Avukat Arkadaslara Sorusu Olanlar Buraya Yazabilir

mahkemede çocuklarınızı istediğiniz sürece onların velayeti size verilecektir.velayet babaya ancak üç durumda verilebilir.anne iffetsiz bir hayat sürdürüyorsa,anne akıl hastasıysa ya da anne kendi rızasıyla velayeti babaya bırakırsa.bu durumların dışında velayet anneye verilir.mahkemede iki tarafın da velayet talebi varsa hakim bir sosyal haizmetler uzmanı atayacak.bu uzman gelip hem annenin hem babanın evini çocukların o evlerdeki durumuna bakıyor.ama yaşları itibariyle de çocuklar anneye muhtaç yaştalar zaten.bu hususu da hakim resen değerlendiriyor.ancak eşinizin tehditlerinde bir korkunuz olursa bu süreçde c.savcılığına suç duyurusunda bulunarak şikayetçi olabilirseniz ve yaşadığınız evden uzaklaştırma ya da ayrı evde oturuyorsanız eve yaklaşmama kararı çıkartabilirsiniz.bu kararı ve suç duyurunuzu da mevcut boşanma davası dosyanıza ekleyebilirsiniz.ayrıca avukat tutabilecek maddi gücünüz yoksa barodan adliyardım talep ederek ücretsiz avukat da alabilirsiniz.

ya bendeee:):):):).bizim bi akrabamız esinden boşanmak istiyor ama karsı taraf tazminat yada zengin oldukları için yer alcaklarını söylemişler onlardan.ama karısı bi sene önce almış basını gitmiş.2 sene ewli kalmışlar.akrabamız diyoki hem gitti hemde benden mal almaya çalışıyo diyo dilekçe werdi ama.mal vermek zorundamı yada bu konu mahkemeyi uzatırmı????

2002'den sonra yapılan evliliklerde, mal rejimi uygulaması farklılaştı.taraflar aralarında bir mal rejimi belirlememişlerse uygulanacak olan kanuni rejim ortak mal paylaşımıdır.yani evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan mallar kimin üzerine kayıtlı olursun olsun yarıya yarıya paylaşılır boşanma esnasında.ancak evlenmeden önce edinilmiş olan mallar bu uygalamanın dışındadır.şuan akrabanız evliliğini gerçekleştirdikten sonra edindiği bir araba,yazlık veya ev varsa istese de istemese de yarısını eşine ya nakit olarak ya da tapuda paylı mülkiyet olarak eşine devredecek.tazminat konusuna gelince hukuken kusurlu taraf tazminat alamaz.evi terk eden taraf şuan için kusurlu görünür.çünkü terk karşı tarafa haklı boşanma nedeni verir.ancak terk eden gerçekleşen bu terk için haklı nedenleri olduğunu mahkemede kanıtlarsa(evlilik içinde şiddet gördüğünü,eşinin kendisini aldattığını,hakaret ve küçük düşürücü davranışlara mazur kaldığını vs.) tabiki tazminata da hak kazanacaktır.çekişmeli boşanma davaları taraflar aralarında uzlaşamadıkları sürece uzayacaktır.

çok tesekkür ederim canım yaaa hemen arayıp söylücem ağzına sağlık.

rica ederim umarım yardımcı olabilmişimdir.

merhaba,benim sorum annemle ilgili olacak,annem 51 yaşında evlendiği eşi de 82 yaşında 2003 te evlendiler.annem ev hanımı eşi de emekli öğretmen antalyada eşine ait bir mülkte ikamet ediyolar.Önceleri bir sorun teşkil etmeyen fakat sonra aralarındaki büyük yaş farkından dolayı doğan kısaknçlık ve güvensizlikten kaynaklanan büyük geçimsizlikler yaşadılar.eşinin çocuklarının büyük baskısı ve tehditleri, eşinin tek kızının sürekli hergün tacize varan konuşmaları kzının eşide çalışmıyor ikiside babalarının maaşını istiyor ve ikamet ettikleri iki katlı evinin üst katında oturuyor. psikilolojik baskı yaratarak ,yıpratarak boşanmaya ikna etmek çabasındalar.Annem şu an 2 gündür yanımda canını zor attı yanıma eşi kiralık katil arıyormuş bunu söylediği adamlar gelip anneme söylediler eşin bizi sıkıştırıyor kiralık katil arıyor diye bende annemi yanıma aldım şu an ama boşanmak istemiyor çünkü hiçbir maddi güvencesi yok. Eşi geçen sene Seydişehir'den bir ev aldı. Tapusunu çocuklarının baskısından dolayı korktuğu için annemin üstüne yaptı. Bütün maaşınıda bu ev için krediye yatırıyor. Şimdi bu evi çocukları öğrendi. Eşi şimdi evin tapusunu geri almak için tapu iptal davası açmak ile tehdit ediyor. Boşanmak içinde tehdit ediyor. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor. Maddi bir durumu yok. Ama adli yardımda alamıyor üstüne tapu olduğu için. Hiçbir birikimide yok. Geçimi için nafaka talebinde bulunmak istiyor ama eşinin bütün maaşı çektiği krediye gidiyor. Lütfen yardımcı olun.

merhabalar.öncelikle kiralık katil konusuna değinelim.böyle bir şüpheniz varsa - şahitleriniz de var anladığım kadarıyla-c.savcılığına anneniz eşi hakkında suç duyurusunda bulunabilir.
ikinci konu tapu iptal davası.annenizin eşi 82 yaşında.çocukları babalarının anneniz lehine yapmış olduğu bu kazandırma esnasında akli melekelerinin yerinde olmadığını kanıtlayarak bu davayı kazanabilirler.bunun için de hakim doktora sevkini yapacak.fiil ehliyeti olmadığı doktor raporuyla belgelenirse anneniz mülkiyeti kaybedecektir.bir boşanma durumunda söz konusu mülkiyet taraflar arasında yarı yarıya paylaştırılır ancak annenizin aleyhine olan nokta evin kredisi de taraflar arasında yarı yarıya paylaştırılacak.anneniz de artık krediye iştirak edecek.evet çalışmadığı için bir nafaka talebi olabilir annenizin ancak karşı tarafın maaşında kredi borcu olduğu için hakimin takdir edeceği nafaka da maaşdaki kredi borcuyla oranlanacak ve dolayısıyla çok cüz_i bir miktar olacaktır.burada annenizin düşünmesi gereken nafakadan ziyade söz konusu evdeki kredi borcunu ödeyebilecek midir?
bir üçüncü husus ise barodan adli yardım alabilmeniz için muhtardan fakirlik belgesi almanız gerekiyor.bu yola başvurmanız söz konusu olmadığı için gerek tapu iptali ve tescil davası için gerekse açılabilecek bir boşanma davası için mutlaka ama mutlaka bir avukattan yardım alın.ben size çok üstten anlattım ancak bu davalar zor uzun karışık ve teknik hukuk bilgisi gerektiriyor.bir vekille takip etmeniz sizin lehinize olur.

Son düzenleme:
merhabalar benimde bir sorum olacaktı.
benim bir akrabam boşanmak üzere.eşi psikiyatrik hasta ama tedavi olmuyor,hastalığının farkında bile değil.(zaten evliliklerindeki sorunda bundan kaynaklanıyor)
acaba mahkemeye boşanmak için başvurulduğunda hakim kararıyla tedavi ettirmek mümkün olur mu?
yoksa kimse onu ikna edemiyor tedavi olmak için.
eger tedavi olursa evliliklerinin düzeleceğine inanıyorum.(psikiyatrist de öyle söylüyorlar.)

şimdiden teşekkür ederim.

merhaba.medeni kanunda sayılan boşanma nedenlerinden bir tanesi de akıl hastalığıdır.akrabanız eşine karşı söz konusu haklı nedene dayanarak bir boşanma davası açabilir.ancak söz konusu hastalık için akrabanızın dosyaya sunabileceği delil niteliğinde bir belge yok.dolayısıyla duruşmalar esnasında hakim akrabanızın bu iddiasına karşılık söz konusu tarafı doktora sevk edebilir.bu şekilde gerçekten akıl hastası olup olmadığı belgelenerek sonuç dosyaya gelir.sonuç akıl hastası olduğu yönünde gelirse zaten akrabanız için haklı neden gerçekleşmiş olur va hakim tarafların boşanması yönünde karar verir.ancak dediğiniz gibi hakim kararıyla tedavi diye bir şey söz konusu değildir.tedavi ancak kişinin kendi isteğiyle olabilir.o yüzden bu durumu taraflar kendi aralarında bir sonuca bağlayabilirler.
ancak size şöyle bir çıkış noktası sunabilirim.boşanma davalarında illa ki boşanma talep edilecek diye bir kural yok.ayrılık da talep edilebilir.akrabanız mahkemeden ayrıık talep etsin ve bu ayrılık süresinde eşi tedaviyi kabul edip tedaviye başlarsa-hakim de ayrılık kararını verirken karşı tarafa bu süre içinde tedavi olması yönünde telkinde bulunabilir -akrabanız o zaman boşanma ve ya boşanmama kararını bu ayrılık döneminin sonunda eşinden gelecek sonuca göre daha sağlıklı verebilir.

Son düzenleme:

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.a.s. a.s.
bunların üzerinde düşüneceğim.(şuan kafam çok karışık,çok üzüntülüyüm çünkü)
ama bugün aldığım habere göre akıl hasatalığı olduğunu düşündüğüm kişi boşanmak üzere mahkemeye başvurmuş.bu durumda ne yapacağız bilemiyorum..kafamçokkarıştı

akıl hastası olduğu iddia edilen taraf davayı açsa dahi akrabanız yine de mahkemede ayrılık talep edebilir ancak şu aşamada bu nekadar doğru olur bilemiyorum zira karşı taraf tedavi olmaktan ve evliliğini sürdürmekten ziyade boşanmak istiyor.ben boşanma davalarında müvekkillerime daima öncelikle aralarında anlaşmaya varmalarını öneriyorum.aksi takdirde hem dava uzuyor hem taraflar yıpranıyor.

Son düzenleme:
-----------------------------------------------------

Son düzenleme:

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.a.s. a.s.

aldığım habere göre tedavi olması için ikna edilmiş :lepi:

barıştırmışlar. delikafadulden

çok yakın bir arkadaşım boşanmak üzere ay ın 13 ünde mahkemesi var...Allah'tan çocukları yok !

10 yıllık evli ve eşi arkadaşımın babasından ,yani kayın pederinden iş kurmak için 20 milyar borç para almış ve boşanma kararı aldıktan sonra arkadaşıma nafaka ,tazminat vs istemeyeceğine dair bir kağıt imzalatmış,resmi bir kağıtmış.. arkadaşım da o sıra bunu babasının boşanmak yok demesi üzerine kabul etmiş ama dahada fazla dayanamamış..

sorun şu ki,arkadaşımın bu 20 milyarı ve evlilikte edilen malların (araba) %50 paylaşımını istiyor ama görüştüğü avukat o yasadan yararlanamıyorsun demiş...

bilgisi olan var mı ? arkadaşım ne yapabilir..? bu 20 milyarı nasıl geri alabilir...? ne yapması gerekli?

arkadaşınız ve eşi aralarında herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmamış iseler 1 ocak 2002'den sonra edinmiş oldukları mallar varsa boşanma esnasında bu mallar taraflar arasında yarı yarıya bölüştürülecektir.1 ocak 2002'den önce edinilen mallar ise kimin adına ise onda kalacaktır.
20 milyarlık borç içinse arkadaşınızın babasının elinde bu borca dair bir senet,çek varsa icra takibi başlatarak parasını alabilir.eğer elinde böyle bir evrak yoksa bunu ayrı bir dava konusu yaparak arkadaşınızın babası açacağı bir dava ile alacağı olduğunu kanıtlayarak, mahkeme ilamı ile icra takibi başlatabilir ve alacağını tahsil edebilir.

Son düzenleme:
iyi akşamlar. ben birşey danışmak istiyorum. annemle babam on yıl önce boşandı. babam 10 yıldır nafakasını ödemiyor. ben 18 yaşımı doldurdum. bu nafakayı almak için ne yapmalıyım? 18 yaşımı doldurduğum için kendim mi başvurmalıyım? dava mı açacağım icraya mı vereceğim hiç birşey bilmiyorum bu konu hakkında. beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Teşekkür ederim.verdiğiniz bilgiler için.çarşamba günü duruşmaya sizin söylediğiniz gibikatılacak eşim.peki size bir soru sormak istiyorum.bu şekilde kız kardeş ne kadar pay alır.kayınvalidemde hakkını alabilirmi.5 tane daire var (1 arsada 3 ev.(1 arsada da 2 ev var.paylaşımı sizce nasıl olur.....

Birde avukat ücretini de dava eden kızkardeşi eşimden taleb ediyo.hakim kabul edermi sizce....acil cevap yazarsanız sevinirim.

teşekkür ederim.eşim çarşamba günü duruşmaya giricek sizinde söylediğiniz gibi.Benim merak ettiğim bu şekilde tapu iptal olucak değilmi.kızkardeş pay olarak ne kadar alır dolayısıyla kayınvalidemede hak doğucak bu şekilde .5 daire var demiştim.birde avukatlık ücretini bizmi ödücez.karşı taraf onuda bizden talep etmiş.bizim üstümüzde kalmaz değil mi.bilgilendiriseniz sevinirim......

Merhaba.Ben birşey öğrenmek istiyorum.
Ekim 2008 de evlendim ve eşimin soyadını almıştım sadece.
Şimdi kendi soyadımla beraber kullanmek istiyorum fakat bunu için mahkeme kararı gerekiyor mu ?

merhaba arkadaşlar...benim nişanlımın bir tarlası var ama tapusu yokmuş (koçanmı varmış ne)..tapu olmadan satamıyoruz:sinifsinif:yasa çıkacakmış galiba tapuyu alabilmek için kesin birsey kimse bilmiyor,gerçekten öyle birşey varmı yoksa boşunamı hayal kuruyorum öğrenmek istedim yardımcı olursanız çok sevinirim senağlamabir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…