Adetliyken oruç tutulur mu?
İmamiyye'den Zeyneddin b. Ali, er-Ravda el-behiyye adlı serinde şöyle diyor:
Adetli kadının hangi türlü olursa olsun namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Sonradan kılmadığı namazlarını kaza etmez ama tutmadığı oruçlarını kaza eder. Bu farkın sebebi, nassın bunu farklı bildirmesidir (bu bir içtihat konusu değildir) (Adı geçen kitap, Gusül bahsi)
Ezher'in yayımlanan 100 yıllık fetvalarında:
"Adet ve loğusalık, namazın ve orucun sahih olmayacağı şerî özürlerdendir" denir.
Suudda Fetva Dairesi Başkanlığının Yayımlamakta olduğu "Fetâva el-Lecne ed-Dâime adlı fetva külliyatı aynı hükümleri tekrarlıyor ve adetli kadının namaz kılmasının caiz olmadığını söylüyor.. (Fetva No: 1545, 3684)
İbn Hazm Muhalla'da adetin orucu bozduğunu (Mesele 764), adetli iken oruç tutan kadının Allaha ası olduğunu söylüyor. (Mesele 785), İşte klasiğiyle moderniyle İslam fıkhının konu hakkındaki görüşleri bunlardır.
...
adetliyken oruç tutulmaz...temiz değilsin çünkü,temiz değilken allaha dua harici ibadet edilmez...adet kadınlara mahsus sağlık(hastalık) halidir.
ben anladım tamam farklı kafa yapılarındayız saygı duyuyorum herkese
Canım benim bu zamana kadar böyle yapıyor olabilirsin bilmiyordun ama her işte bi hayır vardır iyiki arkadaş konu açmış sende öğrendin..
Bundan sonra sende adetliyken oruç tutma daha çok günaha girme
ALLah dicek ben sana akıl verdim irade verdim araştır bul diye..
He sana tavsiyem Süleyman ateş,Abdülaziz bayındır,Zekeriya Beyaz,Yaşar nuri öztürk gibi hoCa diye geçinip insanlara fetva verip insanları daha çok günaha sokanları dinleme
Canım benim bu zamana kadar böyle yapıyor olabilirsin bilmiyordun ama her işte bi hayır vardır iyiki arkadaş konu açmış sende öğrendin..
Bundan sonra sende adetliyken oruç tutma daha çok günaha girme
ALLah dicek ben sana akıl verdim irade verdim araştır bul diye..
He sana tavsiyem Süleyman ateş,Abdülaziz bayındır,Zekeriya Beyaz,Yaşar nuri öztürk gibi hoCa diye geçinip insanlara fetva verip insanları daha çok günaha sokanları dinleme
ben daha da yorum yapmambenim yazdıklarıma karsın herkes o hocamı yaaaaaaaaaaaa degil yasar nuri ozturk gibi bilmemne falan filan dendi ki bana yasar nuri ozturkun fikirleride her zaman dogru gelmistir neyse yani herkes bildigi yoldan devam ne diyelim
ben daha da yorum yapmambenim yazdıklarıma karsın herkes o hocamı yaaaaaaaaaaaa degil yasar nuri ozturk gibi bilmemne falan filan dendi ki bana yasar nuri ozturkun fikirleride her zaman dogru gelmistir neyse yani herkes bildigi yoldan devam ne diyelim
yapma zaten yapman hata ben sana diyim sen yazmasan ben de yazmazdım snein yüzünden ben de hata ettim
orta çağ zihniyetini yaşayan günümüz türkiye'sinde kime ne anlatıyorsun bırak kim napıyorsa yapsın kuran'ı açıp okumak yerine hacılara hocalara inanıyor herkes.
lekum dinukum ve liye din, kafirun'da bir ayet.
allah kuran'ı kerim'i göndermiş, peygamber efendimiz değişmeden yazılmasını emretmiş kitabımız kime gönderilmiş de efendimiz kimin için yazdırmış acaba? ben şöyle düşünüyorum kimse kendi zekasına güvenmiyor anlayabileceğine inanmıyor o yüzden de başkaları okusun da bana anlatsın diyor. sonra da millete cennette arsa satıyorlar müstehak boşver. prof.lara bile inanılmıyor seni beni mi dinleyecekler
yaşar nuri eti şarapta marine etmenin mübah olduğunu,iki duble rakının haram olmadığını savunur,o bakımdan pek güvenmem efendim.günahı sevabı kişiyi ilgilendirir ama kuranda açıkça haram yazan birşeye kılıf bulunması taraftarı değilim her neyse bunlar buhari den...
buhari nereeee yaşar nuri nere?
1- Namaz kılmak. Âdetli veya lohusa kadının namaz kılması câiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s), Fâtıma binti Ebî Hubeyş'e "Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl" buyurmuştur. Buhâri'deki rivâyet şöyledir: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl" (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).
Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk" (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).
desene ben cok yanıcam neden adetliyken oruc tuttum diyeiste su fikir bana mantıklı gelmiyor benim niyetimi Allah biliyor ibadet etmek istiyorum kendimi iyi hissediyorum ben sanmıyorumki bu gunah olsun ben cok okudum arastırdım zaten o yuzden suan boyle inanıyorum..oyle yani
Orasını ALLah bilir..
Güzel kardeşim tamam senin niyetin güzelde öyle olmuyor işte..Rehberimiz Kuran da hadissiz de kuran olmaz..Kurana da ışık tutan hadislerdir..
Benim anlamadığım bilmediği şeylerde inat eden insanlar hiç şu ihtimali düşünmüyorlar mı ? ya bildiğinizin tersiyse ? : )
Orasını ALLah bilir..
Güzel kardeşim tamam senin niyetin güzelde öyle olmuyor işte..Rehberimiz Kuran da hadissiz de kuran olmaz..Kurana da ışık tutan hadislerdir..
Benim anlamadığım bilmediği şeylerde inat eden insanlar hiç şu ihtimali düşünmüyorlar mı ? ya bildiğinizin tersiyse ? : )
desene ben cok yanıcam neden adetliyken oruc tuttum diyeiste su fikir bana mantıklı gelmiyor benim niyetimi Allah biliyor ibadet etmek istiyorum kendimi iyi hissediyorum ben sanmıyorumki bu gunah olsun ben cok okudum arastırdım zaten o yuzden suan boyle inanıyorum..oyle yani
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?