- 1 Şubat 2016
- 9.242
- 34.206
- 548
Aynen öyle olacak..maddeleri milletin anlayacagi şekilde açıklamaları gerek.hatta herkesin adresine bu konu ile ilgili bir kitapçık yollasinlar.ama bu kitapçık parti bağlantılı değil sadece anayasa düzenini anlatan bir kitapçık olmalı.Şahane bir yere temas ettin, hiçbirimiz yasa değişikliği olunca tam olarak ne olacak bilmiyoruz, Evet diyecekler siyasi sempatileri, hayır diyeceklerin bir kısmı da antipati sebebiyle oy verecek.
Bilmediğimiz birşeyin altına imza atmış olacağız, bugün kocamızın kimlerle nereye gideceğini sorgulayan bizler, belki de ülke geleceğini ebediyyen değiştirecek bir konuda en ufak bir sorgulama yapmıyoruz, sadece inatlaşma var.
Neden inatlaştığımızı dahi bilmiyor kimimiz.
Burada birbirimizi yiyoruz, meclistekilere ey Meclis bize evet deyin hayır deyin diyorsunuz ama olayı doğru dürüst anlat demiyoruz, meclisi neden seçtik biz?
Sorgusuz sualsiz evet veya hayır diyelim diye mi?
Adım kadar eminim, referandum öncesi yapılacak mitinglerde tüm partiler sadece belli noktalara dikkat çekecek, peki geri kalan maddelere ne olacak belki de çoğunluğumuzun onay vereceği ya da vermeyeceği maddeler arada kaynayıp gidecek.
başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının ülke içi olsun ya da ülke dışı politikasında elini ayağını bağlayan bir sürü geride kalmış uygulama ve formaliteler mesela kalmayacak. en önemlisi bu.Hanımlar,
lütfen Atatürk'e, siyasi liderlere, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a hakaret etmeyin, dün gece de hatırlattım yine hatırlatayım, yazdıklarınız yasal olarakta bağlayıcıdır.
Birbirinize de makarnacı, kömürcü, laik dinsiz, kokoş gibi yakıştırmalar yapmayın ayıptır.
Tüm maddeleri okuyamadım, sürekli aynı şeyleri söyleyip duruyorsunuz burada ama sormak istediklerim var, mevcut sistem değişip başkanlık geldiğinde ekonomi düzelecek deniyor mesela, böyle patlamalar olmayacak deniyor vs vs
http://www.borsagundem.com/haber/turkiye-ekonomisi-baskanlik-sistemiyle/246075
Bu örnekler çoğaltılabilir, başkanlık sisteminin yapısı ne olacak, halkın beklentileri nelerdir bilmiyorum o yüzden bilen varsa kafamdaki soruları cevaplamasını istiyorum, bugüne kadar olan patlamalar nasıl bıçak gibi kesilecek? Devletimizin bu konu da bir planı mı var, var ise neden şimdi uygulanmıyor?
Ekonomi nasıl düzelecek? Bir gecede dolar 2 liraya gerileyip Türk Lirası değer mi kazanacak, iflas eden işletmeler yeniden mi açılacak, işsizlik oranını düşürmek için fabrikalar mı kurulacak? Ekonomik kriz için önlem paketi mi var? Var ise neden şimdi yürürlüğe sokulmuyor?
Bu genel bir tanım oluyor ama, Cumhurbaşkanı KHK çıkarabiliyor, ekonomik sorunlar için khk çıkarabilir değil mi? Veya terör için.başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının ülke içi olsun ya da ülke dışı politikasında elini ayağını bağlayan bir sürü geride kalmış uygulama ve formaliteler mesela kalmayacak. en önemlisi bu.
cumhurbaşkanını artık halk seçmesine rağmen seçilmiş bir cumhurbaşkanının eli ayağı o kadar bağlı ki seçilmiş olmasının hiçbir anlamı kalmadan orada figüran gibi duruyor. bu zamana kadar da hep öyle oldu. bu ortadan kalkacak.
patlamalar ve doların yükselişiyle ilgili yurtdışı politikalarını ya da alması gereken teröre dair çoğu uygulamada abd ve avrupa daki diğer ülkelerin höt demesi bile yetiyor. ancak başkanlık sisteminde daha bağımsız ve ülkece daha rahat kararlar alabileceğiz. bir nevi ülkenin boynundaki ipi koparmış olacağız. bunlar en önemlileri ve daha bir sürü şey...
Demem o dur ki, burada çekişip birbirinizi aşağılamak yerine madem bir referandum olacak, maddeleri tek tek gözden geçirip neye ne sebeple Evet/Hayır oyu kullanacağınızı düşünün, birkaç maddeye takılı kalmadan, siyasi partilere olan sempati veya antipatinizi bir kenara bırakarak, zira bugün bu partiler siyasiler var 10 sene sonra yenileri olacak, olabilecek her değişiklik siyasileri değil bizi halkı etkileyecek.
Madem bunca şey yapılacaktı elde imkan vardı, bunca insan neden öldü ?başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının ülke içi olsun ya da ülke dışı politikasında elini ayağını bağlayan bir sürü geride kalmış uygulama ve formaliteler mesela kalmayacak. en önemlisi bu.
cumhurbaşkanını artık halk seçmesine rağmen seçilmiş bir cumhurbaşkanının eli ayağı o kadar bağlı ki seçilmiş olmasının hiçbir anlamı kalmadan orada figüran gibi duruyor. bu zamana kadar da hep öyle oldu. bu ortadan kalkacak.
patlamalar ve doların yükselişiyle ilgili yurtdışı politikalarını ya da alması gereken teröre dair çoğu uygulamada abd ve avrupa daki diğer ülkelerin höt demesi bile yetiyor. ancak başkanlık sisteminde daha bağımsız ve ülkece daha rahat kararlar alabileceğiz. bir nevi ülkenin boynundaki ipi koparmış olacağız. bunlar en önemlileri ve daha bir sürü şey...
https://www.google.com.tr/amp/www.insanhaber.com/haber/amp/82932Aynen öyle olacak..maddeleri milletin anlayacagi şekilde açıklamaları gerek.hatta herkesin adresine bu konu ile ilgili bir kitapçık yollasinlar.ama bu kitapçık parti bağlantılı değil sadece anayasa düzenini anlatan bir kitapçık olmalı.
Ben kendi adıma sadece şunu söyleyebilirim. Evet bütün maddeleri bilmiyorum. Ama yarginin tek bir kişinin iradesine bağlı olmasını istemediğim için hayır diyeceğim. Burada hangi parti liderinin başkan olacağı önemli değil benim için.
Benimde Kazen'inde istediği bu zaten, beraber düşünüp anlamaya çalışmak, burası bir site olabilir ama bizler aynı zamanda seçmeniz, oy vereceğiz, bilerek oy vermek var, birde bilmeden inatlaşmayla oy vermek var, bilerek oy vermek, bilerek karar vermek istiyorum çünkü bu ayağıma bot almaya benzemiyor, bu olmadı deyip ha deyince değiştiremeyeceğiz, hepimizin geleceğinden bahsediyoruz burada.https://www.google.com.tr/amp/www.insanhaber.com/haber/amp/82932
Burada az çok anlatıyor cumhurbaşkanını içeren değişiklik kısımları
Biraz durulmuş burası
Küçümseme , aşağılamak karşılıklı kin kusmaktansa hep beraber beyin fırtınası yapalım
Fikirlerimizi bildiklerimizi paylaşalım
Bu şekilde devam eder konu umarım
bende tüm maddelere hakim değilim ancak yıllardır konuşulan şeylerden yola çıkarak söylüyorum ve mantığımda destekliyor açıkcası.Bu genel bir tanım oluyor ama, Cumhurbaşkanı KHK çıkarabiliyor, ekonomik sorunlar için khk çıkarabilir değil mi? Veya terör için.
Başkanlık olunca bize parmak sallayamayacak mı ABD ve Avrupa ülkeleri? İthalat ve ihracat anlaşmalarımız var o ülkelerle, misal biz onlara sizi umursamıyoruz artık deyince ithal ettiklerimize ambargo koyarlarsa ne olacak? Tüm bakliyatlar yurtdışından geliyor: https://www.kadinlarkulubu.com/foru...urkiye-bugday-ithal-edecek-peki-neden.981251/
Dışa bağımlı olmaktan nasıl kurtulacağız? Maddeleri okuyamadım, gerçekten tüm maddelere hakim ve genel değilde karşılaştırmalı açıklamalara muhtacım.
Yemin ediyorum aklimdan gecenleri tek tek yazmissinizSonuc evet cikarsa bu adaletsizlikler bitecek mi? Teror son bulacak mi? Ekonomi duzelecek mi? Bunlari anlatin bize.
Acik konusmak gerekirse su yasima kadar oyumu hep Erdoğana ak partiye verdim. 2002de ve iktidara geldikleri ilk yillarda cok buyuk isler yaptilar. Ama sonradan pkk kandirdi, feto kandirdi diyerekten ulkenin basina gelmeyen kalmadi. Su an ulke bu kadar karisikken referandum gundem olmamaliydi. Bir suru insan sucsuz yere isinden atılıyor. Fetocu filan da degil yani hic alakasi olmayan bir suru insan etkilendi bu surecte. Ama kimsenin umrunda degil. Bastakilerin kandirilmaya hakki var ama bi memurun yok. Su an ise alimlarin cogu mulakatla yapiliyor. Kpss den 60 alan biri mulakatla 99 puan aliyor. Acik acik torpil yapilmaya baslandi. Eskiden gizli gizli yapilirdi hic olmazsa. Ve kimse sesini cikaramiyor. Bu islerin islamiyetle ilgisi yok. Islam boyle bir din degil. Kul hakkina onem veren bir din. Ulkemiz icin hayirlisi olsun.
Yolladığınız linki okudum ve bazı maddeler çok korkutucu..şöyle ki;https://www.google.com.tr/amp/www.insanhaber.com/haber/amp/82932
Burada az çok anlatıyor cumhurbaşkanını içeren değişiklik kısımları
Biraz durulmuş burası
Küçümseme , aşağılamak karşılıklı kin kusmaktansa hep beraber beyin fırtınası yapalım
Fikirlerimizi bildiklerimizi paylaşalım
Bu şekilde devam eder konu umarım
Peki Kazen anayasa değişikliği ile alakalı maddelerin değişmesi konusunda soru sordu (mahkemelerin tarafsızlığı,milletvekilinin 600 e çıkarılması,milletvekili seçilme yaşının 18 olması gibi),kaç kişi bununla alakalı düşüncesini yazdı,varsa yoksa eski konular.
Valla çok ciddiyim ama hiç polemiğe girmeye niyetim yok.Umarim ciddi degilsindir.sirf muhalefet etmek icin evet demek korkunc.
Analizinizi ayakta alkisliyorum.Katildigim noktalar ve katilmadigim noktalar var o ayri ama tartisan herkes bunun yarisi kadar uzerine kafa yorsa ve fanatikligin otesine gecebilse daha guzel bir ulkede yasardik diyorum.BravoUmarım konu dışı mesajdan ceza almam :) gördüğüm üzere maddeler üzerine pek konuşulmuyor çünkü .
Ben maddeleri inceledim . Dün bugün vakit buldukça ...
Veeee . anladım . Anlaşılıyor yani biraz kafa yorunca (kabul bütçe gibi ilgi ve bilgi alanım olmayan madde değişimlerinde biraz ekrana bön bön baktım .
Neyse ; uzun olacak ama yazacağım , benim maddelerden çıkardıklarım ...
Oylamaya Sunulan 18 Madde Ne diyor ? Neden Evet / Neden Hayır ?
Madde 9: Yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılması maddesi değişmiyor , bağımsızlık yanına ''tarafsızlık'' ekleniyor .
Bağımsız ve tarafsız mahkeme ... Değişiklik öncesi bağımsız değildi , değişklik sonrası da bağımsız ve tarafsız olacağını sanmıyorum . Lakin ; ''tarafsızlık'' kimseyi ürkütmeyecek aksine memnun edecek bir kavram kelime manası ile . Bu sebeple bu maddenin değişmesine bence Evet.
Madde 75: Milletvekili sayısının 550 den 600 e çıkarılması . Yasa değişimini yakından takip edenler bilir ki ; bu konuda da net bir gerekçe yok . Kulislerde dolanan söylentiler var . Akp Mhp ortak listesi için gibi ... Şahsi fikrim , milletvekili sayısının ülke nüfusu ile orantılandığı (böyle olması gerek) düşünüldüğünde , 550 vekilin bile boşa sandalye işgal ettiğini düşündüğüm için bence Hayır.
Madde 76: Milletvekili seçilme yaşının 25 den 18 e düşürülmesi. Mevcut meclisteki vekillerin yaşlarından haberi olanlar ? En genç vekilimiz 86 doğumlu diye biliyorum . Kafam karıştı , anayasa mı çiğnenmiş yoksa bu değişiklik zaten yapılmış mıydı ? Yani 1 seneyi aşkın zamandır meclisimizde 19-20 yaşında vekil var . Yani hayır diyorsun da zaten var:) Aldıkları eğitimle , işgal ettikleri koltuklarda faydalı işler yapacak , temsilde adalet yönetimde istikrar sağlayacaklarsa , bir çok fosilleşmiş milletvekilinden faydalı olabilirler . Ayrıca bir ülkeyi kimin yöneteceğine karar vermek için 18 yaşında olmak yeterli ise , bir ülkenin siyasetinde milletvekili olmak içinde yeterli olmalı . Bu yüzden bence Evet.
Madde 77: TBMM ve Cumhurbaşkanı seçim dönemi . TBMM seçimlerde sistem aynı , fark 4 yılda değil 5 yılda bir seçim olması . Ek olarak Cumhurbaşkanı seçimi var ki , o da ilk turda gerekli çoğunluk sağlanmaz ise ; iki oylamanın yapılması yönünde . 5 yılda bir halk yöneticini ve meclisi seçecek, sandıkta . Değişen bir durum yok , Evet .
Madde 87: Oooo ... esaslı madde . Neden esaslı ? Çünkü gelen eleştilerde yasama,yargı,yürütme tek adam elinde olacak ! o yüzden hayır deniliyor .Peki madde ne diyor ?
TBMM nin görev ve yetkileri kanun koymak,değiştirmek,kaldırmak . Söz yine mecliste yani.
TBMM nin elinden alınan yetkisi ne ? Bakanlar kurulunu denetlemek , belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarmak .
Bence bu maddede asıl değişime uğraması gereken vekil sayısının 5 te 3 sağlandığında özel ve genel af ilanı... varmış , var olmaya devam edecekmiş . Bence kaldırmalı . Yarısına Evet yarısına Hayır = Hayır .
Madde 89: Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen Kanunların 2. kez kabulu .Basit çoğunluktan üye tam sayısının salt çoğunluğuna geçiş. Yani ; yanisi şu , siyasi tarihimizde zaman zaman yaşanan bir daha görüşülmek üzere Cumhurbaşkanından veto yiyen kararlar , meclise 2. kez geldiğinde 5 te 3 salt çoğunluk aranacak . Meclisin olası alabileceği fevri kararlar için geçerli bir madde.Evet.
Madde 93 : Önce Hayır , sonra neden hayır . 600 e çıkardığın vekil sayısına sahip meclisine siz olağanüstü durumlarda dahil benim çağrım olmadan toplanamazsınız , toplanma kararı alamazsınız diyor . Ben gereken zamanda gereken yerde sizi toplarım diyor . Yani başkan kısaca karışmaaaa , bendeee diyor .
Madde 98: Bakanlar Kurulu ve Başbakanın cevaplamakla mükellef olduğu meclis soruşturmasının artık Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara iletilmesidir . Sistem gereği değişen erk isimleri içinde sakıncası olmayan bir değişiklik , Evet.
Madde 101 ve Madde 104 : Cumhurbaşkanı nitelikleri , seçimi , sorumluklukları ...önemli... Cumhurbaşkanın yetki ve sorumlulukları bu madde ile değişiyor.
Ne oluyor ? Yürütme ile ilgili yetkileri kapsam değiştiriyor , Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabiliyor ... Madde olarak bakıldığında tedirgin edici yanları var . Kimse kimsenin aklından geçenden emin olamaz . Ama frenleyen sistem TBMM , Bakanlar Kurulu ... yine var . Ha al takke ver külah olur zaten ise mevzu ; şu an al takke ver külah olmadığını iddia eden ?
Parlementer sistemin bugünkü yapısını değişime açık gördüğüm için , bir yandan da bu teoride işlevsel ama ülkeye uyarlamasındaki akıbeti belirsiz durum için ... kararsızım .
Madde 105 : Harkulade bir değişiklik . Daha önce vatana ihanet yani görev suçları ile yargılanabilecek Cumhurbaşkanı , artık kişisel suçları içinde yargıya gidebilir .
Cumhurbaşkanı yüz kızartıcı herhangi bir suç işlediğinde de hakkında soruşturma açılabilir.
Evet .
Madde 106 : Kontrolü bırakmam mesajı . CB herhangi bir nedenle görevi bıraktığında , yenisi seçilene kadar Yerine geçen TBMM Başkanı yerine ; Cb yard. görev alacak . Seçim süresine kadar ... Bir nevi bir sonraki seçim için kendi sağ kolunu halka işaret etme mantığı . Hani hep konuşuluyor ya ; şimdi evet diyenler sonrasını düşünüyor mu ? İşte önlem kısmı bu . Hastalık , ölüm ... vs sebeplerinde de yeni seçime kadar vekalet edecek olan kişi Cumhurbaşkanın yard. Evet sonrasında yine doğrudan halk oyu ile yeni CB seçilecek ama .. bir yandan da önceki Cb nı seçmiş halka , yeni aday önceden gösterilmiş olacak . Mevcut sistemin istikrarı için olumlu , tabii mevcut sistem tıkır tıkır işliyorsa ... Evet.
Madde 119: Olağanüstühal ... Eski yasa ne diyordu ? Bu durumda CB başkanlığında bakanlar kurulu toplanır , yeni madde ne diyor ? bu durumda CB olağanüstühal ilan edebilir. Böyle mi ? Değil. Ama böyle yorumlanıyor . Yeni yasa der ki ; ohal ilan edilecek haller durumunda , CB ohal ilan edebilir ve bunu aynı gün meclis onayına sunar. Yani birinde CB ve bakanlar kurulu ohale karar verirken , diğerinde CB nın ohal kararını meclis uzatabilir ,kısaltabilir, kaldırabilir. Evet.
Madde 142 : Askeri mahkemeler (savaş hali/askeri per.yargısı hariç) kurulamaz . Evet .
Madde 146. Madde 147 : Mahkemeler ...yargı .. şahtı şahbaz mı olacak bilmiyorum .Hiç bir zaman tam adalet içinde olduğuna inanmadığım mahkemeler ilgili kararlar benim için yorum dışı .
Madde 161 : Bütçe .Çok daha kapsamlı hale getirilmiş bütçe yasası .CB , TBMM , sayıştay üçgeninde madde genişletilmiş . Konu hakkında evet/hayır diyecek yeterli bilgiye sahip değilim .
Diğer madde değişkliği belirtildiği üzere terim , kavram değişklikleri ..yani yukardaki maddelerin kabulunde zaten değişmesi gereken maddeler ..
Evetlerim , hayırlarım , kararsızlıklarım ve bilmediklerim ... Sonuç net mi ? Değil . Ama en azından konu üzerinde konuşabilmek (sadece konuşacak kadar ahkam kesmek değil) için bilgi ve fikir sahibi oldum .
Daha çok okumak , daha çok araştırmak , okurken ve araştırırken ..hangi görüşte isek ; tam muhalifi görüşleri ve yazıları da okumak gerek . Ben öyle yapıyorum .
Ankette henüz oy kullanmadım .
Kullandığım zamanda nedenleri ile EVET / HAYIR dedim , derim .
Umarım şahıslara olan nefret / sadakat ikilisinden sıyrılıp , ülke için son derece önemli bu referandum da sağlıklı bir seçimle karar verilir .
Zaten Turkiye'de adalet denen birsey kalmadi.. yanjTam da üstüne bastınız... kapsıyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?