Daha bugün eğitimimiz vardı otizm sebebi bilinmiyor ancak kanıtlanmış nedenlerden biri ileri yaş .
35 den sonra riskli .Allah evladınıza ömür versin .
Buraya otizm ve anne baba yaşı ile ilgili bulguların olduğu bir makale bırakıyorum.
Older men and women are more likely than young ones to have a child with autism, but this connection is not straightforward.
www.spectrumnews.org
Kadın yaşıyla otizm bulguları çelişkili. Hatta 25 yaş altında anne olanların 35 üstü anne olanlardan daha yüksek riskli olabileceği bile bulunmuş bir çalışmada. Genç ve yaşlı annelerin daha riskli olduğu ama kadın yaşının çok da anlamlı olmadığı anlatılmış.
Asıl bana yaşı daha anlamlı deniyor fakat bu anlam öyle genç babalar %0.001 ken 40 yaş babalar %50 falan değil
20 yaşında erkek baba olduğunda otizm riski %1,5 40 yaşında baba olduğunda %1,58 . Yani evet istatistiksel olarak anlamlı ama biri size dese ki gençken ameliyat olsaydın riskin %1,5 olacaktı ama şimdi %1,58 e çıktı dese ne diyor bu dersiniz
. Otizm genler ve çevre etkisiyle ortaya çıkan bir durum olduğu düşünülüyor ve en yüksek risk otizmli çocuğu olan ebeveynin diğer çocuklarında otizm riski deniyor.
Yani dediğiniz bazı çalışmalar için doğru ama "otizm riski artıyor" demek bizim insanımız için ciddi bir risk artışı olarak düşünüldüğünden insanları korkutmanın anlamı yok diye yazdım.
Gençken de otizm riski gayet yüksek 1,5, yaşlıyken (erkek için) 1,6
her gebelik çok büyük risk. Çocuk sağlıklı olacak mı? Hayırlı olacak mı? Mutlu bir insan olacak mı? Dünyaya geldiğine memnun olacak mı? Yeterince risk zaten. Ama çocukta otizm için yaş nedenli bu kadar korkmak bana çok mantıklı gelmiyor açıkçası.