mahkemede çocuklarınızı istediğiniz sürece onların velayeti size verilecektir.velayet babaya ancak üç durumda verilebilir.anne iffetsiz bir hayat sürdürüyorsa,anne akıl hastasıysa ya da anne kendi rızasıyla velayeti babaya bırakırsa.bu durumların dışında velayet anneye verilir.mahkemede iki tarafın da velayet talebi varsa hakim bir sosyal haizmetler uzmanı atayacak.bu uzman gelip hem annenin hem babanın evini çocukların o evlerdeki durumuna bakıyor.ama yaşları itibariyle de çocuklar anneye muhtaç yaştalar zaten.bu hususu da hakim resen değerlendiriyor.ancak eşinizin tehditlerinde bir korkunuz olursa bu süreçde c.savcılığına suç duyurusunda bulunarak şikayetçi olabilirseniz ve yaşadığınız evden uzaklaştırma ya da ayrı evde oturuyorsanız eve yaklaşmama kararı çıkartabilirsiniz.bu kararı ve suç duyurunuzu da mevcut boşanma davası dosyanıza ekleyebilirsiniz.ayrıca avukat tutabilecek maddi gücünüz yoksa barodan adliyardım talep ederek ücretsiz avukat da alabilirsiniz.merhaba benim 3 ve 6 yaşlarında 2 çocuğum var.10 senedir evliyim.eşim45 yaşnda ve ilk eşinden3 çocuğu var.mesleğim yok.çocukları bizmle kalıyor.büyük askerden geldi,ortanca kız eşinden ayrıldı 2 aylık bebeğiyle bende ve 3.kız ise 8.sınıfta okuyor.ben ayrılmak istiyorum fakat eşim kabul etmiyor etsede çocukları vermem yada vururum diyor.ne yapacağımı şaşırdım.çocukları alıp gitmek istiyorum ama daha sonra bulursa ve onları benden alırsa diye çok korkuyorum.çünkü özellikle kızım çok hassas.zaten şuana kadarda onları perişan etmemekiçin ayrılamadım.ne yapmam lazım bana akıl verebilirmisiniz lütfen
merhaba.medeni kanunda sayılan boşanma nedenlerinden bir tanesi de akıl hastalığıdır.akrabanız eşine karşı söz konusu haklı nedene dayanarak bir boşanma davası açabilir.ancak söz konusu hastalık için akrabanızın dosyaya sunabileceği delil niteliğinde bir belge yok.dolayısıyla duruşmalar esnasında hakim akrabanızın bu iddiasına karşılık söz konusu tarafı doktora sevk edebilir.bu şekilde gerçekten akıl hastası olup olmadığı belgelenerek sonuç dosyaya gelir.sonuç akıl hastası olduğu yönünde gelirse zaten akrabanız için haklı neden gerçekleşmiş olur va hakim tarafların boşanması yönünde karar verir.ancak dediğiniz gibi hakim kararıyla tedavi diye bir şey söz konusu değildir.tedavi ancak kişinin kendi isteğiyle olabilir.o yüzden bu durumu taraflar kendi aralarında bir sonuca bağlayabilirler.
ancak size şöyle bir çıkış noktası sunabilirim.boşanma davalarında illa ki boşanma talep edilecek diye bir kural yok.ayrılık da talep edilebilir.akrabanız mahkemeden ayrıık talep etsin ve bu ayrılık süresinde eşi tedaviyi kabul edip tedaviye başlarsa-hakim de ayrılık kararını verirken karşı tarafa bu süre içinde tedavi olması yönünde telkinde bulunabilir -akrabanız o zaman boşanma ve ya boşanmama kararını bu ayrılık döneminin sonunda eşinden gelecek sonuca göre daha sağlıklı verebilir.
akıl hastası olduğu iddia edilen taraf davayı açsa dahi akrabanız yine de mahkemede ayrılık talep edebilir ancak şu aşamada bu nekadar doğru olur bilemiyorum zira karşı taraf tedavi olmaktan ve evliliğini sürdürmekten ziyade boşanmak istiyor.ben boşanma davalarında müvekkillerime daima öncelikle aralarında anlaşmaya varmalarını öneriyorum.aksi takdirde hem dava uzuyor hem taraflar yıpranıyor.verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.a.s. a.s.
bunların üzerinde düşüneceğim.(şuan kafam çok karışık,çok üzüntülüyüm çünkü)
ama bugün aldığım habere göre akıl hasatalığı olduğunu düşündüğüm kişi boşanmak üzere mahkemeye başvurmuş.bu durumda ne yapacağız bilemiyorum..kafamçokkarıştı
akıl hastası olduğu iddia edilen taraf davayı açsa dahi akrabanız yine de mahkemede ayrılık talep edebilir ancak şu aşamada bu nekadar doğru olur bilemiyorum zira karşı taraf tedavi olmaktan ve evliliğini sürdürmekten ziyade boşanmak istiyor.ben boşanma davalarında müvekkillerime daima öncelikle aralarında anlaşmaya varmalarını öneriyorum.aksi takdirde hem dava uzuyor hem taraflar yıpranıyor.
arkadaşınız ve eşi aralarında herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmamış iseler 1 ocak 2002'den sonra edinmiş oldukları mallar varsa boşanma esnasında bu mallar taraflar arasında yarı yarıya bölüştürülecektir.1 ocak 2002'den önce edinilen mallar ise kimin adına ise onda kalacaktır.çok yakın bir arkadaşım boşanmak üzere ay ın 13 ünde mahkemesi var...Allah'tan çocukları yok !
10 yıllık evli ve eşi arkadaşımın babasından ,yani kayın pederinden iş kurmak için 20 milyar borç para almış ve boşanma kararı aldıktan sonra arkadaşıma nafaka ,tazminat vs istemeyeceğine dair bir kağıt imzalatmış,resmi bir kağıtmış.. arkadaşım da o sıra bunu babasının boşanmak yok demesi üzerine kabul etmiş ama dahada fazla dayanamamış..
sorun şu ki,arkadaşımın bu 20 milyarı ve evlilikte edilen malların (araba) %50 paylaşımını istiyor ama görüştüğü avukat o yasadan yararlanamıyorsun demiş...
bilgisi olan var mı ? arkadaşım ne yapabilir..? bu 20 milyarı nasıl geri alabilir...? ne yapması gerekli?