oldu. Öğretmene söylüyor, öğretmenin tek dediği şikayet etmenin çok kötü bir şey olduğu. Ama çocuk dur durak bilmiyor, kızın hırkasını erkekler tuvaletine atmalar vs.
Sonra kızın babası geliyor okula, bizim öğretmen şok.
Kızın ‘boyacı’ dediği adam kimya mühendisi. Bilindik bir boya firmasında yönetici :)
Aklına gelmemiş o an boya firmasında çalıştığı için kız boyacı deyivermiş...
çocuk aklı o zaman çok ayırt edemezdik ama yıllar sonra arkadaşım o karşılaşma anını anlatırken babasını görünce öğretmenin nasıl çark ettiğine, ‘keşke bana söyleseydin yavrum’ ayaklarına epey gülmüştük.
Daha vahimini kolejde yaşadım. Ortaokulda bir kolejdeydim.
Bir form dağıtılmıştı doldurmak için.
Evimizin kira olup olmadığı, evde kaç kişinin çalıştığı, kaç kişinin yaşadığı, yaklaşık aylık gelirimiz, evde tv bilgisayar varlığı gibi maddiyata yönelik sorular vardı.
Babama aylık gelirimizi sordum, formu gösterdim, elimden aldı, üzerine bütün sayfayı kaplatacak şekilde ‘sizi ilgilendirmez’ ve cep telefonunu yazdı
İkisi de değil tabiki. Benimki algıda seçicilik sadece.Sizin ilk gun travmanizin nedeni ogretmenler mi yoksa babasina sarilan cocuklar mi?
nereye goturduklerini butun herkesin bilmesine gerek olmasaydida olurdu mesela bu is hafta sonuda gayet duzenlice yapilabilirdi mesela ogrencileri hafta ici mudiriyete sirayla cagirip hafta sonu okula gelin size kiyafet alinacak denilebilirdi mesela degilmiNasil goturmeliydiler sizce?
parayi odeyemedigi icin okul camlarinin merdivenlerinin sildirildigi veliler bile varBu arada bunu Twitter'da bir kullanıcı yazmış doğruluğunu yanlışlığını bilmiyorum. Evine gelen yardımcı kadının kızının okuduğu ilkokulda 200 lira aidatı veren velilere teşekkür belgesi veriyorlarmış. Kendisi ödeyemediği için kızı da "Sen iyi bir anne değil misin?" diyerek ağlamış. Hala böyle onulmaz yaralar açan okullar varmış demek ki, çok üzüldüm okuyunca.
Hafta Sonu yapilmasi zor olurdu. Hafta ici olsa bile daha farkli bir bahaneyle goturulebilirdi cocuklar.dogru haklisiniznereye goturduklerini butun herkesin bilmesine gerek olmasaydida olurdu mesela bu is hafta sonuda gayet duzenlice yapilabilirdi mesela ogrencileri hafta ici mudiriyete sirayla cagirip hafta sonu okula gelin size kiyafet alinacak denilebilirdi mesela degilmi
Biz ogretmenler olarak ne Kadar dikkat etsek de malesef cocuguna sarilan veliler bile burukluk olusturabiliyor. Bu durumda sadece ogretmenleri suclamak dogru degil diye dusunuyorumİkisi de değil tabiki. Benimki algıda seçicilik sadece.
Cok uzuldum ve utandim o ogretmenin adinaAlevv8142 ögretmensiniz sanirim isinizi hakkiyla yaptiginizi dusunuyorum ancak benim ogretmenler gununde goturdugum hediyeyi sinifin ortasinda acarak dalga gecen bir ogretmenim vardi mesela hic unutmam
Yok ben kimseyi suçlamak adına yazmadım. Sadece herkesin farklı şekillerde sıkıntıları olabileceği hakkında kendimizi örnek verdim. Artık öğrenci tanıma fişleri var biliyorsunuz. Hiçbir öğretmenin artık sınıf içinde çocuğa annen baban ne iş yapıyor diye soracağını sanmıyorum.Biz ogretmenler olarak ne Kadar dikkat etsek de malesef cocuguna sarilan veliler bile burukluk olusturabiliyor. Bu durumda sadece ogretmenleri suclamak dogru degil diye dusunuyorum
Benim ilkokul öğretmenimi hatırlattınız. Bir kızı tekmeleyerek dövmüştü. Hiç unutmuyorum. Bir de kıza hiç banyo yapmıyor musun Demişti. Sonra ben sessiz sakin bir Çocuktum. 2 ye falan gidiyorum beni yanına çağırdı dediklerimi yaz dedi. " eşimden ayrıldım Çocuğum var ilişki arıyorum. " bir kağıda mektup gibi bir kağıt bunları yazdırdı. Güzel yaz bunlar dergide çıkacak dedi bir de o zamanlar arkadaşlık istekleri mektupla halloluyordu ya herkeste telefon internet yoktu. Büyük ihtimal ben sessiz biri OLdupum için kimseye söyleyemeyeceğimi düşündü.Öğretmenler kadar mesleğini kişiselleştiren başka kimse var mı acaba?
En ufak eleştiriye tahammülü Yok bazılarınızın. Konunun ilerleyen sayfalarını okuduğumda aaaaa ama öğretmenlere bıdı bııdı diyen arkadaşlar umarım okur.
Siz iyi öğretmenler olabilirsiniz, kötüleri DE var.
Tıpkı kötü doktor, kötü bankacı, kötü avukat, kötü ev hanımı, kötü anne olduğu gibi.
Burada bankada kötü bir muamele görsem yazsam kaç bankacı arkadaşım savunmaya geçer merak ediyorum.
Yok öğretmenlere takmışlar, yok alıp veremedikleri varmış.
İlkokul boyunca iğrenç karakterli öğretmenlerim oldu.
Lisede İstanbul’un iyi bir Anadolu lisesini kazandım, ve Harika öğretmenlerim vardı.
Ama ilkokul 1. Sınıftaki öğretmenim umarım acı çekerek ölmüştür.
Sınıfımızda kapıcının oğlu olduğu için tekmeleyerek dövmeye cesaret ettiği öğrenci ile arasına girdiğimde, tek bir tekmesi bile canımı nasıl yakmıştı. Ve o çocuk en azından 20 tane yemişti. Allah belasını versin.
Şimdi kimse öğretmenler bıdı bıdı demesin.
Ben öğretmenlerin şartlarının iyileştirilmesini savunan biriyim. Aldıkları paranın 2 katını almalılar. Yıpranmadan dolayı erken emeklilik hakları falan olmalı.
Ama hak edenlerin
KPSS de iyi puan alması iyi insan olması demek değil. En azından psikolojik rutin kontrolleri olmalı. Manyak bir insanın eline insan yetiştirmek gibi bşr silah verilmemeli.
Kimseye öğretmen olduğu için saygı duymuyorum. İyi insan olan herkese ise sonsuz saygı duyuyorum. Öyle bşr saygı beklentisi içinde burnundan kıl aldırmayan hallerinizle havanızı da başka yerde atın.
HaklisinizYok ben kimseyi suçlamak adına yazmadım. Sadece herkesin farklı şekillerde sıkıntıları olabileceği hakkında kendimizi örnek verdim. Artık öğrenci tanıma fişleri var biliyorsunuz. Hiçbir öğretmenin artık sınıf içinde çocuğa annen baban ne iş yapıyor diye soracağını sanmıyorum.
Babalara yada annelere de çocuğunuza sarılmayın denemez tabi ki, o an çocuğuyla kurduğu iletişim buysa, babası yada annesi olmayan çocuklar ne hisseder diye düşünemezler.
Öğretmenler kadar mesleğini kişiselleştiren başka kimse var mı acaba?
En ufak eleştiriye tahammülü Yok bazılarınızın. Konunun ilerleyen sayfalarını okuduğumda aaaaa ama öğretmenlere bıdı bııdı diyen arkadaşlar umarım okur.
Siz iyi öğretmenler olabilirsiniz, kötüleri DE var.
Tıpkı kötü doktor, kötü bankacı, kötü avukat, kötü ev hanımı, kötü anne olduğu gibi.
Burada bankada kötü bir muamele görsem yazsam kaç bankacı arkadaşım savunmaya geçer merak ediyorum.
Yok öğretmenlere takmışlar, yok alıp veremedikleri varmış.
İlkokul boyunca iğrenç karakterli öğretmenlerim oldu.
Lisede İstanbul’un iyi bir Anadolu lisesini kazandım, ve Harika öğretmenlerim vardı.
Ama ilkokul 1. Sınıftaki öğretmenim umarım acı çekerek ölmüştür.
Sınıfımızda kapıcının oğlu olduğu için tekmeleyerek dövmeye cesaret ettiği öğrenci ile arasına girdiğimde, tek bir tekmesi bile canımı nasıl yakmıştı. Ve o çocuk en azından 20 tane yemişti. Allah belasını versin.
Şimdi kimse öğretmenler bıdı bıdı demesin.
Ben öğretmenlerin şartlarının iyileştirilmesini savunan biriyim. Aldıkları paranın 2 katını almalılar. Yıpranmadan dolayı erken emeklilik hakları falan olmalı.
Ama hak edenlerin
KPSS de iyi puan alması iyi insan olması demek değil. En azından psikolojik rutin kontrolleri olmalı. Manyak bir insanın eline insan yetiştirmek gibi bir silah verilmemeli.
Kimseye öğretmen olduğu için saygı duymuyorum. İyi insan olan herkese ise sonsuz saygı duyuyorum. Öyle bir saygı beklentisi içinde burnundan kıl aldırmayan hallerinizle havanızı da başka yerde atın.
Bir eğitimci olarak söylemeliyim ki önceden sorulmasının sebebi cocukların maddi durumu hakkında gikir edinip okul aile birliği ya da hayırseverler vesilesiyle cocukların ihtiyaclarını kapatmaktı...suanda da her sene başında rehberlik dersinde bu ve daha detaylı sorular örneğin ev kira mı anne baba sağ mı kaç kardeşsiniz kim ne iş yapıyor kendine ait odan var mı... sorularıyla yine yardım veriliyor. Gecen sene lcw her sınıftan 8 öğrenciyi giydirdi bizim okuldan bu test sayesinde. Mesela biz öğretmenler aylık 50 100 tl arası para toplayıp kendi aramızda öğrenciye burs verdik yettiğince. Hicbir eğitimci cocugu ezmek icin sormaz o soruları eğitimci de insan!!!Hayırlı geceler arkadaşlar öncelikle.
Malumunuz öğrenciler, öğretmenler ve veliler olarak yeni eğitim-öğretim yılına başlamış bulunuyoruz hepimize hayırlı olsun. Ilk haftayı ülkecek atlattık şükür.
Benim derdim ise başlıktaki soru. Güncel haberlerden pantolon alamayan ebebeynle alakalı acı haberi duymuşsunuzdur. Ve ister istemez benim zihnime gelen anılar benzeri yaşantılarınız sizinkine de gelmiştir belki. Daha küçücükten, daha kendini öğretmenine savunamayacak kadar minikken yaşatılan garibanlık içeren türden anılar malesef...
Tek tip kıyafetin disiplin-düzen-nizam-eşitlik algısı anlayışına olan etkisi yadsınamaz elbette lakin; belki buna bizim de zamaninda bazen uyamamamizin sebebi intizama isyandan ziyade, ailemizin ikinci bir ayakkabı-kıyafeti alacak kudrette olamamasiydi. Kenara koseye cekilip usulca, incitmeden sebebi sorularak halledilecek basit meselelerde yargisiz infaza ugramakti gordugumuz muamele.
Suistimal eden ogrenciler belli olurdu halbuki...
Ilkokul, ortaokul, lise fark etmeksizin her cocuk,ergen inanilmaz hassastir maddi meselerde. Malesef bu hassasiyete riayet edilmiyor, edilemiyor.
Eliyle, fiiliyle duzeltemeyecegi imkansizliklarin o yaşlarda yuzune vurulmasi, kaldirilmasi agir bir yuk olarak biner omuzlarina ve psikolojisini olumsuz etkiler. Hatta hayata, insanlara ve gelecege bakisi da bundan olumsuz etkilenebilir. Durumun zaten farkindadir o, cocuklar her seyin farkindadir aslinda lakin bu gibi durumlarin baska biri tarafindan hissettirilmesi hatta ve hatta "BABAN, ANAN NE IS YAPIYOR?"(!) tarzi sorularla butun sinifin onunde rencide edilmesi onu yaralar... Arkadaslariyla kiyasa goturur hatta butun sinifin onunde ağlayabilir kendini tutamadan(bizzat zamaninda yasadim) daha niceleri... Belki ailesi zor gunler geciriyordur gecim bakimindan, belki ailesi yoktur... Hazir yeni donem basladi, lutfen bu soruyu sormayin egitimciler ve bu sorunun cocugunuza hatta hicbir cocuga sorulmasina izin vermeyin sayin veliler...
Bu illa ki ogrenilmek istenilen bir bilgiyse (Kİ NEDEN, HANGİ ÇIKAR UĞRUNA VEYA HANGİ CIFTE STANDART UYGULAMASI ADINA OGRENILMEK ISTENIR GENELDE ACABA?!) bunu ogrenmenin bin turlu hassas yolu var.
Haddimi aşan bir cumlem varsa özur diliyorum simdiden sadece icimi dokmek ve bu durumun yasanmasina bir nebze de olsa engel olmak istedim.
Herkes Bir'iciktir. Minik yurekler incinmesin, koşarak gitsinler okullarina...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?