- Konu Sahibi En buyuk kk
-
Benim haberden anladığım ülkeden ülkeye değişiyor olmakla birlikte en az 100k alıyor olmaniz. Sevgilinizle evlenince kredi çekip ev alabilirsiniz. Sevgilinizin mesleği ne? ( bu arada ben uzun zamandır sizi burada tanıyorum ve çok takdir ettiğim bir kariyeriniz var.)
Ben genelde mudur yardımcısı gibi seviyelerde çalıştığım için benim bu haberde gecen miktarlardan daha fazlaydı. Uzun süre biriktirebildim aslında hani birikimim var biraz ama hic ev alacak kadar degildi bir de evden aileden uzakta yaşayınca ucak vs masrafi cok oluyor yalniz yasama vs masraflar da vardi. Ha tabi bir de sgkm olmadi hiçbir zaman su an da emekli olmak istesem istege bagli sgk odemem lazim o da cok pahali. Aslinda eskiden maasimdan memnundum. Ama şu an istanbulda yeni binalarda 1+1 evlerin kirası bile 30 bin lira filan. Makul fiyatlı evlerin depreme dayanıklı olup olmadığı belli değil gibi. Geçim sıkıntısı derdim su an pek yok aslında yanlış anlaşılmak istemem sadece geleceksizlik işimin garanti olmaması bu yasa gelmiş olmak ama çocuk sahibi olmaktan maddi manevi korkmak akşamların haftasonlarinin bana ait olmaması hep çalışmak ama karşılığını alamamak vs beni sıkan. Hayatı yaşamaya zaman yok bu kadar zamansizlik karşısında para yok vs.
Benim haberden anladığım ülkeden ülkeye değişiyor olmakla birlikte en az 100k alıyor olmaniz. Sevgilinizle evlenince kredi çekip ev alabilirsiniz. Sevgilinizin mesleği ne? ( bu arada ben uzun zamandır sizi burada tanıyorum ve çok takdir ettiğim bir kariyeriniz var.)
Çok haklısınızYok 100k almiyorum maksimum 80 alıyorum şu an. Aslında ülke koşullarına göre iyi. Sevgilim sinema sektöründe o da benzer alıyor ama onun da iş garantisi yok.
Benim şikayet ettiğim aslında maaş düşüklüğü değil aslında tam olarak öyle olsa çok daha az alan bir sürü insana çok haksızlık etmiş olurum hiç haddime değil. Genel olarak bu güvencesiz iş ve sürekli çalışmak zorunda olduğun hiçbir değerinin olmadığı yaşam tarzımız.
Ben sizden 5 yaş büyüğüm , benim yaşıt arkadaşlarımın çoğunun evi var, stajdan sonra neden avukatlık yapmadınız. İşiniz neden şehir şehir gezmenize neden oldu anlamadım açıkçası? Siz sanki iş konusunda doğru şeçimleri yapamamış gibisinizÇok para harcayan biri değilim biraz biriktirdim evet ama ev alabilecek kadar değil. İsim gereği herhangi bir şehirde de uzun süre kalamadım. İstanbula yeni yerlesebildim ve burada da is garantim yok. Stajdan sonra avukatlık yapmadım ama avukat arkadaşlarımın da evi yok ki hiç görmedim ev alabilen yaşıtım bir avukat. Büro açabilen bile sadece 2 arkadaşım var.
Neyse bu b.ktan konuyu izninizle terk ediyorum gece gece sinirimi bozamicam
Ben sizden 5 yaş büyüğüm , benim yaşıt arkadaşlarımın çoğunun evi var, stajdan sonra neden avukatlık yapmadınız. İşiniz neden şehir şehir gezmenize neden oldu anlamadım açıkçası? Siz sanki iş konusunda doğru şeçimleri yapamamış gibisiniz
Neden sen kendini kandirilmiş hissediyorsun?37 yaşıma gireceğim uzun süredir is hayatindayim. Tüm hayatım çalışarak geçti ve çok uzun süre iskoliktim.
Annemin benim yaşımdayken 2 çocuğu bir arabası ve kredisini ödediği bir evi varmış.
Ben annemden çok daha iyi eğitimliyim çok daha fazla çalışıyorum ama hiçbir mal varlığım yok sevgilimle kiralık evlere bakıyoruz yeni binaların kirası çok yüksek uygun olan evlerin deprem durumu belli değil.
Hayatta adaletsizliğe maruz kalan kimler var kimler boşu boşuna oldu kimler bir anda sevdiklerini kaybetti kimler neler yaşıyor. Ben de arkadaşlarımı kaybettim.
Yani bu kadar kötü hayatların yanında şikayet etmiyorum ama bize bu hayatı reva görenlere olan hıncım geçmiyor. Yani benden kötü durumda olan var diye kendi halime sukredemiyorum artık. Bu kadar çalışmaya böyle dandik bir hayat yaşamıyor olmam lazım ya. Bu kadar isimden olurum stresi cekmemem cocuk yapilir mi diye dusunmemem lazim. Sadece benim degil kimsenin yaşamaması lazım.
Bilmiyorum sadece dertleşmek istedim.
Bu durumu değerlendirirken üç şeyi göz önünde tutmak gerek aslında.
1-şans, kader
2-dönemin şartları
3-insanın tercihleri
1- Şans konusunda yapılabilecek bir şey yok. Ben de avukatım, avukat bir tanıdığıma birkaç ay önce mirasçısı olmayan bir müvekkili ev bıraktı mesela. Şansa örnek olarak bunu verebilirim.
2- Dönemin şartlarını da tek başımıza değiştiremeyiz. Ancak bu şartlara kendi tercihlerimizle adapte olabiliriz, fırsat kollayabiliriz. Millet 5 yıl önce %0,79 faiz oranıyla ev aldı. Şu an dönemin şartları ev, araba sahibi olmak için geçmişe göre çok çok zor.
3- Tercihler, değiştirebileceğimiz tek şey. Konut kredisinde faiz oranını indiremeyiz, konut, araba fiyatlarını da düşüremeyiz. Ancak benim fark ettiğim nasılsa her şey pahalı vur patlasın, çal oynasın yaşayan insan çok var. Sizin için söylemiyorum bunu. Çünkü sizin meslek durumunuz biraz daha farklıymış.
geleneksel yaşayan insanlar mal mülk edinmekte beyaz yaka dediğimiz kesime göre daha iyi ve mantıklılar. Kozmopolit bir çevrem var. Benim de beyaz yaka arkadaşlarımın içinde evi olan yok. Ancak mesela teyzem ve eniştemin arsası vardı yıllarca bir işe yaramadı. Sonra imara açılınca apartman yapıldı ve 4 tane daire düştü onlara. Bir beyaz yaka o arsaya para vermez, onun yerine yurtdışına çıkar gezer. Geleneksel yaşayan insanlarda gözlemlediğim, krediyle, borçla kendini zorlayarak ve kısıtlayarak da olsa derme çatma küçük bir evle veya arsayla başlayıp, şartları iyileşince daha iyisine geçiyorlar. bu devirde zank diye çıkarıp 7-8 milyonu bir daireye gömmek kolay değil. Onun yerine daha dandik bir evle bir süre idare edip sonra büyütmek şu an için daha mantıklı. He ben hayatı kaçıramam, öyle yaşayamam diyenler için yapacak bir şey yok. Dediğim gibi herkesin kendi tercihi
Seni siteden tanıdığım için samimi bir yorum yapacağım. Bazi insanlar böyle yanlış kararlar verirler bunlardan biri sensin. Biz de ailece böyleyiz meselazamanında anneme görücü gelmiş geliri falan da güzelmiş ama annem memur olsun diye tutturmuş babamı almış. Diğer adam şu an burada çoğu kişinin bildiği sayılı zenginlerden olmuş babama zamanında bi akıl abisi ev alma gel sana dolmuş hattı alalım demiş. Şu an o dolmuş hattının sahibinin yatlari katları var şehrin her yerinde, bizim bi kuru evimiz oldu. Geleneği ben de devam ettirdim valla 34 yaşında çift maaşız, daha yeni 30 sene krediyle ev aldık. Buna da gerçi ev almak diyemicem yani 30 sene sonra ölmezsek bizim olacak. Bazı dönüm noktaları vardı, korktuk kaçırdık. Mesleki olarak yanlış yolda başlayıp yarıda kariyer değiştirdik. Birden fazla ülke değiştirdik vs vs. Oluyor yani.
Normal şartlarda senin en azından herkesin o ev aldığı dönemde 1+1 küçük şehirde bile olsa bi ev alman mumkundu. Sonra klasik krediyi kiracı öder, sen yeniden birikime devam eder evlenince de eşle daha büyüğünü alırdın vs. Ya da ilk başta mesleki rotani başla çizip farklı bir yerlere gelebilirdin. Toplamda bakınca çok şahane bi cv ye sahipsin. Senin yaşında tanıdığım herkesin evi var, çoğu senin kadar da kazanmıyordur ama işte evlenmişlerdir altın gelmiştir, çift maastirlar zaten, ekonomi böyle olmadan almışlardır. Kısmet mi derler şans mı yoksa fırsatları değerlendirememe mi bilemiyorum ki. Ben de arada düşünür üzülürüm yani baştan doğru ilerlesem nasıl olurdu acaba diye.
Ben avukatlığı beyaz yaka olarak görmüyorum. Biz masa başı çalışmıyoruz. Bence biz işçi gibi bir şeyiz. Gerçekten beyaz yaka olan kişilerin maaşlarının iyi olup olmadığı tartışılır ancak işleri rahat cidden.Ben sizin yorumlarınızı çok beğeniyorum bence haklısınız. Evet daha az paraya daha çok biriktiren genç yaşta evlenen geleneksel insanlar çok fazla. Beyaz yaka paradoksal bir şekilde daha fazla aldığı zaman bile daha çabuk harcıyor kesinlikle katılıyorum.
Ama o harcamalara sebep olan başka bir şey daha olduğunu düşünüyorum o da beyaz yakalilarin esnek çalışma saatlerinin insana zaman ve enerji bırakmaması ve bizi hizmet sektörüne bağımlı kılması. Her an ulaşılabilir olma zorunluluğu mesai kavramı olmaması vs vs.
Benim bir avukat arkadaşım evlendi ve gerdek gecesinde sözleşme yazdı. Ben gerçekten 10 kusur senedir hiç oh mesaim bitti şimdi gideyim şunu yapayım diyemedim çünkü ben kim köpek ki o telefonu acmayayim. Ben giderim yerime yenisi gelir. Yani böyle yaşamayan beyaz yakalı da vardır belki. Ama ben hep böyle gördüm. O durumda kim evlenecek kim çocuk yapacak. Ya bizim ofiste depremden sonra bebeği olan kadına çocuğu yolla ise geri gel dediler. Avukat arkadaşlarıma is başvurusunda çocuk düşünmüyorsun değil mi diye soran oldu. Biz de kendimizi özel zannede zannede ayrıcalıklı zannede zannede bunu yedik. Hayatımız is oldu ama bir fark ettik ki kovulsak 6 ay sonra ekmek yiyemicez. Şu an arabesklestirmis de olabilirim bilmiyorum biraz duygusalim.
Ben pandemi zamanında dogu afrikadaydim ve çok para kazanmiyordum malesef. Benim yaşımda çevremde ev almış hiçbir arkadaşım yok ev alabilen kimseyi tanımıyorum geniş bir çevrem var.
Benim cevremde +30 ustu cogunlugun evi var arabasi var genelde bi sekilde.
Ama şu onu begenmem bunu begenmem begendiklerime de param yetmiyor diyenler evsiz kaldi acikcasi.
Ev alanlar genelde oturmayacak bile olsalar ucuzundan bir seyler almislar.
Ev almaniz icin ülkede bulunmaniz ya da bir sehirde uzun sure yasamaniz gerekmiyor ki.
Benim tanidiklarim yurtdisinda yasarken sirf ev almaya Turkiyeye gelip basip parayi evi alip yazligi alip geri dönüyorlardi daha aldiklari evde bi defa oturmayan çok var.
Şuan fiyatlar cidden berbat bu arada ekonomi cok iyi diyorum sanmayin simdi ama fiyatlar bu kadar coşmadan
önce kiraya vermelik ya da yatirim 1+1 2+1 alinmayacak gibi degildi. Bahsettigim pandemi döneminde istedigim evi almaya yetişememistim satilmisti daha ilan 10 gun once koyulmustu ona ragmenYani resmen evler kapanin elinde kaldi bir ara suan kredi odemeleri cerez oldu haliyle. O ara firsat degerlendirenler kazancli cikti, cekimser kalanlar alamadi muhtemelen.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?