Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
iyi akşamlar.
sizlere danışmak istediğim bir konu var kk hanımları. ben hamileyim ve özel bir şirkette 17 ayır çalışıyorum. doğum yaptıktan sonra bebeğimi bırakileceğim kimse yok şirketim işten çıkacağımı biliyor..
ama ben 4 aylık doğum parasından yararlanmak istiyorum doğum iznine çıkınca paramı alacağım biliyorum ama ben dönüş yapamayacağım için nasıl olacak bu şirketimdeki nsanlar anlayışlı insanlar. merak ediyorum bu 4 aylık maaşın hepsini sgk mı karşılayacak?
işsizlik maaşından yararlanabilir miyim ne gibi kriterlere sahip olmam e ne yapılması gerekir?
özel şirketler doğum parası verir mi zorunlu mu mudur yoksa vermezler mi kişiye kalmış bir şey mi?
iş kanuna dair çok bilgim olmadığı için siz bana daha detaylı yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm.
teşekkürler
artık benimde hiç ümidim yok.....
biz garibanlara böyle mutluluklar haram zaten....
iyi akşamlar.
sizlere danışmak istediğim bir konu var kk hanımları. ben hamileyim ve özel bir şirkette 17 ayır çalışıyorum. doğum yaptıktan sonra bebeğimi bırakileceğim kimse yok şirketim işten çıkacağımı biliyor..
ama ben 4 aylık doğum parasından yararlanmak istiyorum doğum iznine çıkınca paramı alacağım biliyorum ama ben dönüş yapamayacağım için nasıl olacak bu şirketimdeki nsanlar anlayışlı insanlar. merak ediyorum bu 4 aylık maaşın hepsini sgk mı karşılayacak?
işsizlik maaşından yararlanabilir miyim ne gibi kriterlere sahip olmam e ne yapılması gerekir?
özel şirketler doğum parası verir mi zorunlu mu mudur yoksa vermezler mi kişiye kalmış bir şey mi?
iş kanuna dair çok bilgim olmadığı için siz bana daha detaylı yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm.
teşekkürler
canım benim merhaba öncelikle iş yerine bu durumunu açıkca ifade etmeni öneririm güzelce konuş işyerinle doğumdan sonra işe döneyeceğini ancak paranı alabilmen için bi kaç şey yapmak istediklerini söyle
seninle yakın bir durumda olan arkadaşım var ona şunu önermiştim aynende yaptı ve hem doğum parasını aldı sskdan hemde işsizlik maaşını alıyor
şimdi diyelimki 32. haftanda ayrıldın 8 hafta önden kullanmış oldun iznini 8 haftada doğumdan sonra toplam 16 hafta iş yerine rice edeceksin izninin bittiği gün seni tekrar ssklı gösterecekler bi kaç gün işe başladını ispatlaman lazım yani yoksa o doğum sonrası olan 8 haftanın üceretini skkdan alamazsın, ayrıca iş yerine işten çıkarılmış gibi gösterilmek istediğini çünkü işsizlik maaşı alacağını ilet bununl karşılğından tazminat istemediğini söyle anlayışlı olacaklardır diye düşünüyorum
arakdaşım böyle yaparak işsizlik parasını alıyor şuan bebeği 6 aylıkl falan oldu yanılmıyorsam
eksik bir husus olabilir söledikelrimde yinede gördüğmde arkadaşıma tam olarak nasıl yaptığını sorar farklı bişey varsa sana iletirim
bu konuyu ben de merak ettim şimdi. ben sorduğumda doğum izni esnasında 4 ay boyunca ssk yatmayacağı için işsizlik maaşı alamazsın demişlerdi. anladığım kadarıyla alınabiliyormuş.
yok canım etkilemiyor zaten doğum izni yasal çalışmadığın içinde raporlu olmak zorundasın raporluykende ssk yatması suç zaten hatta çalışlman bile suç yasa, ama bu hastane ile ilgili işlemleri etkilemez çünkü çıkışın verilmemiştirkafama takıldı 4 ay boyunca ssk yatmıyor ya bunun hastanede ki durumları etkilemiyor dimi sgk ayrı bişey sanırım yoksa saçmaladım mı?
Faruk ÇELİK ‏@csgbfarukcelik
Bugün saat 15.05'te Samanyolu Haber canlı yayınında @aakadiroglu'nun konuğu olacak ve gündemdeki soruları cevaplandıracağım.
canım öncelikle gözün aydın. her ne kadar tam emin değilsem de bildiğim şeyleri seninle paylaşayım. sen başkalarına da danışırsın ayrıca.
1) 4 aylık maaşın hepsini sgk karşılamayacak, 2/3'ünü SGK 1/3'ünü şirketin karşılayacak.
2) Geri dönüp dönmemen şirket açısından birşey ifade etmez. yasal olarak bu ücreti vermek zorundalar.
3) 4 aylık izinde doktor istirahatli olduğundan ssk primin yatmaz, dolayısıyla işe dönmezsen işsizlik maaşından yararlanamazsın. çünkü bu maaşın şartlarından birisi son 120 gün sigortanın tam yatması.
4) şirketin sen geri dönmeyeceksin diye seni işten çıkarmaya kalkarsa kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. bu durumda daha fazla para vermiş olacağından işten çıkarmasına gerek yok, paşa paşa 4 ay senin maaşın üçte birini ödeyecekler. anlayışlı olmasalar da...
5) diyelim ki bir çılgınlık yapıp işten çıkardılar, iş mahkemesine başvurursan hamilelik nedeniyle işten çıkarılmadığını ispatla yükümlüler. bunu yapamazlarsa 4-6 maaş kötü niyet tazminatı ödemek zorunda kalırlar.
6) işsizlik sigortasından faydalanman için herşeyin tam olsa dahi işyerinin seni işten çıkarması gerekir. bu durumda kıdem ve ihbar ödemesi gerekir. bunu yapmayacakları için işsizlik maaşından faydalanman çok zor.
7) eğer illa bu maaştan faydalanmak istiyorsan doğumdan sonra işe dönmen ve en az 120 gün çalışman, sonra da kendini işten attırman gerekli.
benim bildiğim bu şekilde. umarım herşey gönlünce olur.
canım benim merhaba öncelikle iş yerine bu durumunu açıkca ifade etmeni öneririm güzelce konuş işyerinle doğumdan sonra işe döneyeceğini ancak paranı alabilmen için bi kaç şey yapmak istediklerini söyle
seninle yakın bir durumda olan arkadaşım var ona şunu önermiştim aynende yaptı ve hem doğum parasını aldı sskdan hemde işsizlik maaşını alıyor
şimdi diyelimki 32. haftanda ayrıldın 8 hafta önden kullanmış oldun iznini 8 haftada doğumdan sonra toplam 16 hafta iş yerine rice edeceksin izninin bittiği gün seni tekrar ssklı gösterecekler bi kaç gün işe başladını ispatlaman lazım yani yoksa o doğum sonrası olan 8 haftanın üceretini skkdan alamazsın, ayrıca iş yerine işten çıkarılmış gibi gösterilmek istediğini çünkü işsizlik maaşı alacağını ilet bununl karşılğından tazminat istemediğini söyle anlayışlı olacaklardır diye düşünüyorum
arakdaşım böyle yaparak işsizlik parasını alıyor şuan bebeği 6 aylıkl falan oldu yanılmıyorsam
eksik bir husus olabilir söledikelrimde yinede gördüğmde arkadaşıma tam olarak nasıl yaptığını sorar farklı bişey varsa sana iletirim