Selam,
bir sorum olacaktı. Bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.
Ben yurtdışında yaşıyorum, 20li yaşların ortasındayim, ailem ile yaşıyorum ve üniversite öğrencisiyim.
Ailemin maddi durumu iyi bu konuda sıkıntımız yok ama babam yıllardır tutturmuş bana ve ablalarıma "bana borcunuz var" diye.
Excel'de bir liste bile hazırlamış. Bize bebekliğimizde, okul döneminde, hasta olduğumuz zaman falan harcadığı paraları yazmış. Aldığı kıyafetleri, yediğimizi ve kira ev masrafı falan da yazıyor. Yani fiş'leri falan toplamış ama hesaplanmış ortalama nekadar tutar diye. Ve 100000$ yakın bir sayı çıkmış kişi başı .
Her fırsatta dile getiriyor şimdi size bukadar harcadım. Bana geri ödeyeceksiniz diye. Mesela öylesine ona diyim "Baba, ben tatile gitmek istiyorum xy'a" hemen diyor ki "ne tatili, ilk önce borcunu öde" Bir şey alıyım, yada isteyim, hemen borcunu öde.
Ben bizim kültürümüzde anne baba'ya hizmet ve yardım etmeyi doğal buluyorum. Ve tabiiki de onlara maddi manevi yardım edeceğim ve şimdi de ediyorum (maddi olamazsada çünkü okuyorum) ama babamın yaptığı tuhaf değilmi? Yada ben mi öyle algılıyorum? Bizi büyüttüğu, baktığı için para istemesi? Yada bizim ona bu yüzden borçlu olduğumuzu? Bilemiyorum. Beni çok üzüyor bu durum. Sanki evlad yerine bir eşya parçasıymışım gibi...