"Baban, annen ne iş yapıyor?" Sorusunu Öğrencilere Yönelten Eğitimciler

Ogrencilerin anne babalarinin mesleklerine gore davranan fırsatçı ve kişilik yoksunu, ogretmenlik yaptigini sananlar yok mu? Elbette var.. Sonucta ogretmen de insan ve eksiklikleri, zaaflari olabilir..
Ortaokulda bi hocamiz sinifa yapilacak bi seyi maddi durumu iyi olan 2 ogrencinin uzerine yikmaya calismisti, "kimseye gerek yok, ikiniz rahatca halledersiniz" diye.. Sacmaligin daniskasi.. Durumu iyi diye her seyi sirtlanacak mi o veliler?
Yine ilkokulda (ogretmen demek istemiyorum) bi hanim, asker cocugu olduğumuz icin bize ozel muamele ederken kendince gariban gordugu diger cocuklari itip kakardi..
Boyle cookk ornek var hayatımızda..
Sadece bu genellemeler cok yanlis, burda bi suru ogretmen uye var, sonra konuda neden tartisma çıkıyor diye sormamak lazim..

Avon almak neden çirkin geliyor? Benim Satan bir velim var ve Ben ondan alip parasini veriyorum.az da olsa maddi olarak destek olur diye dusunuyorum

Evet maalesef öğretmenlik mesleğini herkes hakkını vererek yapmıyor. O mesleğe hiç yakışmayanlar da var.

Benim okulumda böyle bir soru kesinlikle sormuyoruz.
Öğrenci tanıma formları sayesinde sınıfın nabzı ölçülür (anne baba sağ mı ayrı mı, maddi durum nasıl olası yardım geldiğinde kim öncelikli) formlar hepsini öğrenmemizi sağlıyor ve e okulda kayıtlı oluyor okuldaki tüm öğretmen arkadaşlarımız görebildiği için sorulmuyor.Yeni nesil öğretmenler olarak kesinlikle sormuyoruz bu yaklaşıma da karşıyız.
Lütfen öğretmenleri genellemeyin.

+10000

Öğretmenler mesleklerini soruyor yeri geldiğinde velileri çağırıp kendilerini tanıttırıyorlar doktor hemşire hakim vs spesifik mesleklerde Çocuklar görüyor geleceğe yönelik umutları ve beklentileri de artabilir neden hep olumsuz bakıyorsunuz Benim küçük yeğenimin sınıfı mahkeme Salonu gezmiş ve hakime hanım anlatmış yiğenim hakim olucam ben diyordu ve bizim çok hoşumuza gitti bu durum.
Ayrıca işsizlik toplum gerçeği bunu istatistiklerle istediğiniz kadar kapatmaya çalışın ama sağda solda her yerde işsiz insan var ama mesleksizlik ayrı bir konu!
Haa bunları anket veya tanıma formları aracılığı ile yapıp tespit etseler en iyi yol, ben bu şekilde yapıldığını biliyorum

Bir dönemin malum sorularıydi. Ilkokul dönemimde 5 öğretmen değişimi yaşadım sormayanı yoktu. Bir de malum "Nerelisin?" sorusu. Yani bir çocuğu tanımak için bu sorular mi gerekliydi bilemiyorum. Sosyokültürel ve sosyoekonomik durumumuzu bu şekilde mi öğrendiler? Bu sorular yerine ilkokulda oynamayı sevdiğim oyunları, izlemeyi sevdiğim şeyleri, gezmeyi sevdiğim yerleri sorsalardı daha çok işlerine yarardı herhalde. En azından hobi kelimesini erkenden öğrenmiş olurduk.

Özel olarak öğrenciye sorulmaz yani ben gidip öğrencinin babası annesi ne iş yapıyor merak etmem. Şimdiye kadar hiç bir veli aracılığı ile işimi halletmedim. Öğrencinin bizatihi kendisi ile ilgili konular haricinde zaten iletişimim olmaz. En doğrusu da bu. Sene başında anne baba olmayan öğrenciler hakkında bilgi verilir ya da ayrı olan bu çok önemli derste ona göre hassas davranılır.

Şimdiyi bilmiyorum ama ogretmenlerin çok daha bilinçli olduğunu düşünüyorum. Ben 26 yaşındayım ilk okulda sevgili ogretmenim aidat parası toplardı ders saati içerisinde öğrencilerden. Vermediysek sınıfın ortasında rencide ederdi. Ben bir dönem boyunca veremedim diye karnemi vermemişti git eve annen aidatı getirip alsın karneni demişti. Ağlaya ağlaya eve gitmiştim..

Şimdi bu yapılsa hem veliler hem öğretmenler daha bilinçli olmaz diye düşünüyorum öyle olmasını umuyorum

Hâlâ bu soruyu yönelten o kadar eski kafalı öğretmenler var mı bilmiyorum, yeni nesil öğretmenler bu konuda daha duyarlı yaklaşıyorlar.
Kesinlikle çok doğru.Anne baba mesleği sorma kalmadı artık.Benim çalıştığım hiçbir okulda çocuğa yaklaşımını tasvip etmediğim öğretmenler bile sormuyor bunu artık.

Öğretmenler eskisi gibi değil artık.Ben kendi sınıfımda anneler günü , babalar günü bile kutlamıyorum.Sınıf rehber öğretmeni olduğum sınıf çok ısrar etti , yapmadım , annesi terk etmiş öğrencim var diye sınıfta.Ha çok kötü öğretmenler de var ama abartıldığı kadar çok değiller.

Çok doğru.Anne baba neyse çocuk da o oluyor.

Günümüzde artık böyle soru soran öğretmen pek kalmadı, o konuda içiniz rahat olsun.
Ben de İngilizce öğretmeniyim ve en sevmediğim konu da Family konusudur. Genelde kitapta aile ağacı çizilmesi, fotoğraflarının yapıştırılması vs ile ilgili etkinlikler olur.
O yüzden bu konuyu çok yüzeysel işlerim, verilmesi gereken kazanımları veririm. Üstüne de ekstra yok aileyi tanıtma, aile ağacı yapma gibi ödevler vermem.
Zaten sene başlarında öğrenci tanıma fişleri doldurtuyoruz kendi rehberlik yaptığımız sınıfımıza.. Biraz ilgili bir öğretmen oturup inceler kimin annesi babası sağ, kiminki ne iş yapıyor.

Ben çocuklarla ilgili çoğu bilgiyi onlarla sohbet ederek öğreniyorum.Belgelere geçmeyen bilgiler veriyorlar sohbet esnasında satır aralarında.Her öğrencime yapmaya çalışırım bunu , teneffüslerde , öğlen aralarında.Böyle yapılınca çocukla aranızda olumlu bir bağ gelişiyor.Kimsenin çalışmak istemediği okullardaki çalıştım , çok zor öğrencilerim oldu , bazen o öğrencilerimi yolda orda burda görüyorum , karşılaşıyoruz , kucaklaşırız ki genç bir öğretmenim , öğrencilerimin en büyüğü 21 22 yaşlarındalar.Kocaman oldular aslında ama birbirimizi görünce çocuk gibi olurlar yine. :)) Benim yakın görüştüğüm bütün öğretmen arkadaşlarım böyle.Yaptıklarım çok normal şeyler yani.Bir çok öğretmen yapıyor bunları.Öğretmenlerin hepsi korkunç kötü değiller.Linç edilmeye başlandı öğretmenler , o yüzden yazmak istedim.

Ben de bir öğretmenim ve benim de çok kötü öğretmenlerim oldu.Ama genellemiyorum bunu tüm öğretmenlere.Lütfen sizler de öğretmenlerle ilgili yaşadığınız kötü olayları tüm öğretmenler öyleymiş gibi yazmayın.

Kesinlikle maddi durumu öğrenmek old için soruyorlar bence.Hic unutmam sınıfta bir arkadaşın babasının kötü bir işi vardı her okullar açıldığında o soru sorulunca çocuk kıpkırmızı olur kafasını eğerdi

Gelişmiş ülkelerde bu soru normaldir. Zengin ile fakir arasinda o kadar keskin sinirlar yok çünkü. Yaşadiğim ülkede özel okul yok mesela. Herkes ayni okullara gidiyor.

Ancak Türkiyede iş bir statü sembolüdür. Kullandiğin telefon bile statü semboludur. Yani bu soru çocuğu tanimak afina, sohbet olsun diye sorulmuyor. Bu soruya "serbest meslek" cevap vermek bile o çocuğun arkadaşlari arasinda statüsünü belli ediyor. Evet o yaşta bile.

Senin dediğini yapmak için tüm toplum değişmesi lazim. Öyle birşeyde artik mevcut koşullarda imkansiz.

Zaten malum haberden dolayı bir doluluğum vardı konu ve bazi yorumlar cok duygulandırdı beni.Söz konusu masum çocuklar ve savunmasiz hayvanlar oldugunda dayanamıyorum hiç.
Böyle bir başlık görmek ayni zamanda mutlu da etti beni farkindalık yaratabilmek anlaminda.
Öğrencilerin ailesininn iş durumunun tüm sınıf icerisinde sorulması bana göre de çok ama çok gereksiz.Neden?
Hiç unutmam.Okulumuza sonradan oktay diye bir cocuk gelmisti çok da başarılıydı ama pek konuşmazdi.Evde Türkçe dersi icin günlükler yazmamızı isterdi ögretmenimiz.Haftanin iki günü günlükler okunurdu.Hepimiz okumak icin sabirsizlanirdik.Oktay yazardi aslinda ama hic okumak istemezdi öğretmenimiz de sağolsun üstelemezdi(Durumunu bildigi icindi belki de) Her gün beslenmesinde ekmek arası haşlanmıs yumurta olurdu ee cocukluk hali dalga geçtiğimiz oluyordu.
Bir gün çocuk disardayken günlük defterini alıp okumaya basladik.Kapida nöbetci de biraktik ki geldiginde iceri almamak icin.
Okudukça o cocuk halimizle yüzümüzün aldigi şekli,ağlamakli hallerimizi ömrümün sonuna kadar unutmam herhalde.Cok sonra adını ve soyadını unutamadigim arkadasimi sosyal medya üzerinden çok bulmaya çalıştım ama nafile.Umarim yaşıyor ve çok mutludur..
Öğretmenlerimiz artik cok daha verimli ve bilinçli.Çok daha vicdanli,kültürlü,bilinçli öğretmen adaylarimiz olsun ve o kuzularin yüzleri hep gülsün insallah..

Son düzenleme:
Avon almak neden çirkin geliyor? Benim Satan bir velim var ve Ben ondan alip parasini veriyorum.az da olsa maddi olarak destek olur diye dusunuyorum

Adiginiz sey 3 liralik ruj da, 3000 liralik buzdolabi da olsa, sanki veliden bir kiyak almissiniz ve karsiligini cocuga not ya da ozel ilgi olarak verecekmissiniz gibi algılanıyor da ondan.
İyi niyetinizden asla suphem yok, ama diğer veliler ve ogrencilerin algisini degistiremezsiniz, ve bundan en cok da arada kalan ogrenci etkilenir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…