Arkadaşımın bebeğini kaybetmesi

Hiçbir sey yapmayın ve size muhtaç olan kendi bebeğinize odaklanın. Sütünüz kesilecek. İlginizi kesmeyin bebeğinizden.
Aynı yerde bile değilmişsiniz zaman her şeye çare kendini yiyip bitirmek senin bebeğine haksızlık. Devam et normal hayatına senden gidecek her hareket onu yaralar çünkü görünmemek daha iyi

Evladi olmus birine cicek cikolata gondermek biraz garip degil mi ? Ben hep kutlamalarda gonderirim veya iyi bir sey oldugunda bana gelir .bence cok dogrundegil gibi cicek cikolata
Doğumgünlerinde de çiçek çikolata gönderirim ben.
En yakın arkadaşımla hatta doğumgününde mutlaka göndeririz ama nergis gibi kokan çiçekler çıktığında da evine gidersem alırım giderken.
Çiçek benim için mutluluk vermek istendiğinde alınan bir şey.
Ondan ben gönderirdim, bana gelse de mutlu olurdum.

Doğumgünlerinde de çiçek çikolata gönderirim ben.
En yakın arkadaşımla hatta doğumgününde mutlaka göndeririz ama nergis gibi kokan çiçekler çıktığında da evine gidersem alırım giderken.
Çiçek benim için mutluluk vermek istendiğinde alınan bir şey.
Ondan ben gönderirdim, bana gelse de mutlu olurdum.
Evet dedigim gibi bu tarz davranislqr kulturuuzde kutlama amaciyla yapilir , taziye icin yapmak uygun degil .Cicek giderken goturebilir ama uzaktan göndermesi bence iyi degil .hele ki cikolata acimin arasinda keyifle cikolata mi yiyecegim der daha cok uzulurdum .

Merhaba anlaşılır olması için arkadaşıma aslı diyeceğim. Biz aslı ile şans eseri aynı zamanda hamile kaldık, liseden arkadaşız. Tüm süreci beraber geçirdik hastane çantalarımızı beraber hazırladık, seçtiğimiz eşyaların birbirimize linkini gönderdik, bir sürü hayaller kurduk. Hatta her gün o kadar çok konuşuyorduk ki eşim bile benden çok aslıyla konuşuyorsun derdi. Ardından ben 40. haftada doğum yaptım o ise bir kaç gün sonra bebek hareketlerini hissedememeye başladım dedi ve eşyalarını çantalarını alıp hastaneye gittiler. Bende aynı sebepten acile gidip bebeğimi kucağıma almışken o bebeğinin kalbinin durduğunu öğrendi. Öğrenir öğrenmez bana yazmış bebeğimizin kalbi durmuş diye ben o sıra yeni doğan bebeğimle ilgilendiğim için telefona hiç bakmadım hatta aslının bebeğim ve bana hazırladığı hediyelerin kargosu geldi ben o sırada bir şeyler yapmakla meşgul olduğum için ancak 4 saat sonra teşekkür mesajı atayım diye telefona baktım ve mesajı gördüm. O andan beri sanki bebeğimin kardeşini kaybetmiş gibi hissediyorum. 2 gün boyunca ağlayıp durdum hangi bebek eşyasını kullansam aklıma geliyor çünkü her şeyi beraber seçtik bebeğimi severken bile vicdan azabi hissediyorum biliyorum benim suçum değil ama yine de keşke bir çözümü olsaydı. Annesi ile konuştum, aslıyla da konuştum o gün bana cevap veremedi. Aslında ben o mesajın üstüne mesaj atamadım. Hep annesi ile konuştum annesi söylediklerini ileteceğim dedi. Zaten yazsam da uzun bir süre doğum başlasın diye suni sancı aldı başlamasına sezeryana aldılar yazsam da cevap veremezdi. Sonra beni aradı konuştuk. Ona yanında olduğumu her zaman konuşabileceğimizi söyledim o ise sevincime gölge düşürmekten korktuğunu. Arada o kadar üzücü konuşmalar vardı ama buraya yazıp uzatmak istemiyorum. Şimdi üç sorum var
Birincisi bebeğimin teyzesi olarak her anına şahit olmak istediğini söyledi bunu beni üzmemek için mi söylemiştir? Çünkü çok düşünceli bir insan. Sizce bebeği atmalı mıyım yoksa onu daha çok mu üzerim
İkincisi 1-2 hafta sonra bebekli ya da bebeksiz ziyarete gitmeli miyim(aramızda 12 saatlik bir yol var) istediği zaman yanına gidebileceğimi söyledim: 5 ay sonra onun şehrinde işim var o zaman için hayaller kurmuştuk, şimdi bebekle zorlanacağımı o zaman görüşürüz dedi. Sizce hangisini yapmalıyım
Son soru da ona bir hediye göndermek istiyorum tabi ki asla hiç bir şey onu teselli etmemi sağlayamaz ama bebeğinin mezarına bir hediye mi bulmalıyım, yoksa canlı ya da cansız çiçek mi göndermeliyim? Canlı çiçeği büyüttükçe üzülür mü rahatlar mi? Yoksa ultrason fotoğrafını onun fotoğrafı ile birleştirip bir hediye haline mi getirmeliyim?
Burası büyük bir forum benzer durumu yaşayan kişiler ya da çevresinde görenlerden tavsiye istiyorum. Çünkü anlaşılması çok zor bir acı ben yaşamamış olmama rağmen nefes daralıyor sanki ciğerlerimde baskı var gibi hissediyorum.
Bebeğinin fotoğrafını paylaşma. O şehire gittiğinde yanında eğer eşin olacaksa o bebeği oyalarken sen 1 Saat arkadaşınla vakit geçir. Son olarak bir çiçek gönderip “iyi gününde de kötü gününde de kalbinin onunla olduğuna dair” bir mesajla gönderebilirsin

Evladi olmus birine cicek cikolata gondermek biraz garip degil mi ? Ben hep kutlamalarda gonderirim veya iyi bir sey oldugunda bana gelir .bence cok dogrundegil gibi cicek cikolata
Aslında çok da garip değil. Benim üzüntülü zamanlarımda arkadaşlarım göndermişti üzerinde çok duygusal destek mesajı vardı. Çok da iyi gelmişti o zaman

Aslında çok da garip değil. Benim üzüntülü zamanlarımda arkadaşlarım göndermişti üzerinde çok duygusal destek mesajı vardı. Çok da iyi gelmişti o zaman
Yani uzuntulu zaman nasil bir uzuntu .evde cenazeniz varken size çicek ,cikolata mi gonderildi ?

Bende baya arada kaldım yapacağım her şey o kadar saçma geliyor ki :(

Yani uzuntulu zaman nasil bir uzuntu .evde cenazeniz varken size çicek ,cikolata mi gonderildi ?
Hayır çikolata değil çiçek gönderildi. Çok derin etkileyen bir kayıp yaşamıştım ve haftalarca eve kapandığım bir depresyon süreciydi. Evet çiçek göndermişlerdi ve o rengarenk çiçekle beraber okuduğum o not bana yalnız olmadığımı hissettirmişti uzun günler sonra yüzümü güldürmüştü

Bende baya arada kaldım yapacağım her şey o kadar saçma geliyor ki :(
Suan hic bir sey yaomayin .Zaten kendi evladiniz var onunla meskul olun .arada arayin yanindayim sana destegim diyin .cok sıkta aramayin 10 gun gibi iyi bence .sonra ayda 1 ararsininiz bebegi ovmeyin yeter .bazen bir sey yaomak degil yapmamak daha iyidir .ziyarete hiderken de bir buket civek goturursunuz yeter .illa bir sey yapayim deyip durumu berbat etmeyin .🤷🏻‍♀️ Heke cikolata falan ama yani evlat acisi olan kisi oturup cikolata mi yiyecek ? Bence çok ayip olur .evinizde ebladiniza bakin bir 6 ay sonra da ziyarete gidin yeter .suan arkadasinizi degil bebeginizle anneligin keyfini cikarin .hatta belki gorusmemek size de iyi gelir .hic bunu dusundunuz mu ?belki oda bu durumda sizinle gorusmek istemez cok sık .kiskanclik demeyeyim de insan bir der yani neden benim bebeğim ? o saglikla dogurdu diye icinden gecirir ,zamanlada dağılır bu dusunceler. bu yuzden cok sık olmadan arayin destegim diyin bebis büyükdukce ufak bir ziyarete gidersiniz

Son düzenleme:
ikiniz de lohusasınız. Bırakın o kendi acısını yaşasın fazla üstelemeyin, kendi el kadar bebeğinizi düşünün. Biraz vakit geçsin biraz iyileşin.
Arar sorarsınız tamam da yeni doğum yapmış kadın 12 saat yola bebeğiyle gitmesin. Onun kendi ailesi yanında, destek olacak kişiler var.
Birlikte benzer şeyler yaşadığınız için yakın hissetmişsiniz fakat sizin yakınlığınız onun kaybıyla biraz soğur.

Güzel bir arkadaşlığınız var. Fotoğraf hiç atmamış olsanız atın bir tane derdim, sakınıyor gibi olmasın diye. Yakın olsanız kocaman sarılmak iyi gelirdi. Arkadaşınız çok zor bir süreçten geçiyor, siz de kendi hayatınızda özel bir süreç yaşıyorsunuz. Kendi hayatınıza da odaklanın arada bi bebeği emzirirken ufak ufak dualı mesajlar atabilirsiniz arkadaşınıza. Hediye işine şimdilik girmeyin bence.

Hayır çikolata değil çiçek gönderildi. Çok derin etkileyen bir kayıp yaşamıştım ve haftalarca eve kapandığım bir depresyon süreciydi. Evet çiçek göndermişlerdi ve o rengarenk çiçekle beraber okuduğum o not bana yalnız olmadığımı hissettirmişti uzun günler sonra yüzümü güldürmüştü
Olay daha çok yeni hastaneden ancak çıkıp defnedebildiler. Sizce biraz beklemeli miyim yoksa göndereyim mi?

Suan hic bir sey yaomayin .Zaten kendi evladiniz var onunla meskul olun .arada arayin yanindayim sana destegim diyin .cok sıkta aramayin 10 gun gibi iyi bence .sonra ayda 1 ararsininiz bebegi ovmeyin yeter .bazen bir sey yaomak degil yapmamak daha iyidir .ziyarete hiderken de bir buket civek goturursunuz yeter .illa bir sey yapayim deyip durumu berbat etmeyin .🤷🏻‍♀️ Heke cikolata falan ama yani evlat acisi olan kisi oturup cikolata mi yiyecek ? Bence çok ayip olur .evinizde ebladiniza bakin bir 6 ay sonra da ziyarete gidin yeter .suan arkadasinizi degil bebeginizle anneligin keyfini cikarin .hatta belki gorusmemek size de iyi gelir .hic bunu dusundunuz mu ?belki oda bu durumda sizinle gorusmek istemez cok sık .kiskanclik demeyeyim de insan bir der yani neden benim bebeğim ? o saglikla dogurdu diye icinden gecirir ,zamanlada dağılır bu dusunceler. bu yuzden cok sık olmadan arayin destegim diyin bebis büyükdukce ufak bir ziyarete gidersiniz
Aslında dediklerinizi düşündüm konuşmamak bana iyi gelir mi vs diye ama konuştukça daha iyi hissediyorum en azından onun iyileştiğini görüyorum ama zamana bırakmak en doğrusu gibi inşallah en kısa zamanda atlatır 🙏

Bu arada herkese tek tek cevap yazamadım ama tüm yorumları okudum hepinize teşekkür ederim. Tüm düşünceler benim için çok değerliydi 🙏 hepsini dikkate alacağım. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın

Olay daha çok yeni hastaneden ancak çıkıp defnedebildiler. Sizce biraz beklemeli miyim yoksa göndereyim mi?
Biraz beklemelisin önce acısını yaşasın 1 hafta 10 gün kadar bekle. Sonrasında gönderebilirsin. Önemli olan yazacağın mesaj

Hediye yada çiçek gondermek çok saçma hangimiz yas evine bişey gonderiyoruz.sohbet edin ama bebeğinizden bahsetmeyin yada şikayet etmeyin ağlıyor durmuyor gibisinden.bunu kim yapar demeyin böyle birine denk geldim ordan biliyorum.cok üstüne düşmeyin ters tepebilir.zaman geçince ziyaretine gidersiniz bebeğinizi de götürün yanlış anlayabilir benden saklıyor diye.

Bende doğumdan sonra bebeğini kaybetmiş bir anne olarak yazıyorum.Bebegim vefat ettiğinde herkes birşeyler söylüyordu ama ben duymuyordum ki kimseyi.Allahim hic kimseye evlat acısı yaşatmasın.Acisi hep taze.Ben mesela bebeğim ölünce hamile ve bebekli insanlara çok ozenirdim ama bir yanimda onları görmeyi hiç istemezdi.Yuregim dayanmiyordu çünkü benim ki mezarda onların ki ise kucağında.Arkadasiniza fotoğraf göndermeyin mezarı içinde birşeyler düşünmeyin.Su an isteyeceği tek şey yanında olmaniz ama sıkmadan bunaltmadan.Yeniden olur yaşın çok geç çok genç bir tek senin mi evladın öldü gibi sözleri çok işittim.Bunlari duymak sanki beni daha hırçın yapıyordu.İstemiyordum böyle konuşulmasını.Umarim hayırlı zamanda yeniden anne olur.Umut hiç bitmez çünkü.Bebeginizi sağlıkla büyütün inşallah.

Merhaba bebeğinizi güle güle büyütün.
Kaybınız için de üzüldüm.
Zor bir durum, ne yapsanız olmayacak gibi.
Samimi olun yeter.

Hediye ya da çiçek göndermeyin.
Vakit buldukça mesajlarınızla yanında olduğunu hissettirin.
Sormadıkça bebekle ilgili şeylet anlatmayın.
12 saatlik yola da şimdilik gitmeyin.
5 ay sonra hem bebek büyür o zaman gidersiniz.
Şuan bebeksiz gitmek de bebekli gitmek de onun için yaralayıcı olur.
Ayrıca yeni doğum yapmış birinin 12 stlik yola gitmesini beklemez zaten.

Umarım birbirinize kırılmadan geçirirsiniz bu süreci.
Bu arada kendi özelinizi de doyasıya yaşayın. Hayatta her şey var, siz de bu kıymetli zamanları çok üzüntülü geçirmeyin, sütünüz de kesilebilir.
Maalesef hayat...

Bende doğumdan sonra bebeğini kaybetmiş bir anne olarak yazıyorum.Bebegim vefat ettiğinde herkes birşeyler söylüyordu ama ben duymuyordum ki kimseyi.Allahim hic kimseye evlat acısı yaşatmasın.Acisi hep taze.Ben mesela bebeğim ölünce hamile ve bebekli insanlara çok ozenirdim ama bir yanimda onları görmeyi hiç istemezdi.Yuregim dayanmiyordu çünkü benim ki mezarda onların ki ise kucağında.Arkadasiniza fotoğraf göndermeyin mezarı içinde birşeyler düşünmeyin.Su an isteyeceği tek şey yanında olmaniz ama sıkmadan bunaltmadan.Yeniden olur yaşın çok geç çok genç bir tek senin mi evladın öldü gibi sözleri çok işittim.Bunlari duymak sanki beni daha hırçın yapıyordu.İstemiyordum böyle konuşulmasını.Umarim hayırlı zamanda yeniden anne olur.Umut hiç bitmez çünkü.Bebeginizi sağlıkla büyütün inşallah.
Yorumunuz benim için çok değerli oldu çok teşekkür ederim. Zaten asla yeniden olur vs demedim çünkü yeniden olsa bile onun zaten bir bebeği vardı anneler için her çocuğu ayrı özeldir benim gözümde o çok iyi bir anne. Bebeğini anlattığı zaman ismi ile hitap etmeye özen gösteriyorum. Dediğiniz gibi sessizce bekleyip yanında olacağım 🙏 Bugün aradım ve mesaj attım cevap vermedi sanırım eve geçince daha zor geldi, bundan sonra bana beklemek düşüyor, acısını yaşaması için zaman tanıyacağım. Mesajda konuşmak istediği zaman burda olduğumu belirttim. Zaten eve gidince daha zor olacağını düşünüyordum o da öyle demişti odasını eşyalarını ne yapacağımı bilmiyorum ellemek istemiyorum ama görürsem nasıl olurum bilmiyorum demişti. İnşallah acısı en kısa zamanda hafifler. Sizin de başınız sağ olsun. Tekrar teşekkür ederim yaşayan biri olarak yorumunuz benim için çok değerli oldu

Back
X