• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Aranizda kandirilmis gibi hisseden var mi?

Ayni yaslardayiz, cok kotumser olmak istemiyorum ama ben emekli olabilecegimizi dusunmuyorum, o zamana kadar emekliligi kaldirirlar gibime geliyor. Acayip yasli nufus artiyor, genc nufus gelmiyor.
Şimdi 45-60 yaş arası olan nesil her şeyin kaymağını yedi çünkü. Çevremde karı koca memur olup 2. Evi arabayı almayan yok. Tek maaşla bile ev araba aldılar. Babam mesela 50 yaşın ortalarında emekli olduğunda aldığı tazminat 1 ev alıyordu ki 2021 gibi emekli oldu. Emekli maaşı 45 bin. Kamuda işçi olarak çalışıyordu müdür vs değildi yani. 2. Emekliliği sayılır. Astsubaydı istifa edip geçti. Yine tazminat almıştı. Şimdi ona sorsan siz tembelsiniz der 🤣

Eskiden emekli ikramiyeleri ile bile ev alabiliyordu insanlar, eski Türkiye şöyleydi böyleydi diyenlere asla inanmıyorum. Eskiden tek kişi bile çalışıp, hiç olmazsa bir ev bir araba alınabiliyordu. Kiralar bu hiçbir zaman bu kadar uçuk olmadı, gıda, giyim de daha ulaşılabilir fiyatalara satılıyordu. Şimdi insanlar ay sonunu getirip hayatta kalmaya çalışıyor resmen. Lütfen birisi gelip yorumunun altına, kafeler restorantlar, AVM'ler tıka basa dolu ama muhabbeti yapmasın, fena doluyum bu konuda.

Son düzenleme:
İstanbul’a mı taşındınız hayırlı olsun. Aynı tarz bir kurum mu, serbest avukatlık mı?

İstanbula taşındım benzer bir kurumda ise başladım. Ama bizim sektörü Trump bitirdi zaten herkes işsiz kaldı. Benim isim simdilik etkilenmedi. Internette foncularin parası kesildi iyi oldu denen kesim biziz ahaha 🤣 yani sanki savaşları insani yardım çalışanları çıkarıp göçmenleri bu kurumlar getirmiş gibi. Bu işler ciddi travmatize eden işler zaten ve çok da güvencesiz işler. Neyse o kısmına girmek istemedim işin.

37 yaşıma gireceğim uzun süredir is hayatindayim. Tüm hayatım çalışarak geçti ve çok uzun süre iskoliktim.

Annemin benim yaşımdayken 2 çocuğu bir arabası ve kredisini ödediği bir evi varmış.

Ben annemden çok daha iyi eğitimliyim çok daha fazla çalışıyorum ama hiçbir mal varlığım yok sevgilimle kiralık evlere bakıyoruz yeni binaların kirası çok yüksek uygun olan evlerin deprem durumu belli değil.

Hayatta adaletsizliğe maruz kalan kimler var kimler boşu boşuna oldu kimler bir anda sevdiklerini kaybetti kimler neler yaşıyor. Ben de arkadaşlarımı kaybettim.

Yani bu kadar kötü hayatların yanında şikayet etmiyorum ama bize bu hayatı reva görenlere olan hıncım geçmiyor. Yani benden kötü durumda olan var diye kendi halime sukredemiyorum artık. Bu kadar çalışmaya böyle dandik bir hayat yaşamıyor olmam lazım ya. Bu kadar isimden olurum stresi cekmemem cocuk yapilir mi diye dusunmemem lazim. Sadece benim degil kimsenin yaşamaması lazım.

Bilmiyorum sadece dertleşmek istedim.
Keşke Avrupa’ya gitseydiniz.

Bakın hesaba gelin 2014'te maaşım 3.000 TL idi. Hiç birikmişim olmadan sıfır lira ile gittim bankaya araba alıcam kredi çıkartın dedim . Araba sıfır ve 30.000 TL yani 10 aylık maaşım. %80 Taşıt kredisi %20 ihtiyaç kredisi verdiler aylık ödemesi toplam 800 TL 🤣

Özel sektördeydim bu arada bir memur maaşı alıyordum tamam ama garantili bir iş değildi. Şimdi memur maaşıyla sıfır araç hesaplaması yapın bakalım ne alabiliyorsunuz nasıl alabiliyorsunuz maaşınızın yüzde kaçını ( ortalama tamamı 🙈) dökmeden verilmiyor.

Ülkede herşey pahalı ona okeyiz ama bankalarda güven olmadığı için parayı çektiler resmen piyasadan 🤦 E dışardan yatırımda yok ekonomi bok . Günü yaşıyoruz kurtarıyoruz resmen.

İstanbula taşındım benzer bir kurumda ise başladım. Ama bizim sektörü Trump bitirdi zaten herkes işsiz kaldı. Benim isim simdilik etkilenmedi. Internette foncularin parası kesildi iyi oldu denen kesim biziz ahaha 🤣 yani sanki savaşları insani yardım çalışanları çıkarıp göçmenleri bu kurumlar getirmiş gibi. Bu işler ciddi travmatize eden işler zaten ve çok da güvencesiz işler. Neyse o kısmına girmek istemedim işin.
Ayıptır sorması maaşınız kaç bin ? Biriktiremiyor olmaniz acısından sordum sory

.
Türk ekonomisi berbat. 3 kıtada yaşamış biri olarak söyleyebilirim ki en kötüsü net Türkiye. İnsan çok, iş az, işi kapsan bile hatta parası çok olsa bile emtia fiyatları çok fazla, eli ayağı düzgün evler 5 milyondan başlıyor ve hiçbir banka kredi sunmuyor. Türkiye ekonomisi şaka gibi, her şeyin fiyatı çok fazla, kredi yok. Sıkıntı kredi olmaması bence. Tüm dünya bir noktada bence Türkiyenin olduğu yere gelecek ama şu anda Türkiye kadar kötü olanı yok bilmiyorum, bu ekonomi neden buraya geldi herhangi bir fikrim de yok. Emtia fiyatları acilen düşmeli ya da bankalar konut kredisi vermeli.
Bence sebebi belli, pandemi zamanı bütün ülkeler az az faiz arttırırken, biz faizi düşürdük. Pandemi de düşük faizle kredi verildi, insanlar arsaya eve yatırdı. Faizi düşürdükçe dolar euro yükseldi, yabancı yatırımcılar gitti. 2021’den 2024’e her şeyin fiyatı 10 kat arttı. Sonuç olarak ekonomiyi toparlamak için faiz arttırıldı, bu kadar yüksek faizle kredi kullanmak bir yana zaten ev alınabilecek kredi de çıkmıyor. Elinde parası olan arsa alıp satıyor parayı katlıyor. Bizim paramız kadar değer kaybeden başka para yok. Bence sorun bizde dünyada değil. Genel bir kriz olsa bile onlar yüzde 1 bile etkilenmiyorlar.

37 yaşıma gireceğim uzun süredir is hayatindayim. Tüm hayatım çalışarak geçti ve çok uzun süre iskoliktim.

Annemin benim yaşımdayken 2 çocuğu bir arabası ve kredisini ödediği bir evi varmış.

Ben annemden çok daha iyi eğitimliyim çok daha fazla çalışıyorum ama hiçbir mal varlığım yok sevgilimle kiralık evlere bakıyoruz yeni binaların kirası çok yüksek uygun olan evlerin deprem durumu belli değil.

Hayatta adaletsizliğe maruz kalan kimler var kimler boşu boşuna oldu kimler bir anda sevdiklerini kaybetti kimler neler yaşıyor. Ben de arkadaşlarımı kaybettim.

Yani bu kadar kötü hayatların yanında şikayet etmiyorum ama bize bu hayatı reva görenlere olan hıncım geçmiyor. Yani benden kötü durumda olan var diye kendi halime sukredemiyorum artık. Bu kadar çalışmaya böyle dandik bir hayat yaşamıyor olmam lazım ya. Bu kadar isimden olurum stresi cekmemem cocuk yapilir mi diye dusunmemem lazim. Sadece benim degil kimsenin yaşamaması lazım.

Bilmiyorum sadece dertleşmek istedim.
Açıkçası belli yıllarda araba ve ev konusunda fırsatlar çıktı ama o esnada da cesaret edemedim. Açıkçası avukatlik mesleği güzel kazandırabilir sizin alabilmeniz lazım. Misal öğretmen arkadaşım var 7 senedir gorevdeler araba aldılar üstüne ev ödüyorlar. Öğretmen maaşı o kadar yok. Küçümsemek için demiyorum kasiyer maaşı ile de araba alan gördüm doğru zamanda aldı ama. Bende kendimi kötü hissediyorum üç kuruş birikim dışında ne evim ne arabam var 30+ olduk. Kırıcı.

Benim en sinir olduğum diğer insanlar da gecekondu sayesinde 5-6 ev sahibi olup hala gözü doymayan insanlar. Gidip zamanında devletin arazisine çökmüşler birileri de onlara ödül vermiş hırsızlıklarına. Sonra kiracıya zulüm ediyorlar. Ben 2018 gibi tutmuştum istanbulda ev kirası asgariden düşüktü. Şimdi o civarlarda kiralar 30-35 hatta 40 olmuş. Hiç tefe tüfe zammı da olmazdı kaç sene kirada oturduk. Bu ay 15e gidiyorsa öbür ay 20. Ev sahibi başlıyor homurdanmaya. Nefretlik. Keşke zamanında benim dedem de istanbulda 2 tahta çaksaydı.

30'lu yaşlardayım, 6 7 yıl önce ev araba vs aldık, şimdi almaya kalksak asla alamazdık. Kredi öderken öyle birşeylerden de kısmamıştım.

Çok daha güzel hayat yaşayabilecekken bu hayata mahkum edilmemiz sinirimi bozuyor. İsyan etmekte işe yaramıyor, sadece sinir olup olup oturuyorum.
Açıkçası bıktım, ümidimi kestim.

Son düzenleme:
Ayıptır sorması maaşınız kaç bin ? Biriktiremiyor olmaniz acısından sordum sory

Ben genelde mudur yardımcısı gibi seviyelerde çalıştığım için benim bu haberde gecen miktarlardan daha fazlaydı. Uzun süre biriktirebildim aslında hani birikimim var biraz ama hic ev alacak kadar degildi bir de evden aileden uzakta yaşayınca ucak vs masrafi cok oluyor yalniz yasama vs masraflar da vardi. Ha tabi bir de sgkm olmadi hiçbir zaman su an da emekli olmak istesem istege bagli sgk odemem lazim o da cok pahali. Aslinda eskiden maasimdan memnundum. Ama şu an istanbulda yeni binalarda 1+1 evlerin kirası bile 30 bin lira filan. Makul fiyatlı evlerin depreme dayanıklı olup olmadığı belli değil gibi. Geçim sıkıntısı derdim su an pek yok aslında yanlış anlaşılmak istemem sadece geleceksizlik işimin garanti olmaması bu yasa gelmiş olmak ama çocuk sahibi olmaktan maddi manevi korkmak akşamların haftasonlarinin bana ait olmaması hep çalışmak ama karşılığını alamamak vs beni sıkan. Hayatı yaşamaya zaman yok bu kadar zamansizlik karşısında para yok vs.

Son düzenleme:
.
Bence sebebi belli, pandemi zamanı bütün ülkeler az az faiz arttırırken, biz faizi düşürdük. Pandemi de düşük faizle kredi verildi, insanlar arsaya eve yatırdı. Faizi düşürdükçe dolar euro yükseldi, yabancı yatırımcılar gitti. 2021’den 2024’e her şeyin fiyatı 10 kat arttı. Sonuç olarak ekonomiyi toparlamak için faiz arttırıldı, bu kadar yüksek faizle kredi kullanmak bir yana zaten ev alınabilecek kredi de çıkmıyor. Elinde parası olan arsa alıp satıyor parayı katlıyor. Bizim paramız kadar değer kaybeden başka para yok. Bence sorun bizde dünyada değil. Genel bir kriz olsa bile onlar yüzde 1 bile etkilenmiyorlar.

Babadan kalan evim olduğu için Allaha şükrediyorum. Geçende emlak sitesini yanlışlıkla açtım kaçtımmmm🤯🤯🤯🤯7 milyon, 8 milyon bile yoktu yeni binalarda , anasının imanındaki Bağlıcadaki 2+1eve 15milyon yazmışlar🙄🙄Ankarada kime satılıyor 15milyonluk ev çok merak ediyorum, satabiliyorlar mı gerçekten.

Ben 35liğim, babam 90larda çalışandı ve tüm memurların evi vardı. Emekli ikramiyesiyle ev alınıyordu gayet. Şimdi emekli ikramiyesi ne kadar, max 100.000TLdir diye düşünüyorum ancak lolipop gelir. Sıkıntı şu ki 90lardaki ev fiyatları normaldi, şimdi piyasa uçtu gitti fiyatlar hiç normal değil. Bizim semtte evler 7milyondan başlıyor, buz gibi 200.000 dolar yapıyor. Net ve iddialı söylüyorum ki Ankaradaki hiçbir ev 200.000dolar yapmaz. 200.000dolara Miamiden daire gelir, Ankara da Miami değil ne denizi var ne cazibesi kupkuru bir şehir. Kimse de dolarla kazanmıyor zaten, memurların olduğu şehirde 200.000dolar olabilir mi? Türkiyedeki emtia fiyatlarının acilen düşmesi gerek. İnsanlarımız neden isyan etmiyor, neden bu şekilde ezilerek yaşıyor inanılır gibi değil :KK51:
Evet yanlış ekonomi yönetiminin bedelini hep çalışanlar ödüyor. Kıdem tazminatı tavanı 46 bin küsur 20 yıl çalışan emekli olan 920 bin ediyor, birkaç yıl daha çalışmış olsa 1 milyon civarında eder. Ki bu parayla da ev alınmaz tabi. Ekonomi kötü olduğu ve sürekli muhalefetin de eyt destek verdiği için eyt çıktı, bu eyt isteyenler her zaman vardı ama ksnun çıkmıyordu. Mesela her geçen yıl emekli maaşı bağlanma oranı düşüyor. Aralıkta değilde ocakta emekli olan yüzde 30 daha düşük maaş bağlandı bu sene. Dediğiniz gibi ev fiyatları çok yüksek.

Ben de kandırılmış hissediyorum. Ama sadece bu konuda değil hem iş hem aşk hem evlilik hem çocuk hersey

Ya bize dediler ki oku çalış iyi kiz ol güzel bir hayatın olacak colugun cocugun pembe panjurlu evin olacak. Benim beni dövmeye çalışan erkek arkadaşım oldu dolandırmaya çalışan erkek arkadaşım oldu, aldatan erkek arkadaşım oldu, lan hani biz de prenses gibi evlenecek yuva kuracak çocuk da yapacaktık kariyer de? Eve 9 buçukta işten gelip alarmı saat 6ya kurup gece ketçaplı makarna yemek için mi bu kadar çaba ya? Diyabet bizde sırt ağrısı bizde her türlü hastalık da bizde. Çözemiyorum hak ettiğim şeyi alamamisim gibi geliyor bu da yanlış bir düşünce şekli biliyorum aslında.

Back