Anket Anayasa değişikliği için referandumda oyunuz ne olacak ?

Anayasa değişikliği için referandumda oyunuz ne olacak ?

• Evet

OY: 590 27,1%
  • Hayır

OY: 1.587 72,9%

• Ankete Katılan
    2.177
Şahane bir yere temas ettin, hiçbirimiz yasa değişikliği olunca tam olarak ne olacak bilmiyoruz, Evet diyecekler siyasi sempatileri, hayır diyeceklerin bir kısmı da antipati sebebiyle oy verecek.
Bilmediğimiz birşeyin altına imza atmış olacağız, bugün kocamızın kimlerle nereye gideceğini sorgulayan bizler, belki de ülke geleceğini ebediyyen değiştirecek bir konuda en ufak bir sorgulama yapmıyoruz, sadece inatlaşma var.
Neden inatlaştığımızı dahi bilmiyor kimimiz.

Burada birbirimizi yiyoruz, meclistekilere ey Meclis bize evet deyin hayır deyin diyorsunuz ama olayı doğru dürüst anlat demiyoruz, meclisi neden seçtik biz?
Sorgusuz sualsiz evet veya hayır diyelim diye mi?
Adım kadar eminim, referandum öncesi yapılacak mitinglerde tüm partiler sadece belli noktalara dikkat çekecek, peki geri kalan maddelere ne olacak belki de çoğunluğumuzun onay vereceği ya da vermeyeceği maddeler arada kaynayıp gidecek.
Aynen öyle olacak..maddeleri milletin anlayacagi şekilde açıklamaları gerek.hatta herkesin adresine bu konu ile ilgili bir kitapçık yollasinlar.ama bu kitapçık parti bağlantılı değil sadece anayasa düzenini anlatan bir kitapçık olmalı.
Ben kendi adıma sadece şunu söyleyebilirim. Evet bütün maddeleri bilmiyorum. Ama yarginin tek bir kişinin iradesine bağlı olmasını istemediğim için hayır diyeceğim. Burada hangi parti liderinin başkan olacağı önemli değil benim için.

Hanımlar,
lütfen Atatürk'e, siyasi liderlere, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a hakaret etmeyin, dün gece de hatırlattım yine hatırlatayım, yazdıklarınız yasal olarakta bağlayıcıdır.
Birbirinize de makarnacı, kömürcü, laik dinsiz, kokoş gibi yakıştırmalar yapmayın ayıptır.

Tüm maddeleri okuyamadım, sürekli aynı şeyleri söyleyip duruyorsunuz burada ama sormak istediklerim var, mevcut sistem değişip başkanlık geldiğinde ekonomi düzelecek deniyor mesela, böyle patlamalar olmayacak deniyor vs vs
http://www.borsagundem.com/haber/turkiye-ekonomisi-baskanlik-sistemiyle/246075

Bu örnekler çoğaltılabilir, başkanlık sisteminin yapısı ne olacak, halkın beklentileri nelerdir bilmiyorum o yüzden bilen varsa kafamdaki soruları cevaplamasını istiyorum, bugüne kadar olan patlamalar nasıl bıçak gibi kesilecek? Devletimizin bu konu da bir planı mı var, var ise neden şimdi uygulanmıyor?
Ekonomi nasıl düzelecek? Bir gecede dolar 2 liraya gerileyip Türk Lirası değer mi kazanacak, iflas eden işletmeler yeniden mi açılacak, işsizlik oranını düşürmek için fabrikalar mı kurulacak? Ekonomik kriz için önlem paketi mi var? Var ise neden şimdi yürürlüğe sokulmuyor?

başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının ülke içi olsun ya da ülke dışı politikasında elini ayağını bağlayan bir sürü geride kalmış uygulama ve formaliteler mesela kalmayacak. en önemlisi bu.
cumhurbaşkanını artık halk seçmesine rağmen seçilmiş bir cumhurbaşkanının eli ayağı o kadar bağlı ki seçilmiş olmasının hiçbir anlamı kalmadan orada figüran gibi duruyor. bu zamana kadar da hep öyle oldu. bu ortadan kalkacak.
patlamalar ve doların yükselişiyle ilgili yurtdışı politikalarını ya da alması gereken teröre dair çoğu uygulamada abd ve avrupa daki diğer ülkelerin höt demesi bile yetiyor. ancak başkanlık sisteminde daha bağımsız ve ülkece daha rahat kararlar alabileceğiz. bir nevi ülkenin boynundaki ipi koparmış olacağız. bunlar en önemlileri ve daha bir sürü şey...

başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının ülke içi olsun ya da ülke dışı politikasında elini ayağını bağlayan bir sürü geride kalmış uygulama ve formaliteler mesela kalmayacak. en önemlisi bu.
cumhurbaşkanını artık halk seçmesine rağmen seçilmiş bir cumhurbaşkanının eli ayağı o kadar bağlı ki seçilmiş olmasının hiçbir anlamı kalmadan orada figüran gibi duruyor. bu zamana kadar da hep öyle oldu. bu ortadan kalkacak.
patlamalar ve doların yükselişiyle ilgili yurtdışı politikalarını ya da alması gereken teröre dair çoğu uygulamada abd ve avrupa daki diğer ülkelerin höt demesi bile yetiyor. ancak başkanlık sisteminde daha bağımsız ve ülkece daha rahat kararlar alabileceğiz. bir nevi ülkenin boynundaki ipi koparmış olacağız. bunlar en önemlileri ve daha bir sürü şey...
Bu genel bir tanım oluyor ama, Cumhurbaşkanı KHK çıkarabiliyor, ekonomik sorunlar için khk çıkarabilir değil mi? Veya terör için.

Başkanlık olunca bize parmak sallayamayacak mı ABD ve Avrupa ülkeleri? İthalat ve ihracat anlaşmalarımız var o ülkelerle, misal biz onlara sizi umursamıyoruz artık deyince ithal ettiklerimize ambargo koyarlarsa ne olacak? Tüm bakliyatlar yurtdışından geliyor: https://www.kadinlarkulubu.com/foru...urkiye-bugday-ithal-edecek-peki-neden.981251/

Dışa bağımlı olmaktan nasıl kurtulacağız? Maddeleri okuyamadım, gerçekten tüm maddelere hakim ve genel değilde karşılaştırmalı açıklamalara muhtacım.

Demem o dur ki, burada çekişip birbirinizi aşağılamak yerine madem bir referandum olacak, maddeleri tek tek gözden geçirip neye ne sebeple Evet/Hayır oyu kullanacağınızı düşünün, birkaç maddeye takılı kalmadan, siyasi partilere olan sempati veya antipatinizi bir kenara bırakarak, zira bugün bu partiler siyasiler var 10 sene sonra yenileri olacak, olabilecek her değişiklik siyasileri değil bizi halkı etkileyecek.

Madem bunca şey yapılacaktı elde imkan vardı, bunca insan neden öldü ?
Bunca çocuk neden yetim kaldı ?
Sırf anayasa değişikliği olsun, baştaki liderler daha rahat bir sistem de görev yapsın diye mi ?
550 tane yatan milletvekilini doyurduğumuz yetmedi, 50 tane daha mecliste uyuyacak adam seçmek, doyurmak, yetimin hakkını yedirmek için mi değişiyor bu sistem ?
18 yaşında bir çocuk nasıl olurda milletvekilliği yapar, dayısını meclise soktuğu yetmedi, dayısının oğlunuda meclise sokmak istiyor bu sistem.
Fethi sekin neden öldü ? Madem bunlara dur diyecek güc vardı neden çocuğuna ölüm haberi verilmeye gidilmişken, kapıyı açamam babam evde yok dedi.
Çok üzülüyorum çok..

Aynen öyle olacak..maddeleri milletin anlayacagi şekilde açıklamaları gerek.hatta herkesin adresine bu konu ile ilgili bir kitapçık yollasinlar.ama bu kitapçık parti bağlantılı değil sadece anayasa düzenini anlatan bir kitapçık olmalı.
Ben kendi adıma sadece şunu söyleyebilirim. Evet bütün maddeleri bilmiyorum. Ama yarginin tek bir kişinin iradesine bağlı olmasını istemediğim için hayır diyeceğim. Burada hangi parti liderinin başkan olacağı önemli değil benim için.
https://www.google.com.tr/amp/www.insanhaber.com/haber/amp/82932
Burada az çok anlatıyor cumhurbaşkanını içeren değişiklik kısımları

Biraz durulmuş burası

Küçümseme , aşağılamak karşılıklı kin kusmaktansa hep beraber beyin fırtınası yapalım
Fikirlerimizi bildiklerimizi paylaşalım

Bu şekilde devam eder konu umarım

Biraz durulmuş burası

Küçümseme , aşağılamak karşılıklı kin kusmaktansa hep beraber beyin fırtınası yapalım

Benimde Kazen'inde istediği bu zaten, beraber düşünüp anlamaya çalışmak, burası bir site olabilir ama bizler aynı zamanda seçmeniz, oy vereceğiz, bilerek oy vermek var, birde bilmeden inatlaşmayla oy vermek var, bilerek oy vermek, bilerek karar vermek istiyorum çünkü bu ayağıma bot almaya benzemiyor, bu olmadı deyip ha deyince değiştiremeyeceğiz, hepimizin geleceğinden bahsediyoruz burada.

Ben anlayarak, bilerek karar alıp oy vermek istiyorum, ileride çocuklarınız hay ben bu oy verenlerin dese o vebali taşıyamam.

Bu genel bir tanım oluyor ama, Cumhurbaşkanı KHK çıkarabiliyor, ekonomik sorunlar için khk çıkarabilir değil mi? Veya terör için.

Başkanlık olunca bize parmak sallayamayacak mı ABD ve Avrupa ülkeleri? İthalat ve ihracat anlaşmalarımız var o ülkelerle, misal biz onlara sizi umursamıyoruz artık deyince ithal ettiklerimize ambargo koyarlarsa ne olacak? Tüm bakliyatlar yurtdışından geliyor: https://www.kadinlarkulubu.com/foru...urkiye-bugday-ithal-edecek-peki-neden.981251/

Dışa bağımlı olmaktan nasıl kurtulacağız? Maddeleri okuyamadım, gerçekten tüm maddelere hakim ve genel değilde karşılaştırmalı açıklamalara muhtacım.
bende tüm maddelere hakim değilim ancak yıllardır konuşulan şeylerden yola çıkarak söylüyorum ve mantığımda destekliyor açıkcası.
evet KHK çıkarabiliyor onu da gerçek tek başına yapamıyor diye biliyorum ama çok bilgili değilim. oy çokluğu falan gerekli diye biliyorum.
biz bir mısırımızı ya da buğdayımızı bile yetiştirmek için belli izinler belli formalitelerle uğraşmak zorundayız. kendi kendimize tarımımızı bile yaptırmıyorlar. eğer bizi bize bıraksalar eminim bu ülke bütün vatandaşlarına yetecek kadar toprak mahsülü üretir ve köylülerimizde bol para kazanır. ama izin vermiyorlar işte.
e buna izin almadıktan sonra isterseler her türlü bakliyata ambargo koysunlar. bizim ülkemiz kendine yetebilecek zenginlikte.

Sonuc evet cikarsa bu adaletsizlikler bitecek mi? Teror son bulacak mi? Ekonomi duzelecek mi? Bunlari anlatin bize.
Acik konusmak gerekirse su yasima kadar oyumu hep Erdoğana ak partiye verdim. 2002de ve iktidara geldikleri ilk yillarda cok buyuk isler yaptilar. Ama sonradan pkk kandirdi, feto kandirdi diyerekten ulkenin basina gelmeyen kalmadi. Su an ulke bu kadar karisikken referandum gundem olmamaliydi. Bir suru insan sucsuz yere isinden atılıyor. Fetocu filan da degil yani hic alakasi olmayan bir suru insan etkilendi bu surecte. Ama kimsenin umrunda degil. Bastakilerin kandirilmaya hakki var ama bi memurun yok. Su an ise alimlarin cogu mulakatla yapiliyor. Kpss den 60 alan biri mulakatla 99 puan aliyor. Acik acik torpil yapilmaya baslandi. Eskiden gizli gizli yapilirdi hic olmazsa. Ve kimse sesini cikaramiyor. Bu islerin islamiyetle ilgisi yok. Islam boyle bir din degil. Kul hakkina onem veren bir din. Ulkemiz icin hayirlisi olsun.
Yemin ediyorum aklimdan gecenleri tek tek yazmissiniz

Kendileri onca yapip ederler en sonunda kandirildik deyip isin icinden siyrilirlar ama bir suru insan iceride feto suclusu diye hem aileleri perisan hem kendileri hatta bir cogunun tutuklu kalmasi icin daha iddaanameleri bile hazir degilmis

Allah ulkeyi milleti menfaatine kullanan her kim varsa dunyadada ahirette de rahatlik vermesin inşallah

Kesinlikle HAYIR.
Koskoca Turkiyenin kaderi "Tek adam"a teslim edilmeyecek kadar değerli. .
Zaten osmanlı sevdalari da malumken hele bir de milletvekillerinin ilk dört madde konusunda nabız yoklaması da soz konusuyken...Daha yazacak çok şey varken...

Son düzenleme:

Biraz durulmuş burası

Yolladığınız linki okudum ve bazı maddeler çok korkutucu..şöyle ki;
Teklifte, TBMM'nin görevleri ve yetkileri; "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.
Seçimler 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri de 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.

Umarım konu dışı mesajdan ceza almam :) gördüğüm üzere maddeler üzerine pek konuşulmuyor çünkü .
Ben maddeleri inceledim . Dün bugün vakit buldukça ...

Veeee . anladım . Anlaşılıyor yani biraz kafa yorunca (kabul bütçe gibi ilgi ve bilgi alanım olmayan madde değişimlerinde biraz ekrana bön bön baktım .

Neyse ; uzun olacak ama yazacağım , benim maddelerden çıkardıklarım ...

Oylamaya Sunulan 18 Madde Ne diyor ? Neden Evet / Neden Hayır ?

Madde 9: Yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılması maddesi değişmiyor , bağımsızlık yanına ''tarafsızlık'' ekleniyor .
Bağımsız ve tarafsız mahkeme ... Değişiklik öncesi bağımsız değildi , değişklik sonrası da bağımsız ve tarafsız olacağını sanmıyorum . Lakin ; ''tarafsızlık'' kimseyi ürkütmeyecek aksine memnun edecek bir kavram kelime manası ile . Bu sebeple bu maddenin değişmesine bence Evet.

Madde 75: Milletvekili sayısının 550 den 600 e çıkarılması . Yasa değişimini yakından takip edenler bilir ki ; bu konuda da net bir gerekçe yok . Kulislerde dolanan söylentiler var . Akp Mhp ortak listesi için gibi ... Şahsi fikrim , milletvekili sayısının ülke nüfusu ile orantılandığı (böyle olması gerek) düşünüldüğünde , 550 vekilin bile boşa sandalye işgal ettiğini düşündüğüm için bence Hayır.

Madde 76: Milletvekili seçilme yaşının 25 den 18 e düşürülmesi. Mevcut meclisteki vekillerin yaşlarından haberi olanlar ? En genç vekilimiz 86 doğumlu diye biliyorum . Kafam karıştı , anayasa mı çiğnenmiş yoksa bu değişiklik zaten yapılmış mıydı ? Yani 1 seneyi aşkın zamandır meclisimizde 19-20 yaşında vekil var . Yani hayır diyorsun da zaten var:) Aldıkları eğitimle , işgal ettikleri koltuklarda faydalı işler yapacak , temsilde adalet yönetimde istikrar sağlayacaklarsa , bir çok fosilleşmiş milletvekilinden faydalı olabilirler . Ayrıca bir ülkeyi kimin yöneteceğine karar vermek için 18 yaşında olmak yeterli ise , bir ülkenin siyasetinde milletvekili olmak içinde yeterli olmalı . Bu yüzden bence Evet.

Madde 77: TBMM ve Cumhurbaşkanı seçim dönemi . TBMM seçimlerde sistem aynı , fark 4 yılda değil 5 yılda bir seçim olması . Ek olarak Cumhurbaşkanı seçimi var ki , o da ilk turda gerekli çoğunluk sağlanmaz ise ; iki oylamanın yapılması yönünde . 5 yılda bir halk yöneticini ve meclisi seçecek, sandıkta . Değişen bir durum yok , Evet .

Madde 87: Oooo ... esaslı madde . Neden esaslı ? Çünkü gelen eleştilerde yasama,yargı,yürütme tek adam elinde olacak ! o yüzden hayır deniliyor .Peki madde ne diyor ?
TBMM nin görev ve yetkileri kanun koymak,değiştirmek,kaldırmak . Söz yine mecliste yani.
TBMM nin elinden alınan yetkisi ne ? Bakanlar kurulunu denetlemek , belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarmak .
Bence bu maddede asıl değişime uğraması gereken vekil sayısının 5 te 3 sağlandığında özel ve genel af ilanı... varmış , var olmaya devam edecekmiş . Bence kaldırmalı . Yarısına Evet yarısına Hayır = Hayır .

Madde 89: Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen Kanunların 2. kez kabulu .Basit çoğunluktan üye tam sayısının salt çoğunluğuna geçiş. Yani ; yanisi şu , siyasi tarihimizde zaman zaman yaşanan bir daha görüşülmek üzere Cumhurbaşkanından veto yiyen kararlar , meclise 2. kez geldiğinde 5 te 3 salt çoğunluk aranacak . Meclisin olası alabileceği fevri kararlar için geçerli bir madde.Evet.

Madde 93 : Önce Hayır , sonra neden hayır . 600 e çıkardığın vekil sayısına sahip meclisine siz olağanüstü durumlarda dahil benim çağrım olmadan toplanamazsınız , toplanma kararı alamazsınız diyor . Ben gereken zamanda gereken yerde sizi toplarım diyor . Yani başkan kısaca karışmaaaa , bendeee diyor .

Madde 98: Bakanlar Kurulu ve Başbakanın cevaplamakla mükellef olduğu meclis soruşturmasının artık Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara iletilmesidir . Sistem gereği değişen erk isimleri içinde sakıncası olmayan bir değişiklik , Evet.

Madde 101 ve Madde 104 : Cumhurbaşkanı nitelikleri , seçimi , sorumluklukları ...önemli... Cumhurbaşkanın yetki ve sorumlulukları bu madde ile değişiyor.
Ne oluyor ? Yürütme ile ilgili yetkileri kapsam değiştiriyor , Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabiliyor ... Madde olarak bakıldığında tedirgin edici yanları var . Kimse kimsenin aklından geçenden emin olamaz . Ama frenleyen sistem TBMM , Bakanlar Kurulu ... yine var . Ha al takke ver külah olur zaten ise mevzu ; şu an al takke ver külah olmadığını iddia eden ?
Parlementer sistemin bugünkü yapısını değişime açık gördüğüm için , bir yandan da bu teoride işlevsel ama ülkeye uyarlamasındaki akıbeti belirsiz durum için ... kararsızım .

Madde 105 : Harkulade bir değişiklik . Daha önce vatana ihanet yani görev suçları ile yargılanabilecek Cumhurbaşkanı , artık kişisel suçları içinde yargıya gidebilir .
Cumhurbaşkanı yüz kızartıcı herhangi bir suç işlediğinde de hakkında soruşturma açılabilir.
Evet .

Madde 106 : Kontrolü bırakmam mesajı . CB herhangi bir nedenle görevi bıraktığında , yenisi seçilene kadar Yerine geçen TBMM Başkanı yerine ; Cb yard. görev alacak . Seçim süresine kadar ... Bir nevi bir sonraki seçim için kendi sağ kolunu halka işaret etme mantığı . Hani hep konuşuluyor ya ; şimdi evet diyenler sonrasını düşünüyor mu ? İşte önlem kısmı bu . Hastalık , ölüm ... vs sebeplerinde de yeni seçime kadar vekalet edecek olan kişi Cumhurbaşkanın yard. Evet sonrasında yine doğrudan halk oyu ile yeni CB seçilecek ama .. bir yandan da önceki Cb nı seçmiş halka , yeni aday önceden gösterilmiş olacak . Mevcut sistemin istikrarı için olumlu , tabii mevcut sistem tıkır tıkır işliyorsa ... Evet.

Madde 119: Olağanüstühal ... Eski yasa ne diyordu ? Bu durumda CB başkanlığında bakanlar kurulu toplanır , yeni madde ne diyor ? bu durumda CB olağanüstühal ilan edebilir. Böyle mi ? Değil. Ama böyle yorumlanıyor . Yeni yasa der ki ; ohal ilan edilecek haller durumunda , CB ohal ilan edebilir ve bunu aynı gün meclis onayına sunar. Yani birinde CB ve bakanlar kurulu ohale karar verirken , diğerinde CB nın ohal kararını meclis uzatabilir ,kısaltabilir, kaldırabilir. Evet.

Madde 142 : Askeri mahkemeler (savaş hali/askeri per.yargısı hariç) kurulamaz . Evet .

Madde 146. Madde 147 : Mahkemeler ...yargı .. şahtı şahbaz mı olacak bilmiyorum .Hiç bir zaman tam adalet içinde olduğuna inanmadığım mahkemeler ilgili kararlar benim için yorum dışı .

Madde 161 : Bütçe .Çok daha kapsamlı hale getirilmiş bütçe yasası .CB , TBMM , sayıştay üçgeninde madde genişletilmiş . Konu hakkında evet/hayır diyecek yeterli bilgiye sahip değilim .

Diğer madde değişkliği belirtildiği üzere terim , kavram değişklikleri ..yani yukardaki maddelerin kabulunde zaten değişmesi gereken maddeler ..

Evetlerim , hayırlarım , kararsızlıklarım ve bilmediklerim ... Sonuç net mi ? Değil . Ama en azından konu üzerinde konuşabilmek (sadece konuşacak kadar ahkam kesmek değil) için bilgi ve fikir sahibi oldum .

Daha çok okumak , daha çok araştırmak , okurken ve araştırırken ..hangi görüşte isek ; tam muhalifi görüşleri ve yazıları da okumak gerek . Ben öyle yapıyorum .

Ankette henüz oy kullanmadım .
Kullandığım zamanda nedenleri ile EVET / HAYIR dedim , derim .

Umarım şahıslara olan nefret / sadakat ikilisinden sıyrılıp , ülke için son derece önemli bu referandum da sağlıklı bir seçimle karar verilir .

Peki Kazen anayasa değişikliği ile alakalı maddelerin değişmesi konusunda soru sordu (mahkemelerin tarafsızlığı,milletvekilinin 600 e çıkarılması,milletvekili seçilme yaşının 18 olması gibi),kaç kişi bununla alakalı düşüncesini yazdı,varsa yoksa eski konular.

İlk olarak Kazen'in sorduğu soruyu görmedim.
Konuyu sürekli takipte değilim.

Madem merak ediyorsunuz açıklayayım.
Varsa yoksa eski konuları neden millet sürekli servis ediyor hiç düşündünüz mü?
Akp bu ülkede bir dönemdir iktidar değil. Tam 4 dönemdir iktidar. O eski konuların bir çoğunu akp kapsıyor.

İktidar partisi olmak yani hükümeti yönetmek, ülkenin refahı, barışı, huzuru, ekonomisi, kültürü, dış siyaseti gibi konuları iyileştirmek ve geliştirmek, bunlar için çalışmalar yapması demektir.

'' insanların can güvenliğini sağlamak'' birinci amaçları olması gerekir.

2015 hazirandan bugüne benim saydığım 25 patlama gerçeklemiş.
Bunların 19!u Ya başkanlık ya kaos söyleminden sonra olanlar.

Ülkede can güvenliğimiz tehdit altında yaşıyoruz? Kalabalık alanlar korkumuz oldu. Sindirilmeye çalışıyouz. Bakın bunu terör organları yapmıyor. Terörü engelleyemeyenler yapıyor. Akp çözüm süreci ile birlikte terörü kırsaldan şehir merkezine kendi elleriyle taşıdı. Ben bunu akp karşıtı olduğum için söylemiyorum. İzlediği yanlış politikalar sonucu bunlar oldu. Kabul ediyor mu? Etmiyor ve hala diretiyor.

Ülkede günden güne ayrımcılık artıyor. Bunu biz mi yapıyoruz Allah aşkına? Sırf akp karşıtlığı olan kişileri ülkeyi bölmekle suçlayanlar var. Bu ülkede sadece '' sağ-sol '' davası varken şimdi herkesin saydığı ve tekrar etmekten usanmayacağımız ırkçılık, mezhep, cinsiyet ayrımclığı ortaya çıktı. Bunu çıkaran ve körükleyen akpdir.
Türkiye, kadın erkek eşitliğinde 142 ülke arasında 125’inci sırada yer alıyor. Cinsiyet ayrımı o kadar vahim ki, akp döneminde kadına yönelik şiddet ve taciz olayları, kadınların evde oturması gerekliliği bunu gözler önüne seriyor.

Sen bir kadınsın. Sen kadın olarak bu ülkede özgürce yaşıyorsan bunu ATATÜRK'e borçlusun. Bu yok edilmeye çalışıyor günden güne. Kadınlar çalışmasın. Hamile kadınlar gezmesin, yok kadın mini etek giymesin. Ya hu çarşaflı kadınlara askıntılık eden zihniyet varken miti etek giyen mi suçlu oluyor? İnsanların içine kin ve nefret aşıladı.

Türkiye'nin eğitim seviyesi günden güne düşüyor. İktidar boyunca 6 adet milli eğitim bakanı farklı farklı politikalar izleyerek sistemi değiştirmeye (güya) iyileştirmeye çalıştır. Ne oldu?
2014 yılında yine OECD’nin açıkladığı eğitim araştırması sonuçlarında Türkiye’nin eğitimde sonuncu sırada olduğu ve 2014 Yaşam Kalitesi Raporu’nda ise, Türkiye ‘en zor yaşanılacak ülkeler’ arasına girdiği ifade ediliyor. Son 3 yılda dünya genelinde Türkiye, eğitim ve özellikle bilim-matematik alanında son sıralarda yer almasına rağmen AKP hükümeti yaptığı yanlış sistemleri hala düzeltme yoluna gitmiyor, gitmediği gibi daha beter hale getirdi 4+4 ile.!
Bak bir istatistik daha vereyim durumun vahamiyeti iyice anlaşılsın.
PISA 2015’in (Ulusalararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sonuçlarında Türkiye’nin sondan ikinci olduğu ve 2003 yılı seviyesine gerilediği görülmüştür.

Peki ülkenin yoksulluk ve işsizlik sorunu?
4 dönemde iktidar olan parti bu konuda iyileştirme yaptı mı? Yoksa işsizlik daha beter arttı mı? Yoksulluk daha çoğaldı mı.
Yaklaşık 10 milyon insanın soyal yardımlarla yaşamlarını sürdürdüğünü biliyor musunuz? Peki 15 milyonun yoksulluk sınırında olduğunu ve 3 milyon kişinin de açlık sınırı altında olduğunu? İşsizliğin %11.8 olduğunu?

Peki yıldan yıla artan dış borç? Ülke bütçesinin verdiği açıklar( Sadece 2016 yılında bile 29 milyar açık verdiğini biliyor musunuz) Günden güne artan yabancılara olan yükümlüğümüz?

cats.jpg

İktidarları bounca her istedkilerini yaptılar. Kimseye hesap vermediler en büyük yolsuzluk davasının bile üstü örtüldü..
Peki ülke bu halde iken çözümü anayasa değişikliğinde bulan hükümet yanlılarına bunları söylemek ve göstermek neden mantıksız geliyor? Ben onu anlayamıyorum.
Bu sorunlar bir bütündür. Eğer bu yanlışlar sürekli ve art arta yapılmasa idi kimse sürekli bunların üzerinde durmazdı.

Ben size neden hayır dediğimi açıklayayım,
İlk soru
MAHKEMELERİN TARAFSIZLIĞI;

HSYK’nın yarısını, Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinden 12’sini Cumhurbaşkanı atayacak. Bu şekilde tarafsız bir mahkemenin olacağına inanıyor musunuz?
Gerçekten aklınız, beyniniz, mantığınız, vicdanınız bunu kabul ediyor mu?

Sınırsız bir yetkiye sahip başkan, bu başkanı suçlu bulunduğunda (suçu kanıtlamanız için ise önce 300 üyeyi bulup teklif vereceksiniz sonra 360 üye ile komisyona sevk kararı çıkartıracaksınız daha sonra 400 üye ile yüce divana sevk ettireceksiniz) onu kendi atadığı hakimler yargılayacaksa :) Nasıl tarafsızlıktan bahsedilebilir?

Yürütme, yargı, yasamanın bir kısmı elinde olan bir başkanı kim ne şekilde yargılayabilir?
Bütün gücün tek elde toplanması GAZİ MECLİSİMİZE hakaret sayılmaz mı? MECLİSİN ÜSTÜNLÜĞÜ nerede kalıyor?
TDK, Diktatör kavramı için şu açıklamayı öngörmüş
'' Bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış bulunan kimse'' ellerinizle bir diktatör yaratacaksınız!

%50 ile seçilmiş bir kişinin %100'e hükmetmesine izin vereceksiniz. Demokrasi, demokrasi diye haykırdığınız için yazıyorum bunu. Demokrasi bu mudur?
Egemenliğin kayıtsız şartsız tek bir kişinin elinde olması demokrasi midir?

Ülkede anayasadan dolayı kötüye giden bir durum yok!!
Bir ülkede istikrarsızlık varsa bunun tek sorumlusu yanlış uygulanan politikalardır.

Uyguladıklarını yanlış politikar yüzünden anayasa değiştirirsek her şeyi çözebiliriz adı altında bütün yetkinin bir kişi elinde toplanması ise milleti keriz yerine koymaktır.
Hem de bunu OHAL döneminde milleten kaçırarak alelacele yapmak istemeleri, tv de insanlara izlettirmeden sansürlü bir şekilde kaptıkaçtıya bağlamaları, milletin iradesini yok saydıkları anlamına gelir.

Anayasa değişikliği ile bana eğitimin, ekonominin, siyasetin iyileştirilebileceğinin garantisini veriyor musun?
Evet demenin bir mantığı vardır. Bu mantık çerçevesinde bana anayasa değişikliği ile iyileştirilecek olan şeylerin listesini ve açıklamasını yapabilir misiniz?

Siz bana bu yazdıklarım için mantıklı bir açıklama yaparsanız ben geriye kalan iki soruyu diğer yorumumda cevaplayacağım.

Saygılar.

Son düzenleme:
Umarım konu dışı mesajdan ceza almam :) gördüğüm üzere maddeler üzerine pek konuşulmuyor çünkü .
Ben maddeleri inceledim . Dün bugün vakit buldukça ...

Veeee . anladım . Anlaşılıyor yani biraz kafa yorunca (kabul bütçe gibi ilgi ve bilgi alanım olmayan madde değişimlerinde biraz ekrana bön bön baktım .

Neyse ; uzun olacak ama yazacağım , benim maddelerden çıkardıklarım ...

Oylamaya Sunulan 18 Madde Ne diyor ? Neden Evet / Neden Hayır ?

Madde 9: Yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılması maddesi değişmiyor , bağımsızlık yanına ''tarafsızlık'' ekleniyor .
Bağımsız ve tarafsız mahkeme ... Değişiklik öncesi bağımsız değildi , değişklik sonrası da bağımsız ve tarafsız olacağını sanmıyorum . Lakin ; ''tarafsızlık'' kimseyi ürkütmeyecek aksine memnun edecek bir kavram kelime manası ile . Bu sebeple bu maddenin değişmesine bence Evet.

Madde 75: Milletvekili sayısının 550 den 600 e çıkarılması . Yasa değişimini yakından takip edenler bilir ki ; bu konuda da net bir gerekçe yok . Kulislerde dolanan söylentiler var . Akp Mhp ortak listesi için gibi ... Şahsi fikrim , milletvekili sayısının ülke nüfusu ile orantılandığı (böyle olması gerek) düşünüldüğünde , 550 vekilin bile boşa sandalye işgal ettiğini düşündüğüm için bence Hayır.

Madde 76: Milletvekili seçilme yaşının 25 den 18 e düşürülmesi. Mevcut meclisteki vekillerin yaşlarından haberi olanlar ? En genç vekilimiz 86 doğumlu diye biliyorum . Kafam karıştı , anayasa mı çiğnenmiş yoksa bu değişiklik zaten yapılmış mıydı ? Yani 1 seneyi aşkın zamandır meclisimizde 19-20 yaşında vekil var . Yani hayır diyorsun da zaten var:) Aldıkları eğitimle , işgal ettikleri koltuklarda faydalı işler yapacak , temsilde adalet yönetimde istikrar sağlayacaklarsa , bir çok fosilleşmiş milletvekilinden faydalı olabilirler . Ayrıca bir ülkeyi kimin yöneteceğine karar vermek için 18 yaşında olmak yeterli ise , bir ülkenin siyasetinde milletvekili olmak içinde yeterli olmalı . Bu yüzden bence Evet.

Madde 77: TBMM ve Cumhurbaşkanı seçim dönemi . TBMM seçimlerde sistem aynı , fark 4 yılda değil 5 yılda bir seçim olması . Ek olarak Cumhurbaşkanı seçimi var ki , o da ilk turda gerekli çoğunluk sağlanmaz ise ; iki oylamanın yapılması yönünde . 5 yılda bir halk yöneticini ve meclisi seçecek, sandıkta . Değişen bir durum yok , Evet .

Madde 87: Oooo ... esaslı madde . Neden esaslı ? Çünkü gelen eleştilerde yasama,yargı,yürütme tek adam elinde olacak ! o yüzden hayır deniliyor .Peki madde ne diyor ?
TBMM nin görev ve yetkileri kanun koymak,değiştirmek,kaldırmak . Söz yine mecliste yani.
TBMM nin elinden alınan yetkisi ne ? Bakanlar kurulunu denetlemek , belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarmak .
Bence bu maddede asıl değişime uğraması gereken vekil sayısının 5 te 3 sağlandığında özel ve genel af ilanı... varmış , var olmaya devam edecekmiş . Bence kaldırmalı . Yarısına Evet yarısına Hayır = Hayır .

Madde 89: Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen Kanunların 2. kez kabulu .Basit çoğunluktan üye tam sayısının salt çoğunluğuna geçiş. Yani ; yanisi şu , siyasi tarihimizde zaman zaman yaşanan bir daha görüşülmek üzere Cumhurbaşkanından veto yiyen kararlar , meclise 2. kez geldiğinde 5 te 3 salt çoğunluk aranacak . Meclisin olası alabileceği fevri kararlar için geçerli bir madde.Evet.

Madde 93 : Önce Hayır , sonra neden hayır . 600 e çıkardığın vekil sayısına sahip meclisine siz olağanüstü durumlarda dahil benim çağrım olmadan toplanamazsınız , toplanma kararı alamazsınız diyor . Ben gereken zamanda gereken yerde sizi toplarım diyor . Yani başkan kısaca karışmaaaa , bendeee diyor .

Madde 98: Bakanlar Kurulu ve Başbakanın cevaplamakla mükellef olduğu meclis soruşturmasının artık Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara iletilmesidir . Sistem gereği değişen erk isimleri içinde sakıncası olmayan bir değişiklik , Evet.

Madde 101 ve Madde 104 : Cumhurbaşkanı nitelikleri , seçimi , sorumluklukları ...önemli... Cumhurbaşkanın yetki ve sorumlulukları bu madde ile değişiyor.
Ne oluyor ? Yürütme ile ilgili yetkileri kapsam değiştiriyor , Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabiliyor ... Madde olarak bakıldığında tedirgin edici yanları var . Kimse kimsenin aklından geçenden emin olamaz . Ama frenleyen sistem TBMM , Bakanlar Kurulu ... yine var . Ha al takke ver külah olur zaten ise mevzu ; şu an al takke ver külah olmadığını iddia eden ?
Parlementer sistemin bugünkü yapısını değişime açık gördüğüm için , bir yandan da bu teoride işlevsel ama ülkeye uyarlamasındaki akıbeti belirsiz durum için ... kararsızım .

Madde 105 : Harkulade bir değişiklik . Daha önce vatana ihanet yani görev suçları ile yargılanabilecek Cumhurbaşkanı , artık kişisel suçları içinde yargıya gidebilir .
Cumhurbaşkanı yüz kızartıcı herhangi bir suç işlediğinde de hakkında soruşturma açılabilir.
Evet .

Madde 106 : Kontrolü bırakmam mesajı . CB herhangi bir nedenle görevi bıraktığında , yenisi seçilene kadar Yerine geçen TBMM Başkanı yerine ; Cb yard. görev alacak . Seçim süresine kadar ... Bir nevi bir sonraki seçim için kendi sağ kolunu halka işaret etme mantığı . Hani hep konuşuluyor ya ; şimdi evet diyenler sonrasını düşünüyor mu ? İşte önlem kısmı bu . Hastalık , ölüm ... vs sebeplerinde de yeni seçime kadar vekalet edecek olan kişi Cumhurbaşkanın yard. Evet sonrasında yine doğrudan halk oyu ile yeni CB seçilecek ama .. bir yandan da önceki Cb nı seçmiş halka , yeni aday önceden gösterilmiş olacak . Mevcut sistemin istikrarı için olumlu , tabii mevcut sistem tıkır tıkır işliyorsa ... Evet.

Madde 119: Olağanüstühal ... Eski yasa ne diyordu ? Bu durumda CB başkanlığında bakanlar kurulu toplanır , yeni madde ne diyor ? bu durumda CB olağanüstühal ilan edebilir. Böyle mi ? Değil. Ama böyle yorumlanıyor . Yeni yasa der ki ; ohal ilan edilecek haller durumunda , CB ohal ilan edebilir ve bunu aynı gün meclis onayına sunar. Yani birinde CB ve bakanlar kurulu ohale karar verirken , diğerinde CB nın ohal kararını meclis uzatabilir ,kısaltabilir, kaldırabilir. Evet.

Madde 142 : Askeri mahkemeler (savaş hali/askeri per.yargısı hariç) kurulamaz . Evet .

Madde 146. Madde 147 : Mahkemeler ...yargı .. şahtı şahbaz mı olacak bilmiyorum .Hiç bir zaman tam adalet içinde olduğuna inanmadığım mahkemeler ilgili kararlar benim için yorum dışı .

Madde 161 : Bütçe .Çok daha kapsamlı hale getirilmiş bütçe yasası .CB , TBMM , sayıştay üçgeninde madde genişletilmiş . Konu hakkında evet/hayır diyecek yeterli bilgiye sahip değilim .

Diğer madde değişkliği belirtildiği üzere terim , kavram değişklikleri ..yani yukardaki maddelerin kabulunde zaten değişmesi gereken maddeler ..

Evetlerim , hayırlarım , kararsızlıklarım ve bilmediklerim ... Sonuç net mi ? Değil . Ama en azından konu üzerinde konuşabilmek (sadece konuşacak kadar ahkam kesmek değil) için bilgi ve fikir sahibi oldum .

Daha çok okumak , daha çok araştırmak , okurken ve araştırırken ..hangi görüşte isek ; tam muhalifi görüşleri ve yazıları da okumak gerek . Ben öyle yapıyorum .

Ankette henüz oy kullanmadım .
Kullandığım zamanda nedenleri ile EVET / HAYIR dedim , derim .

Umarım şahıslara olan nefret / sadakat ikilisinden sıyrılıp , ülke için son derece önemli bu referandum da sağlıklı bir seçimle karar verilir .
Analizinizi ayakta alkisliyorum.Katildigim noktalar ve katilmadigim noktalar var o ayri ama tartisan herkes bunun yarisi kadar uzerine kafa yorsa ve fanatikligin otesine gecebilse daha guzel bir ulkede yasardik diyorum.Bravo :KK9:

Neden herkes birbirini asagiliyor anlamis degilim.. kimileri evet der kimileri hayir.. bu konuda herkes ozgurdur.. not : Mhp baskomutan kelimesini kaldittirmis maddelerden dun internetten okudum bunu.. yani Mhp sayesinde bazi maddelerin icerigi degismis.. ama ben yinede HAYIR diyorum..

Ayrıca vatandaş olarak gidip oy sayımını izleme hakkınız var.

Gidin, izleyin.

Bir hata yapılıyorsa müdahale edin.

Dinlemiyorlarsa cıngar çıkartın gerekirse.

Mecliste günlerdir ANAYASAYA AYKIRI, kanunsuz bir şekilde açık oylama yapan vekiller karşısında bas bas bağırdı muhalefet. Sonunda kuzu kuzu kapalı oylama yapılmaya başlandı.

Demek ki bu dilden konuşacaksınız hakkınızı savunurken.

Back