Arkadaşımın bebeğini kaybetmesi

ssusam

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Ağustos 2023
1.065
1.929
53
Merhaba anlaşılır olması için arkadaşıma aslı diyeceğim. Biz aslı ile şans eseri aynı zamanda hamile kaldık, liseden arkadaşız. Tüm süreci beraber geçirdik hastane çantalarımızı beraber hazırladık, seçtiğimiz eşyaların birbirimize linkini gönderdik, bir sürü hayaller kurduk. Hatta her gün o kadar çok konuşuyorduk ki eşim bile benden çok aslıyla konuşuyorsun derdi. Ardından ben 40. haftada doğum yaptım o ise bir kaç gün sonra bebek hareketlerini hissedememeye başladım dedi ve eşyalarını çantalarını alıp hastaneye gittiler. Bende aynı sebepten acile gidip bebeğimi kucağıma almışken o bebeğinin kalbinin durduğunu öğrendi. Öğrenir öğrenmez bana yazmış bebeğimizin kalbi durmuş diye ben o sıra yeni doğan bebeğimle ilgilendiğim için telefona hiç bakmadım hatta aslının bebeğim ve bana hazırladığı hediyelerin kargosu geldi ben o sırada bir şeyler yapmakla meşgul olduğum için ancak 4 saat sonra teşekkür mesajı atayım diye telefona baktım ve mesajı gördüm. O andan beri sanki bebeğimin kardeşini kaybetmiş gibi hissediyorum. 2 gün boyunca ağlayıp durdum hangi bebek eşyasını kullansam aklıma geliyor çünkü her şeyi beraber seçtik bebeğimi severken bile vicdan azabi hissediyorum biliyorum benim suçum değil ama yine de keşke bir çözümü olsaydı. Annesi ile konuştum, aslıyla da konuştum o gün bana cevap veremedi. Aslında ben o mesajın üstüne mesaj atamadım. Hep annesi ile konuştum annesi söylediklerini ileteceğim dedi. Zaten yazsam da uzun bir süre doğum başlasın diye suni sancı aldı başlamasına sezeryana aldılar yazsam da cevap veremezdi. Sonra beni aradı konuştuk. Ona yanında olduğumu her zaman konuşabileceğimizi söyledim o ise sevincime gölge düşürmekten korktuğunu. Arada o kadar üzücü konuşmalar vardı ama buraya yazıp uzatmak istemiyorum. Şimdi üç sorum var
Birincisi bebeğimin teyzesi olarak her anına şahit olmak istediğini söyledi bunu beni üzmemek için mi söylemiştir? Çünkü çok düşünceli bir insan. Sizce bebeği atmalı mıyım yoksa onu daha çok mu üzerim
İkincisi 1-2 hafta sonra bebekli ya da bebeksiz ziyarete gitmeli miyim(aramızda 12 saatlik bir yol var) istediği zaman yanına gidebileceğimi söyledim: 5 ay sonra onun şehrinde işim var o zaman için hayaller kurmuştuk, şimdi bebekle zorlanacağımı o zaman görüşürüz dedi. Sizce hangisini yapmalıyım
Son soru da ona bir hediye göndermek istiyorum tabi ki asla hiç bir şey onu teselli etmemi sağlayamaz ama bebeğinin mezarına bir hediye mi bulmalıyım, yoksa canlı ya da cansız çiçek mi göndermeliyim? Canlı çiçeği büyüttükçe üzülür mü rahatlar mi? Yoksa ultrason fotoğrafını onun fotoğrafı ile birleştirip bir hediye haline mi getirmeliyim?
Burası büyük bir forum benzer durumu yaşayan kişiler ya da çevresinde görenlerden tavsiye istiyorum. Çünkü anlaşılması çok zor bir acı ben yaşamamış olmama rağmen nefes daralıyor sanki ciğerlerimde baskı var gibi hissediyorum.

Sakın mezarlığa hediye yada ultrasonla hatıra gibi bir şeyler yapmayın sakın. Acılı insanın acısını iyice arttıracak şeyler hediye olamaz. Çiçek gönderebilirsiniz. İyi geleceğini düşündüğünüz bir kitap gönderebilirsiniz. Ona has ona iyi hissettirecek hediyeler gönderin, acısını hatırlatacak şeyler hediye değildir.
Bebeğinizin fotoğrafını da o istemeden göndermeyin. O isterse merak ederse atın. Ama o sormadan bebekten ve bebekli hayattan bahsetmeyin.
Yanş havadan sudan sohbet etmek, derdini dinlemek en güzeli. Şu süreçte dinleyin, o sormadan anlatmayın.

Bence onunla konuş O nasıl istiyorsa öyle davran. Bebeğin fotosunu görmek istiyorsa gönder görsün. Bebeğin şu an çok küçük 12 saatlik yola onsuz gidemezsin. 5 aylık olduğunda gitmen gerekiyorsa o isterse görüşürsünüz.

Yok zaten sormuyorum, çok yakın arkadaşım tam ifade edememişim kendisinin anlatmasını bekliyorum şu ana kadar tüm sürecini anlattı ben sormadan sunlari hallettik söyle oldu şöyle hissettim diye çokdetay verip onun duygularını teşhir etmek istemiyorum, bol bol dinliyorum fotograf konusunu aslında hiç düşünmemiştim ama bugün sosyal medyada kendisi paylaşıp uzun bir veda yazısı yazmış ordan aklıma geldi. Tabi herkes sorduğu için insanlar bebek doğdu mu yazmasın diye paylaşmış olması da muhtemel. Mezarı için hediyeyi de insanlar süsleyip biraz teselli bulup acılarını yaşıyorlar diye okumuştum ordan fikir edindim. İnanın duyduğumdan beri internetten bu konuyu yaşayanların yazdıklarını nasıl destek olabileceğimi araştırıyorum. Tabi ki hiç bir tesellisi yok ben bile bu kadar etkilenmişken onu düşünemiyorum. Kendimizi kötü bir rüyada gibi hissediyorum.

Ben olsam böyle acıklı hediyelere girmezdim.
Arkadaşıma yasla ilgili iyi gelecek bir kitap alırdım çiçek çikolata gönderirdim. Yada masaj gibi terapi
Gibi iyi gelecek bir hediye alırdım.

Siz şuan yeni doğmuş bebegınızın bırakıp gidemezsiniz gitmemelisiniz yani 12 saat yoldan bahsediyorsunuz . Bebekle gitme fikrini daha sonra kendısı gel ihtiyacım var derse gidersiniz oda zaten bebekle gitmenizi tabiki de anlayacaktır .

Çiçek değilde bitki uzun ömürlü olanlardan gonderebılırsınız .

Biraz kendını topladıktan sonra sizi aramak isterse görüntülü bebegı gösterir misin derse o zaman gosterır yada foto isterse atarsınız . Şuan belki oda sizin heyecanınızı kırmamak ıcın kendını güçlü konuma getirip her anını paylaş diye ağzından cıkıvermiiş olabilir . Bazı ınsanlar acılarını çok farklı yaşayabiliyor size düşen bu zaman içerisin de sabırla yanında olduğunuzu hissettirmek .

sizde bu süreçte lohusa ve yeni annelik heyecanını paylaşmak isteyeceksınız ıcınız ıcınıze sıgmayacak belki karşı tarafla hayalleriniz buydu ama bi süre bunu erteleyin arkadaşınız için, kendısıne bebekten yana yorgunluklarınızdan bile bahsetmeyin .

Sakın o hediyeleri yapmayın, bebeği görmek isterse gösterin ama anlatımı abartmayın sormadıkça söylemeyin. 1-2 hafta sonrası henüz çok erken, 5 ay sonra bakarsınız duruma göre. Çiçek gönderebilirsiniz.

Zaten bebeği bırakıp gitmem bebekle beraber gidip onu görüp bebeğin yanına giderim diye düşündüm. Çünkü şu aşamada bebeğim daha 10 günlük olmadı bensiz duramaz gidersem de o istemediği sürece bebeği göstermem ama dediğiniz gibi o çağırana kadar beklemek daha iyi.
Evet uzun ömürlü bir bitki bende düşündüm ama ya solarsa diye de çekiniyorum o psikoloji ile daha mı kötü olur diye. Çiçekçiler bazen hasta bitki de gönderebiliyor.
Bir şeyler paylaşmak konusunda zaten kesinlikle o istemeden atmıyorum bebeğimle ilgili konu açmıyorum, zorluk kısmında bu olaydan sonra hiçbir şey zor gelmiyor her anıma şükreder oldum. O istediğinde atarken bile içim burkuluyor acaba ben mutlu olayım diye mi istiyor soruyor diye Dediğiniz gibi her insan acısını farklı yaşıyor o da çok güçlü gözüken bir insan ama ne kadar hassas olduğunu ben biliyorum. Aşırı düşünceli tek temennim bu süreci çabuk atlatması yorumunuz için de teşekkür ederim

Kesinlikle katılıyorum. Annemi kaybettiğimde gelip saçma sapan şeyler söyleyip, sözde moral verdiğini sanan insanlar olmuştu. İnsanlar çok düşüncesiz

Yok sormadıkça anlatmıyorum göstermiyorum sorduğunda anlatırken de kısa öz anlatıyorum. Sanırım çiçek gönderip sadece dinlemek en mantıklısı gibi keşke elimden başka bir şey gelebilse

Bebekle gidip bebegı başka yere bırakmak kırıcı bi hareket olabilir o an onu düşündüğünüzü belki algılayamaz siz gelıyorum diyince kapıyı açar açmaz kollarınıza bakabılır . Eğer sizin gibi kardeş olarak düşündüyse sizin çocuğunuzu kendı çocuğuna . Bu bi ihtimal tabi .

Sukulent uzun ömürlü bir bitkidir aklınızda olsun

Hediye isine girmeyin bir sey yapacaksa kendi yapsin
Fotograf atmayin, ilk gunler sadece suya sabuna dokunmadan dengeli destek msjlari olabilir. Aniden atilan duamdasin aklimdasin gibi gibi.
Bebegi birakip bir yere gitmeyin, biraz akisina birakin

Kesinlikle katılıyorum. Annemi kaybettiğimde gelip saçma sapan şeyler söyleyip, sözde moral verdiğini sanan insanlar olmuştu. İnsanlar çok düşüncesiz
Bundan çok korktuğumdan dolayı yas sürecinde neler söylenmemeli hepsini okudum kendimi yerine koyup ne duymak istemezdim diye düşündüm çok dikkat ediyorum. Asla unutursun yeniden olur vs demiyorum ya da başka saçma cümleleri kurmak istemiyorum o anlattıkça dinleyip yapabileceğim bir şey var mı diye soruyorum hep yanında olduğumu söylüyorum. Ölüm çok zor insanın elinden hiçbir şey gelmiyor. Ben bu kadar dert edinmişken onu düşünemiyorum. En kötüsü de bebek çantalarıyla gidip böyle bir olay yaşamış olmaları. Gece bağırsak hareketlerini bebek sandığını uyanıp nerde olduğunu anlayamadığını sonradan hatırladığını söyledi zaten ben buna nasıl bir cevap verebilirim ki? Ne diyebilirim çünkü geçecek denmez, unutursun denmez. Buraya da uzun uzun yazdım ama çevremde bu konuyu anlattığımda anlayan kimse yok. Herkes bana bebeğimi düşünmemi söylüyor ama elimde değil arkadaşım için bebeği için çok üzülüyorum. Yorumunuz için de çok teşekkür ederim

Evet bunu da düşündüm, burda bir çok konuda okudum bu şekilde düşünme çok fazla olabiliyor. En iyisi yazıldığı gibi biraz akışına bırakmak gibi

Şu an yapabileceğiniz tek şey arkadaşınızı dinleyip acısını konuşarak dışarı atmasını sağlamak.
Diğer söyledikleriniz çok çok manasız. Mezarlığa hediye, ultrason fotoğrafları vs.
Yanına da gitmeyin lütfen, müsaade edin de kadın toparlasın kendini.

Arkadaşınızla bol bol iletişimde kalın halini hatrını sorup onun yanında olduğunuzu gösterin. Çiçek çikolata gibi hediyeler gönderin ama acısını hatırlatacak hediyelerden kaçının. Bebekli hayattan ve bebeğinizden bir süre bahsetmeyin. Onun için 2 katı zor bir durum olmasın.

Bence birşey göndermeyin. İlk fırsatta kalkın gidin bı sarılın. Otelde kalın rahatsızlık vermemek için. Bebeğinizi de eşinize bırakın bir saat. Sonra isterse bebekle de tekrar gidersiniz

Çok zor bir durum. Allah acısını hafifletsin.
Siz fırsat buldukça arayıp hal hatır sorun. Bebekle ilgili konuşurken çok detay vermeyin, gazı var uyumuyor vs diye dert yanmayın. Fotoğraf arada sırada atın. Hiç atmazsaniz acaba benim nazarım değer diyemi korkuyor diyebilir. Bebeğiniz 5 aylık olunca gidin ve bence mutlaka bebeğide götürün. Hediyede yollamayın bence gereksiz olur. Giderken çiçek götürürsunuz.

Ah çok üzüldüm çok çok. Öncelikle umarım bebeğinizi sağlıkla mutlulukla büyütürsünüz. Allah arkadaşınıza ferahlık versin. Bence bebekten fırsat bulduğunuz anlarda arayın, mesaj atın. İlla kayıpla ilgili yazmak zorunda değilsiniz. Aniden “seni çok seviyorum” yazın mesela. Bebeği hatırlatacak, mezara hediye vs asla göndermeyin. Sevdiği çiçeği gönderin. Belki yemekten zevk aldığı bi tatlıyı sipariş edin. Onu unutmadığınızı düşündüğünüzü gösterir bunlar. Şuan 12 saatlik yola bebekle gitmek pek mantıklı gelmiyor, bıraksanız nasıl bırakacaksınız? Gidip bebegi götürmemek de garip olur, kendini daha kötü hisseder bence o zaman da. Biraz akışa bırakın. Ama sorun, eğer sizi yanında istiyorsa bence söyler zaten. Fakat bu ara belki eşini bile görmek istediğini düşünmüyorum. Acısını yaşamak isteyecektir bir süre. Umarım kolayca toparlanır Allah yardımcısı olsun

Ben olsam böyle acıklı hediyelere girmezdim.
Arkadaşıma yasla ilgili iyi gelecek bir kitap alırdım çiçek çikolata gönderirdim. Yada masaj gibi terapi
Gibi iyi gelecek bir hediye alırdım.
Evladi olmus birine cicek cikolata gondermek biraz garip degil mi ? Ben hep kutlamalarda gonderirim veya iyi bir sey oldugunda bana gelir .bence cok dogrundegil gibi cicek cikolata

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…