Ben lohusa depresyonu yaşadım hemde uzamış halini. Çok zor bir durum. Bende yanımda birilerini istemiştim hep. Ama yanlış anlaşılmasın. Ben yanlız kalmaktan korkuyordum. Gün içinde biri gelsin ben işimi yapayım gelen kişi hicbisey yapmasın sadece benimle konuşsun başka bişey istememiştim. Benim annem 1 hafta yatılı kaldı sonrasında bazen gündüz geldi. Çok komplikasyonlu bir doğum yapmıştım. Kizimda kolikti. Bir şekilde kendim baktım kimse olmadı. Bu da bende depresyon a yol açtı. Ve ben 2 yıl psikiyatrik tedavi gördüm. Diyeceğim o ki ablan depresyon felan yaşamamış. Sadece etrafındakilerin ona hizmet etmesi hoşuna gitmiş geleni gideni kullanmış. Benim senin gibi kardeşim olacaktı başımın üstünde tasirdim. Tuvalete gideceğim kadar bebeğe baksan yeterli olurdu.Keşke kalmasaydım direkt ilçeye taşınsaydım. Bu konuyu açmamın sebebi sizlerden "sen elinden geleni yaptın kötü bir teyze değilsin" demenizi duymak
Belki sizlere çok ayıp gelecek ama ben gerçekten çok bunalmaya başlamıştım. Oradan kaçacak yer arıyordum.
Oysa bana göre yeni evli ablanizin evine, hem de uzun süre yaşamaya gitmeniz asıl saçma kısım. Enisteniz yüzünuze gülüyor ama kim ister ki evinde baldızını? Osura osura TV izleyecek, salonda baldız var. Karısini kucağına oturtup cilvelesecek,salonda baldız var.Orada kalmak istemememi anlayışla karşılayın lütfen...
iyi Bari sevindim adınızaÇok sonradan ablama söyledim bunları. Sizde kalıyorken çok bunalmıştım dedim ama detaya inmedim. Şimdi hatasını anladı zaten şükür.
Ben doğu kültüründe yetişmiş biri olarak yazayım size. Ablamda benzer şekilde yardıma gitmiş biri…Keşke kalmasaydım direkt ilçeye taşınsaydım. Bu konuyu açmamın sebebi sizlerden "sen elinden geleni yaptın kötü bir teyze değilsin" demenizi duymak
Benim de diğer herkesin de orda kalmasını isteyen kişi ablam ve eşi idi. Çoğumuz istemeyerek kaldık hatta. Ablama kalsa ben hala orada olurdum. İyi ki taşınmışım.Cok ilginç. Sizin haksız olduğunuzu düşündüğünüz ve elestirilmekten korktugunuz yer şurası
Oysa bana göre gidip yeni evli ablanizin evine hem de uzun süre yaşamaya gitmeniz asıl saçma kısım. Enisteniz yüzünuze gülüyor ama kim ister ki evinde baldızını? Osura osura TV izleyecek, salonda baldız var. Karısini kucağına oturtup cilvelesecek,salonda baldız var.
Peşpeşe banyoya girecekken rahatsız hissedecekler,baldız duyar.. ne saçma ya.
Bir de memur maaşı kazanıp adamın evinde bedava yasamaniza rağmen 'temizlik yapmıyor' diye elestiriyorsunuz.
İkinci olarak cümbür cemaat eve dolusup kadınin çocuğu ile bag kurmasına izin vermemissiniz. Kadına resmen 'bebek bakmak korkunç bir şey,sen altından kalkamazsin' mesajı vermişsiniz. Kendine olan güveni gitmiş. Kedi yavrusunu bile başkaları severse kesin çocuğuna yabancilasiyor. kuş da aynı sekidle,"balkona yavruladiysa bile sevmeyin-anne sizin kokunuzu alirsa daha gelmez " deniyor. Bence ablaniz için de gecerli. Belki kimse gelmeseydi, gelen tek kişi yirmi gün kalıp gitseydi o da bir düzen kurardi bebeğiyle,bir rutinleri olurdu.
İyilik yapmak isterken kötülük yapmışsıniz resmen kadına.
Ama neyse ki sen gidince toparlama sürecine girmiş.
Umarım diğer emeği sömürülen akraba kızı da gider bir an önce, her şey yerli yerine oturur.
Yanlış bilgilendirme yapmayın kızlar eniştenin tarafından akraba. İsteye isteye geliyorlardı. Sadece küçük olan kız zorlandı o da normal zaten. Zengin falan değiller normal memur eniştem.Ben doğu kültüründe yetişmiş biri olarak yazayım size. Ablamda benzer şekilde yardıma gitmiş biri…
Resmen ablanızda eşi de iğrençler.. Benciller. Düşüncesizler.. Gerçekten gelen insanları da hizmetçi ve yapmak zorunda olarak görmüşler…
Zamanla sizi de oraya konumlandırmışlar…
Sizde kullanılmaya müsaitmişsiniz, ablanız devam ettirmiş…
Ama şöyle söyleyeyim o kültürde bu çok normal falan değil..
Muhtemelen enişte tarafınız zengindi ve baktıkları aileler vardı. O ailelerinde genelde işte babaları anneleri terketmiş veya vefat etmiş. Yetim veya yardıma muhtaç kızlar. Ya da anneleri sindirilmiş, enişte tarafınızda bunu normalleştirip bu kızları besleme gibi oraya buraya çağıran bir sülale…
Yani bu kölelik ve o kızlar içinde normal değil. O kızların elleri kolları bağlı, minnet duygusu ile yapmışlar..
Ablanızda bunu bildiği için onları kullanmış. Depresyondan da çıkmamış, gayet çocuğu büyüp hareketli hale gelince memeden de kesince onlara gerek kalmamış..
Merak etmeyin 2. Ye hamile kalsın gene aynı moda döner…
İşte bana göre en saçma kısım zaten senin o eve gitmen , eve bir kuruş para vermemen ve sanki eve siginman karşılığı hizmetçilik yapmayı kabul etmişsin gibi davranman.Benim de diğer herkesin de orda kalmasını isteyen kişi ablam ve eşi idi. Çoğumuz istemeyerek kaldık hatta. Ablama kalsa ben hala orada olurdum. İyi ki taşınmışım.
Temizlik değil ki hiçbir sey yapmıyordu ablam yazımı okudunuz mu gerçekten? Orada bedava kalıyorum diye beni böyle kullanması sömürmesi normal öyle mi? Tabii ki de yardım etmem gerekir fakat ben yardımdan çok çok çok ötesini yaptım. Kendimden ödün verdim. Sanki benim çocuğum olmuş gibi stres topuna dönüştüm. Zaten sırf onun evinde kalıyorum diye hiçbir şeye ses çıkaramadım. Beni geçtim o gelen yardımcı kızlara ne demeli? Hiçbir şey diyemedim çünkü benim evim değildi.
O kadar gitmemi isteseler rahatsız olsalar enişte ev bulmama yardımcı olurdu. Doğru düzgün bir yer bulana kadar canım çıktı çünkü çok ücra bir ilçedeydi okulum. Ev bulamadığım için ve ablam gitmemi istemediği için bir sene her şeye katlandım.
Yardım edeceğim derken kötülük etmişiz orası doğru. Fakat bunu isteyen ablamdı. Kendi başına yapamıyordu. Biz bilemezdik. Büyüklerin anlaması gerekirdi belki ama orası onların hatası. Benim bu konularda bilgisizdim.
Ablamı ezdirmem ama bu hikayede beni değil onu savunmanız gerçekten garip.
Ya sanki herkes zorla onların evine girmiş ve orda kalmış gibi konuşuyorsunuz. Bunların hepsini kendileri istedi. Niye kimse düzenini bozup o kadar zaman başkasının evinde kalmak istesin? Ablam yalvar yakar getirdi herkesi. Doğum yaptığı andan itibaren hep etrafında birilerini istedi. Kendi bakacak olsa kimse gelmezdi zaten. Ben sadece evi temizlerdim (orada bedava kaldığım için) o kadar. Ablam bebeğine kendi bakardı kimseye de ihtiyaç olmazdı.Öncelikle siz ve eniştenizin tarafı bu yuvanın rayına oturmasına müsade etmemişsiniz. Haliyle ablanız da eninde sonunda oturmayan şeyleri fark edip yüzleşmekten kaçınma moduna girmiş olabilir. Bu hikayede kimse sütten çıkmış ak kaşık değil. Mesefa koymayı kendiniz için yapmışsınız oysa ki bunu baştan ablanızın çekirdek ailesini düşünerek yapmalıydınız.
Hanımefendi ben oraya ablama yardım etmek için gitmedim en başta. Tercihlerimde tanıdıklarımın olduğu illeri yazdım. Ablamın yaşadığı il de dahil. Orası geldi. E hazır orası gelmişken ablamlarda kaldım ki zaten o zaman uzaktan eğitim vardı. O ücra ilçede kalmanın bir anlamı yoktu.İşte bana göre en saçma kısım zaten senin o eve gitmen , eve bir kuruş para vermemen ve sanki eve siginman karşılığı hizmetçilik yapmayı kabul etmişsin gibi davranman.
Baştan aşağı yanlış haraketler..hala diyorsun ki , orada kalsaydım da bebek baksaydim,kötü bir teyze miyim.
Lütfen hayal et. Bundan beş sene sonra, sen x şehrinden bir adamla evlenip onun yanına gitmişsin. Orada doğum yaptin, annen yaşlılık hastalık bir bahane gelemeyecek.
Sence ablan o teyze haliyle k.cini kaldırıp senin yanına gelecek mi x şehrine? Hadi geldi diyelim, sence kaç gün kalacak?
Bence altınını bile yazın memlekette denk gelince takacak. Nedense 'teyzelik kanunlari' bir sana işleyecek . Ona gelince kimse 'teyzesin sen' vs demeyecek.
Ben de teyzeyim bu arada. Ablam sezaryan doğum yaptı,bir gece bile kimseyi yanında istemedi - düzen kurmak için.
O zamanlar bazı gündüzler giderdim, ortalama iki ayda bir falan görürüm aynı şehirde yaşadığımız yeğenimi. Ama her gidişimde full çocukla ilgilenirim, tatlı da bir çocuk:) kitaplar okuruz,oyunlar oynarız,sohbet ederiz, çarşafa koyar bohça yapar odadan odaya gezeriz:) artık büyüdü tiyatroya götürüyorum, çıkışta kitapçıya gidip oyunla ilgili kitap seciyoruz...bir gün bile hizmetcilik yapmadım,ablamın evinde bulasiklari makinaya dizmek dışında iş yapmadım. Ama on numara bir teyzeyim. Siz de kendinizi saçma şeylerle kiyaslamayin. Ablanizda enistenizde iş yok, Çocuk biraz buyuyunce onunla anılar oluşturmaya çalışın, aklında tatlı teyze olarak kalın. Zamanla zaten ilişkiniz ilerler
Şunu da ekleyeyim beni bunaltan şey temizlik yapmam değil o kadar yardım etmeme rağmen ablamın asla memnun olmamasıydı.İşte bana göre en saçma kısım zaten senin o eve gitmen , eve bir kuruş para vermemen ve sanki eve siginman karşılığı hizmetçilik yapmayı kabul etmişsin gibi davranman.
Baştan aşağı yanlış haraketler..hala diyorsun ki , orada kalsaydım da bebek baksaydim,kötü bir teyze miyim.
Lütfen hayal et. Bundan beş sene sonra, sen x şehrinden bir adamla evlenip onun yanına gitmişsin. Orada doğum yaptin, annen yaşlılık hastalık bir bahane gelemeyecek.
Sence ablan o teyze haliyle k.cini kaldırıp senin yanına gelecek mi x şehrine? Hadi geldi diyelim, sence kaç gün kalacak?
Bence altınını bile yazın memlekette denk gelince takacak. Nedense 'teyzelik kanunlari' bir sana işleyecek . Ona gelince kimse 'teyzesin sen' vs demeyecek.
Ben de teyzeyim bu arada. Ablam sezaryan doğum yaptı,bir gece bile kimseyi yanında istemedi - düzen kurmak için.
O zamanlar bazı gündüzler giderdim, ortalama iki ayda bir falan görürüm aynı şehirde yaşadığımız yeğenimi. Ama her gidişimde full çocukla ilgilenirim, tatlı da bir çocuk:) kitaplar okuruz,oyunlar oynarız,sohbet ederiz, çarşafa koyar bohça yapar odadan odaya gezeriz:) artık büyüdü tiyatroya götürüyorum, çıkışta kitapçıya gidip oyunla ilgili kitap seciyoruz...bir gün bile hizmetcilik yapmadım,ablamın evinde bulasiklari makinaya dizmek dışında iş yapmadım. Ama on numara bir teyzeyim. Siz de kendinizi saçma şeylerle kiyaslamayin. Ablanizda enistenizde iş yok, Çocuk biraz buyuyunce onunla anılar oluşturmaya çalışın, aklında tatlı teyze olarak kalın. Zamanla zaten ilişkiniz ilerler
işte normaldeHanımefendi ben oraya ablama yardım etmek için gitmedim en başta. Tercihlerimde tanıdıklarımın olduğu illeri yazdım. Ablamın yaşadığı il de dahil. Orası geldi. E hazır orası gelmişken ablamlarda kaldım ki zaten o zaman uzaktan eğitim vardı. O ücra ilçede kalmanın bir anlamı yoktu.
Yani atıyorum tercihlerimin hiçbiri gelmeseydi ve ben memlekette kalsaydım sırf ablamın yardıma ihtiyacı var diye onlara gitmezdim o kadar uzak yere. Zaten oraya atandım diye onlarda kaldım.
Ben ablamda kalmaya başladığımda ablam doğum bile yapmamıştı. Sanki para vermemek için temizlikçilik yapmışım gibi konuşuyorsunuz. Para verilir mi bana kardeşim verse kabul etmem. Temizliği gocunmadan yaptım hem ablam hamile hem de bedava kalıyorum diye. Umarım anlatabilmişimdir.
Herkes zor bir dönemden geçti diyelim (eniştem hariç...) Ama burda hala beni suçlayanlar var inanır mısınız?Ablanızı ve enişteniz dışında herkes depresyonda olabilir.
Bence siz beni hiç anlamadınızHanımefendi ben oraya ablama yardım etmek için gitmedim en başta. Tercihlerimde tanıdıklarımın olduğu illeri yazdım. Ablamın yaşadığı il de dahil. Orası geldi. E hazır orası gelmişken ablamlarda kaldım ki zaten o zaman uzaktan eğitim vardı. O ücra ilçede kalmanın bir anlamı yoktu.
Yani atıyorum tercihlerimin hiçbiri gelmeseydi ve ben memlekette kalsaydım sırf ablamın yardıma ihtiyacı var diye onlara gitmezdim o kadar uzak yere. Zaten oraya atandım diye onlarda kaldım.
Ben ablamda kalmaya başladığımda ablam doğum bile yapmamıştı. Sanki para vermemek için temizlikçilik yapmışım gibi konuşuyorsunuz. Para verilir mi bana kardeşim verse kabul etmem. Temizliği gocunmadan yaptım hem ablam hamile hem de bedava kalıyorum diye. Umarım anlatabilmişimdir.
Oysa uzaktan bakınca sanki ablanin evliginin köküne kibrit suyu atmışsınız gibi. Evlilik dediğin temizlikle yürümez ki. Evlilik dediğin karı koca muhabbetiyle, sohbetle,kikirdasmayla ,seksle falan yürür. Evde düzenli olarak yaşayan bir üçüncü şahis herşeyden önce karıkoca mubabbetine balta vurur.O bir sene boyunca ablamın evliliğini ben ve başkaları yürüttü resmen.
Ben ablama yanıma gel diyeceğim öyle mi? Burdaki bazı insanlar tanımadan etmeden nasıl yorumlar yazıyor bazen hayret ediyorum.işte normalde
işi gücü olan atanmış kadınsınız.
gidin kendi düzeninizi kurun.
di mi?
"bizim kültürümüze ters" demişsiniz eniştenin ailesinde olan olaylar için de aslında o kadar da ters değilmiş. onlar gel demiş ama siz de olsa kardeşiniz atansa yanıma gel diyecek gibi duruyorsunuz yani.
not: bekar kardeşimle aynı ilde farklı evlerde yaşıyorum
ben ailemle de aynı ilde farklı evlerde yaşadım senelerce
üstelik eniştenizin ailesine yakın bir aile kültürüm varken.