42 yaşinda hiç hesapta yokken 3. ya da 4. çocuk mu geliyor

Yorumuna katılmakla birlikte son cümlelerine 👏👏 ekstra katılıyorum. Yazık oluyorsa durumu yetersiz ailelerdeki tek çocuklara da bazen yazık oluyor mesela. Ama burda birkaç üye var işte iki çocuk olsa öyle olur muydu tek çocuk olduğu için böyle ikinciye yazık cümlelerini ısrarla savunan. Arkadaşlar her ailede yazık olmuyor o 2. Çocuklara :) Çok şükür benim çocuklarıma yazık değil mesela. Böylede bir sürü aile vardır yani. Yine katılıyorum bir çeşit kendini tatmin etme çabası sadece. Ayrıca bence tek çocuğunda bir sürü eksi yanı var 2 çocuğa göre ama bunu tutupta tek çocuklu bir arkadaşıma söylemem yani seninki tek çocuk ya bence yazık diye. Çünkü banane. Ama tek çocuklu bazı insanların bunu çok daha kolay yazdığını görüyorum. Durumu olmayan 1 tane de yapmamalı bence yani o ayrı.
O yorumlari yapıp yapıp birde üstüne salağa yatma ustası olmak lazım. Herkesin yapabileceği bir şey değil,ustalık gerektirir. 🙃

Güle güle oturun, çok güzel. Ama bunu yapmayan, tercih etmeyen, ya da yapamayan ailelere çocuk yapmaya hakkı yok mumalesi yapılması zorbalık. Kaç aile çocuğuna ev alabilir?artık eskisi gibi arazi çevrilip kolayca apartman da dikilemiyor. Sadece bunları yapabilecek olanlar çocuk sahibi olsunlar, o da bir tane demek (sözüm size değil) çok absürt.
Şu an yığınla insanımızın göç ettiği gelişmiş ülkelerde çocuklar 15 16 yaşından itibaren staj adı altında da olsa ciddi ciddi çalışıyor, okulu farketmeksizin. 20 yaşına gelince kaç ülke gezmiş oluyorlar, ayrı eve çıkıyorlar. kimse de (gördüklerim) çocuğuna evlenince ev araba vermiyor. Bu gençler ne ezik, ne aile desteğinden mahrum hissetmiyorlar kendilerini. Yiyecek, barınma, sağlık en önemlisi de sevgiyi yeterince verebiliyorsa bir aile istediği kadar çocuk yapabilir. Çok cocuklu aileler illa ki cahil ve yobaz olmak zorundalarmış gibi muamele ediliyor, ben bunu anlamıyorum. Kendine güvenen yapsın, güvenmeyen zaten yapmaz. Her ailenin kendi dinamikleri, şartları, standartları, minumum eşikleri farklıdır.
Ask olsun. Bunlarin ve ulkemizin sosyo ekonomik duzeyinin farkindayim zaten ve keske imkan olsa herkes yapabilse dedim. Kiskanclik betimlemesi yanlis haklisiniz. Kiskanan kesim vardir ama genelleme yapmamaliydim. Bu konu da ozur dilerim.
Kisacasi imkansizliktam yapamayana da , imkani olup yapmayana da saygim var herkesin kendi gorusu. Ama insanlar ailelerinden gorduklerini yaparlar genelde ve ben de esim de ailelerimizden maddi destek gordugumuz icin bunu degerlendirip kendi cocugumuzun gelecegine yatirim yapiyoruz. Aileden gorduk diye asla simarik har vurup harman savuran tipler olmadik onu soylemek istedim.
Bilincli insanlar olarak ailelerimizin dogru yonlerini ornek alip yanlis yonlerinde "biz ileride bunu yapmayalim, yanlislikla yaparsakta birbirimizi uyaralim" diyoruz.

Ben spralle üçüncü çocuğuma tek ilişkiden hamile kaldığımda ne linç edilmiştim bu topikte zaten kendim de kabul edemediğim bir haldeydim 26 yaşındaydım o zaman

Sonrasında dördüncü çocuğuma çok isteyerek hamile kaldım Ama ben hem maddi hem manevi yetebilecegimden emindim

Burada herkes kendi hayat şartlarına göre yorum yapıyor sizin durumunuzu da bilmiyoruz ne maddi ne manevi olarak o yüzden karar verirken bunların hesabını yapın eşinizle ve hayırlısı olsun hakkınızda
Allah bağışlasın dördünün de yolu bahtı açık olsun🙏 Evet öyle, dünyada çocuk kadar güzel hassas değerli birşey yok gerçekten...Keşke herkesin sizin gibi imkanları olsa da bilinçli, duyarlı bireyler yetiştirebilse...Ama bu zamanda bu ülkede kaç kişinin atıyorum , sizin gibi 5+1, 6+1 evlerde oturma şansi var ki? Kiralık ev arayan üyenin başlığından geliyorum , nutkum tutuldu çunku 😅 2+1 eve 50000 kira verecekmiş ki çocugu güneş gören ferah bir evde otursun😢 Sizinki gibi 5-6 +1-2 evleri düşünemiyorum bile...

Son düzenleme:
Üniversite mezunu birisi 217 bin TL'yi biriktiremiyorsa bu hayatta çok uzerler onu. Para kazanmak, kazandığı parayı değerlendirebilmek vs çok önemli şeyler.
Şimdiki nesil biriktiremiyor maalesef , asgari ücretli iş bulabilmek bile lüks oldu ve bu gençlerin çoğu da üniversite mezunu, kuzenim bim de iş buldu diye memuriyet kazanmış gibi sevinmişti ailesi 😅 Önce yadırgadım ama sonradan anladım bu sevincin nedenini ..

Allah bağışlasın dördünün de yolu bahtı açık olsun🙏 Evet öyle, dünyada çocuk kadar güzel hassas değerli birşey yok gerçekten...Keşke herkesin sizin gibi imkanları olsa da bilinçli, duyarlı bireyler yetiştirebilse...Ama bu zamanda bu ülkede kaç kişinin atıyorum , sizin gibi 5+1, 6+1 evlerde oturma şansi var ki? Kiralık ev arayan üyenin başlığından geliyorum , nutkum tutuldu çunku 😅 2+1 eve 50000 kira verecekmiş ki çocugu güneş gören ferah bir evde otursun😢 Sizinki gibi 5-6 +1-2 evleri düşünemiyorum bile...
Durumlar çok kötü gerçekten öyle böyle değil, Allah yardım etsin diyorum, bu halde çok çocuk yapanlara da helal olsun diyorum , büyük cesaret...

Yani bebeme adidas pabuç alamayacağım, pantolonunun ..t cebine iphone koyamayacağım diye ahlak vicdan merhamet akıl dolu yetişecek çocukları yapmıyorlarsa ben onları bu bilinçli (!) tercihlerinden dolayı tebrik ederim(!)
Verdiğiniz örnekler çok uç noktalarda, benim öğrencilerimden okula aç gelenler var , ve hepsi en az 5 kardeş, Adidasa gelene kadaaarrrr...

Kuzenlerimin tümü 15 yıl önce mezun olmadılar, bir tanesi 3-4 yıl önce mezun oldu, digeri staj yaptı mezun olunca gel demişler. Tabi ki 15 yıl önce bu kadar mezun yoktu ama iş olanaklari da bu kadar çok değildi.

Eğitim fakültelerine gelirsek gereğinden fazla mezun verdiğini düşünmüyor musunuz? Oğretmen tanıdığım var yıllardır atanamiyor, bölümünün ataması nispeten az ama atananlarda var? Bu yetersizlik değilse nedir sizce?

Yani siz bile diyorsunuz iyi okullardan mezun olanlar dahi is bulamıyor, bende aynen onu diyorum, düzgün bir okul kazanamayan şu ortamda ne yapabilir? Devlet bile uyandı, 2. Öğretimde eczacılıkta dahil diyetetik, mimarlık vs bölümlerini kapatacak denildi neden çünkü kontenjan fazla. Sizde diyorsunuz ki kazanamazsa özele gönderirim.
Öyle deme , görümcem çok çalışkan ama bölümünün ataması çok az atanamıyor bana göre yetersiz birisi değil lakin bu kadar yıl farklı bölümlerden atanabilirdi ama o kendi bölümüne takılı kaldı, öğretmenlik mesleğini bitirdiler aklı olan yazmasın...

Kuzenlerimin tümü 15 yıl önce mezun olmadılar, bir tanesi 3-4 yıl önce mezun oldu, digeri staj yaptı mezun olunca gel demişler. Tabi ki 15 yıl önce bu kadar mezun yoktu ama iş olanaklari da bu kadar çok değildi.

Eğitim fakültelerine gelirsek gereğinden fazla mezun verdiğini düşünmüyor musunuz? Oğretmen tanıdığım var yıllardır atanamiyor, bölümünün ataması nispeten az ama atananlarda var? Bu yetersizlik değilse nedir sizce?

Yani siz bile diyorsunuz iyi okullardan mezun olanlar dahi is bulamıyor, bende aynen onu diyorum, düzgün bir okul kazanamayan şu ortamda ne yapabilir? Devlet bile uyandı, 2. Öğretimde eczacılıkta dahil diyetetik, mimarlık vs bölümlerini kapatacak denildi neden çünkü kontenjan fazla. Sizde diyorsunuz ki kazanamazsa özele gönderirim.
Eğitim konusunda yeterli atama yapılmıyor, bütçeden yeterli miktar ayrılmadığı için de KPSS de yüksek alan değil de sözleşmeyle yerel alımlar ucuza Suriyeli gibi çalıştırma zihniyeti. Verim de ona göre tabii. Kısır döngü.
Bence de artık eğitim fakülteleri kontenjanları düşürülmeli, insanların hayalleriyle oynanmamalı.

O çocuklara da yetmiyor.
Eşimin ailesi maddi
Sıkışıklıkta üç çocuk büyütmüşler. Eşim oh iyi ki kardeşim var yoklukta demiyor. Onu yapamadım, bunu yapamadım diyor. Ailem ben mezun olduğumda arkadan yeni bir çocuk okuttuğu için mecbur hemen iş hayatına atladım. Halbuki okulda kalıp akademisyen olmaya çalışabilirdim diğer arkadaşlarım gibi diyor. Hepsi 3 5 sene anne babasının desteğine güvendi şimdi istedikleri hayatı yaşıyorlar ben hayata hemen atlamak zorunda kaldım diyor.
Mutlaka her çocuk kardeşlerinin bir şeylerinden kısılmasına neden oluyor. Kardeş romantize edip şart aman bir boğaz derken aslında öndeki çocuklardan fedakarlık yaptırıyorsun
Bu durumdan ben de muzdaripim

Aile desteğini görmedik mezuniyet sonrası bir de üstüne para beklentisi yok mu okuttuk tabi destek olacak lafları ayy annemi sevemiyorum

O çocuklara da yetmiyor.
Eşimin ailesi maddi
Sıkışıklıkta üç çocuk büyütmüşler. Eşim oh iyi ki kardeşim var yoklukta demiyor. Onu yapamadım, bunu yapamadım diyor. Ailem ben mezun olduğumda arkadan yeni bir çocuk okuttuğu için mecbur hemen iş hayatına atladım. Halbuki okulda kalıp akademisyen olmaya çalışabilirdim diğer arkadaşlarım gibi diyor. Hepsi 3 5 sene anne babasının desteğine güvendi şimdi istedikleri hayatı yaşıyorlar ben hayata hemen atlamak zorunda kaldım diyor.
Mutlaka her çocuk kardeşlerinin bir şeylerinden kısılmasına neden oluyor. Kardeş romantize edip şart aman bir boğaz derken aslında öndeki çocuklardan fedakarlık yaptırıyorsun
Sinirim geçmedi kendi keyfi için doğurmuş 4-5 tane

Sonra bakamıyorum kardeşine destek at
Zorunda mıyım ? Benim çocuğum mu bana mı güvendin

Bu durumdan ben de muzdaripim

Aile desteğini görmedik mezuniyet sonrası bir de üstüne para beklentisi yok mu okuttuk tabi destek olacak lafları ayy annemi sevemiyorum
Eşim de kendim baba olunca bana yapılanları yapılmayanları anladım. Öfkem o zaman artmaya başladı diyor.
Tüm arkadaşlarım maaş almaya başlayınca maaşları kendine kalınca araba aldı. Ben evlenmeden alamadım araba, ehliyeti bile kendi paranla al dediler diyor. Tüm maaşı verip bir de üstüne okuttuk tabii diye hala söylüyorlar. Ben kendi kendimi okuttum aslında diyor.

Eşim de kendim baba olunca bana yapılanları yapılmayanları anladım. Öfkem o zaman artmaya başladı diyor.
Tüm arkadaşlarım maaş almaya başlayınca maaşları kendine kalınca araba aldı. Ben evlenmeden alamadım araba, ehliyeti bile kendi paranla al dediler diyor. Tüm maaşı verip bir de üstüne okuttuk tabii diye hala söylüyorlar. Ben kendi kendimi okuttum aslında diyor.
Öyle utanmadan beklentiye giriyorlar insan daha da sinirleniyor

Annemi yurtdışına götürmedim diye sinirlendi geçenlerde lükse bak ya dedim artık açtım ağzımı yumdum gözümü

Sen üniversitedeykrn beni destekleseydin Erasmus filan giderdim hiç niyet edemedim nasılsa para yok diye

Utanmadan diyor ki param mı vardı ne yapsaydım e benim de şimdi yok seni götürmedim diye niye bozuluyorsun onu da yurtdışı tatillerine götürmemi bekliyor ilginç bir kafa

İlk kızımı 42 yaşında doğurdum. Tüp bebek. Uzun, yorucu bir tedavi süreci yaşadım. Ardından kendiliğinden 2. Kızım dünyaya geldi.
Ben manevi olarak yeteceğimi düşünsem daha çok çocuk sahibi olmayı isterdim. Anneliği, doğumu sevdim. Bence mucizevi bir şey.
Riskli gebelik olduğu için 10. Haftada kanımı fetal Dna yaptırdım. Allah'a şükür bir sağlık sorunları olmadı.

iyi düşünün. bu zamanda çok çocuk zor iş. yetiştirmesi, okul hayatları, gelecekleri, maddi durumlar düşünmek lazım

Öyle utanmadan beklentiye giriyorlar insan daha da sinirleniyor

Annemi yurtdışına götürmedim diye sinirlendi geçenlerde lükse bak ya dedim artık açtım ağzımı yumdum gözümü

Sen üniversitedeykrn beni destekleseydin Erasmus filan giderdim hiç niyet edemedim nasılsa para yok diye

Utanmadan diyor ki param mı vardı ne yapsaydım e benim de şimdi yok seni götürmedim diye niye bozuluyorsun onu da yurtdışı tatillerine götürmemi bekliyor ilginç bir kafa
Aynısından bende de var .üniversiteyi nasıl kazanmışım hayret ediyorum ilgi yok destek yok posta gazetesinin deneme sınavlarını çözerek kazandım hacettepeyi 😅 41 yaşındayım 2 yaşında oğlum var bir kere geldiğini hatırlamam , artık yüzsüzlük yapıp arıyordum 1 saat çocuğa bakabilir misin eşimle işte bir kahve içmeye çıkalım ihtiyaç oluyor çünkü başbaşa kalmaya .. abim ordan dadı tut der annem aman şimdi bakamam

X